Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość

Post Re: Idziemy na wybory
ErgoProxy napisał(a):
Ergo Proxy o tym wie, ale w głowie mu się nie może pomieścić, ze korwinistyczne państwo oleje cywilizację tak dokumentnie, że nie będzie nawet wznosiło Świątyń Opatrzności Bożej.

Od budowania świątyń jest Kościół ;-)

Cytuj:
Zresztą, Egipcjanie nie budowali tylko piramid, budowali też na przykład forty na granicach. Jak korwinistyczny rząd poradzi sobie z obroną państwa olewając zupełnie logistykę?

W korwinizmie państwo będzie się zajmować armią. Tego też EP nie wiedział?

Cytuj:
Aha. Ale jakieś uzasadnienie tego by się zdało, bo samo stwierdzenie "wolny rynek to załatwi" jest niepoważne i w istocie, tak dyskutują dzieci.

Ale czego uzasadnienie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 02, 2014 9:13
Johnny99 napisał(a):
Od budowania świątyń jest Kościół.

Raczej logiczne. Jak w takim razie korwinistyczny rząd będzie wpajał swoim obywatelom/poddanym/whatever przekonanie, że faktycznie jest i rządzi? Bo rodzi mi się obraz kompletnie indolentnego tworu, który nie posiada żadnych środków do wywierania wpływu na ludzi i jest marionetką w rękach tych, którzy te środki posiadają, to znaczy wielkich kapitalistów i Kościoła.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Zresztą, Egipcjanie nie budowali tylko piramid, budowali też na przykład forty na granicach. Jak korwinistyczny rząd poradzi sobie z obroną państwa olewając zupełnie logistykę?

W korwinizmie państwo będzie się zajmować armią. Tego też EP nie wiedział?

Ja się nie pytam o to, "czy", tylko o to, "jak". Jeśli korwinizm z zasady olewa wyliczenia, jak sobie poradzi z zaopatrzeniem swojej armii? Armia będzie szła przez kraj i wyjadała wszystko po drodze?

Johnny99 napisał(a):
Ale czego uzasadnienie?

Tego, jak wolny rynek robi z wielkich kapitalistów zwykłych kapitalistów. W jaki sposób wolny rynek sprawia, że ci gracze, którzy mają najwięcej środków do operowania na wolnym rynku, biednieją od tego.

Pn cze 02, 2014 9:21

ErgoProxy napisał(a):
Raczej logiczne. Jak w takim razie korwinistyczny rząd będzie wpajał swoim obywatelom/poddanym/whatever przekonanie, że faktycznie jest i rządzi? Bo rodzi mi się obraz kompletnie indolentnego tworu, który nie posiada żadnych środków do wywierania wpływu na ludzi i jest marionetką w rękach tych, którzy te środki posiadają, to znaczy wielkich kapitalistów i Kościoła.

Państwo nie będzie mieć wpływu na gospodarkę - ale na armię już tak ;) Podobnie ma się sprawa np. z sądownictwem.

Cytuj:
Ja się nie pytam o to, "czy", tylko o to, "jak". Jeśli korwinizm z zasady olewa wyliczenia, jak sobie poradzi z zaopatrzeniem swojej armii?

Dżizas.. jak będzie trzeba coś wyliczyć, to się wyliczy ;-) Będzie z tym o wiele mniej problemu, niż jest teraz, bo będzie o wiele mniej do wyliczenia.

Cytuj:
Tego, jak wolny rynek robi z wielkich kapitalistów zwykłych kapitalistów. W jaki sposób wolny rynek sprawia, że ci gracze, którzy mają najwięcej środków do operowania na wolnym rynku, biednieją od tego.

Patrz wyżej (parę postów).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 02, 2014 9:25
Johnny99 napisał(a):
Państwo nie będzie mieć wpływu na gospodarkę - ale na armię już tak ;) Podobnie ma się sprawa np. z sądownictwem.

Czyli państwo będzie rządzić za pomocą nagiej siły - jak się nie posłuchasz, przyjdą żołnierze i o świcie kolbami w drzwi załomoczą?

Johnny99 napisał(a):
Dżizas.. jak będzie trzeba coś wyliczyć, to się wyliczy ;-) Będzie z tym o wiele mniej problemu, niż jest teraz, bo będzie o wiele mniej do wyliczenia.

