Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
pilaster napisał(a): medieval_man napisał(a): pilaster napisał(a): Takich ludzi w PIS nie ma, przynajmniej od grudnia. A i wcześniej była ich tylko niewiele znacząca garstka. Przypominam, że żaden z tutejszych wyznawców PIS nawet nie chciał złożyć deklaracji, ze wg niego PIS będzie rządził dobrze, realizując zacytowane postulaty. Nie, oni doskonale wiedzieli, że PIS będzie rządził źle, znacznie gorzej niż PO i to im się właśnie podobało i dlatego na PIS głosowali.
Bzdura, oczywiście. Jeśli o mnie chodziło to nie chciałem jedynie składać deklaracji co do przewidywanej wysokości wskaźników opartych o uznaniowość ich twórców Ale oczywiście jakichkolwiek alternatywnych metod pomiaru jakości rządzenia (PO i PIS) medieval nie zaproponował. Nie zaproponowałem, bo mnie w ogóle taki sposób potraktowania tematu jaki zaproponowałeś, nie zainteresował. To nie forum wróżbiarskie, a rozwój ekonomiczny jest uzależniony od większej liczby czynników niż tylko skład rządu pilaster napisał(a): Bo doskonale wie, że żadne obiektywne i w miarę sensowne (czyli np nie wysokość wypłat na programy socjalne) kryteria nie dadzą PIS w tym porównaniu żadnych szans.
Za to ty wiesz... Dla dobra dyskusji, zachęcam do unikania zdań typu: Bo ( tu wstawić nicka) dobrze wie, że... To zwykła demagogia i chwyt rodem z przedszkola pilaster napisał(a): Cytuj: i nie chciałem składać deklaracji co do poziomu wzrostu gospodarczego nie uwzględniając wpływu okoliczności zewnętrznych. Jest to nieprawda, bo wzrost gospodarczy zawsze miał być porównywany ze wzrostem innych podobnych do Polski krajów (postkomunistycznych członków UE), właśnie po to, żeby wykluczyć wpływ czynników zewnętrznych, (np koniunktury światowej) które tak samo wpływałyby na wszystkie te kraje. To zwykłe uproszczenie. A co jeśli na przykład w Polsce będziemy mieli powódź stulecia wyłączającą gospodarkę na tygodnie z obiegu, a w tym samym czasie w Czechach wyjątkowo korzystne warunki atmosferyczne? Oczywiście, to tylko przykład wskazujący, że pewnych rzeczy nie da się przewidzieć. Proszę uprzejmie o nierozpatrywanie prawdopodobieństwa tego wydarzenia. pilaster napisał(a): Poza tym genetycznym patriotom jakoś nie przeszkadzał wpływ czynników zewnętrznych, kiedy chwalili si eże za PIS wzrost polskiego PKB per capita wynosił ponad 6%, a za PO ledwo trochę ponad 3%
Nie przeszkadzał. I co mi teraz zrobisz? pilaster napisał(a): Cytuj: Oczywiście, nigdy nie pochwalam i nie będę pochwalał aborcji jako takiej. Zawsze uważam i będę aborcję uważał za zło. Ale skoro PIS postanowił zło promować i tolerować, to i medieval musiał też  A to PiS postanowiło zło promować i tolerować? Zachęcam cię, pilastrze do poczytania teologii moralnej w temacie obowiązków moralnych polityków chrześcijańskich i zaleceń moralnych co do wybierania większego dobra. Stary dobry Prümmer może na początek wystarczyć. (btw PiS postanowiło, a nie PiS postanowił - nie mogłem się oprzeć takiemu prztyczkowi  )
