Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
No to zdradź może, jaki jest ten kontekst, który jakoby zmienia wymowę tego zdania.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 31, 2016 9:09

Po prostu wyjaw ten kontekst, Y_Z.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 31, 2016 9:09
http://gosc.pl/doc/3197563.Ile-zarabiaja-pielegniarki

Tu masz kontekst. Mowic sobie mozna duzo. Ja wierze liczbom a nie wypowiedziom pana ministra. Warto przy tym sie przyjrzec ile nadgodzin i dyzurow musza brac pielegniarki, zeby takie zarobki, jak pan minister uwaza, ze maja osiagnac.
Pielegniarki z innych szpitali pokazuja swoje zarobki. Uwazam, ze sa skandalicznie niskie. A przeciez pan (jeszcze nie) prezydent Duda bardzo strajki pielegniarek dla kasy rok temu popieral. Pan (jeszcze nie) minister Radziwill tez.
A teraz juz im sie nie podoba, ze ktos chce pracowac normalnie za normalne pieniadze?

Wt maja 31, 2016 9:12
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Alus napisał(a):
K. Radziwiłł:
- rozwiązania dla pielęgniarek? Godne płace,czas pracy, warunki pracy i rozwoju zawodowego..., 22 październik 2015r
- W tym strajku chodzi po prostu o kasę, 30 maj 2016r.
W ciągu 7 miesięcy biedne pielęgniarki zamieniły w pasożytów żadnych kasy.......zaiste dobra zmiana......

Alus, obejrzałaś cały wywiad z ministrem zdrowia czy też może opierasz się jedynie na wyrwanym z kontekstu fragmencie zdania?

Oglądałam - kupa frazesów, uników, przeinaczeń, nie mówiąc kłamstw - choćby te o zarobkach pielęgniarek.
A kuriozum to ten młody człowiek wyczytujący statystyczne zarobki pielęgniarek.....znalazłam się w końcówce lat 60-tych gdy podobnie Gomułka wyczytywał statystyczne wysokie zarobki polskich robotników :( :(

Wt maja 31, 2016 9:22
Zdałem bardzo istotne pytanie, zefciu, które, jak widać, musi być bardzo niewygodne, skoro tak napadłeś na mnie z jego powodu. :D
To nie jest żadne istotne pytanie. Istotnym pytaniem byłoby "Jak odnosisz się do innego fragmentu wypowiedzi <tu cytat>". Natomiast Twoje pytanie to klasyczna zagrywka najżałośniejszych dyskutantów: "istnieją argumenty za moją tezą, ale to Ty masz ich poszukać, a jak nie znajdziesz, to jesteś głupi" (uwaga powyższe nie jest bezpośrednim cytatem słów YZ, a jedynie luźną interpretacją jego strategii erystycznej).

Wt maja 31, 2016 9:28
Kael:
Kael napisał(a):

Tu masz kontekst.

To teraz zerknijmy na CZD:

Obecnie średnie wynagrodzenie pielęgniarek w CZD wynosi 4940 zł, w tym 150 zł za nadgodziny. Powyżej 6000 zł brutto otrzymuje tu 17 proc. pielęgniarek, od 5000-6000 zł - 25 proc., w przedziale od 4000 do 5000 zł - 32 proc., a od 3000 do 4000 zł - 20 proc. Wynagrodzenie poniżej 3000 zł brutto otrzymuje 6 proc. pielęgniarek.

Co istotne, a co oczywiście jest ignorowane, postulat podwyższenia płac związek wysunął już dwa lata temu i pielęgniarki CZD już w 2014 domagały się podwyżek płac o 35% względem kwot bazowych w tamtym momencie. Co równie istotne, to w chwili obecnej jest realizowane stopniowe podnoszenie pensji będące skutkiem porozumień po strajkach ogólnopolskich w 2015 r. z docelowym wzrostem o 1600 zł do 2019 r.

Alus:
Alus napisał(a):
Oglądałam - kupa frazesów, uników, przeinaczeń, nie mówiąc kłamstw - choćby te o zarobkach pielęgniarek.

Ciekawe, że te "kłamstwa" jakoś jeszcze nie zostały wypunktowane przez kogokolwiek jako ściema. Nie widać wielkich krzyków w mediach ze strony opozycji, nie mówiąc o samych mediach, że minister nakłamał na temat tego, ile otrzymują te pielęgniarki. Przeinaczeń też jakoś nie dostrzegłem. A frazesy? Co jest frazesem? Stwierdzenie, że pielęgniarki CZD domagają się 35% podwyżek już od 2014 roku?

Alus napisał(a):
A kuriozum to ten młody człowiek wyczytujący statystyczne zarobki pielęgniarek...