No więc właśnie zachodzi potrzeba wyliczenia. Że po przejęciu władzy przez korwinistów państwo się nie zawali. Bo politykę "siędziem na koń i jakoś to będzie" to myśmy już w naszej historii przerabiali.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Patrz wyżej (parę postów).

Kto jest bardziej konkurencyjny: kapitalista z milionem czy kapitalista z miliardem?

Pn cze 02, 2014 9:31

ErgoProxy napisał(a):
Czyli państwo będzie rządzić za pomocą nagiej siły - jak się nie posłuchasz, przyjdą żołnierze i o świcie kolbami w drzwi załomoczą?

A jak byś chciał?

Cytuj:
No więc właśnie zachodzi potrzeba wyliczenia. Że po przejęciu władzy przez korwinistów państwo się nie zawali.

Ależ to państwo, w którym żyjemy teraz, z całą pewnością się zawali ;)

Cytuj:
Kto jest bardziej konkurencyjny: kapitalista z milionem czy kapitalista z miliardem?

Zazwyczaj: ten, kto zaoferuje niższą cenę.

Pn cze 02, 2014 9:36
Johnny99 napisał(a):
Państwo nie będzie mieć wpływu na gospodarkę - ale na armię już tak ;)
ErgoProxy napisał(a):
Ja się nie pytam o to, "czy", tylko o to, "jak". Jeśli korwinizm z zasady olewa wyliczenia, jak sobie poradzi z zaopatrzeniem swojej armii?
Johnny99 napisał(a):
Dżizas.. jak będzie trzeba coś wyliczyć, to się wyliczy ;-)
Jeśli państwo nie będzie mieć wpływu na gospodarkę, to jak "wyliczy" zaopatrzenie armii np. w paliwo - w sytuacji, kiedy to korwinistyczne państwo nie kontroluje w żaden sposób żadnych podmiotów rynku paliwowego i nie ma żadnego wpływu na obecne lub przyszłe koszty?
Co więcej, korwinistyczne państwo, jak rozumiem, w ogóle nie ingerując w gospodarkę dopuszcza:
a) zmowy cenowe
b) monopole
c) chaos w dostępie do ograniczonych zasobów.

Jak korwinistyczny rząd zamierza np. zapewnić łączność instytucji państwa i resortów siłowych w sytuacjach kryzysowych wobec całkowicie swobodnego wykorzystywania dowolnych częstotliwości radiowych przez kogokolwiek?

Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2014 9:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 02, 2014 9:40
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Czyli ten z miliardem, bo stac go na wyeliminowanie konkurencji przez zanizanie cen....

Pn cze 02, 2014 9:41
Johnny99 napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

A jak byś chciał?

Patrz parę postów wyżej, to o przyzwoleniu społecznym. Przyzwolenie społeczne buduje się poprzez wpływ na a) edukację, b) religię.

Johnny99 napisał(a):
Ależ to państwo, w którym żyjemy teraz, z całą pewnością się zawali

Tak dyskutują dzieci. Wyliczenia!

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Kogo stać na przeżycie dumpingu w dłuższym okresie czasu: kapitalistę z milionem, czy kapitalistę z miliardem?

Pn cze 02, 2014 9:41

akruk napisał(a):
Jeśli państwo nie będzie mieć wpływu na gospodarkę, to jak "wyliczy" zaopatrzenie armii np. w paliwo - w sytuacji, kiedy to korwinistyczne państwo nie kontroluje w żaden sposób żadnych podmiotów rynku paliwowego i nie ma żadnego wpływu na obecne lub przyszłe koszty?

A jak dzisiaj wylicza?

Cytuj:
Co więcej, korwinistyczne państwo, jak rozumiem, w ogóle nie ingerując w gospodarkę dopuszcza:
a) zmowy cenowe
b) monopole

O monopolach (i wszelkiego innego rodzaju zmowach) już pisałem. Jaki "chaos"?

Cytuj:
Jak korwinistyczny rząd zamierza np. zapewnić łączność instytucji państwa i resortów siłowych w sytuacjach kryzysowych wobec całkowicie swobodnego wykorzystywania dowolnych częstotliwości radiowych przez kogokolwiek?

A na czym polega problem?

ErgoProxy napisał(a):
Patrz parę postów wyżej, to o przyzwoleniu społecznym. Przyzwolenie społeczne buduje się poprzez wpływ na a) edukację, b) religię.

