PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Dariusz-555
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
i jeszcze cos dla naszej ulubionej Helenki . http://de.swoopshare.com/file/b9ec8a100 ... 3.mp3.htmlposluchajcie w jakim stanie zostawil Bronisław Komorowski [YZ] swoje miejsce pracy po przegranych wyborach . w ramach tak zwanej tablicy ogloszen podaje zrodlo - TRWAM , wiadomosci , 16.11.2015 , godz 21.26 .
|
N maja 08, 2016 18:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
terezjusz napisał(a): Modlitwa o opamiętanie, nawrócenie, nie jest modlitwą godzącą w kogoś. Za to Twoja dzisiejsza intencja godziłaby - wg Twoich kryteriów - przede wszystkim w wolność demokratycznych wyborów i prawa obywateli do głosowania na partię, którą chcą widzieć u steru. Jeśli uważasz, że PIS czyni źle, módlmy się wspólnie, nawet jeśli się z Twoją oceną nie zgadzam, o opamiętanie, nawrócenie, mądrość itd. dla nich, ale wiesz - pokazałaś tylko to, co ostatnio powiedział G.Schetyna - misja jest jedna, za wszelką cenę odsunąć PIS od władzy. Nie odpowiedziałaś na moje pytanie z wiadomości prywatnej więc je ponowię, czy gdyby intencja była o opamiętanie i nawrócenie dla J.Kaczyńskiego też byś z Róży odeszła? A tak w ogóle, skoro uznajesz, że moja postawa była błędna i stosujesz się do tych wyżej wymienionych przez siebie standardów, to dlaczego mnie nie pouczyłaś, nie napisałaś, że nie bardzo Ci się to podoba... tylko zrezygnowałaś z wielką obrazą majestatu odnosząc intencję za opozycję od razu do własnej osoby, z góry zakładając że znasz (nie)szczerość moich motywacji? Cytuj: Pięknie napisałaś Alus, zgadzam się częściowo z Tobą, z jednym ale... żeby kogoś przekonać do swoich racji trzeba dać przykład w praktyce, a nie tylko w teorii. Gdzie Twoja miłość braterska do Darka, gity, o których i do których często piszesz mało miłosiernie? Gdzie Twoja gotowość wybaczenia im, i zapomnienia, pojednania? Z Twoich wpisów łatwo można wywnioskować, jak oceniasz ich "poziom" Z gitą polemizujemy od 8 lat - bywało różnie, jedna drugiej nie szczędziła uszczypliwości, niemniej nie czuję odtrącenia u razy z gity strony i wzajemnie nie żywię do gity jakiejś osobistej niechęci....i zaręczam ci - nigdy nie wnosiłam intencji modlitewnej o jej opamiętanie. Z Darkiem trudno polemizować, bo często jest ona na zasadzie mówił dziad do obrazu...., dlatego też już bardzo spasowałam.....no cóż nadajemy na innych obrotach, niemniej też nie wnoszę modlitwy o jego opamiętanie. Pisałam już - polityka to m.in dyskurs, czasem bardzo emocjonalny, nerwowy. Modlitwa to wyciszenie, oderwanie od utrapień dnia codziennego. Nie zachodzi korelacja między dyskursem politycznym który dzieli, a modlitwą łączącą ludzi wzajem między sobą i Bogiem. Dariusz-555 napisał(a): i jeszcze cos dla naszej ulubionej Helenki . http://de.swoopshare.com/file/b9ec8a100 ... 3.mp3.html posluchajcie w jakim stanie zostawil Bronek swoje miejsce pracy po przegranych wyborach . w ramach tak zwanej tablicy ogloszen podaje zrodlo - TRWAM , wiadomosci , 16.11.2015 , godz 21.26 . O tych kłamliwych pomówieniach pisała dziś gita.....
