PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Komisje mogą poprawiać bądź całkowicie zmieniać poszczególne artykuły ustawy.[/b][/color] Zmieniono nie "poszczególne artykuły ustawy", tylko całe jej części, m.in. usunięto z niej cały rozdział (dotyczący przeszkody w sprawowaniu urzędu przez prezydenta). Co mieści się w zakresie prac komisji nad ustawą w pierwszym czytaniu. Cytuj: Dlatego też TK w wyroku z 9 marca uznał, że było to nie wprowadzanie poprawek, tylko w istocie nowa inicjatywa ustawodawcza. TK jest od rozpatrywania zgodności ustaw z Konstytucją, a nie orzekania o tym, czy ustawa była uchwalana zgodnie z przewidzianym postępowaniem legislacyjnym lub na skutek zmian wprowadzonych w pierwszym czytaniu powstała "nowa inicjatywa ustawodawcza". Jego ekscelencję samosobieprawodawcę Rzeplińskiego znowu poniosła fantazja. Cytuj: Cytuj: W tym miejscu znajdziesz wykaz opinii powstałych w ramach konsultacji tego projektu. Aha, czyli dałeś link do jakiegoś wykazu i to wystarczy do przyjęcia, że obowiązek został wypełniony na glanc? Nie udawaj greka. Wbrew Twoim tezom projekt był konsultowany, więc wypadało by abyś coś teraz powiedział.  I poproszę o wskazanie tego, co rzeczywiście zostało naruszone w procesie legislacyjnym podczas uchwalaniu tej ustawy.
|
Pn maja 23, 2016 10:14 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): TK jest od Ani ty, ani twój guru Kaczyński nie decydujecie o tym, od czego jest TK. Yarpen_Zirgin napisał(a): Jego ekscelencję samosobieprawodawcę Rzeplińskiego znowu poniosła fantazja Wyrok wydało 12 sędziów TK. Co, jak już wskazywałem wcześniej, oznacza, że za każdym razem, kiedy piszesz o "samosobieprawodawcy Rzeplińskim", świadomie kłamiesz, kłamco.Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie udawaj greka. Wbrew Twoim tezom projekt był konsultowany, więc wypadało by abyś coś teraz powiedział.  Nigdzie nie napisałem, że projekt w ogóle nie był konsultowany, kłamco. Cytuj: I poproszę o wskazanie tego, co rzeczywiście zostało naruszone w procesie legislacyjnym podczas uchwalaniu tej ustawy. Proszę o odniesienie się do postu Witolda, z argumentacją rozwiniętą przeze mnie w kolejnych postach, które od dobrych kilku godzin ignorujesz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 23, 2016 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen nawet nie probuje udawac, ze jest takie prawo, ktore pozwala premierowi decydowac, ktore orzeczenia TK moze publikowac a ktorych nie musi. Tudziez samodzielnie (:-D) definiowac co jest a co nie jest orzeczeniem TK. Przynajmniej tyle.
|
Pn maja 23, 2016 10:23 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): TK jest od rozpatrywania zgodności ustaw z Konstytucją, a nie orzekania o tym, czy ustawa była uchwalana zgodnie z przewidzianym postępowaniem legislacyjnym lub na skutek zmian wprowadzonych w pierwszym czytaniu powstała "nowa inicjatywa ustawodawcza". Jego ekscelencję samosobieprawodawcę Rzeplińskiego znowu poniosła fantazja.
Badanie zgodności ustaw z Konstytucją jak najbardziej obejmuje badanie trybu jej uchwalania z obowiązującymi procedurami. Jeśli np. Prezes PIS napisze jakąś bajkę przy kawie po śniadaniu, którą opisze jako "ustawa", następnie położy na biurku PAD do podpisu a potem na biurku B. Szydło do opublikowania - to TK ma prawo stwierdzić, iż ta ustawa jest sprzeczna z Konstytucją. Yarpena_Zirgina wciąż ponosi fantazja.
|
Pn maja 23, 2016 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): TK jest od Ani ty, ani twój guru Kaczyński nie decydujecie o tym, od czego jest TK. Nie mam guru, a o czym orzeka TK określa Konstytucja RP w art. 188. Zapraszam do zapoznania się z nim. Oczywiście nic tu się nie zmieniło w fakcie, że Komisja Ustawodawcza miała pełne prawo przerobić skierowany do niej projekt ustawy, więc nie ma żadnego naruszenia procesu legislacyjnego w tym, że uchwalona ustaw różniła się od złożonego projektu. Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie udawaj greka. Wbrew Twoim tezom projekt był konsultowany, więc wypadało by abyś coś teraz powiedział.  Nigdzie nie napisałem, że projekt w ogóle nie był konsultowany Czy ja napisałem, że stwierdziłeś, że w ogóle nie był konsultowany? Cytuj: Cytuj: I poproszę o wskazanie tego, co rzeczywiście zostało naruszone w procesie legislacyjnym podczas uchwalaniu tej ustawy. Proszę o(...) I mamy odwracanie kota ogonem, a to oznacza, że poza tymi dwoma obalonymi przeze mnie przykładami nie masz niczego, czym mógłbyś poprzeć wyssaną z palca tezę, że ustawę o TK z 22 grudnia 2015 r. uchwalono wbrew obowiązującym regułom procesu legislacyjnego. Aha... Przystopuj z obraźliwymi oskarżeniami żem kłamca, bo chociaż nie powinno się sądzić we własnych sprawach, to mogę cię podciągnąć do odpowiedzialności.
|
Pn maja 23, 2016 10:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze niech Yarpen przestanie trollowac i poda podstawe prawna dzialan pani premier (a raczej ich zaniechania).
