Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
|
Dobrze,że niektóre idee solidarnościowe w życie nie weszły."Solidarność " głosiła dalej,że wszystcy mamy równe żołądki,a zapomniała o głowach
Część działaczy reprezentowała poglądy anarchistyczno-trockistowskie.
Ja do Solidarności nie należałem,na manifestacje nie chodziłem,bardziej mnie pasjonowały prace w spółdzielni studenckiej czy wyjazdy za granicę w celach zarobkowo-handlowych.Natomiast na początku lat 90-tych zapisałem się do UPR-u.Roli 4.06 bym nie przeceniał,bo jak wcześniej napisałem reformy ekonomiczne rozpoczęto już wcześniej.Może to jest nie do wyobrażenia ale po 1989 roku można było się dorobić nie będąc koniecznie esbekiem,ja się tych kręgach nie obracałem i brzydziłem się tymi ludżmi.Natomiast układ okrągłostołowy właśnie zabezpieczył pozycję starej nomenklatury i ubecji.
|
Pt cze 05, 2009 12:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aby dokończyć moje wywody z poprzedniego posta uważam, iż Polsce potrzeba następnego wstrząsu, aby oczyścić się ze szlamu.
Tak jak ostatnio w powodzi stulecia szamba został wypłukane, tak podobnego oczyszczenia potrzebuje nasza polityka.
|
Pt cze 05, 2009 13:03 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Standardy PO. Plakat wyborczy PO wskazujący, gdzie ma PiS polskie rolnictwo. 
Najlepszy jest komentarz, którego na tym zdjęciu nie widać. Na moje oko to PiS mógłby wystąpić do sądu, bo na plakacie jest informacja, że "(Brytyjska Patria Konserwatywna) domaga się zmniejszenia, a nawet zlikwidowania dopłat dla rolnictwa w mniej zamożnych krajach". Z tego co pamiętam, chodzi o dopłaty we wszystkich krajach. A ponieważ dopłaty unijne dla rolników niemieckich są wyższe niż dla polskich, to na ich likwidacji więcej straciłyby kraje zamożniejsze. Tak więc ten komentarz wprowadza w błąd.
A tak na marginesie, gdyby tylko o te dopłaty chodziło, to akurat głosowałbym na PiS. Liberałowie z PO się tu nie popisali.
|
Pt cze 05, 2009 13:11 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Cyryl napisał(a): Może to jest nie do wyobrażenia ale po 1989 roku można było się dorobić nie będąc koniecznie esbekiem, (...)
Też tak uważam, mój wcześniejszy post to była ironia. Myślę, że wyraźna, ale dla pewności wyjaśniam 
|
Pt cze 05, 2009 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na moje oko to PiS mógłby wystąpić do sądu,
Podstęp polega na tym, iż jaki sens jest to oprotestować skoro mamy już koniec kampanii.
Każdy wyrok to musztarda po obiedzie.
|
Pt cze 05, 2009 13:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a po co do sądu??
może by tak szybko sparodiować reklamówkę PO, w której PO twierdzi, że liczą się w parlamencie europejskim tylko duże koalicje (partia ludowa w której jest PO) a w tych koalicjach najwięcej mają do powiedzenia najwięksi (w domysle PO)
a to nieprawda - bo najwiekszą liczbę głosów w partii ludowej mają niemcy
co więcej - europosłów obowiązuje partyjna dyscyplina i zawsze muszą zagłosować tak jak ustali na wcześniejszym posiedzeniu klub
klub decyduje większością głosów.... a o tym kto ma większość juz pisałem wyżej
dlatego (dla przykładu) europosłowie polscy zklubu partii ludowej musieli zagłosować przeciwko ustanowieniu przez europarlament rotmistrza pileckiego patronem dnia walki z totalitaryzmem
bo do tego zmuszono ich partyjną dyscypliną
tyle może DUŻA platforma w DUŻEJ koalicji
to tylko dla informacji wiadomość - nie żeby się sprzeczać ze świńskimi zadkami
|
Pt cze 05, 2009 13:52 |
|
 |
Cyryl
|
osiris napisał(a): Aby dokończyć moje wywody z poprzedniego posta uważam, iż Polsce potrzeba następnego wstrząsu, aby oczyścić się ze szlamu. Tak jak ostatnio w powodzi stulecia szamba został wypłukane, tak podobnego oczyszczenia potrzebuje nasza polityka.
Oczyszczać jest zaiste co,tylko ja na horyzoncie nie zauważam odpowiednich do przeprowadzenia takiej"sanacji" życia politycznego ludzi.
|
Pt cze 05, 2009 13:52 |
|
 |
Cyryl
|
Problemem jest,że nam Hitler ze Stalinem elity wytępili.Przed wojną jak nawet cham wszedł na salony to stykał się z wielopokoleniową inteligencją ,ziemiaństwem, arystokratami etc. Dzieki temu cham miał szansę nabrać dobrych manier i ogłady.Obecnie kto przebywa na salonach,lepiej nie pisać.
|
Pt cze 05, 2009 13:56 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Cytuj: Na moje oko to PiS mógłby wystąpić do sądu, Podstęp polega na tym, iż jaki sens jest to oprotestować skoro mamy już koniec kampanii. Każdy wyrok to musztarda po obiedzie. Możliwe, chociaż wyroki w trybie wyborczym zapadają dość szybko. Chyba też nie obowiązuje tu cisza wyborcza. Ale to tylko moje spekulacje, nie orientuje się, jak to wygląda (m.in. dlatego pisałem "mógłby" w trybie przypuszczającym). outsider napisał(a): (...)a to nieprawda - bo najwiekszą liczbę głosów w partii ludowej mają niemcy  (...) klub decyduje większością głosów.... a o tym kto ma większość juz pisałem wyżej
Największa liczba głosów to jeszcze nie większość (przynajmniej w kontekście głosowań).
|
Pt cze 05, 2009 13:59 |
|
 |
saxon
|
Cytuj: O północy z piątku na sobotę rozpocznie się cisza wyborcza, która potrwa do niedzieli do godz. 22., czyli do zamknięcia lokali wyborczych.