|
N maja 08, 2016 18:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
terezjusz napisał(a): Bardzo po chrześcijańsku oceniałaś intencje Jarosława Kaczyńskiego... Ocena intencji/postępowania nie równa się ocenie osoby. Nie oceniam go jako osoby. Od razu wyjaśniam: nie mówię, że Kaczyński jest taki czy owaki, ale że postępuje tak czy siak. Jest to zgodne z nauka Kościoła: potępienie grzechu a nie człowieka. terezjusz napisał(a): Skoro jesteś taką apolityczną katoliczką i tylko Ewangelia jest Twoją konstytucją, to dlaczego doszukujesz się u niego takiej perfidii? Wiesz na pewno, że się nie czuł źle? Wiesz, jaki ma w głębi duszy stosunek do prezydenta Dudy? Fe, nie ładnie... Po pierwsze, ja nie oceniam Ciebie przez pryzmat tego jakim jesteś katolikiem. Przyjęłam do wiadomości, że jesteś katolikiem i własnie dlatego zwracam Ci uwagę na niewłaściwość ocen i postępowania. Nie oznacza to bynajmniej, że mam monopol na wiedzę i sama jestem nieskazitelna. Moja grzeszność nie ma tu nic do tego, że mam prawo zwrócić uwagę bratu jeśli widzę, że postępuje niewłaściwie. Fakt, nie mówię tego Kaczyńskiemu, a dlaczego? Nie mam takiej możliwości. Jeśli będzie mi dane spotkać go w realu, zapewniam Cię, że powiem co mysle o jego postępowaniu. Nie o nim, ale o jego postępowaniu. Jeśli był chory, powinien zostać w domu. Jeśli pofatygował się z Warszawy do Gniezna, znaczy, że był w formie, co zresztą widać po tym jak się poruszał. terezjusz napisał(a): Z tego co piszesz widać po prostu, że nie trawisz tego człowieka, i czy on siedzi, czy on nie siedzi, to i tak zawsze będziesz go oceniać po jego intencjach, które nie wiem jakim sposobem znasz. Nie darzę go zbytnio sympatią, to fakt i nie ukrywam tego, ale potrafię stanąć obok własnych uprzedzeń, które nie są bezpodstawne (podobny stosunek mam do postępowania Niesiołowskiego), potrafię stanąć obok, wziąć te uprzedzenia poza margines i przyznać rację tam gdzie ją ma. I tak np. ma rację, że należy zlikwidować umowy śmieciowe, że nakładanie wysokich kar za nieprzyjmowanie uchodźców to pozbawienie suwerenności (na gorąco nie pamiętam więcej szczegółów, gdzie ma rację). Natomiast jego postawa, stosunek do prezydenta, którego nie jestem zwolenniczką, ale szanuję, bo jest demokratycznie wybrany, woła o pomstę do nieba czyli jest haniebny, bo lekceważący głowę państwa. Analogicznie, nie byłam zachwycona śp prezydentem Lechem Kaczyńskim, chociaż sama go wybierałam jako mniejsze zło, ale byłam zbulwersowana tym jak szydzono z niego w pewnych okolicznościach. terezjusz napisał(a): Osobiście Jarosław Kaczyński nie jest dla mnie żadnym guru, z równym szacunkiem i zainteresowanie słuchałem np. wystąpień Włodzimierza Czarzastego, z którym wprawdzie światopoglądowo mi nie po drodze, ale nie podoba mi się, jak Kaczyńśkiego tu każdy wdeptuje w ziemię, bo Kaczyński na pewno to, czy tamto - zawsze ze złą ukrytą intencją. Ty wiesz, że to chamstwo... Ty wiesz, że dyktatura... Ty wiesz, że Kaczyński rządzi zza kurtyny... Gdzie w Ewangelii przeczytałaś, że takie ocenianie jak Twoje jest po chrześcijańsku? Powtarzam: oceniam jego postępowanie, a nie osobę. Wątpię, abyś widział różnicę (już to z niejednym przerabiałam, że nie odróżniał ad personam od krytyki postawy). terezjusz napisał(a): W związku z tym, że deklarujesz się sprawiedliwą, obiektywną i wierną nauce Chrystusa, a prezentujesz taka pogardę dla drugiego człowieka, w temacie wątku czy nie, chyba nie ma sensu nam dyskutować. Dostrzegasz i pouczasz źle modlącego się grzesznika, bo grzeszy, odpowiedz sobie w sercu na pytanie, czy pogarda do drugiego człowieka jaką prezentujesz nie jest grzechem. Gdzie widzisz w moich