Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
Do oburzenia mi daleko, nawet jak ktoś zadeklaruje, że jest przekonanym o nieistnieniu Boga teistą, heteroseksualnym gejem itp. itd. to mnie to ani ziębi ani grzeje. Natomiast nie ukrywam, że mnie to zadziwia, bo uważam, że nasz podmiot liryczny przekroczył granice zniuansowania i popadł w wewnętrzne sprzeczności.
Przy czym patryq021 nie tyle określił się jako "liberał", co przedstawiał bardzo liberalne poglądy na gospodarkę.
|
Wt cze 07, 2011 11:38 |
|
|
|
 |
pilaster
|
patryq021 napisał(a): Polska zniknęła z mapy bo szlachcie zachciało się demokracji, to się zaczęło od nadawania szlachcie przywilejów a potem stopniowo to się toczyło do przodu (do tyłu de facto.) Zresztą przecież podbiły nas państwa w których panował absolutyzm to już powinno dać do myślenia... W tym samym czasie, Anglia, w której zachodziły podobne "demokratyzujace" procesy jak w Polsce stała się światowym supermocarstwem, pierwszym takim na Ziemi. To oczywiście niczego nie daje do myślenia... Cytuj: Przepraszam bardzo, co wykazał wskaźnik? Wzrost polskiego IEFu w latach 2007-2010 o 6 pkt. To drugi najlepszy wynik w liberalizowaniu w europie. Cytuj: Ranking umieszcza też informacje np: "W ostatnim roku, całości wydatków publicznych, w tym konsumpcji i wypłat transferowych, nieznacznie wzrósł do 43,3 procent PKB. Prywatyzacja utknęła w martwym punkcie." "Polska ma stosunkowo wysokie stawki podatku dochodowego" "Związki zawodowe wywierają znaczny wpływ na rozwiązania umowy i inne kwestie pracy." "Korupcja jest postrzegana jako znaczące. "
"Biurokracja nadal utrudnia działalności gospodarczej. Brak spójności w stosowaniu kodeksu handlowego powoduje wzrost kosztów tworzenia i funkcjonowania biznesu." I jak to się zmieniło od 2007 roku? Johny99 Cytuj: Skąd się wzięły cyferki w rankingu IEF? Kto to wszystko WYLICZYŁ? Czy w ogóle ktoś cokolwiek tam LICZYŁ? Oczywiście, cały ranking IEF powstał na życzenie zakamuflowanej opcji niemieckiej wyłacznie po to, żeby wychwalać rządy PO i deprecjonować PiS. Tako powiedział Wielki Wódz? Cytuj: Pilaster ma pewną charakterystyczną cechę - jest wyznawcą cyferek. W przeciwieństwie do genetycznych patriotów pilaster nie ma swojego oficera prowadzącego, który by mu dyktował co ma mysleć na jakiś temat. Dlatego pilaster musi sobie sam wyrabiać zdanie w oparciu o obiektywne, mierzalne dane. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 07, 2011 13:21 |
|
 |
Johnny99
|
Pilaster napisał(a): Oczywiście, cały ranking IEF powstał na życzenie zakamuflowanej opcji niemieckiej wyłacznie po to, żeby wychwalać rządy PO i deprecjonować PiS. Czyli Pilastra faktycznie nic to kompletnie nie obchodzi? Nie dziwię się. Cytuj: Tako powiedział Wielki Wódz? Pilaster wyraźnie wie znacznie lepiej ode mnie, co mówi czyjkolwiek Wielki Wódz. Nic dziwnego - istnienie i dobre zaznajomienie z Wrogiem jest warunkiem koniecznym manipulacji. Cytuj: Dlatego pilaster musi sobie sam wyrabiać zdanie w oparciu o obiektywne, mierzalne dane. Ciekawe jednak, że Pilaster nie odczuwa potrzeby sprawdzenia, czy faktycznie te dane są obiektywne i mierzalne (a także, jak obiektywne i w jaki sposób mierzalne).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 07, 2011 13:50 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Pełna metodologia rankingu IEF jest podana na stronie Heritage, każdy chętny moze się zapoznać. Skoro Johny99 się nie zapoznał, to znaczy że nie jest chętny.
