Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 11:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 994  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Johnny99:
Cytuj:
"...my tu w Polsce jesteśmy rozemocjonowani i ideologiczni, ale za to Zachód składa się z ludzi kompetentnych, obiektywnych, których interesuje wyłącznie goła rzeczywistość. Tyle, że tak nie jest..."

Z moich obserwacji wynika, że niestety, jest tak jak mówisz.

Johnny99:
Cytuj:
Tymczasem PiS od początku rządów dokonuje istotnych, daleko idących zmian ustrojowych i robi to bardzo szybko.

Wytłuściłem "bardzo szybko".
Czy nie wydaje Ci się, że ustalanie reguł o czwartej nad ranem jest przegięciem?
Kibicowałbym zmianom (często, jak pewnie większość Polaków, nie mająca pojęcia o co tak naprawdę chodzi).
Odraża mnie noc.
Działania, które budzą podejrzenia fałszu, bo dlaczego trzeba to robić w nocy, gdy co drugi poseł nie kuma za czym głosuje, bo przysypia? To jest demokracja?
My pracujemy 24 godziny na dobę. Stwierdzenia śmiechu warte.
Jaki przedsiębiorca pozwoli pracownikowi pracować tyle godzin?
Albo maszyna ucięłaby mu ręce. albo wciągnęła w swoje tryby.
Poseł nie ma tych problemów.
Niczym się nie wyróżnia. Zwykły bałwan.

Johnny99:
Cytuj:
Dodatkowy problem polega na tym, że wewnętrzne sprawy Polski naprawdę mało kogo w Europie obchodzą - nikt się w polską sytuację tam nie zagłębia ani nie próbuje jej samodzielnie analizować, bo nie widzi takiej potrzeby;

Jasne że tak.
To my mamy interesować się naszą sytuacją.
Jeśli czyni się coś wbrew prawu to nie dziwota, że powstają KOD-y.
Te protesty coś znaczą.
Sposób w jaki Pis zmienia prawo jest tragifarsą.
Robią co chcą. I śmieją się w gębę naiwnym wyborcom.

Cz sty 14, 2016 12:00
O trybie bardzo szybko celnie mówi bp Pieronek W średniowieczu powstrzymywano sie od wyrokowania nocą. Noc uznawano za czas szatana. Judasz wyszedł wydac Jezusa nocą.

Cz sty 14, 2016 12:07

SweetChild napisał(a):
Przykład agitacji w wykonaniu J99. Po pierwsze zachodnia prasa wcale nie jest taka jednolita, z grubsza są redakcje liberalne i konserwatywne. Natomiast partie polityczne dzieli się z grubsza na trzy frakcje: "liberałowie", "konserwatyści" i "populiści" ("skrajna prawica/lewica"). PiS faktycznie (i w pełni zasłużenie) przypisany został do tej trzeciej. Tak jak wcześniej austriacka FPÖ, grecka Syriza, hiszpańska Podemos, francuski Front Narodowy itp.

Zgodzę się o tyle, że istnieją również "dobrzy konserwatyści", którzy jednak niczym istotnym się nie różnią od "liberałów".

Cytuj:
Mieszanie "konserwatystów" z "populistami" to zabieg J99, mający zapewnić PiS awans w hierarchii politycznej.

? :o W prasie zachodniej PiS wiele razy bywało określane mianem "konserwatyści" (czasem "social conservatives", przez co się rozumie kwestie obyczajowe). To już nie moja wina, że PiS, oprócz bycia szatańskim Mordorem zarządzanym przez Złego Ducha Narodu ((c) Waldemar Kuczyński) Kaczyńskiego, posiada również jakiś program, który można ideowo przyporządkowywać :-D

Cytuj:
A takich przykładów subtelnej agitacji z Twojej strony jest więcej.

Twoje antypisowskie obsesje mało mnie interesują. Wiele razy już tutaj czytałem np. że samo krytykowanie PO jest równoznaczne z agitowaniem za PiS :shock: Cóż, mogę tylko powiedzieć - trudno, nie sposób kopać się z koniem.

Cytuj:
Jakie zmiany?

zmiana
1. «fakt, że ktoś staje się inny lub coś staje się inne niż dotychczas»

2. «zastąpienie czegoś czymś»

(Słownik Języka Polskiego PWN)

Czy PiS sprawia, że ktoś lub coś staje się inne niż dotychczas, albo zastępuje coś czymś? Jeżeli tak, to dokonuje zmian. Tak czy nie?

Cytuj:
Chyba sam w to nie wierzysz :shock:

Nie wierzę, tylko wiem.