postach pogardę? Obowiązkiem każdego chrześcijanina, ba, każdego człowieka jest piętnować zło, zło, które dany człowiek popełnia, ale nie człowieka. terezjusz napisał(a): Jeśli uważasz, że PIS czyni źle, módlmy się wspólnie, nawet jeśli się z Twoją oceną nie zgadzam, o opamiętanie, nawrócenie, mądrość itd. dla nich, ale wiesz - pokazałaś tylko to, co ostatnio powiedział G.Schetyna - misja jest jedna, za wszelką cenę odsunąć PIS od władzy. Modlitwa, intencja modlitwy powinna być taka, aby widać było troskę o tego, za którego się modlimy i dlatego powinna brzmieć: o mądrość dla rządzących w podejmowaniu decyzji ważnych dla kraju, o mądrość ( a nie o rozum) dla opozycji, aby ich działania przyczyniały się do wzrostu dobra, itp. terezjusz napisał(a): żeby kogoś przekonać do swoich racji trzeba dać przykład w praktyce, a nie tylko w teorii. Gdzie Twoja miłość braterska do Darka, gity, o których i do których często piszesz mało miłosiernie? Gdzie Twoja gotowość wybaczenia im, i zapomnienia, pojednania? Z Twoich wpisów łatwo można wywnioskować, jak oceniasz ich "poziom" Odbijanie pałeczki. Nie widzę w postępowaniu Alus braku chęci przebaczania wymienionym przez Ciebie userom. Ocena poziomu wypowiedzi, gdzie mienia się nieomylnymi i stojącymi po właściwej stronie, po stronie samego dobra, nie jest ocena osób, a postępowania. Terezjuszu, radze liznąć trochę psychologii, takich podstaw, które dotyczą współistnienia z innymi. Odbijanie piłeczki, jak to czynisz, nie prowadzi do porozumienia, a tylko konstruktywna dyskusja na temat, bez offtopów może nas zmieniać. Bo zmianę świata powinniśmy zacząć od zmany siebie.
|
N maja 08, 2016 18:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): zostawil Bronek Chodziłeś na piwo z byłym prezydentem i wypiłeś z nim brudzia? Twoja pogarda przeciwnikiem politycznym chyba ustepuje tylko pogardzie jaka wykazuje prezes Kaczyński wobec tychże, bo nawet pogardza wybranymi ze swego obozu (tu prezydentem Dudą). Nie zasługujesz, aby zwracać uwagę na Twoje posty, co niniejszym zamierzam uczynić.
|
N maja 08, 2016 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
terezjusz napisał(a): Cytuj: Z tego co zrozumiałem dotyczy to nie tylko obietnic przedwyborczych PISu, ale kolejnych rządów ostatnich lat .Rozchodzi się o to ,że to były obietnice przedwyborcze PAD i Pis . Cytuj: Więc może dajmy najpierw temu rządowi szansę i czas na wypracowanie rozwiązań, bo jakby nie było rząd pracuje na wysokich obrotach, ale wszystkiego w pół roku zrobić się nie da. Gdy się rozchodziło o 500+ to się bardzo szybko zrobiło. A dlaczego ? Bo dla Pis jest to potencjalnie duży elektorat. A tacy opiekunowie nie są licznym elektoratem i dlatego zbywa się ich pod byle pretekstem.
|
N maja 08, 2016 21:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale tam 500+. Skok na spolki panstwowe byl jeszcze szybszy.
|
Pn maja 09, 2016 6:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Cytuj: Projekt reformy ordynacji wyborczej wkrótce trafi do Sejmu - informuje "Nasz Dziennik". Zmiany proponowane przez Prawo i Sprawiedliwość mają dotyczyć odejścia od systemu proporcjonalnego w wyborach do Sejmu na rzecz systemu mieszanego.
Z ustaleń gazety wynika, że w PiS nie ma jeszcze zgody, odnośnie systemu, który zostanie zaproponowany. Jeden wariant zakłada model niemiecki - połowa posłów byłaby wybierana w okręgach jednomandatowych, a druga połowa z list krajowych. Może on jednak zostać zmodyfikowany. Oprócz okręgów jednomandatowych, gdzie będzie głosowanie większościowe, Polska zostałaby podzielona też na kilkanaście dużych okręgów, gdzie głosowanie odbywałoby się na dotychczasowych zasadach.
