Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 9:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260 ... 988  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
sowaniejestmadra napisał(a):
Nie zmieniaj tematu, sam poruszyłeś temat gender, nie unikaj odpowiedzi na trudne problemy. Bo to jest dyskryminacja katolicka ludzi o innych zainteresowaniach seksualnych niż heteroseksualne! Co ma gender, który sam wywołałeś do tablicy, do przeglądu prasy? To ja ciebie się pytam!?

Nie poruszyłem tematu gender.
Został wspomniany przy okazji programu PiS jako coś, czego na pewno PiS nie będzie realizowało.

mikkel napisał(a):
Naprawdę się pogubiłeś?
W czym, przecież to proste medievalu.
W innych państwach (podano przykład Skandynawii) nie rządzą ugrupowania, które bez ustanku wycierają sobie usta wartościami chrześcijańskimi, ochroną życia od poczęcia, obroną tradycji narodowych i rodzinnych, etosem kościoła czy podobnie brzmiącymi frazesami.
A mimo to, tych wartości chrześcijańskich albo solidarności społecznej jest tam w życiu codziennym niepomiernie więcej niż u nas, bo ludzie po prostu się nawzajem szanują, a nie szczują, judzą, polują i kopią przed innymi rowy nie do zasypania w czym niedoścignionym mistrzem jest partia, którą sobie upodobałeś.

Tak.
Zwłaszcza ci ludzie w Skandynawii, którzy donoszą na sąsiadów i te instytucje, jak Barnevernet, które odbierają rodzinom dzieci pod byle pozorem.
Faktycznie, same chrześcijańskie wartości.
Może lepiej wróćmy do Polski?

Cz paź 13, 2016 19:44
Zobacz profil WWW

chwat napisał(a):
Ja też się pogubiłem, bo nie zostało obiektywnie powiedziane, jakie to rzekomo wartości chrześcijańskie występują w Skandynawii w życiu codziennym, a czyjaś opinia nie jest w żaden sposób przekonująca.
O dalszych przeskokach tematycznych z wielości Bogów, pomieszanych z niby-historią aż do gendereuforii nie wspominając, bo trudno to uznać za jakikolwiek wniosek.

Też się biedny pogubiłeś? A może nie są to wartości chrześcijańskie? Zdziwiony? Ilu sakndynawów jest chrześcijanami? Małe to ma zresztą znaczenie, jak frekwencja w kościele wynosi tylko 10%. Więc nazwij te wartości jak chcesz, są lepsze niż chrześcijańskie jak widać!!

Cz paź 13, 2016 19:52

medieval_man napisał(a):
Tak.
Zwłaszcza ci ludzie w Skandynawii, którzy donoszą na sąsiadów i te instytucje, jak Barnevernet, które odbierają rodzinom dzieci pod byle pozorem.
Faktycznie, same chrześcijańskie wartości.
Może lepiej wróćmy do Polski?

A w Polsce chcą odbierać dzieci, bo człowiek mieszka z szóstką dzieci w jednym pokoju i ponoć ma brudno w kuchni. To też dobry powód dla katolickiego państwa ....

Cz paź 13, 2016 19:54
Moderator

To jest temat "Przegląd prasy i Aktualności".
Jeśli masz pomysł na innym temat załóż go w odpowiednim miejscu.

Cz paź 13, 2016 19:55
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Tak.
Zwłaszcza ci ludzie w Skandynawii, którzy donoszą na sąsiadów

A czy zasada donoszenia na aspołeczne jednostki nie ma czasem umocowania w Ewangelii?
Prawda, że ma.
No i co jest złe, a co dobre?
Poinformować o sąsiedzie popełniającym przestępstwo władze, do których ma się zaufanie (Szwecja) czy udawać, że nic się nie stało i czekać aż zachęcony bezczynnością i pobłażaniem sąsiad popełni kolejne wykroczenie lub przestępstwo (Polska)?
Klasyczny przykład do jazda "na gazie".
Donieść na sąsiada to w tym przypadku przecież wręcz obowiązek!

Ostatnio edytowano Cz paź 13, 2016 20:18 przez mikkel, łącznie edytowano 1 raz

Cz paź 13, 2016 20:17
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):
I dlatego jezykiem ludzi wyksztalconych w Polsce dlugi czas byl ... francuski.
Zalosne medieval. Naprawde.

A przez długi czas francuscy pisarze pouczali francuską szlachtę, żeby kultury i poziomu wykształcenia uczyli się od szlachty polskiej. Wiem, że tego w szkole nie uczą...

