Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Następna strona
 Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy. 
Autor Wiadomość

Post Re: Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
patryq021 napisał(a):
Chcesz teraz powiedzieć w pełni świadomy praw i obowiązków, że to dzięki Tuskowi Polska idzie do przodu?

Może ewentualnie dzięki temu czego Tusk nie robi, a przeciez mógłby, np. nacjonalizować banki tak jak chce Kaczyński, albo dodrukować trochę pieniądza w ramach walki z kryzysem.

Cz cze 02, 2011 18:22

Witold napisał(a):
Może ewentualnie dzięki temu czego Tusk nie robi, a przeciez mógłby, np. nacjonalizować banki tak jak chce Kaczyński, albo dodrukować trochę pieniądza w ramach walki z kryzysem.

Czyli zasługami Tuska, jest brak zasług. Kaczyński chce nacjonalizować banki a PO zabrało nam emerytury no tak dobra odskocznia. Podsumowanie jest jak zwykle takie samo, ani PO ani PiS nie powinno rządzić.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz cze 02, 2011 18:25

Cytuj:
Czyli zasługami Tuska, jest brak zasług.

Coś w ten deseń.

Cytuj:
Podsumowanie jest jak zwykle takie samo, ani PO ani PiS nie powinno rządzić.

To akurat jest truizm. Problem w tym, że któraś z tych partii rządzić nadal będzie, co do tego nie ma większych wątpliwości. Jasne, że pewnie lepiej byłoby wybierać pomiędzy czymś w rodzaju KNP, a Prawicą RP, ale jakikowliek ich udział we władzy jest raczej bardzo mało porawdopodobny w najbliższym czasie.

Cz cze 02, 2011 18:42

Witold napisał(a):

To akurat jest truizm. Problem w tym, że któraś z tych partii rządzić nadal będzie, co do tego nie ma większych wątpliwości. Jasne, że pewnie lepiej byłoby wybierać pomiędzy czymś w rodzaju KNP, a Prawicą RP, ale jakikowliek ich udział we władzy jest raczej bardzo mało porawdopodobny w najbliższym czasie.

No tak ale czasem trzeba zauważyć że taka jest prawda. Dlaczego któraś z tych partii nadal rządzić będzie, czy my żyjemy w systemie dwupartyjnym czy wielopartyjnym? Ja na ten przykład robię wszystko by namówić jak największą grupę ludzi by nie głosowali na tych baranów z sejmu, co Ty robisz? Jeśli zamiast propagować będziemy ślęczeć że nic nie zmienimy, to nic nie zmienimy logiczne.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz cze 02, 2011 19:15

micked napisał(a):
SweetChild napisał(a):
niektórzy patrzyli jeszcze dalej, protestowali przeciwko modelowi gospodarki centralnie sterowanej przez rząd/partię
I jak widać niewiele to dało, skoro obecny rząd wprowadza własnie centralne sterowanie cenami lekarstw, a premier stwierdza "Żarty się skończyły. Będziemy szukali wszystkich dostępnych metod, aby tam gdzie jest to możliwe, ceny nie były efektem takiej wulgarnej, bezczelnej spekulacji" :-D wzywając na dywanik producentów cukru. Wzorujac się na władcach PRL powinien jeszcze powołac ścigające spekulantów inspekcje robotniczo-chłopskie i wprowadzić tzw "domiar", ktory był głownym narzędziem walki z prywatną inicjatywą.

Takie odpryski po PRLu, ale cała gospodarka to zupełnie inna jakość. Dlatego uważam, że wiele to dało.

Pt cze 03, 2011 18:01

Ale wybrzydzacie. Zamiast cieszyć się, że cokolwiek się dzieje wolicie utyskiwać na całą pozostałą resztę. Faktem natomiast jest, że budowa dróg i autostrad ruszyła do przodu. Jako, iż często podróżuję samochodem, to jestem w stanie to obiektywnie ocenić. Porażką natomiast jest dla mnie twórczość legislatywy tej kadencji.

Pt cze 03, 2011 18:08

patryq021 napisał(a):
Chcesz teraz powiedzieć w pełni świadomy praw i obowiązków, że to dzięki Tuskowi Polska idzie do przodu?

Napisałem że "za rządów Tuska" Polska idzie do przodu, nie że "dzięki rządom Tuska"

Przyczyny są bardziej złożone, a zasługą Tuska jest to, że zbytnio im nie przeszkadzał, jak pisze Witold

Cytuj:
Polska idzie do przodu? I oczywiście podajesz przykład Rządów Kaczyńskiego za którego faktycznie Gospodarka rosła, tylko problem polega na tym że ani Tusk nic nie zrobił by Polska szła do przodu ani Kaczyński nic nie zrobił.

Za rządów Kaczyńskiego Polska się cofała i traciła dystans nie tylko do Europy, ale i do ...Rosji

Cytuj:
Dopóty nie zdamy sobie sprawy z faktu że PO wcale nie jest liberalną partią i wcale nie zmniejsza ani biurokracji ani podatków

Rząd Tuska zmniejszył zarówno biurokrację jak i podatki (odpowiednio +6,1 i +5,4 w rankingu IEF)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

So cze 04, 2011 9:42

Cytuj:
Napisałem że "za rządów Tuska" Polska idzie do przodu, nie że "dzięki rządom Tuska"

Przyczyny są bardziej złożone, a zasługą Tuska jest to, że zbytnio im nie przeszkadzał

Cytuj:
Rząd Tuska zmniejszył zarówno biurokrację

No to zmniejszył czy tylko nie przeszkadzał w zmniejszeniu? :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So cze 04, 2011 10:18

Ayfkm napisał(a):
Ale wybrzydzacie. Zamiast cieszyć się, że cokolwiek się dzieje wolicie utyskiwać na całą pozostałą resztę. Faktem natomiast jest, że budowa dróg i autostrad ruszyła do przodu. Jako, iż często podróżuję samochodem, to jestem w stanie to obiektywnie ocenić. Porażką natomiast jest dla mnie twórczość legislatywy tej kadencji.

Na Euro 2012 infrastruktura drogowa będzie gotowa w 60-70 proc., a kolejowa w 70 proc - źródło Janusz Piechociński wiceszef sejmowej Komisji Infrastruktury.

No to sie budują szczególnie do przodu rusza A2.

Obiektywnie oceniasz to że musisz płacić za przejechanie autostradą za którą sam zapłaciłeś?

pilaster napisał(a):

Za rządów Kaczyńskiego wzrost PKB wynosił 6,5% i co z tego ? Skoro piszesz że za rządów Tuska to jednoznacznie sugerujesz że to jego zasługa, bo gdybym rządził kto inny to by było bee a to bzdura kompletna.

Cytuj:
Przyczyny są bardziej złożone, a zasługą Tuska jest to, że zbytnio im nie przeszkadzał, jak pisze Witold

Takie gadania to ma taki sens jak mówienie że Schumacher wszystko wygrywał, a zasługa jego zespołu było to że mu nie przeszkadzał. Jeśli rząd jest od tego by nie zajmować się wzmacnianiem wzrostu tylko od biernego obserwowania to po co taki rząd?

Cytuj:
Za rządów Kaczyńskiego Polska się cofała i traciła dystans nie tylko do Europy, ale i do ...Rosji

W sensie nasz kraj sie przemieszczał tak? Dziwne bo ja miałem wrażenie że powoli doganialiśmy Europe Gospodarczo, zresztą cały czas gonimy. Im dalej od Rosji tym lepiej, chyba że ktoś lubi totalitaryzm, ewentualnie zabory.

Cytuj:
Rząd Tuska zmniejszył zarówno biurokrację jak i podatki (odpowiednio +6,1 i +5,4 w rankingu IEF)

Bez żartów proszę. Według danych GUS obecnie w polskich urzędach pracuje 462,9 tysięcy urzędników. Nie zmniejsza się liczba urzędników ale rośnie. Nie zmniejsza się podatków ale zwiększa. Nadal nie wdrożono uproszczonego planu rejestracji firm. Nie oferuje się większych ulg dla małych przedsiębiorców, jak ktoś może twierdzić że Tusk zmniejszył biurokracje i podatki w głowie mi się nie mieści.

So cze 04, 2011 13:31
zbanowany na stałe

Interesująca lista dokonań Tuska - odkąd został Premierem.

http://wiadomosci.onet.pl/forum.html?fo ... VtMDAxLmpz

Najbardziej mnie rozbawiło dokonanie zniesienia rosyjskiego embargo na polskie mięso :brawo:

So cze 04, 2011 13:45

Witold napisał(a):
Może ewentualnie dzięki temu czego Tusk nie robi, a przeciez mógłby, np. nacjonalizować banki tak jak chce Kaczyński
No tak: nacjonalizacja groźnie brzmi, tymczasem Kaczyński mówił tylko o tzw repolonizacji, czyli odzyskaniu części polskiego sektora bankowego.
Premier Tusk również się na taką operację zgadzał, przynajmiej rok temu, chyba że ministerstwo skarbu chcąc odzyskać WBK działało wbrew szefowi rządu :-D
http://biznes.onet.pl/operacja-repoloni ... news-detal
maly_kwiatek napisał(a):
Ludzie się boją takich perspektyw, gdzie rozszalały Ziobro z nożem w zębach aresztuje wszystkich, którzy nasikali na miejskim trawniku.
Zwłaszcza, że nie czytają o tym jak to po latach potwierdzily się zarzuty ministra Ziobry wobec doktora G.
Ayfkm napisał(a):
Faktem natomiast jest, że budowa dróg i autostrad ruszyła do przodu. Jako, iż często podróżuję samochodem, to jestem w stanie to obiektywnie ocenić.
To przypomnę, że cykl inwestycyjny autostrady to ładnych parę lat, więc jeździsz po tym, co załatwiał jeszcze minister Polaczek z PiSu
Cytuj:
albo dodrukować trochę pieniądza w ramach walki z kryzysem.
Po co- wystarczy trochę kreatywnej księgowości w ktorej rząd premiera Tuska osiągnął już duże sukcesy plus pożyczanie skąd się jeszcze da (skromne 100 mld PLN rocznie). Poza tym dzis nie dodrukowuje się już pieniędzy- wystarczy obligacje :-D