Cytuj:
Robienie z całego świata bandy lemingów ślepo podążających za polskimi "centro-liberałami" to już przykład mniej subtelnej agitacji ;)

Po pierwsze, nie "z całego świata", tylko z Europy zachodniej, a ściślej z jej (jeszcze nadal, bo to zdaje się powoli już zaczyna się zmieniać) decyzyjnych elit. Po drugie, oczywiście, że to są lemingi, acz podążają ślepo nie tyle za polskimi centro-liberałami, co za obrazem świata i ideami, które uważają za wyłącznie uprawnione, zaś zdanie na temat Polski wyrabiają sobie na podstawie opinii tych elit polskich, które uważają za przynależące do tego samego nurtu - inne ich nie interesują, bo z jednej strony w ogóle nie interesują ich opinie odmienne od ich własnych, a z drugiej Polska jest dla nich krajem nieciekawym i mało zajmującym, więc szkoda im czasu na wgłębianie się w jej sprawy, zwłaszcza kiedy nie brakuje problemów i u siebie, i w krajach znacznie ciekawszych.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 14, 2016 15:47

Niemcy chca pelnej kontroli nad Polska a Platforma ich wspiera w tym dazeniu .
1939 - 1945 okupacja nazistowskich Niemiec , 1945 - 1989 okupacja sowiecka , 2016 - . . . okupacja pod niebieskim sztandarem z dwunastoma gwiazdkami . Polsko , co sie z Toba stalo ? Polsko , czy chcesz zeby znow bolalo ?

ktos tu zarzuca nocne akcje PiS-u . gdyby nie nocna akcja Antoniego na polska siedzibe NATO , nie dowiedzielibysmy sie ze w glownym biurze zarzadzania na scianie wisi godlo . . .. Federacji Rosyjskiej . zgadza sie ?

Cz sty 14, 2016 15:50

Dariusz, przestań tworzyć z Polski narodu męczennika.
Do roku 1989 mieliśmy mały wpływ na naszą rzeczywistość, ale mieliśmy.
Przypomnę Ci lata 1956, 1968, 1981.
Walka o demokrację. To coś znaczy.

Boisz się niebieskiej flagi z gwiazdkami?
A ja boję się tej, że niedługo Puitin będzie trzymał razem z prezesem dzieciątko na biało-czerwonym tle. Uśmiechnięte buzie zrobione przy pomocy Photoshopa.

Cz sty 14, 2016 16:19
Cytuj:
Boisz się niebieskiej flagi z gwiazdkami?

Smutne, że medialnych katolików najbardziej uwiera flaga opracowana wedle apokaliptycznej Niewiasty z 12 gwiazdami i Cudownego Medalika - 12 gwiazd na maryjnym, błękitnym tle.
Flaga poświęcona w święto Niepokalanego Poczęcia NMP 8 grudnia 1955r. Katedra w Strasburgu była też pierwszym gmachem, na którym zawisła.

Cz sty 14, 2016 16:40
Moderator

Przecież wiesz dobrze, że nie flaga uwiera, tylko to, co sobą reprezentuje?
Wciskanie komuś dziecka do brzucha jest co najmniej niesmaczne.

Nie wspomnę o pogardliwym określeniu "medialny katolik".
A ponieważ lubujesz się c biblijnych cytatach:
Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą.

Cz sty 14, 2016 16:43
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Przecież wiesz dobrze, że nie flaga uwiera, tylko to, co sobą reprezentuje?
Wciskanie komuś dziecka do brzucha jest co najmniej niesmaczne.

A ponieważ lubujesz się c biblijnych cytatach:
Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą.

A co niby reprezentuje?.....jedną jedyną opcję, czy całe spektrum poglądów.
A tego aktu dokonano po ukryciu "szmaty"?
http://gosc.pl/doc/2923735.Belga-powierzona-Sercu-Maryi
Twórcy tejże flagi, żarliwi katolicy też zasługują na miano twórców "szmaty"?
A czy przystoi dokonywać konserwacji, remontów kościołów za pieniądze ludzi spod unijnej "szmaty"??

PS. nadal nie znam zdania o patriotyzmie T. Kościuszki.