A konkretne nazwiska tych francuskich pisarzy....

medieval_man napisał(a):
Kael
Przecież to oczywiste, że już dzisiaj kulturowo i kulturalnie nie dominujemy Francji.
Nie o tym też Kownacki mówił.
Odezwał się (pewnie emocjonalnie) na temat kultury Francuzów, którzy w odpowiedzi na niepowodzenie sprzedaży Polsce Caracala, w mało kulturalny, a wręcz przedszkolny sposób, odebrali polskiej delegacji na targi Euronaval 2016 w Paryżu status delegacji oficjalnej.

Też sądzę, że mógł odnieść się do tego inaczej, bardziej kulturalnie, ale kto wie czy nie było to zamierzone?

Jeśli zamierzone to kretyństwo, bo nie Polska będzie Europie dyktować o stanie UE, ale właśnie Francja, przez co Polska będzie finansowo i prestiżowo dostawać w d***e.....chyba że właśnie budowanie polskiej godności wedle PiS na tym ma polegać.

Coroner napisał(a):
Tutaj masz kontekst
https://www.wprost.pl/40681/Chirac-do-P ... lczec-aktl

A jeszcze inni patrioci twierdzą, że w ramach budowy polskiej godności PiS zrezygnował z zakupu Caracali w odwecie za niewywiązanie się Francji z paktu z maja 1939r.

W Polsce obowiązek doniesienia na sąsiada zachodzi w sytuacji gdy ten kupi sobie kolejny samochód, czy dom, ale nie w przypadku gdy sąsiad po pijaku leje żonę i dzieci.

Cz paź 13, 2016 20:17

sowaniejestmadra napisał(a):
chwat napisał(a):
Ja też się pogubiłem, bo nie zostało obiektywnie powiedziane, jakie to rzekomo wartości chrześcijańskie występują w Skandynawii w życiu codziennym, a czyjaś opinia nie jest w żaden sposób przekonująca.
O dalszych przeskokach tematycznych z wielości Bogów, pomieszanych z niby-historią aż do gendereuforii nie wspominając, bo trudno to uznać za jakikolwiek wniosek.

Też się biedny pogubiłeś? A może nie są to wartości chrześcijańskie? Zdziwiony? Ilu sakndynawów jest chrześcijanami? Małe to ma zresztą znaczenie, jak frekwencja w kościele wynosi tylko 10%. Więc nazwij te wartości jak chcesz, są lepsze niż chrześcijańskie jak widać!!

Trudno się nie pogubić. Uśmiechanie się do siebie i nieprzynoszenie zwolnień z pracy do pracodawcy, to raczej dość nietypowe wartości chrześcijańskie, no ale niech będzie, jakoś tam symbolizuje to chrześcijańskie zasady. Natomiast jak zrównuje się wartości chrześcijańskie z muzułmańskimi w jednym ciągu myślowym i zdaniu, potem Bogów, kary śmierci i jako kontrę daje się gejów wychowujących dzieci, to wygląda to raczej na paranoję i ciężko tu cokolwiek zrozumieć.

Cz paź 13, 2016 20:26

Alus napisał(a):

W Polsce obowiązek doniesienia na sąsiada zachodzi w sytuacji gdy ten kupi sobie kolejny samochód, czy dom, ale nie w przypadku gdy sąsiad po pijaku leje żonę i dzieci.

No właśnie.
Trafiłaś w sedno sprawy!
Zresztą urzędy skarbowe zawalone są korespondencją od "życzliwych".
Oczywiście polskie urzędy.
O szwedzkich nie wiem.

Cz paź 13, 2016 20:32

To znaczy @mikkel, że też jesteś jednym z takich życzliwych, że tak kibicujesz takiej definicji polskości? Bo zakładam, że jesteś Polakiem.

Cz paź 13, 2016 20:37

chwat napisał(a):
To znaczy @mikkel, że też jesteś jednym z takich życzliwych, że tak kibicujesz takiej definicji polskości? Bo zakładam, że jesteś Polakiem.

Przykład podany przez Alus wydaje mi się dobrą egzemplifikacją tego, jak wygląda "donosicielstwo" szwedzkie i polskie.
Nie mamy czym się chwalić ani wywyższać, bo wcale - moim zdaniem - lepsi w tym aspekcie nie jesteśmy, co zdawał się sugerować medieval.
Wręcz przeciwnie.
"Donosicielstwo" typu szwedzkiego wynika z przywiązania do pewnego, ugruntowanego porządku społecznego, którego u nas po prostu brakuje, bo od wieków jest on systematycznie niszczony przez zaborców, okupantów albo po prostu ludzi, którzy rządzą tak, jak gdyby okupantami byli, co obecnie ma miejsce.