Skoro zmiany wskaźnika IEF w latach 2005-2010 świadczą na korzyść PO i bardzo źle o PiSie, to oczywiste jest, że Johnny99 i inni wyznawcy PiS będą wskaźnik IEF kontestować. Sami zaś nie podadzą żadnej alterntywy, bo przecież żadnymi mierzalnymi obiektywnymi danymi nie dysponują.
Potrafią tylko w kółko powtarzać propagandowe frazesy ("kondominium", "zakamuflowana opcja niemiecka" i inne które powtarzać im nakażą oficerowie prowadzący) bez żadnej konkretnej treści
|
Wt cze 07, 2011 14:27 |
|
 |
Johnny99
|
Pilaster napisał(a): Pełna metodologia rankingu IEF jest podana na stronie Heritage, każdy chętny moze się zapoznać. Skoro Johny99 się nie zapoznał, to znaczy że nie jest chętny. Johnny99 się zapoznał i poleca również Pilastrowi zapoznać się z tym, jak wyliczana jest tam np. fiscal freedom. Cytuj: Skoro zmiany wskaźnika IEF w latach 2005-2010 świadczą na korzyść PO i bardzo źle o PiSie Jeśli brać pod uwagę czysty wskaźnik overall, to zdecydowanie najlepiej świadczą one o rządach AWS (w końcówce) i SLD (na początku). Najgorzej natomiast świadczą o dalszych latach rządów SLD. Cytuj: Johnny99 i inni wyznawcy PiS Johnny99 nie jest wyznawcą PiS (zieeeew). Cytuj: Potrafią tylko w kółko powtarzać propagandowe frazesy ("kondominium", "zakamuflowana opcja niemiecka" i inne które powtarzać im nakażą oficerowie prowadzący) bez żadnej konkretnej treści Zwłaszcza Johnny je powtarza. A nawet jeśli nie powtarza, to na pewno tak myśli. Już Pilaster wie, co Johnny myśli!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 07, 2011 14:47 |
|
|
|
 |
Ayfkm
|
Oj dzieci, dzieci.
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Wt cze 07, 2011 14:51 |
|
 |
patryq021
|
pilaster napisał(a): I jak to się zmieniło od 2007 roku? Nijak te dane są aktualne. http://www.heritage.org/index/Country/Poland
_________________ "Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."
|
Wt cze 07, 2011 19:20 |
|
 |
Ayfkm
|
Nie jest źle.
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Wt cze 07, 2011 22:12 |
|
 |
pilaster
|
Czyli jednak rząd PO polepszył pozycję polski w rankingu, przynajmniej wskaźnikowo, jeżeli już nie opisowo. 
|
Śr cze 08, 2011 7:53 |
|
 |
Johnny99
|
Niestety, nie można się stamtąd dowiedzieć, dlaczego np. property rights w Polsce utrzymywały się od 2004 na niezmiennym poziomie, a w 2009 nagle zaczęły rosnąć. Czytamy jedynie: Piracy of intellectual property continues despite government efforts to improve protection. I wszystko jasne: obserwatorom z zewnątrz wydaje się, że te tupnięcia batiuszy Tuska to są właśnie te "efforts to improve protection". No to dalejże, do góry wskaźnika!
|
Śr cze 08, 2011 14:02 |
|
 |
pilaster
|
Aha. Czyli gdyby te wskaźniki zaczęły za Tuska maleć, to też byłby wynik propagandy, tym razem antytuskowej?
|
Śr cze 08, 2011 14:50 |
|
 |
Johnny99
|
Niewykluczone.
|
Śr cze 08, 2011 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Już Pilaster wie co Johnny myśli Nie tylko Pilaster 
|
Śr cze 08, 2011 14:58 |
|
 |
Johnny99
|
Alus też wie. Fani PO nie odróżniają bowiem swoich fobii i wyobrażeń od rzeczywistości.
|
Śr cze 08, 2011 15:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus też wie. Fani PO nie odróżniają bowiem swoich fobii i wyobrażeń od rzeczywistości. Gorzej, że Ty non stop usiłujesz nam udowodniać, że jesteś "za a nawet przeciw". Ja nigdy nie zapierałam się, że jestem wyborcą PO. Ty usiłujesz nas przekonywac, że pod wpływem forum stałeś się zwolennikiem PiS 
|
Śr cze 08, 2011 15:14 |
|
|
|