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn paź 10, 2016 10:10 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Zachęcam cię, pilastrze do poczytania teologii moralnej w temacie obowiązków moralnych polityków chrześcijańskich i zaleceń moralnych co do wybierania większego dobra. Stary dobry Prümmer może na początek wystarczyć. Mógłbyś jednak być, m_m, jakoś bardziej konkretny. Może poradziłbyś sobie lepiej niż politycy PiS, bo ich tłumaczenia są w najlepszym razie mało przekonujące. Dla przykładu, Pawłowicz pisze: Musieliśmy się wobec groźnego nakręcania społecznego konfliktu cofnąć o krok. Cóż, po pierwsze - PiS nie cofnął się "o krok", tylko całkowicie i w trybie natychmiastowym. Po drugie - dlaczego to nakręcanie społecznego konfliktu było aż takie groźne, a inne nakręcania - np. nakręcanie sprzeciwu wobec reformy edukacji - już takie groźne nie są i PiS cofa się tutaj drobnymi, ledwie zauważalnymi i nie mającymi większego znaczenia dla całokształtu kroczkami? Pawłowicz pisze też: Nasi wyborcy tak łatwo dają jednak wiarę intencjom opozycji,** lewactwu, wściekłym feministkom, tak łatwo odrzucają nasze intencje i oczywiste racje, i negują nasze działania podejmowane przecież dla realnego ograniczenia w perspektywie aborcji w Polsce. Tyle, że inną drogą niż natychmiastowe wdrożenie radykalnych całościowych regulacji, których takie wprowadzenie, jak pokazały ostatnie wydarzenia, prowadziło prosto do przesilenia politycznego
. Po pierwsze, PiS nie podjął absolutnie ŻADNYCH działań dla ograniczenia aborcji w Polsce (no chyba że uznać za takowe 500+ - ale nawet pisowcy nigdy na taką przyczynę jego wprowadzenia nie wskazywali). Bardzo mi przykro, ale puste (jak na razie) deklaracje Szydło o jakichś "trzech zobowiązaniach", wymyślone naprędce celem wywikłania się z kryzysu wizerunkowego, kojarzą się bardziej z referendum ratunkowym Komorowskiego, niż z jakimikolwiek realnymi działaniami. Po drugie - jakie "natychmiastowe wdrożenie radykalnych całościowych regulacji"?  Kto, u licha, mówił o jakimś natychmiastowym wdrożeniu? Ustawa powędrowała do komisji i tam PiS mógł ją zarówno dowolnie "odradykalizowywać", jak i dowolnie obudowywać programami wsparcia. Tego rodzaju tłumaczenia są po prostu mydleniem oczu wyborcom. To samo tyczy się jeszcze bardziej bałamutnych tłumaczeń w rodzaju tego Suskiego (czego się zresztą po nim spodziewać), że "nie udało się tej ustawy poprawić". W trzy dni rzeczywiście ciężko poprawić ustawę, fakt, ale przecież PiS nawet nie spróbował niczego poprawiać. Po prostu pozbył się gorącego kartofla i teraz będzie sprawę przeciągał, mając nadzieję, że do następnych wyborów jakoś to będzie. To jest jedyne, o czym politycy PiS myślą. Daj więc sobie spokój z jakimiś "obowiązkami moralnymi polityków chrześcijańskich". W PiS - przynajmniej jeżeli chodzi o Grupę Trzymającą Władzę - nie ma żadnych polityków chrześcijańskich (przynajmniej jeżeli za przykład takiego polityka uznamy, powiedzmy, Marka Jurka), a ci, co są, za jedyny obowiązek moralny uważają wierną służbę Partii i Prezesowi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 10, 2016 11:43 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Jest zależny pod warunkiem, że chce przeprowadzać "dobrą zmianę". I to jest istotne. Cóż mnie obchodzi to, że Kaczyński będzie sobie siedział w Sejmie nic nie mogąc? Niech sobie siedzi gdzie chce. Kaczyńskiego jednak obchodzi gdzie będzie siedział po skończeniu kadencji.  