Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 7:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
gita napisał(a):
TK dnia 9 marca 2016 r złamał 197 Art. Konstytucji RP i tyle w tym temacie!

Proszę mi wyjaśnić, dlaczego, nawet gdyby tak było, powoduje to "nieistnienie" wyroku z 9 marca - bo ja napisałem wyżej, dlaczego nie powoduje. Macie jakiekolwiek argumenty poza takim, że Prezes ma zawsze rację, czy nie macie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 23, 2016 9:13
Johnny99 napisał(a):
Proszę mi wyjaśnić,

Obrazek

Pn maja 23, 2016 9:18

gita napisał(a):
TK dnia 9 marca 2016 r złamał 197 Art. Konstytucji RP i tyle w tym temacie!

Jest bomba i ch.. i tyle w tym temacie.

Pn maja 23, 2016 9:19
To może gita odpowie mi na pytanie, na które YZ odpowiedzi unika. Co by było droga gito, gdyby Sejm ustanowił ustawę, że TK nie wolno orzekać przeciwko zgodności ustaw z Konstytucją?

Pn maja 23, 2016 9:27

zefciu napisał(a):
To może gita odpowie mi na pytanie, na które YZ odpowiedzi unika. Co by było droga gito, gdyby Sejm ustanowił ustawę, że TK nie wolno orzekać przeciwko zgodności ustaw z Konstytucją?

Albo: że "orzekać może jedynie 13 szympansów z ZOO znajdującego się na Biegunie Południowym".

Pn maja 23, 2016 9:39
Johnny99 napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
No dobrze, to wymień, proszę, te "fundamentalne zasady" trybu uchwalania ustaw, które naruszono podczas tworzenia obowiązującej od 28 grudnia 2016 r. ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, a które sprawiają, że jej uchwalenie nastąpiło z naruszeniem prawa i powoduje jej nieważność.

Przede wszystkim zasadę trzech czytań - pierwsze czytanie dotyczyło zupełnie innego projektu, niż ostatecznie uchwalony, bo PiS na chybcika wprowadził w nim potem szereg zmian, pomimo czego z ustawą procedowano dalej tak, jakby nic się nie zmieniło.

To teraz popatrzmy na to, co obowiązuje w RP odnośnie pierwszego czytania:

Zasadą jest, że pierwsze czytanie odbywa się na posiedzeniu właściwej komisji. Przedstawiciel autorów projektu (wnioskodawców) prezentuje projekt na forum komisji, która przystępuje do jego szczegółowej analizy. (...) Komisje mogą poprawiać bądź całkowicie zmieniać poszczególne artykuły ustawy.

To, że projekt ustawy, który po pracach Komisji Ustawodawczej został skierowany do drugiego czytania, różnił się od pierwotnego, jest absolutnie zgodne z obowiązującymi zasadami procesu legislacyjnego. Nie ma więc naruszenia żadnych reguł prawnych w tym, że na etapie pierwszego czytania doszło do zmian w projekcie ustawy.

Cytuj:
To samo tyczy się obowiązkowych konsultacji.

W tym miejscu znajdziesz wykaz opinii powstałych w ramach konsultacji tego projektu.

Masz jeszcze jakieś zasady, które rzekomo zostały złamane?

Pn maja 23, 2016 9:45
Kael napisał(a):
A Yarpen przytoczy nam prawo na bazie ktorego pani premier nie moze opublikowac orzeczenia TK.

Ależ to znane powszechnie prawo - Nie, bo nie.

Pn maja 23, 2016 9:52
Alus napisał(a):
Kael napisał(a):
A Yarpen przytoczy nam prawo na bazie ktorego pani premier nie moze opublikowac orzeczenia TK.

I vice versa!

Pn maja 23, 2016 9:54

Johnny99 napisał(a):
No dobrze, to wymień, proszę, te "fundamentalne zasady" trybu uchwalania ustaw, które naruszono podczas tworzenia obowiązującej od 28 grudnia 2016 r. ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, a które sprawiają, że jej uchwalenie nastąpiło z naruszeniem prawa i powoduje jej nieważność.

Przede wszystkim zasadę trzech czytań - pierwsze czytanie dotyczyło zupełnie innego projektu, niż ostatecznie uchwalony, bo PiS na chybcika wprowadził w nim potem szereg zmian, pomimo czego z ustawą procedowano dalej tak, jakby nic się nie zmieniło.