Cz sty 14, 2016 17:29
4.05.2015 r na portalu salon 24 napisałam notkę:"Beata Tadla WON! z telewizji publicznej", ta redaktorka skandalicznie prowadziła wywiad z kandydatem na Prezydenta RP Andrzejem Dudą, jeszcze gorzej niż onegdaj Gębarowski z Krzaklewskim. Gębarowski wyleciał po trzech dniach, Tadla dopiero teraz po ośmiu miesiącach.
Tutaj moja notka:
http://brygida.naruniec.salon24.salon24 ... publicznej

Cz sty 14, 2016 17:55
P.S.Gembarowski jest obecnie redaktorem Superstacji, być może Tadla też tam dołączy.

Cz sty 14, 2016 18:10
Cytuj:

Zapożyczone z - ...ja widzę dużo prawicy laickiej. Jej wcale nie zależy na Kościele. Co najwyżej na Kościele sie wieszają. Na msze przyjdą, a co robili.....
Z wielu wypowiedziami zakonnika sie nie zgadzam, a tą popieram w całej rozciągłości.

Cz sty 14, 2016 19:49
Moderator

Niestety, brzmiało to trochę tak, jakbyś to określenie odnosiła do niektórych osób z tego forum.
Chyba że się mylę?

Cz sty 14, 2016 20:35
Zobacz profil WWW

drogi niewiarku , zapomniales ze tak zwana Unia Europejska tak samo boi sie Putina jak Ty .

Cz sty 14, 2016 21:16

Mam prośbę do osób zwracających się do mnie.
Proszę zamiast "drogi niewiarku" pisać zwyczajnie "niewiarku".
Dla kogo jestem "drogi" wiem najlepiej.
Dziękuję.

Dariusz-555 pisze:
Cytuj:
drogi niewiarku , zapomniales ze tak zwana Unia Europejska tak samo boi sie Putina jak Ty .

UE i nie tylko obawia się Putina i jego nieodgadniętych poczynań.
Podobnie postępuje prezes.
Mamy już reakcję UE ws. Polski. Też obawy.
Cele obydwu panów gdzieś tam zbiegają się, kierunek jest podobny.
Nie trzeba wiele wysiłku, aby wyobrazić sobie co wierne władzy media będą pokazywały za kilka miesięcy.
Obrazki rodem z okresu breżniewowskiego - całujący sie prezes z prezydentem sąsiedzkiego kraju. A fuj! Niech się nie ziści.

Pt sty 15, 2016 4:34

niewiarek napisał(a):
Czy nie wydaje Ci się, że ustalanie reguł o czwartej nad ranem jest przegięciem?

Nie. Ważniejsza jest treść reguł, niż godzina ich uchwalenia.

Cytuj:
Odraża mnie noc.

No to trudno. Ja akurat noc lubię.

Cytuj:
Działania, które budzą podejrzenia fałszu, bo dlaczego trzeba to robić w nocy, gdy co drugi poseł nie kuma za czym głosuje, bo przysypia? To jest demokracja?

Skoro wspomniałeś o czwartej nad ranem, to miałeś pewnie na myśli debatę w Senacie nad nowelizacją ustawy o TK. Ona się zakończyła o czwartej nad ranem, bo wcześniej trwała ponad 10 godzin, przy czym była niemalże transmitowana na żywo w telewizji. Jak dla mnie, to jest właśnie demokracja. PiS akurat działa wyjątkowo transparentnie, co nie zawsze przynosi mu korzyść wizerunkową (wspomnijmy choćby wpisanie w uzasadnieniu nowelizacji o TK stwierdzenia, że ma ona realizować cel polityczny :shock: ). Mając większość w Sejmie i w Senacie, PiS samodzielnie mógłby np. w każdej chwili uchwalić tajność obrad. Ale dotąd tego nie zrobił, zresztą cała ta transparentność wynika nie z tego, że PiS jest taki chętny do ujawniania swoich motywów, tylko z tego, że PiS prawdopodobnie autentycznie wierzy w to, że realizuje "wolę ludu".

Cytuj:
My pracujemy 24 godziny na dobę. Stwierdzenia śmiechu warte.

Mnie to akurat nie śmieszy.

Cytuj:
Jaki przedsiębiorca pozwoli pracownikowi pracować tyle godzin?

Poseł to specyficzny "zawód" i rzeczywiście nie ma ograniczonego czasu pracy. Zresztą przy proporcjonalnej ordynacji wyborczej nie ma to aż takiego znaczenia - większość posłów zazwyczaj głosuje zgodnie ze stanowiskiem swojego klubu.

Cytuj:
Te protesty coś znaczą.

To się okaże.

Cytuj:
Robią co chcą. I śmieją się w gębę naiwnym wyborcom.

Każda władza robi co chce. Jej los zależy od tego, czy tego samego chce społeczeństwo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 15, 2016 9:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 994  Następna strona