A co z zasadą rozdziału Kościoła od państwa? :roll:

Przyzwolenie społeczne buduje się przede wszystkim na tym, że wszystkim się ono ostatecznie opłaca.

Cytuj:

Ale jakie wyliczenia? :|

Cytuj:
Kogo stać na przeżycie dumpingu w dłuższym okresie czasu: kapitalistę z milionem, czy kapitalistę z miliardem?

Tego pierwszego - ma mniej do stracenia ;-)

Pn cze 02, 2014 9:44
Johnny99 napisał(a):
A na czym polega problem?
A na tym, że jeśli nie ma koncesji na częstotliwości, to każdy może nadawać co chce, na dowolnej częstotliwości. Z dowolną mocą sygnału. Co prowadzi do całkowitego zapchania pasma i przepychanek "kto ma silniejszy nadajnik". Co więcej: w ogóle nie ma zarezerwowanych częstotliwości dla agend państwowych, więc muszą brać udział w tej przepychance. I tę przepychankę przegrają. Ponieważ korwinistyczne państwo-minimum nie dysponuje tak dużymi środkami, jak firmy.

Pn cze 02, 2014 9:51
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Tego pierwszego - ma mniej do stracenia ;-)
Dokładnie odwrotnie: przy dumpingu na sumę miliona mniejszy kapitalista ma do stracenie więcej, bo wszystko, podczas gdy ten z miliardem poświęca zaledwie 0,1% swojego kapitału.

Pn cze 02, 2014 9:53
Johnny99 napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

A co z zasadą rozdziału Kościoła od państwa?

A co z ideą sojuszu ołtarza z tronem? To jest jak masturbacja: wszyscy to robią, nikt się nie przyznaje...

Johnny99 napisał(a):
Przyzwolenie społeczne buduje się przede wszystkim na tym, że wszystkim się ono ostatecznie opłaca.

Nie. Zgodziliśmy się chyba co do tego, że l*d jest głupi.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Ale jakie wyliczenia?

Że współczesne państwo nam się zawali i że jedynym ratunkiem jest korwinizm.

Dam przykład waszmości: Bośnia. W Bośni państwo sprywatyzowało wszystko na rympał, rozdając przedsiębiorstwa byle komu. Byle kto zamiast konkurować na wolnym rynku i ciężko pracować nad rozwojem przedsiębiorstw, natychmiast doprowadził je do upadłości i wyprzedał ich majątek, żeby móc się cieszyć statusem bogacza. W rezultacie bezrobocie sięgnęło czterdziestu procent, a rząd rządził strasząc Chorwatów Serbami i Serbów Chorwatami. Nie wiem co się tam dzieje aktualnie, ale kwartał temu były jakieś rozruchy, takie z paleniem budynków rządowych.

Pn cze 02, 2014 9:57
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Cytuj:
a) zmowy cenowe
b) monopole
O monopolach (i wszelkiego innego rodzaju zmowach) już pisałem.
Gdzie, bo jakoś nie widzę?

Pn cze 02, 2014 9:59

ErgoProxy napisał(a):
A co z ideą sojuszu ołtarza z tronem? To jest jak masturbacja: wszyscy to robią, nikt się nie przyznaje...

Aha.

Oczywiście, w korwinizmie coś takiego może istnieć, byle nie miało wpływu na gospodarkę.

Cytuj:
Nie. Zgodziliśmy się chyba co do tego, że l*d jest głupi.

Nie l*d, tylko wszyscy.

Cytuj:
Że współczesne państwo nam się zawali i że jedynym ratunkiem jest korwinizm.

Chyba znowu nie zrozumiałeś o co chodzi.. albo ja nie zrozumiałem, o co tobie chodzi.

Oczywiście, JKM uważa, że współczesne państwo (jak i np. UE) się zawali - ale nie uważa tego na podstawie żadnych wyliczeń ;)

Cytuj:
Byle kto zamiast konkurować na wolnym rynku i ciężko pracować nad rozwojem przedsiębiorstw, natychmiast doprowadził je do upadłości i wyprzedał ich majątek

Komu wyprzedał?

akruk napisał(a):
Co więcej: w ogóle nie ma zarezerwowanych częstotliwości dla agend państwowych

A dlaczego ma nie być?