Jeden z posłów PiS zdradza "Naszemu Dziennikowi", że cały czas prowadzone są symulacje różnych wariantów nowej ordynacji.
Nie jest to jedyna propozycja dotycząca zmian w prawie wyborczym. Pozostałe miałyby dotyczyć między innymi przezroczystych urn czy kamer w lokalach wyborczych. Zmiany miałyby obowiązywać już podczas najbliższych wyborów parlamentarnych w 2019 roku. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/nasz-dzi ... zej/hq93gp I myślę, że takie są najbardziej prawdopodobne przewidywania zamiarów Kaczyńskiego. Nie lamenty o władzy absolutnej i brednie o pałowaniu manifestantów na protestach KOD, ani przesadne bagatelizowanie problemu, tylko właśnie kombinacje przy ordynacji. Ale jeśli JK okaże się takim durniem, aby dokonać takich manipulacji, to nie będzie miał 200 tys ludzi na ulicach. Będzie miał wielokrotnie więcej (lub tyle samo ale uzbrojonych choćby w kije) i zamieszki. A pamiętając, jak bardzo panikuje przy protestach, gdy zagłuszał telefony komórkowe protestujących pielęgniarek, to wszystko może się źle skończyć.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn maja 09, 2016 18:11 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Ale w czym system mieszany jest gorszy od proporcjonalnego?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn maja 09, 2016 18:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A w czym proprcjonalny jest gorszy od mieszanego?
Naprawde PiS juz wszystkie ruiny po PO odbudowal i tak sie nudzi, ze tylko jeszcze ordynacje wyborcza i Konstytucje musi zmienic? A potem spocznie na laurach?
|
Pn maja 09, 2016 18:30 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
No, nie wiem... na przykład Kukiz szedł do wyborów z hasłem jednomandatowych okręgów. PiS proponuje więc model mieszany (część okręgów jednomandatowych - jak chce Kukiz, część wielomandatowych proporcjonalnych - jak dotychczas).
|
Pn maja 09, 2016 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mm Ty zgrywasz durnia tylko, czy naprawdę nie rozumiesz, o co chodzi? "System mieszany" oznacza, że partia rządząca wprowadza okręgi jednomandatowe tam gdzie ma przewagę, a okręgi proporcjonalne tam, gdzie przewagi nie ma. W ten sposób z okręgów jednomandatowych wchodzą sami ludzie słusznej partii, a z okręgów proporcjonalnych - jedni i drudzy.
O ile okręgi jednomandatowe to pole do olbrzymich nadużyć, to "system mieszany" to już totalne szaleństwo, o którym nawet Elbridge Gerry nie śnił.
|
Pn maja 09, 2016 19:25 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Ten system mieszany, który ponoć funkcjonuje w Niemczech to totalne szaleństwo? http://www.dw.com/pl/jak-funkcjonuje-niemiecki-system-wyborczy/a-4712026
|
Pn maja 09, 2016 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, przyznaję, nie zrozumiałem tego zamysłu w pierwszej chwili. Ale wydaje mi się dziwne, by w państwie jednolitym, jakim jest Polska nagle wprowadzać system skrojony pod federację.
|
Pn maja 09, 2016 19:50 |
|
 |
zepp
|
Aż chciałoby się powiedzieć : a nie mówiłem ? Gorzka to satysfakcja, gdy spełnia się przepowiednia co do której miałem nadzieję, że się nie spełni , że "p"is zacznie manipulować przy okręgach wyborczych.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pn maja 09, 2016 22:19 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
medieval_man napisał(a): Ale w czym system mieszany jest gorszy od proporcjonalnego? Chodzi o to przycinanie okręgów wyborczych w taki sposób, aby uzyskać jak najlepszy wynik. A teraz to PiS będzie ustalał kształt okręgów. Np. powycinają miasta i w mediach będą rżnąć głupa, że wcale nie chodzi im o więcej stołków w parlamencie. I mogą celować w uzyskanie większości konstytucyjnej.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn maja 09, 2016 23:12 |
|
|
|