Rozmawiamy o tym samym wywiadzie? Minister Zdrowia, Konstanty Radziwiłł, ma 58 lat, a prowadzący program "Jeden na jeden" Bogdan Rymanowski dobija do 49. To gdzie ty się tam dopatrzyłaś "młodego człowieka" wyczytującego statystyczne zarobki pielęgniarek?

Wt maja 31, 2016 9:31
To:
Cytuj:
Z danych opublikowanych przez firmę Sedlak&Sedlak wynika, że mediana wynagrodzeń pielęgniarek w styczniu 2016 roku wynosiła 2700 zł brutto. 25 proc. najgorzej zarabiających otrzymuje mniej niż 2239 zł brutto, a co czwarta pielęgniarka zarabia powyżej 3348 zł brutto. W badaniu brało udział 2049 pielęgniarek.

Odrobinę wyższe wynagrodzenie otrzymują starsze pielęgniarki, które ukończyły studia wyższe pielęgniarskie lub posiadają wykształcenie średnie medyczne oraz 5 lat pracy w zawodzie - mediana ich pensji to 2912 zł brutto. 25 proc. najgorzej wynagradzanych starszych pielęgniarek zarabia poniżej 2427 zł brutto, a co czwarta pielęgniarka zarabia powyżej 3557 zł brutto.

http://finanse.wp.pl/gid,18355729,kat,1 ... leria.html
Yarpen oczywiscie tez przeczytal?

CZD jest duze i znane. Pielegniarki w Pcimiu moglyby sobie strajkowac do upadlego. Nikt by ich nie zauwazyl. Strajk w CZD media rezimowe zauwazyly tez dopiero po kilku dniach

Wt maja 31, 2016 9:40
Przeczytałem, ale to nie są dane dotyczące zarobków w Centrum Zdrowia Dziecka, tylko średnia krajowa. Kwestia zaś dotyczy zarobków w CZD, które jednak są zdecydowanie wyższe, a nie w całej Polsce. Nie próbuj więc przerabiać akcji lokalnej dotyczącej wyłącznie jednego szpitala (co potwierdza chociażby fakt, że pielęgniarki negocjują z własną dyrekcją, a nie ministerstwem), na protest dotyczący wszystkich pielęgniarek.

Wt maja 31, 2016 9:45
Kael:
Kael napisał(a):

Tu masz kontekst.

To teraz zerknijmy na CZD:

Obecnie średnie wynagrodzenie pielęgniarek w CZD wynosi 4940 zł, w tym 150 zł za nadgodziny. Powyżej 6000 zł brutto otrzymuje tu 17 proc. pielęgniarek, od 5000-6000 zł - 25 proc., w przedziale od 4000 do 5000 zł - 32 proc., a od 3000 do 4000 zł - 20 proc. Wynagrodzenie poniżej 3000 zł brutto otrzymuje 6 proc. pielęgniarek.

Co istotne, a co oczywiście jest ignorowane, postulat podwyższenia płac związek wysunął już dwa lata temu i pielęgniarki CZD już w 2014 domagały się podwyżek płac o 35% względem kwot bazowych w tamtym momencie. Co równie istotne, to w chwili obecnej jest realizowane stopniowe podnoszenie pensji będące skutkiem porozumień po strajkach ogólnopolskich w 2015 r. z docelowym wzrostem o 1600 zł do 2019 r.

Na te świetne zarobki odpowiedziały pielęgniarki - Proszę spytać dlaczego nie ma pielęgniarek ,skoro tak świetnie się zarabia.
Pół roku temu minister dostrzegał marne pensje pielęgniarek, a po 7 miesiącach już nie sa marne?
Strajk nie tyczy jedynie kasy - ale totalnych braków personelu - na 25 dzieci w nocy dyżur ma jedna pielęgniarka.
We wszystkich szpitalach pediatrycznych przy chorym dziecku dyżuruje cała rodzina - rodzice, dziadkowie - znam to z autopsji. Gdyby nie rodzina, 20-30 cioro dzieci pozostawiane byłyby pod opieką 1-2 pielęgniarek :o
http://natemat.pl/181075,zastrzyk-fakto ... ia-dziecka
Sytuacja od lat jest tragiczna, ale nie wolno sprowadzać jej, gdy samemu ma sie władzę, do kwestii pazernych na kasę pielęgniarek.

Młody człowiek towarzyszył Radziwiłowi podczas konferencji.
Nie oglądam prawie żadnych programów z udziałem polityków, w tym "jeden na jeden - mam dość ich zakłamanych gęb.

