Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Alus napisał(a): Bardziej prawdopodobne, że na kursie znalazł się zamówiony przez PO Lucyfer z diabelskim ogniem  Albo i Rokita 
|
Śr kwi 28, 2010 8:47 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ciekawy tekst popełnił mój imienni Terlikowski - nie chodzi o spiskowe teorie, ale o konkretne wątpliwości, które się pojawiają. Cytuj: Coraz więcej wątpliwościpiątek, 23 kwietnia 2010, 09:09 kategoria: Polityka Ja wiem, że teorie spiskowe to domena ludzi prostych i niewykształconych. Prawdziwy inteligent czy choćby człowiek wykształcony ma pełną świadomość, że stuprocentową winę za katastrofę ponoszą do spółki piloci i prezydent Lech Kaczyński (bo – jak od kilku dni zapewnia coraz większa ilość przeciwników politycznych PiS – to on na pewno wydawał pilotom rozkazy). Jeśli szukać jeszcze jakichś winnych – to ewentualnie możemy winić ogólnie klase polityczną, bo nie zakupiła na czas samolotów i ewentualnie tych, co przygotowywali listy pokładowe. Rosjanie zaś są – i tu nikt nie powinien mieć najmniejszych wątpliwości – absolutnie bez winy. Czyści jak polne lilie. I nie ukrywam, że chciałbym, żeby tak było. Nie twierdzę też, że tak nie jest. Zwyczajnie nie wiem. A pytania i wątpliwości z każdym dniem raczej się mnożą, niż zmniejszają. Nie wiadomo już nawet kiedy doszło do tragedii. I dlaczego, jeśli katastrofa nastąpiła przed 8:56, cały czas przekonywano nas o tej właśnie godzinie.Nie jest też jasne, dlaczego strona polska nie może od razu otrzymać zapisów czarnych skrzynek, dlaczego nie otrzymuje materiałów, i dlaczego polscy prokuratorzy badający tę sprawe wyglądają na całkowicie zagubionych, i uzależnionych wyłącznie od tego, co powiedzą im Rosjanie. Wątpliwości budzą jednak nie tylko fakty. Słynny program gruzińskiej telewizji, który wywołał tak gigantyczną panikę, zaczynał się od zestrzelenia samolotu z prezydentem Rzeczpospolitej na pokładzie. Gruzini twierdzili wówczas, że scenariusz oparli na informacjach zebranych przez ich wywiad. Czy tak było nie wiadomo, ale warto bardzo poważnie, także kontaktując się ze służbami gruzińskimi przebadać taką możliwość. Trzeba bowiem pamiętać, jak to niezwykle mocno przypomniał Marek Jan Chodakiewicz, z kim mamy do czynienia. Władimir Putin nie jest sympatycznym panem, który wspiera naszego premiera i modli się ze łzami w oczach, ale jest byłym KGB-istą, który nawykł do krwawych, jeśli trzeba porachunków. Za jego władzy próbowano załatwić Wiktora Juszczenkę, za jego władzy załatwiono Aleksandra Litwinienkę, i wreszcie nie jest wykluczone, że władzę umacniał on za pomocą krwawych zamachów wewnątrz własnego kraju. Dlaczego więc w stosunku do Polski miałby się zachowywać inaczej? Szczerość wzroku i piękno gestów nie są tu wystarczającą odpowiedzią. Warto bowiem przypomnieć, że jeden z poprzedników Putina, którego część prawosławnych Rosjan chciałaby kanonizować, czyli Iwan Groźny, także szczerze modlił się za swoje ofiary. Po rzezi w Nowogrodzie za wszystkie ofiary zamówił panichidy i wieloletnie modły w klasztorach… Oczywiście istnieje pytanie o to, po co Rosjanie mieliby to zrobić? Lech Kaczyński i tak przegrałby wybory – wzruszają ramionami mędrcy. Nie jest wykluczone, że by tak było. Ale… śmierć prezydenta i sporej części środowiska politycznego PiS oznacza znaczące osłabienie tej partii. A jeśli do tego dodać możliwą marginalizację i osłabienie Jarosława Kaczyńskiego (on sam miał w Smoleńsku mówić do swoich współpracowników, że także już w jakimś sensie nie żyje), to może to oznaczać rozpad tej formacji. Nie bez znaczenia są także silne filorosyjskie nastroje w Polsce, które mogą doprowadzić do "uregulowania stosunków między Polską a Rosją" na warunkach Rosji. Wdzięczność za piękne zachowania będzie bowiem w Polakach silniejsza niż racjonalne kalkulacje. Służby rosyjskie mogły wszystkie te elementy wykalkulować (nie trzeba być oficerem czy specjalistów, żeby wiedzieć, że śmierć jednego bliźniaka pozbawi drugiego sporej części woli walki, a warto przypomnieć, że niewiele brakowało a mogliby zginąć obaj bracia Kaczyńscy). Nie trzeba studiować na najlepszych rosyjskich uczelniach wywiadowczych, żeby poznać charakter narodowy Polaków, którzy za ładny gest są w stanie poświęcić swoje najlepsze interesy. I nie trzeba być Polakiem, żeby wiedzieć, co będzie w Polsce oznaczac śmierć prezydenta, osłabienia lidera PiS, a także odejście tak wielu liderów konserwatywnej