Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
osiris napisał(a): Tylko kto ma ich tam postawić? Chyba że za kilkadziesiąt lat i to z takim skutkiem jak Jaruzelskiego. Już to omawialiście kilka stron wstecz w tym wątku.
|
Wt sty 04, 2011 9:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): osiris napisał(a): Tylko kto ma ich tam postawić? Chyba że za kilkadziesiąt lat i to z takim skutkiem jak Jaruzelskiego. Już to omawialiście kilka stron wstecz w tym wątku. Czy TY w jakiś służbach pracujesz że przejrzałeś z samego rana cały wątek. Gratulacje za pracowitość. 
|
Wt sty 04, 2011 9:42 |
|
 |
SweetChild
|
My w służbach jesteśmy "pamiętliwi" i dobrze wiemy, co kto napisał nawet w ubiegłym roku. Także za bardzo się nie napracowałem, ale gratulacje przyjmę niczym Jagiełło dwa nagie miecze 
|
Wt sty 04, 2011 9:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale do rzeczy czyli ad rem jak mawiali starożytni Egipcjanie. Oto niezwykła metamorfoza GW: http://wyborcza.pl/1,105744,8900480,Nie_mowcie_nam__On_sie_rozbil.htmlCytuj: Nie mamy się co obawiać, że uczciwie upierając się przy swoim, zmarnujemy nowe otwarcie w stosunkach z Moskwą. Ocieplenie między naszymi krajami to nie wynik współczucia, jakie okazali nam sąsiedzi po tragedii w Smoleńsku, lecz tego, że jesteśmy dla nich coraz ważniejszym i potrzebnym partnerem.
Nie powinniśmy awanturować się o śledztwo prowadzone przez MAK, powinniśmy twardo pokazać Rosjanom, że na pytanie: "Co się stało z naszym samolotem?", nie mogą odpowiedzieć jedynie: "On się rozbił". Cóż to za nowe gierki? Nagły odwrót? Nagle walimy w stół pięściami? To już nie jest oszołomstwo?
|
Wt sty 04, 2011 20:11 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
osiris napisał(a): Cóż to za nowe gierki? Nagły odwrót? Nagle walimy w stół pięściami? To już nie jest oszołomstwo? Nic się nie stało. Tusk z kolegami bronią się przed Trybunałem Stanu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt sty 04, 2011 20:30 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Katastrofe smoleńska, najwieksza tragedia okresu powojennego długo jeszcze będzie ciężarem nie tylko dla rodzin tych, którzy zginęli, ale dla wielu, a nawet mozna powiedzieć dla prawie wszystkich Polaków. Dużo artykułów na temat tej katastrofy pisze ND. http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po01.txt
|
Śr sty 05, 2011 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziwnej metamorfozy mediów mainstreamowych ciąg dalszy. Cytuj: Z nieoficjalnych informacji TVN24 wynika, że 10 kwietnia kontroler na lotnisku Sewiernyj już w odległości kilometra od pasa mógł nie widzieć na radarze prezydenckiego tupolewa. Informacji tych oficjalnie nie da się potwierdzić, bo w tajemniczy sposób zniknęły też zapisy z radarów. A nie są to jedyne dokumenty, których od Rosjan nie może doprosić się strona Polska. Cytuj: Nie są to jedyne dokumenty, o które strona polska prosiła, a których nie dostała. Chodzi np. o stenogramy z całości rozmów na wieży kontrolenej, w tym tych z telefonów komórkowych, które pozwoliłyby ustalić, kto w Moskwie wydał pozwolenie na lądowanie wbrew sugestiom kontrolera. Oficjalnym powodem odmowy jest fakt, że strona Polska wbrew woli MAK opublikowała stenogramy z czarnych skrzynek prezydenckiego tupolewa. Teraz mamy pełny obraz "świetnej i owocnej" współpracy Rosjan z Polakami. Kiedy wcześniej o tym pisaliśmy wielu użytkowników pisało byśmy się leczyli z obsesji a tu nagle media mainstreamowe zaczynają uderzać w podobny ton. Czyżby także oczadziali?