Pt paź 14, 2016 6:32
chwat napisał(a):

Polskość to nie forsowanie dominacji nad innymi i nie usilne przemilczanie wad.
Polskość to szacunek wobec wszystkich, polskość to docenianie wkładu wszystkich rodaków w sferze osiągnięć na łonie ojczyzny i na arenie świata, to rzetelna praca na rzecz dobra wspólnego, to uczciwe traktowanie historii z sukcesami klęskami włącznie.
Wszelkie nacjonalizmy nie sa emanacją patriotyzmu, ale kompleksów.

Pt paź 14, 2016 6:48

pilaster napisał(a):
Albo uznał, że lepiej użyć tego wentyla bezpieczeństwa teraz, kiedy w niczym to nie zagraża, niż ryzykować, że sfrustrowani posłowie antyaborcyjni mogliby wyciąć jakiś głupi numer później, kiedy szkody byłyby znaczące.

Tylko że to tak czy inaczej zaprzecza poprzedniej tezie pilastra, że pisowcy nigdy żadnego głupiego numeru nie wytną, choćby nie wiem jak byli sfrustrowani, bo bez Kaczyńskiego wylądowaliby na ulicy.

Cytuj:
W PIS nie ma innej rzeczywistości niż pisowska :)

Ale poza PiS jest. I skrzeczy.

Cytuj:
Nic podobnego. Siła Kaczyńskiego polega na tym, że chyba najlepiej ze wszystkich polityków (w tym nawet Tusk mu nie dorównał) wyczuł rzeczywiste, a nie tylko deklarowane intencje, motywacje i aspiracje swojego elektoratu.

Faktem jest to, że Kaczyński ze wszystkich obecnie polskich polityków ma największy "żelazny elektorat", tzn. ludzi, którzy zagłosują na niego bez względu na wszystko - są całkowicie niewrażliwi na to, co PiS realnie robi, będą go popierać nawet wtedy, gdy osobiście na tym stracą etc. Wszystkie partie mają takie elektoraty, różnica polega tylko na tym, że są one mniejsze. No i są to ludzie, którzy nie orientują się na to, by ich jakoś doskonale "wyczuwać" - ich "osobowość polityczna" jest najczęściej bardzo prosta, wystarczy im jeden-dwa czynniki, przy czym mają one znaczenie jedynie na początku, w momencie określania się. Potem już osoby te stają się "partyjnymi", jak napisałem wyżej: nie ma dla nich znaczenia, co PiS robi, także to, jak dobrze ich PiS "wyczuwa", poglądy mają wszak zawsze takie, jak PiS. Tak, jak pisał sam pilaster - jak PiS głosuje za projektem OI, to jest to słuszne i jak najszybciej trzeba to wprowadzić, a jak PiS kilka dni później głosuje przeciw projektowi OI, to jest to równie słuszne i należy poczekać, co za geniusz z tego Kaczyńskiego! Podobnie wygląda sytuacja choćby z JKM-em, który też ma grupę wiernych wyznawców, o których względy kompletnie nie dba (bo to by mu uwłaczało, sam to wyraźnie wiele razy mówił) i którzy zawsze uważali tak, jak aktualnie uważa JKM. Różnica jest jedynie taka, że jest ich o wiele mniej.

Cytuj:
Co ten elektorat chce, aby jego reprezentanci mówili, a co chce żeby realnie robili, a były to i są dwie zupełnie inne rzeczy.

A trzecią zupełnie inną rzeczą jest to, że te chęci nie mają żadnego znaczenia. Elektorat niby chce, powiedzmy, wsadzić całą PO do więzienia, a Tuska powiesić na rynku - tylko że niedługo minie już rok od rządów PiS i wciąż nikt z PO nie tylko nie siedzi, ale nawet nie jest jakoś szczególnie represjonowany, co jest przedmiotem nieustannych drwin ze strony antypisowców w Internecie (liczących np. dni od "audytu", w ciągu których nikomu z jego "bohaterów" nie postawiono nawet zarzutów). I co, elektoratowi to jakoś przeszkadza? Nie zauważyłem.

Cytuj:
Dlatego też żadne rozłamy w PIS nie były mu nigdy straszne i wszystkie, od Jurka, do Ziobry kończyły się spektakularnymi klapami, bo rozłamowcy o elektoracie PIS nawet w przybliżeniu nie wiedzieli tyle, co Prezes (np Jurek sądził, że kwestia aborcji jest rzeczywiście dla tego elektoratu ważna, podczas gdy naprawdę wyborcy PIS lubią tylko o niej mówić. Wipler uważał, że wyborcy PIS chcą liberalizacji gospodarki, etc)

Przyczyny są inne. Jurek i Wipler to politycy ideowi, którzy nie myślą o elektoracie, tylko o tym, by realizować to, co uważają za słuszne.