Cytuj:
Dokładnie odwrotnie: przy dumpingu na sumę miliona mniejszy kapitalista ma do stracenie więcej, bo wszystko, podczas gdy ten z miliardem poświęca zaledwie 0,1% swojego kapitału.

Tyle, że monopolista jest jeden, podczas gdy "mniejszych kapitalistów" będzie nieskończona ilość. A każdy majątek w końcu się wyczerpie.

Pn cze 02, 2014 10:14

akrukowi nie odpowiadam, bo ja odnosiłam się do ciebie grzecznie, a ty mnie wprost obrażasz, co jest bardzo brzydkie, i nie będę odnosić się do twoich postów.
Kael ja nie głosowałam na Nową Prawicę.
Pomiędzy socjalizmem który mamy w mniej lub bardziej zaawansowanej formie w wielu krajach europejskich a "korwinizmem" jeszcze chyba są różne możliwości?
Ja generalnie wcale nie uważam że podatki powinno się zlikwidować, ale dążyć do obniżenia, nie podnosić i nie karać za wyższe zarobki (tzn zlikwidować progi podatkowe). To swego czasu był sztandarowy punkt programu PO ale nic z tym nie zrobili.
można dyskutować byle racjonalnie, ale wiele przykładów potwierdza że krzywa Laffera istnieje
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera.
Dla mnie logiczne jest że zmniejszenie obciążeń pracodawcom stymuluje rozwój gospodarki a zmniejszenie obciążeń osobom fizycznym , generalnie ludziom ;) spowoduje prostą rzecz że będą mieli trochę więcej w portfelu. Więc więcej wydadzą, bo ludzie tacy są. To spowoduje że lepiej będą się miały sklepy/wszelkie usługi/rynek budowlany/ turystyka itd- co daje kolejne miejsca pracy i dochód kolejnym osobom, i tak ma być.
Generalnie jestem zwolennikiem tego, żeby ten kto chce pracować i coś umie, był w stanie zarobić na godziwe życie dla siebie i rodziny, i nie chodzi tylko o wysoko wykształconych ale także jak najbardziej o rzetelnego mechanika, kierowcę czy fryzjerkę. Natomiast nie jestem zwolennikiem rozdawnictwa i rozbudowanych zasiłków. Musi bardzo opłacać się pracować. Ale na to jest tylko jeden sposób- małe bezrobocie. Bo żaden pracodawca nie da więcej jeśli nie musi/ i jeśli go nie stać. W pierwszej sytuacji weźmie więcej dla siebie/ w drugiej padnie mu firma. Więc żeby przeciętny Kowalski chcący pracować i mający jakąś przydatną na rynku umiejętność/zawód zarabiał znacznie lepiej niż głodowe 1200 czy 1500 to jedynym sposobem na to jest żeby pracodawca musiał mu więcej dać (bo jest duzo pracy i Kowalski powie pa i pójdzie do konkurencji) i mógł mu więcej dać, czyli obciążenia nie spowodowały że mu padnie firma. Mnie się to wydaje bardzo proste...
Uważam że emerytura powinna być przynajmniej w części kapitałowa czyli bezpośrednio wynikająca z odłożonych pieniędzy (a zus dotychczas wszystko co bierze od nas natychmiast wypłaca innym), że ubezpieczenie zdrowotne nie może zależeć od ilości umów, bo to ma się nijak, i że powinno być wyraźne rozgraniczenie ubezpieczenia podstawowego (w którym nie będzie wszystkich usług, nie ma takiej opcji!!!!) najtańszego, od ubezpieczenia wyższego/rozszerzonego/więcej oferującego.
No i - co mega ważne, powinno się wziąć pod lupę wydatki rządu. Naprawdę. Nie wiem czy zdajcie sobie sprawę jakie dzieją się jaja, już pomijam słynne pendolino (zwane błędolino) które nie ma po czym jeździć :o i nie jeździ , ale są dziesiątki takich kwiatków...
- portal dla bezdomnych za 49 mln zł- nikt prawie z niego nie korzysta
http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title, ... aid=112d5b
słynny "darmowy podręcznik" za ciężką kasę
http://wpolityce.pl/lifestyle/191791-il ... cy-zlotych
podczas kiedy pieniądze na "wyprawki" uczniów wracały do budżetu, bo kryteria były ustawione tak, że prawie nikt się nie załapał....

Pn cze 02, 2014 10:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 127  Następna strona