Asienkka chyba jeszcze zaglada na forum?
|
Pn maja 23, 2016 10:35 |
|
 |
Tomek44
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Aha... Przystopuj z obraźliwymi oskarżeniami żem kłamca, bo chociaż nie powinno się sądzić we własnych sprawach, to mogę cię podciągnąć do odpowiedzialności.
Mam nadzieję, że przygotujesz się z Twoim oskarżeniem: " samosobieprawodawca Rzepliński". Takie sformułowanie podpada pod Prawo Karne. Oczywiście z prokuraturą będziesz mieć spokój, ale do czasu zażalenia do sądów.....
|
Pn maja 23, 2016 10:37 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: I mamy odwracanie kota ogonem, a to oznacza, że poza tymi dwoma obalonymi przeze mnie przykładami nie masz niczego, czym mógłbyś poprzeć wyssaną z palca tezę, że ustawę o TK z 22 grudnia 2015 r. uchwalono wbrew obowiązującym regułom procesu legislacyjnego.
Ok, niech będzie. To nie jest aż tak istotne. Masz rację, a ja się pomyliłem. Przepraszam. Skoro więc to już załatwiliśmy, przejdźmy do ważniejszych tematów, a mianowicie do tego, że nadal nie odniosłeś się w żaden sposób do poniższych kwestii: 1. proszę zacytować obowiązujące przepisy prawa na poparcie tezy, że "Wyroku [TK] nie ma, bo nie został wydany zgodnie z obowiązującym prawem" (Witold), 2. Yarpen przytoczy nam prawo na bazie ktorego pani premier nie moze opublikowac orzeczenia TK (Kael), 3. Co by było, gdyby Sejm ustanowił ustawę, że TK nie wolno orzekać przeciwko zgodności ustaw z Konstytucją? (zefciu), 4. jakie prawo pozwala premierowi decydowac, ktore orzeczenia TK moze publikowac a ktorych nie musi (Kael), 5. jakie prawo pozwala premierowi samodzielnie (:-D) definiowac co jest a co nie jest orzeczeniem TK (Kael).To jak będzie? Cytuj: Aha... Przystopuj z obraźliwymi oskarżeniami żem kłamca, bo chociaż nie powinno się sądzić we własnych sprawach, to mogę cię podciągnąć do odpowiedzialności. Nikt cię nie będzie nazywał kłamcą, jeśli nie będziesz kłamał.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 23, 2016 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzisiaj PBS bierze udział w pierwszym Światowym Szczycie Humanitarnym ONZ w Stambule.
|
Pn maja 23, 2016 10:44 |
|
 |
Tomek44
|
Właśnie m. in. naruszanie procedur przy uchwalaniu tej noweli też miało istotne znaczenie dla trybu procedowania TK przy badaniu tej noweli z Konstytucją. To, że uparcie Y-Z nie chce przyznać tego, że według jego mierników stosowanych wobec wyroku TK, to i ta nowela nie mogła być w ogóle opublikowana - wyraźnie obnaża całkowity brak argumentów ze strony Y_Z.
|
Pn maja 23, 2016 10:46 |
|
 |
Johnny99
|
Tomek44 napisał(a): Właśnie m. in. naruszanie procedur przy uchwalaniu tej noweli też miało istotne znaczenie dla trybu procedowania TK przy badaniu tej noweli z Konstytucją. Y_Z zależy na tym, by dyskutować właśnie o tym procedowaniu, bo wymaga to wgryzania się w przepisy, więc można to robić bez końca i dzięki temu nie musieć odpowiadać na znacznie prostsze pytania. Dlatego o tej procedurze dyskutuje bardzo chętnie, za to na post Witolda z 6:40 nie odpowiedział do teraz.
|
Pn maja 23, 2016 10:49 |
|
 |
SweetChild
|
Helenka napisał(a): Coraz bardziej jestem przekonana, że dyskusja z twardym elektoratem PiS to jest walka z wiatrakami lub kopanie się z koniem. Jeśli Kaczyński powie, że ziemia jest płaska, to będą tego bronić pazurami. Co do tego przekonanie graniczy z pewnością  Natomiast PiS wygrał wybory na fundamencie betonu, ale jednak z nadbudową i tę nadbudowę trzeba przeciągnąć na Jasną Stronę Mocy.
|
Pn maja 23, 2016 10:50 |
|
 |
Johnny99
|
Za chwile okaże się, że współpraca z organem wykonawczym organizacji międzynarodowej, której Polska jest dobrowolnym członkiem i w której (podobno) bardzo chce pozostawać, jest nieomal równoznaczna ze zdradą stanu 
|
Pn maja 23, 2016 11:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pisowcy wierza ze mozna zjesc ciastko i miec ciastko i caly swiat bedzie klanial sie Polsce bo ... tak. Szczegolnie dzis kiedy rzadzi prezes, prezes i prezes.
Tyle ze swiat mie jest oglupiony propaganda pisowska i ma jasne reguly dla audytow i jasne kryteria oceny. To jest wielu Polakom ciagle obce.
|
Pn maja 23, 2016 11:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oho! Już się zaczyna robić czerwono w wątku. Widać, że pytania dla pana moderatora okazały się baaardzo trudne 
|
Pn maja 23, 2016 11:08 |
|
|
|