Cytuj:
No i co? Usamodzielnił się? Znów rację miał Kaczyński, a nie J99

Wie pilaster, nie zakładałem, że to będzie tak od razu. Zresztą komentatorzy podkreślali, że Duda nie odniósłby żadnych korzyści z natychmiastowego odcięcia się od PiS. Niewątpliwie jednak miał zamiar powoli i spokojnie budować sobie pozycję, i zresztą z całą pewnością zaczął to robić - wystarczającym dla mnie dowodem na to jest ostentacyjna pogarda i niechęć, z jakimi go traktuje Kaczyński, który zresztą to dostrzegł i być może jest to jeden z powodów, z jakich zaczął się tak spieszyć choćby z rozwalaniem TK, dodatkowo znajdując w tym sposobność do skrajnego upokorzenia Dudy nocnym ślubowaniem.

Cytuj:
Owszem, ale nie takie, o jakich myśli J99. Główną słabością Kaczyńskiego jest to, że chociaż doskonale zna swój elektorat, to jednak po pierwsze znacznie przeszacowuje jego liczebność - sądzi że jest to co najmniej 50% społeczeństwa, a na PIS nie głosują tylko dlatego, ze zostali otumanieni przez wrogie media

Z tym się zgadzam. Zresztą niedawno Kaczyński to potwierdził niemal wprost, mówiąc coś o jakimś sondażu, w którym PiS miał mieć 51%, ale "nie został on opublikowany" (sic!). Dlatego też uważam, że deklaracje pisowców o tym, że "robią to, czego oczekują od nich wyborcy", "wykonują wolę suwerena" etc. są często szczere - oni naprawdę uważają, że tego właśnie chce Naród, a w każdym razie jego zdecydowana większość.

Cytuj:
po drugie zaś w ogóle nie zna i nie rozumie wyborców niepisowskich, bo to są dwa zupełnie oddzielne światy, co pilaster już opisywał w eseju (...) W związku z tym po pierwsze totalnie lekceważy wyborców spoza "żelaznego elektoratu", których PIS w jakiejś małej (2-3%), ale decydującej liczbie zdołał przyciągnąć w 2015, a ponadto nie jest w stanie przewidzieć reakcji Polaków na swoje postępowanie, stąd tak go zaskoczyło i przeraziło pojawienie się np KODu, albo "czarny protest"

Nie do końca. Owszem, PiS niewątpliwie nie przewidział powstania KOD, dlatego traktuje go ze zgrozą i metafizycznym lękiem - PiS po prostu trwał w przeświadczeniu, że tylko "patrioci" (tzn. oni i ew. jeszcze narodowcy) mają zdolność do mobilizowania swoich zwolenników do wychodzenia na ulice, podczas gdy "lemingi" trwają w letargu i nic ich nie obudzi. Ale już co do aborcji sprawa nie jest taka prosta, Kaczyński przecież doskonale pamięta lata 90-te i ówczesne wojny aborcyjne. Podobnie z jego ostatnią słowami co do "rodzenia dzieci po to by umarły" - Kaczyński nie jest ani idiotą, ani nieopierzonym debiutantem w rodzaju Petru, by nie wiedzieć, że taka jego wypowiedź zostanie natychmiast zmanipulowana i przeinterpretowana, a następnie wywoła burzę. Ktoś, kto chce temat wyciszać, powinien albo w tym temacie milczeć, albo, gdyby już go zapytano, zbyć go jakimś dyplomatycznym "trwają dyskusje", "premier przedstawiła zobowiązania, na razie skupiamy się na ich realizacji, odsyłam do Kancelarii Premiera, ja jestem tylko szeregowym posłem", "chcemy uwzględnić racje wszystkich stron, chcemy rozmawiać" etc. etc. albo, jeżeli już koniecznie musi coś powiedzieć, podejść do tego od strony pozytywnej: "chcemy chronić i dzieci, i kobiety", "musimy szczególnie troszczyć się o najsłabszych" itp. Tymczasem Kaczyński, zamiast zrobić cokolwiek z powyższego, wypowiedział się w tonie najgorszym z możliwych, mianowicie od strony "zobowiązania kobiety do rodzenia". Swoją wypowiedź obudował, oczywiście, zastrzeżeniami, ale dobrze wiedział, że nikt już na nie zwróci uwagi - zrobił to więc tak, by pisowcy mogli jej racjonalnie bronić (aczkolwiek nerwowa reakcja Mazurek sugeruje, że pisowcy bynajmniej nie byli uprzedzeni o tym posunięciu Prezesa i nie oczekiwali go, nie brakowało w PiS pewnie reakcji w rodzaju: "no co ten Prezes, przecież mieliśmy wyciszać!"), ale jednocześnie tak, by ta obrona nie wywołała żadnego skutku, bo emocje już zostały wzbudzone. Jest więc ewidentne, że on dąży do konfliktu, zamiast go wyciszać. Czy robi to dlatego, że ma jakiś związany z tym plan, czy dlatego, że po prostu nie umie inaczej, daje mu to satysfakcję i sprawia przyjemność, tego nie wiem.