So cze 04, 2011 17:45

micked napisał(a):
No tak: nacjonalizacja groźnie brzmi, tymczasem Kaczyński mówił tylko o tzw repolonizacji, czyli odzyskaniu części polskiego sektora bankowego.

Tak jak u początków PRLu, komunizm groźnie brzmił, więc mówiono o "realnym socjalizmie".

Dziś "socjalizm" groźnie brzmi więc mówi się "solidaryzm", "nacjonalizacja" groźnie brzmi więc mówi się "repolonizacja", co zresztą wpisuje się w ogólną ideologię PiSu. Repolonizacja to taka bardziej patriotyczna nacjonalizacja :)

So cze 04, 2011 18:18

patryq021 napisał(a):
Ayfkm napisał(a):

Na Euro 2012 infrastruktura drogowa będzie gotowa w 60-70 proc., a kolejowa w 70 proc - źródło Janusz Piechociński wiceszef sejmowej Komisji Infrastruktury.

Nawet jakby zrealizowano jedynie 10 procent planu to i tak byłby to krok do przodu.

patryq021 napisał(a):
Obiektywnie oceniasz to że musisz płacić za przejechanie autostradą za którą sam zapłaciłeś?

Wolę płacić, niż gdybym miał się tłuc jakąś dróżką powiatową z ograniczeniem prędkości do 70 km/h.

micked napisał(a):
Ayfkm napisał(a):
Faktem natomiast jest, że budowa dróg i autostrad ruszyła do przodu. Jako, iż często podróżuję samochodem, to jestem w stanie to obiektywnie ocenić.

To przypomnę, że cykl inwestycyjny autostrady to ładnych parę lat, więc jeździsz po tym, co załatwiał jeszcze minister Polaczek z PiSu

Nawet jeśli, to i tak Tusk dorzucił do tego część planów i te swoje "schetynówki". Zanim ktoś się oburzy, nie popieram ani PO, ani PiS. Potrafię docenić zarówno dokonania PiS, jak obniżka podatków, jak i PO, jak np. rzeczone schetynówki.

N cze 05, 2011 0:52

Ayfkm napisał(a):
Nawet jakby zrealizowano jedynie 10 procent planu to i tak byłby to krok do przodu.

Krok do przodu i dwa do tyłu. Gdybym stanął na odcinku A2 z łopata i kopał przez 3 dni, też byłby to krok do przodu, tylko w tedy powiedział bym jasno: ociągam się, nie przyłożyłem się nie wykonam swoich obietnic. Tymczasem wychodzi przed kamerę Pan X w krawacie i wielce szczęśliwy rzecze, przecież wiedzieliście że nie zdarzymy, to było nie możliwe założenie, ale i tak będzie dobrze i jest to zasługa naszego rządu. Kochajcie nas i głosujcie dalej jak stado baranów.

Ayfkm napisał(a):
Wolę płacić, niż gdybym miał się tłuc jakąś dróżką powiatową z ograniczeniem prędkości do 70 km/h

Mało Ci że okradają Cie z tego co zarobisz, dołożą Ci kare za kupiony samochód, dowalą podatek na paliwo do tego samochodu, dodasz do tego ubezpieczenie na samochód, to jeszcze jesteś w pełni szczęśliwi że żądają od Ciebie pieniędzy za przejazd przez autostradę która i tak by zbudowali. Policz sobie ile z własnych pieniędzy już im dałeś albo raczej ile Ci już zabrali, to oni nam służą nie my im tak jest zapisane w konstytucji. Ich zasranym obowiązkiem jest budowanie autostrad.

N cze 05, 2011 11:16

Cytuj:
Ludzie się boją takich perspektyw, gdzie rozszalały Ziobro z nożem w zębach aresztuje wszystkich, którzy nasikali na miejskim trawniku.

Tak, tak, przecież tak właśnie było - PiS aresztował ile wlezie, wszystkich, jak leci. Dopiero gdy przyszła PO sytuacja się unormowała i teraz ABW wchodzi tylko do zbrodniarzy z najpoważniejszymi zarzutami, nie jakiegoś tam zabijania pacjentów, tylko obrażania Pana Prezydenta! To już w ludziach dzisiaj strachu nie budzi, w końcu przecież oni nie podważają autorytetu Prawowitej i Demokratycznie Wybranej Władzy. A jak ktoś podważa, no to sam sobie winien, ococho?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N cze 05, 2011 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Następna strona