I dlatego zawsze ma plan B i zawsze może wrócić do niezłomnej twierdzy patriotów opowiadając swoim wyznawcom banialuki o polskim patriotycznym rządzie mężnie walczącym z Układem i w tej nierównej walce przez podły Układ pokonanym, ale przecież nieostatecznie. Trenował to przez kilkanaście lat. Dlatego Kaczyński, jeżeli posłowie antyaborcyjni go zdradzą, ma zapewnione miękkie lądowanie, natomiast sami owi posłowie bardzo twarde, bo mogą być albo posłami PIS, albo nikim. Cytuj: BTW to, że Kaczyński pozostanie bezkarnym, nie jest wcale takie oczywiste, przynajmniej z prawnego punktu widzenia. Słyszał może pilaster pojęcie "sprawstwa kierowniczego"? I co? Duda będzie się w sądzie tłumaczył, że "Kaczyński mu kazał"? A Kaczyński wtedy powie, że nie kazał. I co? I sąd się zapyta Dudy w jaki sposób jakiś szeregowy poseł mógł "kazać" cokolwiek, a już zwłaszcza złamanie prawa, prezydentowi RP. I co Duda na to? Cytuj: Cytuj: A posłowie antyaborcyjni, kiedy tylko się zbuntują, natychmiast wylądują na bruku i zostaną pozbawieni jakichkolwiek środków utrzymania. Właśnie się zbuntowali i nic im się jakoś nie stało. Nie zbuntowali się, czyli nie uniemożliwili Kaczyńskiemu jakiejś ważnej dla niego operacji. Na razie to co najwyżej bardzo delikatnie wyrazili swoje niezadowolenie. Cytuj: Cytuj: I przez kolejne lata będzie zapowiadać. Tylko że w ten sposób nie zdusi napięcia. Już zdusił. Cytuj: w środowiskach "lewackich" dojrzewa idea, że skoro PiS tak łatwo ustąpił teraz, to kto wie, może ustąpi jeszcze raz i zluzuje kompromis, a może by tak przy okazji związki partnerskie wprowadzić? A to byłaby woda na młyn PIS, który mógłby wystąpić jako rzecznik "zdrowego rozsądku" przed oszołomami z lewa i prawa. Podobnie jak 80% Polaków nie chce zaostrzenia zakazu aborcji, tak samo 80% nie chce rozluźnienia. Cytuj: Cytuj: A dlaczego Johnny99 tak myśli? Skoro Johnny99 to widzi, to dlaczego pisowcy mają tego nie widzieć? Oczywiście że widzą, w końcu dążyli do tego od początku i to im właśnie się podoba.
J99 jest generalnie życzliwie nastawiony do ludzi. Oczywiście wyłącznie do ludzi z PIS. A realnie, skoro Johnny99, czy pilaster coś zauważyli, to prawdopodobieństwo, że zauważyli to też pisowcy, a już na pewno sam Kaczyński jest bardzo duże. Cytuj: Jakieś dziecko za poglądy polityczne rodziców też odbiorą do tego czasu, czy nadal nie? A gdyby to już się stało, to pisowskie polskojęzyczne merdia szeroko by o tym pisały? A kiedy to się stanie (a przynajmniej kiedy informacja o tym przedostanie się do opinii publicznej) to i tak Johnny99 stwierdzi, że to urojenia, że to nigdy nie miało miejsca i że to "prowokacja PO", jak zawsze do tej pory. Cytuj: Stosunek pisowców do Rosji obecnie niemal całkowicie zdominował strach - Rosja ustawia bomby atomowe przy granicy z Polską, Specnaz już się gotuje do walki z bojówkami Macierewicza itp. Pozostaje sprzeciw wobec aneksji Krymu i inwazji na Ukrainę - dotąd żaden pisowiec ich nawet nie zaczął usprawiedliwiać, przynajmniej ja nie zauważyłem I to jednak w końcu nastąpi. Ale jak pisałem - po wyborach w USA. Jednak niezależnie od ich wyniku decyzja w PIS już zapadła, sam Kaczyński ją ogłosił i teraz czekają tylko którą obudowę propagandową zastosować. Cytuj: jednym z czynników "resetu" stosunków z Rosją, co było wyraźnie widać w debacie na ten temat w DoRzeczy ("z Rosją trzeba się dogadać, bo jak nie to nas rozp****, a [to już ja dopowiadam] USA, UE, Niemcy i Francja g*** nam zrobią, więc niech