Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość
Post Re: Strajk nauczycieli
Andy72 napisał(a):
Nie sądzę aby to nauczyciele byli szczególnie poszkodowani. Mają długie wakacje, ferie, mało godzin tygodniowo a zarobki nie takie złe na tle reszty Europy (był wykres słupkowy). Najłatwiej to każdemu wmawiać że powinien zarabiać 150% średniej krajowej, co jest matematycznie niemożliwe.
Jeśli ktoś domaga się podwyżek , to powinien wskazać komu zabrać.

Bardzo mało tygodniowo, bo pensum to 18 godzina, a praca w domu, spotkania z rodzicami, wypełnianie e-dzienników, e-korespondencji wykonują za nich woźne.
Po zakończeniu roku szkolnego konferencje, wypełnianie dokumentacji trwa zazwyczaj do połowy lipca, od połowy sierpnia konferencje, dokumentacja, plany lekcji na nowy rok szkolny.
Mam w rodzinie 11 nauczycieli, wiec ich pracę znam z autopsji.
Ale skoro dobra zmian, mówi, ze nauczyciele to obiboki to przecież to dogmat niepodważalny.

So kwi 20, 2019 12:49

Na pewno nie chcieli by zamienić się z górnikami czy kobietami przy kasie w Biedronce czy Lidlu.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 20, 2019 12:52
Nasz Andy chce zbawiać świat; pytanie zasadnicze, jak sobie ten raj doczesny wyobraża. No bo czy Andy by chciał, żeby wszyscy mieli tak samo i po równo (komunizm), czy żeby każdy zasuwał bez protestu, błogosławiąc karmiącą go rękę pana i właściciela (niewolnictwo)? Ja bym mimo wszystko wolał aktualną grę sił i interesów: jak kto umie (strajkować też trzeba umieć), ten się tak czy inaczej dochrapie; a jak kto po drodze coś spieprzy...

So kwi 20, 2019 12:59

Powinno się nagradzać za pracę a za protesty karać a nie nagradzać!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 20, 2019 13:05

I uważam za chamstwo, że nauczyciel nie może skarcić fizycznie ucznia, przez co uczniowie się tak rozzuchwalają że filmują jak zakładają nauczycielowi kosz na śmieci na głowę. Tacy "uczniowie" powinni być natychmiastowo wydaleni ze szkoły z wilczym biletem.

So kwi 20, 2019 13:17
Andy72 napisał(a):
Na pewno nie chcieli by zamienić się z górnikami czy kobietami przy kasie w Biedronce czy Lidlu.

Sprawdziłeś?...ja akurat znam 2 kasjerki (jedną z Lidla, drugą z Biedronki) i żadna z nich zdecydowanie nie zamieniłaby pracy na kasie z pracą nauczycieli, bo zarabiają więcej, mają wiekszy spokój niż nauczyciele, a nie musiały zakuwać latami, zdawać egzaminy, kolokwia.

Andy72 napisał(a):
Powinno się nagradzać za pracę a za protesty karać a nie nagradzać!

Czyli Duda, szef "S" powinien za organizację strajków, palenie opon, demolkę ulic, odsiadywać kilkuletni wyrok.

So kwi 20, 2019 13:24

Co do kasjerek, to trudno uwierzyć że mają większy spokój i zarabiają więcej.
Dlaczego protesty Dudy Ci nie odpowiadają? Bo nie są tak politycznie poprawne?

So kwi 20, 2019 13:26
Andy72 napisał(a):

To nie kwestia wiary, a Ty zawiesiłeś sie na informacjach sprzed kilku lat.

Cytuj:

To nie były protesty Dudy, ale PiS-owska polityczna walka z poprzednim rządem. Duda jest jedynie bezwolnym wykonawcą woli naczelnika.

So kwi 20, 2019 13:35

Tak jak były protesty przeciw podniesieniu wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn do 67 lat. To nie przeszkadzało?

So kwi 20, 2019 13:43
Andy72 napisał(a):
Tak jak były protesty przeciw podniesieniu wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn do 67 lat. To nie przeszkadzało?

Wtedy przeszkadzało, a obecnie ci sami emeryci do mikrych głodowych emeryturek, sami dobrowolnie zasuwają podejmując pracę zarobkowe.

So kwi 20, 2019 13:45

No i dlatego wprowadzono 500+.

So kwi 20, 2019 14:01
Moderator

Andy72 napisał(a):

Andy, pewnych stanowisk pracy, zawodów nie da się porównać, więc nie porównuj kasjerek z nauczycielami i nauczycieli z kasjerkami, bo tego porównać się nie da Zamiast wypowiadać się na temat pracy nauczycieli, proponuję, abyś zatrudnił się w szkole i niekoniecznie jako nauczyciel.
Tak się skłąda, że nie mam osobistego powodu, aby bronić nauczycieli, bo jestem na wylocie i mnie ewentualna podwyżka nic nie da. Mam jednak do tego prawo, w przeciwieństwie do większości, bo pracowałam w księgowości, w kadrach, jako koordynator robót publicznych i może nawiążę do tej ostatniej funkcji. Najeździłam się rowerem (sładakiem, nie miałam wtedy samochodu) po gminie jak nigdy w życiu. Wracałam do domu po 8 godzinach wypompowana (robiłam codziennie ponad 40 km, a jeszcze trzeba było skoordynować prace, załatwić formalności, zdać raport burmistrzowi codziennie), ale pracę zostawiałam za sobą. Musisz wiedzieć, że pracowałam z ludźmi pochodzącymi niejednokrotnie ze środowisk na pograniczu marginesu społecznego, ale nie byłam tak zmęczona jak po 5-6 lekcjach, po których w domu poświęcałam kolejne 3-4 godziny.

So kwi 20, 2019 14:36
Andy72 napisał(a):
Nie sądzę aby to nauczyciele byli szczególnie poszkodowani. Mają długie wakacje, ferie, mało godzin tygodniowo a zarobki nie takie złe na tle reszty Europy (był wykres słupkowy). Najłatwiej to każdemu wmawiać że powinien zarabiać 150% średniej krajowej, co jest matematycznie niemożliwe.
Jeśli ktoś domaga się podwyżek , to powinien wskazać komu zabrać.

Ministrom?
Pani Szydlo, ktorej dochody rosna jak na drozdzach i za plywanie na tratwie dostaje wielojkrotnosc pensji nauczyciela?
Pisowskim prezesom spolek panstwowych, ktorzy nie maja zadnych kwalifikacji, ale dostaja sowite odprawy za rotacje na stanowiskach?
Mozna oszczedzic miliony nie finansujac fanaberii pewnego zakonnika (?) z Torunia.

A tak naprawde, to ten PiS, ktory w swoim programie obiecywal nauczycielom podwyzke 2500, oklamal rezydentow i bedzie kradl pieniadze z OFE, sam powiedzial, co trzeba robic, zeby jego obietnice wyborcze byly zrealizowane:

Wystarczy nie krasc

Jesli nie wystarczy, to albo:
A) PiS klamal
B) PiS kradnie

Ktora odpowiedz Andy72 wybiera?

So kwi 20, 2019 14:55

Najważniejsze jest to, że PiS robi wszystko lepiej od poprzedników, którzy... kradli i nie dotrzymywali obietnic :)

So kwi 20, 2019 15:12

Źle że muszą robić wiele rzeczy po to by przypodobać się ludziom i by zostać ponownie wybranymi.
Najbardziej odpowiadała by mi absolutna władza skupiona w rękach jednego człowieka, np. Ziobry.

So kwi 20, 2019 15:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona