Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
pilaster napisał(a):
Bzdura.

No dobrze, ale ostatecznie co nas, jako chrześcijan, interesuje: firmy czy ludzie? Przekładając na ekosystem: organizmy czy komórki? Osobnik który przegrywa rywalizację, traci dostęp do najwartościowszego pokarmu, wskutek czego niektóre jego komórki giną. Da się to przełożyć na rynek? Nie. Modele matematyczne to uwzględniają? Nie - prymitywnymi encjami są w nich "organizmy"; z czego one się składają, to nas już nie obchodzi, inaczej model by się pokomplikował i niczego byśmy z niego nie wywnioskowali.

Osobna sprawa, że bankructwo, jeśli odnosić je do właściciela firmy, jest odpowiednikiem rytualnego odsłonięcia gardła czy brzucha w uspołecznionej hordzie. Odpowiednikiem śmierci jest w takim układzie niewola za długi, czyli przepadek praw osobistych i degradacja do statusu rzeczy. I to niewola dożywotnia!

Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2014 12:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 02, 2014 12:18
Alus napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Tu chyba chodzi o to, żeby to nie było odgórnie narzucone, rozumiesz? Żeby ten młody, zdrowy i bogaty mógł sam o tym zdecydować czy, komu i ile skapnie z jego (być może chwilowo) zasobnej kieszeni. A ten komu ma skapnąć też powinien mieć jakieś wyczucie taktu i za bardzo nie pchać się na widok publiczny, bo jego hipotetyczne inwalidztwo może wpłynąć na motorykę zdrowych, młodych i bogatych ;)

No tak...widok kalekich sportowców na paraolimpiadzie budzi niesmak Korwina...stąd zapewne jego obrona Hitlera, który wedle JKM nie miał świadomości holokaustu.
Ciekawe co zrobiliby młodzi i bogaci korwiniści z żebrzącymi kalekami....odwzorowali postępowanie Hitlera?

Hurraoptymistycznie zakłada, że wszystkimi zajmą się prywatne fundacje, ale za dużo o tym nie trzeba mówić, bo ten temat jest lekko... niedopracowany ;)
Zamiast tego wysłuchasz historyjki jak pewien Rumun w Paryżu zażądał odszkodowania, bo lekarz przy okazji operacji po wypadku złożył mu krzywą od urodzenia nogę (a dzięki niej zarabiał jako żebrak), a to po to żeby do Ciebie dotarło jak wielu z tych nieszczęśników jest tak naprawdę dybiącymi na Twoje ciężko zarobione pieniądze oszustami.
Socjal usypia podświadomą determinację, by wydobyć się z inwalidztwa, nie wiedziałaś o tym?

Pn cze 02, 2014 12:24
BTW, jeszcze jedno pytanie: czy istnieje jeden spójny model ekonomiczny obejmujący całość ludzkiej aktywności, czy też raczej Władza posiłkuje się rozmaitymi modelami zależnie od rozważanej sytuacji, wskutek czego całościowy opis jest łaciaty?

Pn cze 02, 2014 12:30
Wiedziałam - ale jaki % stanowią udawacze, a jaki ludzie pokrzywdzeni kalectwem, chorobami nieuleczalnymi.
Nie wolno wszystkich postrzegać w kategoriach bezrobotnych pasożytów osobników nikomu nie przydatnych.

Pn cze 02, 2014 12:33

MARIEL napisał(a):
Ciekawe co zrobiliby młodzi i bogaci korwiniści z żebrzącymi kalekami....odwzorowali postępowanie Hitlera?

Daliby im wędkę zamiast ryby :-D

Cytuj:
a to po to żeby do Ciebie dotarło jak wielu z tych nieszczęśników jest tak naprawdę dybiącymi na Twoje ciężko zarobione pieniądze oszustami.
Socjal usypia podświadomą determinację, by wydobyć się z inwalidztwa, nie wiedziałaś o tym?

Gdzieś czytałem, że obrotny żebrak jest w stanie wyciągnąć 4000 zł miesięcznie, ale szczegółów nie pamiętam i myślę, że jednak jest w tym trochę przesady :-D

BTW pewnie obiła wam się o uszy ta historia: http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... czyka.read. Niektórzy bezdomni są zadowoleni z życia :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 02, 2014 12:39

No i co z tego. Skoro żyjemy w wolnym kraju do dajmy chętnym możliwość żebrania. Przecież nikt nikogo nie zmusza do dawania jałmużny.

Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2014 12:45 przez tanie_wino, łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 02, 2014 12:45
Jakoś mnie to nie śmieszy @Johnny. Czy NP ma jakieś sprecyzowane stanowisko co do opieki nad ludźmi, którzy na jakimś etapie swojego życia stają się "społecznie nieprzydatni" czy trzeba polegać na optymistycznych założeniach pana prezesa (zajmą się prywatne fundacje)?

Pn cze 02, 2014 12:45

Cytuj:

Najpierw by się ich trochę potorturowało dla zabawy, a dopiero potem do gazu.

Pn cze 02, 2014 12:48

ErgoProxy napisał(a):
czy istnieje jeden spójny model ekonomiczny obejmujący całość ludzkiej aktywności,

Oczywiscie nie. Taki model musiałby zawierać w sobie model człowieka, jego psychiki, etc. Do tej pory niczego takiego nie skonstruowano.

Zresztą dowolny model, któy miałby objąć całość funkcjonowania modelowanego obiektu, musiałby być co najmniej tak samo skomplikowany jak ów obiekt.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn cze 02, 2014 12:49

Witold napisał(a):
Cytuj:

Najpierw by się ich trochę potorturowało dla zabawy, a dopiero potem do gazu.

Obrazek

Pn cze 02, 2014 12:52

MARIEL napisał(a):
Jakoś mnie to nie śmieszy @Johnny. Czy NP ma jakieś sprecyzowane stanowisko co do opieki nad ludźmi, którzy na jakimś etapie swojego życia stają się "społecznie nieprzydatni" czy trzeba polegać na optymistycznych założeniach pana prezesa (zajmą się prywatne fundacje)?

Powtarzam: w korwinizmie "ludzi, którzy na jakimś etapie swojego życia stają się społecznie nieprzydatni" jest minimalna ilość - choćby dlatego, że nie istnieją żadne odgórne ograniczenia w dostępie do pracy czy działalności gospodarczej. Skoro będzie ich mało, to - można przypuszczać - będą wzbudzać zainteresowanie wśród politycznie ambitnych bogaczy, którzy będą chcieli wzbudzić powszechny szacunek względem własnej osoby tym, że się nimi zajmą. A wystarczy kilku. Zapewne będzie ich na tyle dużo, że będą się bili o ich względy ;) No i - będą rodziny.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 02, 2014 12:58
Johnny99 napisał(a):
Powtarzam: w korwinizmie "ludzi, którzy na jakimś etapie swojego życia stają się społecznie nieprzydatni" jest minimalna ilość - choćby dlatego, że nie istnieją żadne odgórne ograniczenia w dostępie do pracy czy działalności gospodarczej.

Ale co to ma jedno z drugim wspólnego? Inwalidów jest mało, bo nie będą istnieć odgórne ograniczenia w dostępie do pracy? :)
Johnny99 napisał(a):
Skoro będzie ich mało, to - można przypuszczać - będą wzbudzać zainteresowanie wśród politycznie ambitnych bogaczy, którzy będą chcieli wzbudzić powszechny szacunek względem własnej osoby tym, że się nimi zajmą. A wystarczy kilku. Zapewne będzie ich na tyle dużo, że będą się bili o ich względy ;) No i - będą rodziny

Jeśliby już miało kiedyś do tego dojść to bardzo bym sobie życzyła abyś miał rację, by ambitni bogacze bili się o względy niepełnosprawnych, by wystarczyło ich kilku do ich utrzymania, by resztę kosztów pokrywały rodziny i żeby krowa żyła obok niedźwiedzicy a baranek obok lwa.

Pn cze 02, 2014 13:27

MARIEL napisał(a):
Ale co to ma jedno z drugim wspólnego? Inwalidów jest mało, bo nie będą istnieć odgórne ograniczenia w dostępie do pracy? :)

Na pewno będzie ich o wiele mniej, niż teraz, gwarantuję - Polska ma podobno największy w Europie odsetek rencistów :-D

Cytuj:
Jeśliby już miało kiedyś do tego dojść to bardzo bym sobie życzyła abyś miał rację, by ambitni bogacze bili się o względy niepełnosprawnych, by wystarczyło ich kilku do ich utrzymania, by resztę kosztów pokrywały rodziny i żeby krowa żyła obok niedźwiedzicy a baranek obok lwa.

A cóż w tym jest takiego nieprawdopodobnego?

Pn cze 02, 2014 13:31
A gdzie się sprawdziło i wygląda to tak jak opisałeś?

Pn cze 02, 2014 13:34

Nigdzie tego nie ma - to jest coś, do czego dążymy ;)

Pn cze 02, 2014 13:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 127  Następna strona