sobie krzyczą"). Właśnie ta "debata" jest wyraźnym sygnałem. PIS rządzony jest (wliczając to pisowskie polskojęzyczne merdia) w sposób skrajnie scentralizowany i jednoosobowy. Na jakikolwiek własne zdanie nikt nie może sobie pozwolić. Skoro więc taka "debata" się zaczęła, to dlatego, że "Do Rzeczy" dostało takie polecenie. Albo przynajmniej pozwolenie. Cytuj: Podtrzymuję, że u pisowców te procesy myślowe nie są świadome A to dlaczego. Skoro Johnny99 widzi te zależności, to widzi je też Kaczyński, który od Johnnego przecież wcale głupszy nie jest, a nawet jak wykazała sprawa z Dudą, wręcz przeciwnie.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn paź 10, 2016 12:22 |
|
|
|
 |
pilaster
|
medieval_man napisał(a): mnie w ogóle taki sposób potraktowania tematu jaki zaproponowałeś, nie zainteresował. Można by się zapytać inaczej. PO CO mianowicie medieval głosował na PIS? Ale i na tak sformułowane pytanie medieval nie odpowie. Bo przecież nie napisze, że po to, aby w Polsce było gorzej. Cytuj: pilaster napisał(a): Bo doskonale wie, że żadne obiektywne i w miarę sensowne (czyli np nie wysokość wypłat na programy socjalne) kryteria nie dadzą PIS w tym porównaniu żadnych szans.
Za to ty wiesz... Wiem, ponieważ wszystkie obiektywne, mierzalne i miarodajne wskaźniki na to pokazują. Zresztą pilaster się jasno zadeklarował. Jeżeli polskie IEF pod okupacją PIS wzrośnie, pilaster stwierdzi, ze PIS rządzi dobrze, a przynajmniej lepiej niż pilaster się spodziewał. Jeżeli polskie IEF za PIS przekroczy 80 pkt, pilaster sam stanie się pisowcem i polityki PIS będzie bronił i ją wychwalał, tak jak to robił w przypadku polityki PO. Cytuj: pilaster napisał(a): Cytuj: i nie chciałem składać deklaracji co do poziomu wzrostu gospodarczego nie uwzględniając wpływu okoliczności zewnętrznych. Jest to nieprawda, bo wzrost gospodarczy zawsze miał być porównywany ze wzrostem innych podobnych do Polski krajów (postkomunistycznych członków UE), właśnie po to, żeby wykluczyć wpływ czynników zewnętrznych, (np koniunktury światowej) które tak samo wpływałyby na wszystkie te kraje. To zwykłe uproszczenie. A co jeśli na przykład w Polsce będziemy mieli powódź stulecia wyłączającą gospodarkę na tygodnie z obiegu, a w tym samym czasie w Czechach wyjątkowo korzystne warunki atmosferyczne? to wtedy łatwo będzie ten czynnik wyodrębnić i go wskazać. A jeżeli będzie odwrotnie? Cytuj: pilaster napisał(a): Poza tym genetycznym patriotom jakoś nie przeszkadzał wpływ czynników zewnętrznych, kiedy chwalili si eże za PIS wzrost polskiego PKB per capita wynosił ponad 6%, a za PO ledwo trochę ponad 3%
Nie przeszkadzał. I co mi teraz zrobisz? Nic. To tylko ilustracja, że dla genetycznych patriotów stan Polski, jej gospodarki, poziom życia obywateli jest ostatnią rzeczą, która by ich obchodziła i używają argumentów z tej dziedziny wyłącznie demagogicznie. 
|
Pn paź 10, 2016 12:43 |
|
 |
Dariusz-555
|
a ja jak zwykle krotko , bez tasiemcowych " wykladow uniwersyteckich " . prof. Mieczyslaw Ryba zakomunikowal dzis w RM ze poprzedni rzad jak slyszal " Bruksela " to wlaczalo im sie automatyczne kiwanie glowkami . Brawo Mietek !
|
Pn paź 10, 2016 13:30 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
pilaster napisał(a): Można by się zapytać inaczej. PO CO mianowicie medieval głosował na PIS?
