Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 12:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 38  Następna strona
 PiS a ustrój komunistyczny 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS a ustrój komunistyczny
WIem o tym, że zdarzają się ludzie normalnie myślący i w PO i w PiS i w innych partiach, nawet w PSL czy SLD! Pamiętacie wolnorynkowe wybryki Pawlaka? Tzn. nie wybryki tylko wypowiedzi. Natychmiast w tv poszła informacja, że bije żonę i tego typu rewelacje. Potem już przestał podskakiwać z tymi pomysłami. A były naprawdę dobre!
Zadaniem Morawieckiego jest jakieś sondowanie społeczeństwa i ostrożne robienie różnych ustaw tak aby PiS utrzymało się u władzy. Np. jego słynne już zdanie: "wydaje mi się, że bogatsi powinni płacić trochę większe podatki" - czy jakoś tak. Normalnie aż mi nerki zwarło jak to usłyszałem.

Śr sty 25, 2017 9:59
bylejaki napisał(a):
WIem o tym, że zdarzają się ludzie normalnie myślący i w PO i w PiS i w innych partiach, nawet w PSL czy SLD! Pamiętacie wolnorynkowe wybryki Pawlaka? Tzn. nie wybryki tylko wypowiedzi. Natychmiast w tv poszła informacja, że bije żonę i tego typu rewelacje. Potem już przestał podskakiwać z tymi pomysłami. A były naprawdę dobre!
Zadaniem Morawieckiego jest jakieś sondowanie społeczeństwa i ostrożne robienie różnych ustaw tak aby PiS utrzymało się u władzy. Np. jego słynne już zdanie: "wydaje mi się, że bogatsi powinni płacić trochę większe podatki" - czy jakoś tak. Normalnie aż mi nerki zwarło jak to usłyszałem.

Tyle tylko, ze Morawiecki tak chętnie łupiący bogatych, osobiście nie zachował sie uczciwie jak choćby Szczurek, który w momencie przyjęcia stanowiska ministra sprzedał wszystkie akcje BŚ.
Morawiecki "zamroził" akcje BZ, a w ciągu ostatniego roku zarobił ok 900 tys zł, na 22% wzroście cen akcji BZ.

Śr sty 25, 2017 10:06

No ja o Morawieckim mam złe zdanie. Dla mnie to człowiek bez honoru. Zgodził się odgrywać rolę "twarzy socjalistycznej reformy". Są dwie opcje, albo jest socjalistą (czyli złodziejem) albo jest głupcem i naprawdę wierzy w to co robi. Tertium non datur. Obie opcje są tragiczne.

Śr sty 25, 2017 10:12
A dlaczego w ogóle Morawiecki miałby być idealistą, zamiast po prostu robić karierę u tego patrona, który dał mu szansę na wybicie się? Nie sądź polityki po sobie. Idee mają to do siebie, że wyjątkowo kiepsko się sprawdzają w realu; proza życia politycznego weryfikuje idealistów dość brutalnie.

Śr sty 25, 2017 10:33

Jest w tym trochę prawdy. Ale to i tak nie zmienia faktu, że jest kim jest. Żyjemy w czasach bylejakich (nie mylić z moim pseudonimem:) ) mężczyzn. Kiedy Korwin-Mikke spoliczkował Boniego to wszyscy byli oburzeni. Ale nikt nie zwrócił uwagi, że tak się zachowują honorowi faceci, mężczyźni. To ma szersze skutki, bo np. taki Morawiecki nie ma wstydu być marionetką. Nasi husarzy byli wierni jakiejś idei i w kilkuset szli jak burza do starcia z tysiącami. Uważam, że należy wrócić do czasu kiedy ludzie zachowywali idee w sercu. Zwykłych szmaciarzy należy piętnować.

Śr sty 25, 2017 10:47

kosiarz1 napisał(a):
A gdzie pilastra link???

Link do czego? Do danych Conference Board?

Proszę bardzo

https://www.conference-board.org/data/e ... m?id=30565

i pobrać plik "Output, Labor, and Labor Productivity, 1950-2015"

I sobie obliczyć

Za czasów PO Polska rozwijała się najszybciej w Europie. Za czasów PIS co najwyżej średnio.

Cytuj:
"Tysiace spraw sa były, prowadzone o przekrety na autostradach."

Są, były, tysiące spraw. A skazanych złodziei za przekręty autostradowe jakoś ani jednego. :)

Cytuj:
"Zbankrutowało setki firm budowlanaych."

Normalna rzecz na rynku, że firmy źle zarządzane bankrutują i robią miejsce dla firm zarządzanych dobrze.

Cytuj:
co PO zrobiło, jaka ustawe przyjeli,

Liberalizacji nie liczy się "na ustawy", tylko w punktach IEF (albo np Doing Business). Za PO Polski IEF rósł najszybciej w Europie (i w trzecim tempie na świecie). Za PIS polski IEF spadał.

bylejaki

Cytuj:
PiS i PO z gospodarczej strony nie różnią się niczym.