Cytuj:
A treser w cyrku ma nadludzką telepatyczną kontrolę nad swoimi zwierzętami? Nie ma, a jednak skaczą one tak, jak on im każe.

Ale w międzyczasie robią też wiele innych rzeczy. Zresztą właśnie m.in. o to chodzi, że w sprawie aborcji kilkadziesiąt "zwierząt" tego "trenera" nie posłuchało. Nawet trener w cyrku nie jest w stanie kontrolować swoich zwierząt w każdej sekundzie, na zasadzie "to zwierzę teraz pójdzie do TVN i powie to, a dokładnie dwie godziny trzydzieści cztery minuty później inne zwierzę go za to złaja".

Cytuj:
Co jest błędem bardzo łatwo poznać - błędy powodują spadek poparcia dla PIS. Jeżeli coś nie ma takiego efektu, to błędem nie jest.

O poparciu pisałem wcześniej - PiS ma wyraźnie niższe, niż PO w analogicznym okresie, jednakże trzyma się ono na "pontonie" w postaci 500+. Tak więc póki co błędy PiS wywierają co najwyżej efekt w postaci braku wzrostu poparcia, ale nie jakiegoś wyraźnego jego spadku, na zasadzie: "no, panie, są jacy są, ale w końcu to 500 zł dają, co nie?".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 14, 2016 7:51

Cytuj:
Ja też się pogubiłem, bo nie zostało obiektywnie powiedziane, jakie to rzekomo wartości chrześcijańskie występują w Skandynawii w życiu codziennym

Np miłość bliźniego, zjawisko w Polsce niemal nieznane:

Obrazek

Pt paź 14, 2016 8:05

medieval_man napisał(a):
Jakich zarzutów?

Tych zawartych w moim poście z 11 października.

Cytuj:
A co nie powinno się nam podobać?

Odsyłam do postu z 11 października, najwyraźniej po prostu go przegapiłeś.

Cytuj:
A tego wszystkiego nie robi?

Nie. Odsyłam do postu z 11 października.

Cytuj:
No cóż. Tak to właśnie odbieram. Masz oczywiście prawo, odbierać to inaczej.

No tak, tylko że ja nie jestem kodziarzem i nigdy nie popierałem PO, z pewnością krytykowałem ją nie mniej, niż ty. Nie miałbym więc powodu do tego, by się nie godzić z wynikiem wyborów, gdyby nie to, że PiS mi to całkowicie uniemożliwia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 14, 2016 8:17

JedenPost napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Rozumiem, że dotyczy to też wypowiedzi Chiraca sprzed kilku lat o Polakach:
Cytuj:
Stracili dobrą okazję, aby siedzieć cicho

Nie kojarzę kontekstu, ale ogólnie tak, to brzmi podobnie buracko. W dyplomacji należy zachowywać się dyplomatycznie, a jeśli już kogoś obrażać, to

1) dyplomatycznie, czyli tak, by zniewaga zabolała, kogo ma zaboleć, ale była zarazem na tyle zawoalowana, by skarżący się na nią wyszedł na głupka, paranoika lub marudę
2) choćby i po chamsku - ale tylko wtedy, gdy ściśle przewidujemy skutki a obraza stanowi część skalkulowanej prowokacji

Ergoo: nie obrażamy prostacko i tylko po to, by dodać sobie animuszu, bo to domena indywiduów, jakie wskazałem w poprzednim poście.

Łukasz Warzecha z WSieci tłumaczy pisowcom, dlaczego reakcja Kownackiego była niewłaściwa: http://wpolityce.pl/polityka/311735-o-w ... ompleksach

Pt paź 14, 2016 8:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260 ... 988  Następna strona