opinii. Przesadzam? Być może! Być może nie było tam zamachu, a jedynie karygodne zaniedbania strony rosyjskiej. Być może! Ale wolę przesadzać, niż udawać, że nic się nie stało, że pojawiające się wątpliwości, to tylko histeria prawicy. A najlepszym lekarstem na moje wątpliwości będzie to, gdy Rosjanie zaczną rzeczywiście z nami współpracować w wyjaśnianiu tej katastrofy, gdy pojawią się informacje, a nie tylko spekulacje. I gdy strona rosyjska (i wtórująca jej polska) przestaną wszystko z góry spychać na wine pilota i prezydenta. Tę sprawę trzeba zbadać. Do końca. Przy pomocy niezależnej, międzynarodowej komisji. I oby nie stały za nią inne służby. Oby dla Polaków i Rosjan (z których część szczerze przepraszała za katastrofę, jakby była przekonana, że nie była ona jednak przypadkiem)! http://www.fronda.pl/tomasz_terlikowski ... atpliwosci
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr kwi 28, 2010 11:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla niektórych na tym forum Fronda to wymysł samego diabła, to primo. Secundo, PO mało się przejmuje niewygodnymi pytaniami. Będą konsekwentnie to wszystko ignorować pokazując gdzie mają nas wszystkich mając na względzie to co jest w moim podpisie.
|
Śr kwi 28, 2010 13:21 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Wypowiedź dzisiejsza Tuska , parafrazując w skrócie:" ble ble ble wydarzyła się tragedia , ble ble ble o której zresztą wiecie i ble ble ble, ale to też wiecie, a jakie macie pytania? acha, no nie powiem Wam nic nowego ble ble ble, Ci wszyscy spiskowscy, sceptycy to " rozemocjonowani tragedią ludzie", więc nie są obiektywni i nie myślą logicznie ( co za bezczelność !) , ble ble ble , a to,że Polacy naciskają na mnie,że coś mam robić to nie zrobie nic o co mnie proszą ,ble ble ble ble jeśli chodzi o śledztwo i Pana Klicha to ja uważam ,że wszystko idzie pięknie i gładko, daliśmy nasze dany z laptopów Rosjanom ,żeby sobie pościągali ważne dokumenty z Polski ( bo przecież to nasi zaufani przyjaciele od kołyski) ble ble ble i czekamy na dalsze wyniki badań, ble ble ble to by było na tyle". 
|
Śr kwi 28, 2010 17:11 |
|
 |
Kamyk
|
Jeśli masz zamiar pisać na takim poziomie, to sobie daruj 
|
Śr kwi 28, 2010 17:23 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
nie chcesz czytać, to nie czytaj,ale taka jest prawda i będę o tym pisać, choćbyś był oburzony. Wiele ludzi też tak sądzi, to ,że masz inne zdanie i Ci się nie podoba to,że ktoś też może mieć inne to mnie to kompletnie nie interesuje. Rozumiem ,że wysoki poziom - by było to poprawne politycznie i dyplomatycznie zlukrowane - to wybacz,ale wystarczy,że tak robi min. Pan Tusk. Chyba,że na tym forum również jest cenzura jak u PO ,żeby zamknąć usta ludziom,ale to nie nowość.
|
Śr kwi 28, 2010 17:26 |
|
 |
Kamyk
|
Na tym forum oczekujemy poważnej dyskusji na odpowiednim poziomie. Pisanie "ble ble ble, coś tam, ble ble, a w ogóle to, ble ble" nie jest ani poważne, ani na poziomie. Albo przytaczaj całe wypowiedzi i podkreślaj/pogrubiaj istotne fragmenty, albo przytaczaj tylko same fragmenty
|
Śr kwi 28, 2010 17:53 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
to było specjalny zabieg aby podkreślić farsę wypowiedzi Premiera. Rozumiem,że oczekujecie dyplomacji , pięknych słówek? ok, ale treść się niestety nie zmieni,bo to wciąż to samo (! ) http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.htmlto i tak nie jest wszystko,dlatego nie wiem jak mam Ci przytoczyć cytat, skoro trzeba było to oglądać w Telewizji,bo tam jest całe wystąpienie, nie jestem w stanie załatwić z telewizji nagrania,więc wybacz. 1. Tusk nie powiedział nic nowego- więc nie rozumiem czemu pisze się ,że " nowe informacje" 2. Nazwał ludzi sceptycznie nastawionych do działań prokuratory i rządu " rozemocjonowanymi" 3. Skrytykował człowieka,który miał wątpliwości w śledztwie, a człowieka,który próbuje wszystko jakby zakryć powiedział" wszystko idzie dobrze i jest w toku " 4. Mówił o tym,że przekazano laptopy nie tylko Polakom,ale ROSJANOM - co jest wg. mnie poniżej lekkomyślności nawet 5. Dodał o ludziach ,którzy wywierają nacisk na niego i rząd o informacje i o powołanie niezależnej komisji i inne sprawy: że nie zrobi nic w tym kierunku. Żadnych nowych informacji, krytyka sceptyków, usprawiedliwianie niedociągnięć i staranie się " uspać" ludzi poważną mową-trawą o tym,że wszystko idzie tak jak trzeba i ,że nie powinno się samemu używać myślenia tylko czekać.