Oczywiście, odpowiem, jeśli ktoś mądry zapyta. pilaster napisał(a): Ale i na tak sformułowane pytanie medieval nie odpowie. Bo przecież nie napisze, że po to, aby w Polsce było gorzej. Oczywiście, że tak nie napiszę. Pozwolić Puchatkowi zgadywać, to w końcu i znajdzie odpowiedź. pilaster napisał(a): Wiem, ponieważ wszystkie obiektywne, mierzalne i miarodajne wskaźniki na to pokazują. Jak nieobiektywny, nie mierzalny i niemiarodajny wskaźnik poziomu korupcji? pilaster napisał(a): Zresztą pilaster się jasno zadeklarował. Jeżeli polskie IEF pod okupacją PIS wzrośnie, pilaster stwierdzi, ze PIS rządzi dobrze, a przynajmniej lepiej niż pilaster się spodziewał. Jeżeli polskie IEF za PIS przekroczy 80 pkt, pilaster sam stanie się pisowcem i polityki PIS będzie bronił i ją wychwalał, tak jak to robił w przypadku polityki PO.
A co to IEF? pilaster napisał(a): Cytuj: To zwykłe uproszczenie. A co jeśli na przykład w Polsce będziemy mieli powódź stulecia wyłączającą gospodarkę na tygodnie z obiegu, a w tym samym czasie w Czechach wyjątkowo korzystne warunki atmosferyczne? to wtedy łatwo będzie ten czynnik wyodrębnić i go wskazać. A jeżeli będzie odwrotnie? To wtedy będziemy rozmawiać. pilaster napisał(a): Cytuj: Nie przeszkadzał. I co mi teraz zrobisz? Nic. To tylko ilustracja, że dla genetycznych patriotów stan Polski, jej gospodarki, poziom życia obywateli jest ostatnią rzeczą, która by ich obchodziła i używają argumentów z tej dziedziny wyłącznie demagogicznie.  Błędna diagnoza, ale jak napisałem wyżej: Pozwolić Puchatkowi zgadywać, to w końcu i znajdzie odpowiedź.
|
Pn paź 10, 2016 14:04 |
|
 |
pilaster
|
medieval_man napisał(a): pilaster napisał(a): Można by się zapytać inaczej. PO CO mianowicie medieval głosował na PIS?
Oczywiście, odpowiem, jeśli [...] No właśnie. Nie odpowie... Jeszcze z miesiąc temu by pewnie napisał, że chciał zakazu aborcji, ale teraz nawet tego zabrakło... 
|
Pn paź 10, 2016 14:42 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Widzisz, pilastrze... nie lubię rzucać pereł przed wieprze. Cokolwiek bym nie napisał, Ciebie i tak będzie stać tylko na nienawiść.
Tak więc, podtrzymuję: Oczywiście, odpowiem, jeśli ktoś mądry zapyta.
|
Pn paź 10, 2016 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja zapytam. Dlaczego zagłosowałeś na PiS?