Wręcz przeciwnie, różnice są gigantyczne. Za PO Polska pod względem wszelkich możliwych wskaźników (IEF, CPI, PKB, etc) doganiała Europę, za PIS - traciła dystans.

Cytuj:
wynik wyraźnego podziału w polskim społeczeństwie na wyznawców peoizmu i pisoizmu.

Żadnego takiego podziału w Polsce nie ma. Jest tylko podział na PIS z jednej strony i Polskę z drugiej. I brutalna, bezwzględna agresja tego pierwszego na tą drugą, która usiłuje się tylko niemrawo bronić.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr sty 25, 2017 11:10

Guzik mnie obchodzą Twoje wskaźniki. Ja to widzę od kuchni. Firmę założyłem w 2008 roku, czyli 9 lat temu. Regularnie, rok po roku było coraz gorzej od strony formalnej i podatkowej, im więcej zarabiałem tym bardziej dociskali pasa. Nieważne czy było PO czy PiS. Znajomy założył firmę w 1995 roku i w 2017 roku, po 22 latach prowadzenia ją zamyka. W szczycie zatrudniał chyba koło 20 osób a frima była warta kilka milionów zł. Twoje ukochane PO mu ją wyłożyło. Ostatnie 3-4 lata próbował ją ratować, nie udało się. Kolejny znajomy założył firmę ok. 2006 roku. Jeszcze 2 lata temu zatrudniał 13 osób. Dziś ma kilkaset tysięcy zł długu i zatrudnia jedną osobę. Firma źle zarządzana upada i zastepowana jest firmą dobrze rządzoną ale tylko na wolnym rynku. Nikt z moim znajomych nie chciał wyłożyć firmy, każdy z nich jest szalenie pracowity. Gospodarczych różnic między PiS a PO nie ma.

Śr sty 25, 2017 11:23

Ta sama praca, która 10 lat temu była warta 3-4 tysiące zł na rękę teraz jest warta około 6-7 tysięcy na rękę. Podaję tutaj przykład kierowcy ciężarówki. Ale baaaardzo zbliżona sytuacja dotyczy murarzy, tynkarzy, mechaników samochodowych, blacharzy, monterów czegokolwiek czy spawaczy. Co na to mówią Twoje wskaźniki? Że są efektem świetnej polityki gospodarczej PO?

Śr sty 25, 2017 11:42

bylejaki napisał(a):
Guzik mnie obchodzą Twoje wskaźniki.

Bo oczywiście liczą się nie wskaźniki tylko opinie pisowskich, polskojęzycznych merdiów.

Cytuj:
Firmę założyłem w 2008 roku, czyli 9 lat temu.

Widocznie bylejaki słusznie się tak nazwał, bo do prowadzenia firmy nie ma żadnych predyspozycji. Nie oznacza to jednak, że inni też nie mają. W roku 2005 było zarejestrowanych w Polsce 3,61 mln firm W roku 2014, mimo że po drodze był kryzys, ta liczba wzrosła do 4,12 mln firm

Cytuj:
Znajomy założył firmę ...Kolejny znajomy założył firmę ...

Widocznie bylejaki będąc nieudacznikiem sam się w takim samym środowisku obraca. Radzę pozbyć się znajomości z nieudacznikami i zbliżyć się do ludzi sukcesu.

Cytuj:
Firma źle zarządzana upada i zastepowana jest firmą dobrze rządzoną ale tylko na wolnym rynku.

Czyli w Polsce również. Rynek nie jest tak wolny jak np w Wlk Brytanii, ale wystarczający, aby działalność gospodarczą jednak per saldo opłacało się prowadzić.

Cytuj:
Nikt z moim znajomych nie chciał wyłożyć firmy, każdy z nich jest szalenie pracowity.

Do prowadzenia własnej firmy nie wystarczą dobre chęci i pracowitość

Cytuj:
Gospodarczych różnic między PiS a PO nie ma.

Oto słowo Pańskie...

Tako objawia bylejaki w nieomylności swojej zatem to prawda.

Cytuj:
Ta sama praca, która 10 lat temu była warta 3-4 tysiące zł na rękę teraz jest warta około 6-7 tysięcy na rękę. [...] Co na to mówią Twoje wskaźniki? Że są efektem świetnej polityki gospodarczej PO?

Nie, zapewne układem plam na Słońcu. Albo to zasługa PIS.

Śr sty 25, 2017 11:51

Następny, który uważa, że nie ma innej możliwości jak tylko popierać PiS lub PO. Prowadziłeś kiedyś firmę? Zatrudniałeś ludzi?
Proszę również o wyjaśnienie terminu "merdiów". Czy pochodzi ono od francuskiego słowa "merd"?

"Nie, zapewne układem plam na Słońcu. Albo to zasługa PIS."

Poważnie pytam. Nie śmiej się tylko odpowiedz na to pytanie. Czemu w Polsce mamy rynek pracownika? Ja nie mówię, że to dobrze lub źle, tylko pytam czemu tak się stało?

Śr sty 25, 2017 11:56

Cytuj:
Następny, który uważa, że nie ma innej możliwości jak tylko popierać PiS lub PO.