Zasadą jest, że pierwsze czytanie odbywa się na posiedzeniu właściwej komisji. Przedstawiciel autorów projektu (wnioskodawców) prezentuje projekt na forum komisji, która przystępuje do jego szczegółowej analizy. (...) Komisje mogą poprawiać bądź całkowicie zmieniać poszczególne artykuły ustawy.

To, że projekt ustawy, który po pracach Komisji Ustawodawczej został skierowany do drugiego czytania, różnił się od pierwotnego, jest absolutnie zgodne z obowiązującymi zasadami procesu legislacyjnego. Nie ma więc naruszenia żadnych reguł prawnych w tym, że na etapie pierwszego czytania doszło do zmian w projekcie ustawy.

Cytuj:

W tym miejscu znajdziesz wykaz opinii powstałych w ramach konsultacji tego projektu.

Druk nr 122, do którego były opinie, znacząco odbiega od uchwalonej ustawy. Przewidywał np. 30 dniowe vacatio legis.
Resztę złamanych praw i zasad znajdziesz w uzasadnieniu wyroku TK.

Pn maja 23, 2016 9:54
Tomek44 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Cytuj:

Druk nr 122, do którego były opinie, znacząco odbiega od uchwalonej ustawy. Przewidywał np. 30 dniowe vacatio legis.

Komisja Ustawodawcza, co jak widzę zignorowałeś, ma prawo dokonać zmian w projekcie ustawy. Dlatego to, że pierwotny projekt różnił się od uchwalonego, w żaden sposób nie stanowi naruszenia obowiązującego procesu legislacyjnego.

Cytuj:
Resztę złamanych praw i zasad znajdziesz w uzasadnieniu wyroku TK.

Nie udawaj greka i przedstaw te rzekomo złamane zasady obowiązujące w trybie uchwalania ustaw. Notabene teksty w stylu "sam sobie znajdź" są równoznaczne z przyznaniem się do tworzenia gołosłownych tez, na których poparcie nie ma się żadnych argumentów.

Pn maja 23, 2016 9:58
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
Kael napisał(a):

I vice versa!

Do czego lub kogo to "vice versa"....do prawa...do Szydło...do Y_Z....do Kael...do mnie? :D

Pn maja 23, 2016 10:00

Komisje mogą poprawiać bądź całkowicie zmieniać poszczególne artykuły ustawy.[/b][/color]

Zmieniono nie "poszczególne artykuły ustawy", tylko całe jej części, m.in. usunięto z niej cały rozdział (dotyczący przeszkody w sprawowaniu urzędu przez prezydenta). Dlatego też TK w wyroku z 9 marca uznał, że było to nie wprowadzanie poprawek, tylko w istocie nowa inicjatywa ustawodawcza.

Cytuj:

Aha, czyli dałeś link do jakiegoś wykazu i to wystarczy do przyjęcia, że obowiązek został wypełniony na glanc? To miało być zabawne?

Zresztą, jak pisał Tomek44 - szczegółowe uzasadnienie zarzutów dot. trybu uchwalania ustawy jest w wyroku TK z 9 marca, jak ktoś chce, to niech sobie poczyta, to nie jest aż tak istotny problem. Ja bym wolał, żebyś odniósł się do moich postów, a także postów zefcia i Tomka44.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 23, 2016 10:01
A więc zarówno gita jak i YZ nie chcą odpowiadać na moje pytanie. Prosimy. Kto jeszcze z miejscowych genpatów chciałby poudawać, że go nie ma?

Pn maja 23, 2016 10:07
Do Alus, do Kael i do pozostałych fanów histerycznej opozycji, która nie przyjmuje do wiadomości żadnych argumentów.

Pn maja 23, 2016 10:10
gita napisał(a):
Do Alus, do Kael i do pozostałych fanów histerycznej opozycji, która nie przyjmuje do wiadomości żadnych argumentów.

Bo tych argumentów nie ma. Jest jedynie lanie wody i ....argumentów ad personam.
zefciu napisał(a):
A więc zarówno gita jak i YZ nie chcą odpowiadać na moje pytanie. Prosimy. Kto jeszcze z miejscowych genpatów chciałby poudawać, że go nie ma?

zefciu, z choinki się urwałeś? Jedyna odpowiedź to taka: tak ma być, bo tak powiedział prezes, ale tego żadne z nich nie napisze, bo tak jak w sektach, idzie się w zaparte. Wszyscy wiemy, jakie prawo było w komunie, ale nawet komuniści przestrzegali vacatio legis. To, co czyni PiS, to jest kpina i woła o pomstę do nieba.

Pn maja 23, 2016 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 622  Następna strona