W tym czasie nie można prowadzić agitacji na rzecz partii politycznych, czy kandydatów startujących w wyborach.
Nie można także upubliczniać wyników sondaży, dotyczących przewidywanych zachowań wyborczych i wyników wyborów.
Również w internecie nie mogą w tym czasie ukazywać się materiały agitacyjne. Dotyczy to zarówno portali prasowych i społecznościowych, jak np. facebook, nasza-klasa oraz stron prywatnych.
Zgodnie z prawem ten, kto w czasie ciszy wyborczej poda wyniki przedwyborczych sondaży, podlega karze grzywny od 500 tys. do 1 mln zł. Grzywna grozi także za prowadzenie agitacji w czasie ciszy wyborczej.
W związku z powyższym niektóre tematy na Forum zostaną albo zamknięte albo przeniesione do Archiwum do niedzieli do godz. 22., czyli do zamknięcia lokali wyborczych.
Natomiast nowe tematy łamiące powyższe zasady będą w miarę możliwości moderatorów jak najszybciej kasowane.
|
Pt cze 05, 2009 22:07 |
|
 |
Kamyk
|
Odblokowałem temat
|
Pn cze 08, 2009 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem zadowolony z wyników wyborów, ponieważ dowiodły one, że PO było przeszacowane a PiS niedoszacowany i mamy potwierdzenie tendencji zniżkowych dla PO i i zwyżkowych dla PiS.
Czyli jest światełko w tunelu.
|
Pn cze 08, 2009 10:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja wręcz przeciwnie. W sensie jestem zadowolony ze zwycięstwa PO. Jeśli chodzi o rozłożenie geograficzne to dokładnie widać, jaki elektorat mają poszczególne partie.
Natomiast sądzę, że porażką jest frekwencja. Ciągle zostajemy w tyle za Europą. Ciągle też widać, że wysoka frekwencja podczas wyborów parlamentarnych (studenci, ludzie młodzi) była jednorazowym zrywem. Teraz spoczęliśmy na laurach. Błąd. To, że raz udało nam się oderwać PiS od władzy nie znaczy, że można sobie odpoczywać.
Na PiS zawsze zagłosuje "żelazny elektorat". To ludzie pełni złości, co pokazali np w Krakowie. A głosujący podczas wyborów parlamentarnych na PO studenci... cóż. Pozostaje tylko powiedzieć, że licho nie śpi i trzeba się pilnować - inaczej grozi nam powrót PiS i znów zaprzepaszczenie iluś lat rozwoju.
Crosis
|
Pn cze 08, 2009 10:22 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Jestem zadowolony z wyników wyborów, ponieważ dowiodły one, że PO było przeszacowane a PiS niedoszacowany i mamy potwierdzenie tendencji zniżkowych dla PO i i zwyżkowych dla PiS. Czyli jest światełko w tunelu.
To światełko to pociąg
Wyniki wyborów krajowych w 2007:
Kod: PiS - 32,1% PO - 41,5% Ostatnie szacunki wyborów do PE: Kod: PiS - 27,4% PO - 44,4%
Sondaże to nic nowego, z reguły przeszacowują PO i niedoszacowują PiS. Można to tłumaczyć spiskiem medialnym, ale bardziej przyziemne tłumaczenie to takie, że wyborcy czasami wstydzą przyznać się do swoich sympatii politycznych (uważanych za "obciachowe").
A z wyników też się cieszę. I muszę przyznać, że nieobce jest mi Schadenfreude z marginalnego poparcia dla SO czy Libertasu. No i nie ukrywam, że cieszy mnie odstrzelenie Krzaklewskiego.
|
Pn cze 08, 2009 10:29 |
|
 |
SweetChild
|
I jeszcze a propos sondaży, właśnie wpadło mi w oko oświadczenie TNS OBOP w sprawie sposobu publikowania wyników badania w dniu wyborów do Parlamentu Europejskiego, a w nim m.in.:
"TNS OBOP precyzyjnie oszacował wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego we wszystkich badanych okręgach. Należy jednak zwrócić uwagę, że porównywanie wyników z 5-ciu badanych okręgów z wynikami ogólnopolskimi jest niepoprawne metodologicznie i może wprowadzać w błąd opinię publiczną. (...) Ze względu na zachowanie poprawności metodologicznej stanowczo protestujemy przeciwko błędnemu porównywaniu i zestawianiu wyników badania TNS OBOP z poszczególnych okręgów wyborczych z danymi ogólnopolskimi ogłoszonymi przez Państwową Komisję Wyborczą lub inne ośrodki badawcze (np. porównanie wyników TNS OBOP z okręgu warszawskiego z wynikami PKW dla Polski). Taki sposób porównywania jest nieprawidłowy, gdyż porównuje dwa różne zestawy wyników, przygotowane dla odmiennych okręgów wyborczych i może wprowadzać w błąd opinię publiczną. (...)
Po raz kolejny wychodzi brak precyzyjności (rzetelności?) przy przekazywaniu informacji w mediach. Radio Erewań wiecznie żywe 
|
Pn cze 08, 2009 12:51 |
|
|
|