Ciekawe, że ten "następny" nie popiera obecnie ani PO, ani oczywiście PIS. Popierał PO z przyczyn o których pisał,a le pojawiła się lepsza alternatywa

bylejaki napisał(a):
Czemu w Polsce mamy rynek pracownika? Ja nie mówię, że to dobrze lub źle, tylko pytam czemu tak się stało?

To nie jest tylko polska specyfika. To trend, który zaczął się w najbardziej rozwiniętych krajach świata i będzie się stopniowo rozszerzał na całą planetę. Gdyby bylejaki faktycznie był ciekawy dlaczego, to pilaster odesłałby go do serii artykułów na ten temat, które napisał:

Kształt rzeczy przyszłych

oraz poprzednie i następne

Ale ponieważ naprawdę bylejaki nie jest tym zainteresowany, to pilaster w największym skrócie tylko zasygnalizuje, że gospodarka nadal, z przerwami i nieregularnie, ale rośnie, natomiast populacja w najbardziej rozwiniętych krajach już nie. Z czasem zatem musi zabraknąć siły roboczej, bo w miarę stała liczba pracowników musi "obsługiwać" coraz więcej procesów. Na razie ten proces jest maskowany migracją zarobkową z krajów biedniejszych do bogatszych, ale również kraje teraz biedniejsze z czasem się wzbogacą i dojdą do tej bariery. Wtedy brak pracowników i ich szybko rosnące wynagrodzenia staną się widoczne w skali globalnej.

Śr sty 25, 2017 12:23

Zresztą, popełniłem błąd, że po tym jak zacząłeś używać obraźliwego języka w stosunku do mnie to zareagowałem. Wycofuję się z dyskusji z Tobą, nie znam tylu inwektyw, a także nie chcę sprowadzać tej dyskusji do poziomu rynsztoku. Pozdrawiam.

Śr sty 25, 2017 12:25

pilaster napisał(a):
Ale ponieważ naprawdę bylejaki nie jest tym zainteresowany, to pilaster w największym skrócie tylko zasygnalizuje, że gospodarka nadal, z przerwami i nieregularnie, ale rośnie, natomiast populacja w najbardziej rozwiniętych krajach już nie. Z czasem zatem musi zabraknąć siły roboczej, bo w miarę stała liczba pracowników musi "obsługiwać" coraz więcej procesów. Na razie ten proces jest maskowany migracją zarobkową z krajów biedniejszych do bogatszych, ale również kraje teraz biedniejsze z czasem się wzbogacą i dojdą do tej bariery. Wtedy brak pracowników i ich szybko rosnące wynagrodzenia staną się widoczne w skali globalnej.

A wziął pilaster pod uwagę okoliczność, że postęp technologiczny zmniejszy zapotrzebowanie na "ludzką" siłę roboczą? A może to kolejny mit, którego rozbiciem pilaster zamierza się jeszcze zająć? :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 25, 2017 12:26

Johnny99 napisał(a):
A wziął pilaster pod uwagę okoliczność, że postęp technologiczny zmniejszy zapotrzebowanie na "ludzką" siłę roboczą?

Owszem, pilaster wziął pod uwagę. Po to wprowadził do modelu "współczynnik wydajności technologii" - d z grubsza odpowiadające przeliczeniu PKB na pracownika przy danym poziomie technologicznym gospodarki

Cytuj:
A może to kolejny mit, którego rozbiciem pilaster zamierza się jeszcze zająć?

W pewnym sensie. d, wraz z rozwojem technologicznym, może rosnąć, ale nigdy do nieskończoności. Zatem, o ile gospodarka nie będzie w stanie w ogóle obyć się bez pracowników, w którymś miejscu musi się zatrzymać i posuwać się już tylko w miarę dalszego wzrostu d, czyli znacznie wolniej niż wykładniczo, o ile w ogóle. Proszę przeczytać zalinkowany artykuł.

Oraz poprzednie i następne. To skomplikowany proces i nie da się go bez utraty zrozumienia streścić w kilku zdaniach. A nawet na wykresie

http://pilaster.blog.onet.pl/files/2016/10/Malthus-4-1.png

Na którym N to gęstość zaludnienia, a P dobrobyt - PKB per capita Linie przerywane to oryginalny model Malthusa, linie ciągłe - jego modyfikacje autorstwa pilastra

bylejaki

Cytuj:
Wycofuję się z dyskusji

Tak jak pilaster napisał - nie był zainteresowany dyskusją, tylko miał za zadanie wykazać, że PIS jest lepsza od PO, a przynajmniej że nie gorsza :roll:

Śr sty 25, 2017 13:34
Moderator

pilaster napisał(a):
Tak jak pilaster napisał - nie był zainteresowany dyskusją, tylko miał za zadanie wykazać, że PIS jest lepsza od PO, a przynajmniej że nie gorsza :roll:

A pilaster też nie był zainteresowany dyskusją tylko miał za zadanie zniechęcić do niej interlokutora. Co uczynił i czym się pochwalił.

Śr sty 25, 2017 13:38
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 38  Następna strona