|
Cz sty 06, 2011 10:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris, twoja pamiec jest dobra, ale krotka. Przejrzyj odpowiedni pierwszy watek (a moze i w tym tez o tym bylo). Nie wiem, kto pisal o leczeniu sie z obsesji. Ja pisalam o tym, ze moim zdaniem (w dalszym ciagu) lepsza byla wspolpraca z Rosjanami, ktorzy jak widac sami sobie szkodza, bez naszego udzialu, niz wojna polityczna, ktora chcieli sympatycy Jaroslawa z nim na czele zrobic, kiedy to tylko strona polska bylaby winna, ze niczego nie osiagnela. Bo zanim by powstala jakakolwiek ewentualna komisjia miedzynarodowa, bylyby duze szanse, ze Polacy w ogole nie byliby przy zadnych sprawach dotyczacych sledztwa na terenie Rosji. Ale ani ty, ani inni przeciwnicy "wspolpracy pokojowej", nie mieliscie zadnego lepszego pomyslu, niz slynna "miedzynarodowa komisja", ktora by wszystko przeciagnela w czasie, pozwolila jeszcze wiecej zachachmecic, a byc moze nigdy by nie powstala. Czy moze przeoczylam fakt, ze Amerykanie udzielili nam jednak jakies sensownej pomocy, o ktora sie do nich w zwiazku ze sledztwem zwracalismy?
I kto bylby temu winien? Mam zgadywac? Czy sam napiszesz?
|
Cz sty 06, 2011 12:17 |
|
 |
Awa
|
,,Mgłę "oglądaliście? Tyle razy pokazywany,,braterski uscisk" był reżyserowany w obecności ekipy zmarłego prezydenta. Drugi fakt to nazywanie BYDŁEM LUDZI ZGROMADZONYCH POD PALACEM.
|
Cz sty 06, 2011 14:41 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
No wlasnie! Czy mozna ta "Mgle" gdzies zobaczyc?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz sty 06, 2011 15:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): No wlasnie! Czy mozna ta "Mgle" gdzies zobaczyc? Piloci też zobaczyli mgłę, a jak się to skończyło lepiej nie mówić. Ale tak zupełnie na serio to chyba jeszcze nie ma w oficjalnym obiegu.
|
Cz sty 06, 2011 18:35 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Nie bawię się we wróżenie. Na katolickim forum to nawet nie wypadałoby. Czuję, że to się skończy za kilka miesięcy, oświadczeniem Premiera Tuska, że Rząd tak bardzo zaufał towarzyszom radzieckim, że nie patrzył na ręce komisji rosyjskiej. No a teraz jak komisja przedstawiła swoje wnioski, to Rząd polski chciałby się zaangażować, jednak nie ma już dowodów, bo strona rosyjska je zniszczyła. Strona rosyjska przyzna, że to prawda i że to się stało niechcący.
I wszyscy wyrażą ubolewanie. Byś może z niedźwiedziem w telewizji. Prezydent Komorowski oczywiście umyje ręce i powie coś w stylu, że "to się zdarza".
Potem będą w Polsce wybory, w których najlepszy wynik osiągnie Platforma Obywatelska.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz sty 06, 2011 18:51 |
|
 |
Johnny99
|
maly_kwiatek napisał(a): Czuję, że to się skończy za kilka miesięcy, oświadczeniem Premiera Tuska, że Rząd tak bardzo zaufał towarzyszom radzieckim, że nie patrzył na ręce komisji rosyjskiej. No a teraz jak komisja przedstawiła swoje wnioski, to Rząd polski chciałby się zaangażować, jednak nie ma już dowodów, bo strona rosyjska je zniszczyła. W zasadzie już tak jest. Kamala napisał(a): Ale ani ty, ani inni przeciwnicy "wspolpracy pokojowej", nie mieliscie zadnego lepszego pomyslu, niz slynna "miedzynarodowa komisja", ktora by wszystko przeciagnela w czasie, pozwolila jeszcze wiecej zachachmecic, a byc moze nigdy by nie powstala. I co z tego, że przeciągnęłaby w czasie? W jaki sposób pozwoliłaby jeszcze więcej zachachmęcić? Rozwiązaniem, które pozwoliło najwięcej Rosjanom zachachmęcić było właśnie to, które faktycznie przyjęto. Być może nigdy by nie powstała - ale przynajmniej Tusk mógłby powiedzieć, że zrobił wszystko, co się dało, by śledztwo było rzetelne i nie zdradził państwa ani narodu. Tymczasem nie zrobił nic - a śledztwo i tak jest paranoją. Co przewidzieliśmy od samego początku. Kamala napisał(a): Czy moze przeoczylam fakt, ze Amerykanie udzielili nam jednak jakies sensownej pomocy, o ktora sie do nich w zwiazku ze sledztwem zwracalismy? Macierewiczowi mieli jej udzielić? Bo tylko on się zwracał. Tusk żadnej pomocy nie potrzebował - bo i na co, skoro i tak niczego nie zamierzał robić. Rosjanie również do nikogo się o pomoc nie zwrócili - co jest całkowicie zrozumiałe.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 06, 2011 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99, moze by Tusk mogl powiedziec, ze "zrobil wszystko", czyli zazadal komisji miedzynarodowej, ktora by byc moze tak samo nie powstala, jak nasi sprzymierzency Amerykanie nie uddzielili nam pomocy w sprawie zdjec satelitarnych i o co ich tam jeszcze prosilismy, ale bez obecnosci Polakow od poczatku przy sledztwie, pewnie nawet nie wiadomo byloby co Rosajnie ukryli. Teraz mielismy dostep od poczatku do wielu spraw.