|
Śr kwi 28, 2010 18:01 |
|
 |
Elbrus
|
*Julka* napisał(a): Chyba,że na tym forum również jest cenzura jak u PO ,żeby zamknąć usta ludziom,ale to nie nowość. Tu się zamyka usta jak w Matrixie - oglądałaś pierwszą część? Tutaj też są tacy źli agenci! Cytuj: Rozumiem ,że wysoki poziom - by było to poprawne politycznie i dyplomatycznie zlukrowane To źle rozumiesz, bo wysoki poziom nie na tym polega, a kultura wypowiedzi to nie poprawność polityczna.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr kwi 28, 2010 18:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mnie poraziła ta wypowiedz TUSKA: Cytuj: - Chcę uspokoić państwa, jeśli chodzi o tego typu sprzęt, jak laptopy czy telefony komórkowe, nasze służby specjalne, w porozumieniu z Rosjanami i za ich pomocą, są w dyspozycji tego sprzętu. Cały drogą dyplomatyczną został przez stronę rosyjską przekazany i jest w Polsce także do dyspozycji prokuratury, łącznie z telefonem komórkowym prezydenta - powiedział premier. Czyli jest dowód na to, że żadne nasze służby nie pobiegły zabepieczyc sprzęt, tylko dopiero łaskawie służby specjalne Rosji nam to przekazały. Miały więc spokojny dostęp do danych tam zawartych a Premier p.............. trzy po trzy że nie ma się czym martwić. Robi sobie wesele z pogrzebu. Przecież jest jawny skandal a on się tym jeszcze chwali. Przekopiowali co chcieli i łaskawie nam przekazali.
|
Śr kwi 28, 2010 19:35 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
osiris napisał(a): Czyli jest dowód na to, że żadne nasze służby nie pobiegły zabepieczyc sprzęt, tylko dopiero łaskawie służby specjalne Rosji nam to przekazały. Miały więc spokojny dostęp do danych tam zawartych a Premier p.............. trzy po trzy że nie ma się czym martwić. Robi sobie wesele z pogrzebu. Przecież jest jawny skandal a on się tym jeszcze chwali. Przekopiowali co chcieli i łaskawie nam przekazali. no przecież o tym mówie, i większośc ludzi mu jeszcze przyklaskuje, byle tylko nie siać fermentu, a obok obraża się Jarosława, że z milczenia robi strategię na kampanię, i ,że wykorzystuje tragedię do wyborów prezydenckich- o to PO nie przeszkadza,ale jak się pytają o wątpliwości i nieudolnośc oraz jakieś zakłamywanie czy teorie- to jest nie wiadomo jaki problem i oczywiście takich ludzi się usuwa albo osłabia ( Edmund Klich) 
|
Śr kwi 28, 2010 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeszcze przed konferencja pisałem, że będzie wielka laurka dla rządu, tyle że w tej wrzawie TUSK popełnił FAUX PAS z tymi laptopami i telefonami. Tak się zagalopował z tym chwaleniem, że rozum przegonił.
|
Śr kwi 28, 2010 20:05 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
a sam mówił,że ludzie są rozemocjonowani jeszcze tragedią i ich negowanie działań rządowych nie jest logicznym myśleniem- tymczasem dając na tacy wszystko Rosji- popełnił jeszcze większy błąd logiczny.
|
Śr kwi 28, 2010 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy to błąd czy beztroska a może zamierzone działania. Każda opcja budzi grozę.
|
Śr kwi 28, 2010 20:24 |
|
 |
pawis-66
|
Nic juz mnie nie zadziwi w komentarzach do tej tragedii. Dziś przeczytałem artykuł o wpisie do księgi kondolencyjnej: http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100428/KRAJSWIAT/134925318
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
Cz kwi 29, 2010 8:59 |
|
|
|