|
Pn paź 10, 2016 14:56 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Ja zapytam. Dlaczego zagłosowałeś na PiS? Przyczyny były dwojakiego rodzaju: 1. Negatywne Nie chciałem głosować na partię PO, która oprócz setek nierozliczonych afer jest dla mnie nie tyle partią polityczną, co stowarzyszeniem wspólnych interesów, nazbyt podporządkowywała Polskę interesom silniejszych krajów UE, nie miała odwagi przeprowadzenia zmian mających na celu wyrwanie Polski z pułapki średniego rozwoju. Nie chciałem też głosować na bezideowe PSL, populistyczny Kukiz'15, a jeszcze mniej na polityczny plankto... 2. Pozytywne Chciałem głosować na partię, która: - głosi prawo do życia (nie zliberalizuje ustawy o ochronie życia, nie będzie w ogóle rozpatrywała modnej eutanazji) - zachowuje tradycyjne, chrześcijańskie wartości rodzinne (nie dopuści do legalizacji małżeństw jednopłciowych, czy posuniętej do absurdu ideologii gender, czego przejawy mamy głównie w krajach skandynawskich) - w dziedzinie gospodarki nie będzie kierowała się ślepym uleganiem mechanizmom gospodarczym działającym automatycznie, ale zwracała uwagę na to, by możny nie pożerał słabszego. - z powyższego wynika postawienie nacisku na mechanizmy solidarności wobec najsłabszych celem umożliwienia wszystkim godnego życia. - stawia na pierwszym miejscu wartości narodowe, a więc promocję polskiej kultury w opozycji do bezideowej płytkości - stawia na pierwszym miejscu nie dobro całej UE ale dobro Polski i Polaków i będzie miała odwagę sprzeciwić się żądaniom innych krajów, które też tylko dbają o swoje interesy pod płaszczykiem europejskiej integracji. - umocni poczucie własnej wartości Polaków - na forum europejskim zechce nie tylko przyjmować obce wartości, ale też kultywować i propagować wartości polskie oparte na związkach z Kościołem - odrzuci europejską polityczną poprawność we wszystkich dziedzinach życia - zaproponuje wyjście z pułapki średniego rozwoju przez postawienie na dziedziny do tej pory słabo rozwijane - zakończy z dominacją pedagogiki wstydu i antypatriotycznego rewizjonizmu w opowieściach o naszej historii - będzie broniła dobrego imienia Polski na arenie międzynarodowej (kłamstwo o polskich obozach) Tak w skrócie.... Może jeszcze coś dodam później
|
Pn paź 10, 2016 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Można by się zapytać inaczej. PO CO mianowicie medieval głosował na PIS?
Cytuj: Oczywiście, odpowiem, jeśli ktoś mądry zapyta. Forum nie spotka los Sodomy i Gomory..... JEDEN JEDYNY MĄDRY się znalazł pośród bandy durnych lemingów Najbardziej PiS pochylił się nad nędzą emerytów....1-2 zł waloryzacji sprawiło super godne życie dla kilku milionów emerytów i rencistów......a jak umocniło poczucie własnej wartości Dobro Polski przy skłóceniu z cała Europą, a co za tym idzie możliwością okrojenia lub odebrania dotacji, będzie coraz większe...... Zakończenie dominacji pedagogiki wstydu i antypatriotycznego rewizjonizmu to stworzenie kultu żołnierzy wyklętych i systematyczne niszczenie bohaterów i osiągnięć Polski w dziedzinie wyzwolenia Europy Wsch spod dominacji komunizmu  Ustawy o życiu nikt dotychczas nie zliberalizował, mogłaby tego dokonać ekstremalna lewica, ale marne widoki aby doszła do władzy. Podobnie jak legalizacji małżeństw jednopłciowych. W dziedzinie gospodarki PiS nikomu nie ulega.....polska giełda po roku jest najgorszą w świecie.
|
Pn paź 10, 2016 16:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie Yarpen, ale zapytam: i jak bilans po pierwszym roku (znajac juz plany podwyzek od nowego roku, ktore niewatpliwie wyrwa nas z pulapki sredniego rozwoju)?
|
Pn paź 10, 2016 16:30 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Pytanie było o to, po co głosowałem. Odpowiedziałem. Czy coś w tym programie wam nie odpowiada?
|
Pn paź 10, 2016 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego nie chcesz odpowiedzieć na pytanie Kael? Czyżby Alus miała rację?
|
Pn paź 10, 2016 17:35 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Helenka napisał(a): Dlaczego nie chcesz odpowiedzieć na pytanie Kael? Czyżby Alus miała rację? Chodzi o pytanie: i jak bilans po pierwszym roku?Odpowiadam: pozytywnie. PiS realizuje większość tego wszystkiego, co było powodem mojego głosowania na PiS.
|
Pn paź 10, 2016 17:49 |
|
|
|