Gdyby jednak ten dostep od poczatku nie istnial, jako ze bracia Rosjanie maja podobny do naszego charakter i mogliby uczepic sie faktu, ze "im nie ufamy" i nie mielibysmy zadnego wgladu w akta, sprawe itp, to jak myslisz? Nikt by Tuskowi nie zarzucil, ze stracil szanse na nasz udzial w sledztwie?
Jest oczywiste, ze co by Tusk nie zrobil - zrobilby zle (wg wielu uzytkownikow). W tamtej dramatycznej sytuacji zdecydowal sie na to, na co sie zdecydowal i ugral na tym nasza obecnosc przy sledztwie. Mozliwosc wylapania roznych niejasnosci, ktore teraz, w fazie koncowej wychodza. W tej chwili paleczka jest po stronie Rosjan, ktorym mozna wypomniec ich niespelnione obietnice, zawieruszone akta i zapisy. I to oni sie musza tlumaczyc.
|
Cz sty 06, 2011 20:29 |
|
 |
Johnny99
|
Kamala napisał(a): ale bez obecnosci Polakow od poczatku przy sledztwie, pewnie nawet nie wiadomo byloby co Rosajnie ukryli. Daj spokój. Dziś już widać doskonale, że co Rosjanie chcieli ukryć, to ukryli bez żadnego problemu. Jak chcieli np. pociąć wrak, to po prostu pocięli i już. A jeśli nawet czegoś nie ukryli, to i tak się tym nie przejmują. Nie mówiąc już o tym, że w kwestii obecności Polaków zostaliśmy już tyle razy przez rządzących ordynarnie okłamani (nie mówię tylko o Kopacz), iż tak naprawdę nie wiadomo, gdzie byliśmy, a gdzie nie i czy w ogóle gdziekolwiek. Oczywiście, nie twierdzę, że byłoby lepiej, gdyby powstała komisja - ale sądzę, że trudniej coś ukryć w sytuacji, gdy trzeba ukrywać nie tylko przed kimś, kto i tak o niczym nie chce wiedzieć. Kamala napisał(a): Gdyby jednak ten dostep od poczatku nie istnial, jako ze bracia Rosjanie maja podobny do naszego charakter i mogliby uczepic sie faktu, ze "im nie ufamy" i nie mielibysmy zadnego wgladu w akta, sprawe itp, to jak myslisz? Nikt by Tuskowi nie zarzucil, ze stracil szanse na nasz udzial w sledztwie? Cały czas piszesz tak, jakbyśmy nie wiedzieli tego, co już wiemy. Rosjanie nie mieliby żadnego powodu ostentacyjnie nam odmawiać czegoś, czego nam nie odmówili - bo im to wszystko lotto. Jak w pierwszym protokole obsługa lotniska zeznała tak, że można by Rosjanom przypisać winę - to Rosjanie powiedzieli, że te protokoły są nieważne i udostępnili nam nowe, w których już żadnej winy im przypisać nie można. Czyż to nie proste? Dlatego ja nie mówię o Rosjanach (zresztą przypominam, że to nie ja przez te miesiące żyłem złudzeniami o życzliwych Rosjanach, omamiony miłością do Tuska i Naczelnego Myśliwego RP). Mówię o naszym Wspaniałym Rządzie, który nas po prostu zdradził. I to mu zapomniane nie zostanie. Kamala napisał(a): I to oni sie musza tlumaczyc. Taaa, bardzo się tym przejmują - bo muszą się tłumaczyć jedynie jakiemuś tam Tuskowi, a nie np. międzynarodowej komisji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 06, 2011 20:40 |
|
|
|