Wt maja 31, 2016 9:56
Jak nie negocjuja z ministerstwem, to po co pan minister sie wtraca?
A jezeli nie chodzi tylko o zarobki (jak pisze Alus), to dlaczego minister klamie, ze chodzi tylko o kase?

Yarpen, miales kiedys dziecko w szpitalu?

Wt maja 31, 2016 10:03
Alus napisał(a):
Nie oglądam prawie żadnych programów z udziałem polityków, w tym "jeden na jeden - mam dość ich zakłamanych gęb.

Co oznacza, że nie masz pojęcia co i dlaczego powiedział minister, ale to nie przeszkodziło ci w stworzeniu paszkwila...
Cytuj:
W ciągu 7 miesięcy biedne pielęgniarki zamieniły w pasożytów żadnych kasy.......zaiste dobra zmiana......

...a potem tekstu, że minister w tym wywiadzie rzekomo wygłosił:
Alus napisał(a):

Niczego innego się nie spodziewałem. :(

Wt maja 31, 2016 10:13
Zapowiedź ujednolicenia podatku i likwidacji PiT , ZUS i NFZ. Jednak nie wiadomo jakie to bedą obciążenia podatników, w jakiej wysokości. Bogaci zapłaca więcej, ale biedni na pewno nie zapłaca mniej, jak znam życie. Każdy zapłaci więcej niz płaci teraz, a dodatkowo, jak wcześniej było mówione, zniknie prywatna służba zdrowia (brak kontraktów na leczenie w ramach ubezpieczenia) i kolejki do specjalistów będa jeszcze dłuższe.
Cytuj:
- Zapadła już polityczna decyzja: będzie jednolity podatek – powiedział szef Komitetu Stałego Rady Ministrów Henryk Kowalczyk. To oznacza, że zniknie PIT, składki na ZUS i NFZ. Przy okazji tej reformy podatkowej rząd chce skończyć z tym, że bogaci płacą niższe podatki niż biedni. Zmiany w podatkach zaczną wchodzić w życie 1 stycznia 2018 r. Dotkną też rolników.

– Mam nadzieję, że za dwa lata nikt nie będzie już pamiętał, co to jest PIT – powiedział szef Komitetu Stałego Rady Ministrów Henryk Kowalczyk na konferencji zorganizowanej przez Centrum Analityczne Polityka Insight. Tym samym rozwiał wątpliwości, co do tego, czy jednolity podatek, który powinien być raczej nazywany jednolitą daniną, to tylko idea.

- Jest taka wola polityczna, jest zielone światło Komitetu Rozwoju. Zapadła już decyzja: tak, będziemy to robić – powiedział Kowalczyk. Dodał, że został już powołany zespół roboczy przy Komitecie Rozwoju, w skład którego wchodzą ministrowie wszystkich resortów powiązanych z gospodarką.http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

Nie wiem, ale jak słyszę o politycznej woli, to zapala mi sie czerwone światelko (tu mowa o zielonym) ;-)

Wt maja 31, 2016 10:28
To zniknie tez mozliwosc odpisow?
Zamkna KRUS?
Wroci socjalizm?

Czyli panstwo bedzie zgarniac kase od wszystkich i za wszystko a potem wam laskawie, wedlug zaslug, wydzielac?

Cieszycie sie na powrot socjalizmu w wersji piaswskiej?

Jedynie tyle potrafia zrobic: zgarnac calosc i ... zmarnowac.
Naprawic normalny system, moze nieperfekcyjny ale kontrolowalny, z podzialem na rozne konta? Skad!
Teraz widac z czyjego konta zabrano kase na SDM, na 500+, na...

Wt maja 31, 2016 10:42

Na tym poziomie ogólności ten pomysł jest dokładną kopią reformy postulowanej przez PO w trakcie kampanii wyborczej (czego, oczywiście, PiS oficjalnie nie przyzna). Ciekawe, jakie diabełki będą tkwiły w szczegółach.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 31, 2016 10:52
Alus napisał(a):

Co oznacza, że nie masz pojęcia co i dlaczego powiedział minister, ale to nie przeszkodziło ci w stworzeniu paszkwila...
Cytuj:

...a potem tekstu, że minister w tym wywiadzie rzekomo wygłosił:
Alus napisał(a):

Niczego innego się nie spodziewałem. :(

W dobie internetu lepiej wiem, i w każdej chwili mogę sprawdzić co powiedział, niż po 1-razowym wysłuchaniu.
W tym strajku chodzi przede wszystkim o kasę i proszę, żebyście nie rozwadniali tego
http://www.parlamentarny.pl/spoleczenst ... ,9781.html
Wiele portali cytuje tą wypowiedź - nie napotkałam jeszcze dementi.

Wt maja 31, 2016 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292 ... 622  Następna strona