Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 11:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość

Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
SweetChild napisał(a):
Prawdziwa przemiana ma właśnie to do siebie, że jest niezależna od wyniku wyborów.

Wybacz, ale tak naprawdę cała ta psychoanaliza, której był poddawany Kaczyński od początku kampanii była jedną wielką paranoją. Pisaliśmy o tym. Pytaliśmy, dlaczego nikt nie pyta o "przemianę" np. Komorowskiego (albo Tuska - gdy nagle zmienił retorykę na wściekłą). Tłumaczyliśmy, że np. stosunek Kaczyńskiego do Rosjan w ogóle się nie zmienił (a jego orędzie było skierowane do narodu rosyjskiego, a nie do Władz - to zresztą odróżniało go od przeciwników). O tym wszystkim już było.

SweetChild napisał(a):
Albo widzicie rzeczy, których inni nie widzą.

Właśnie wyjaśniłem wyżej - wszyscy to widzą, bo obecnie te informacje są już dostępne powszechnie. Tyle, że większość tego nie dostrzega - z powodu psychicznej blokady. Ale to się może zmieni. Ostatni nr Gazety Polskiej zszedł na pniu (miałem spore problemy z dostaniem go w kioskach, pierwszy raz odkąd ją czytam), bo dołączono do niego film "Mgła", w którym przypomniano m.in. kłamstwa platformersów i przychylnych im mediów odnośnie "dwóch wizyt w Katyniu". W GP można to było przeczytać już dawno, przytaczano dokumenty itp. Być może dopiero teraz przedostanie się to do szerszej publiczności.

SweetChild napisał(a):
W ten sposób to wszystko można wykazać.

A jakie to ma właściwie znaczenie? Faktem jest, że PiS zyskał na taktyce Kluzik & Po (za którą im się dostaje, tak, jakby inne partie nie miały wyborczych taktyk), a potem de facto zrezygnował z walki o władzę, poświęcając ją sprawie śledztwa smoleńskiego.

Alus napisał(a):
Zwłaszcza gdy sporządzi go Macierewicz z pomoca GP

Spokojna głowa, sporządzi go prokurator. Wszystko odbędzie się zgodnie z prawem. Kto wie, może sąd nie przychyli się do jego zdania? W każdym razie obecnie tylko sala sądowa jest właściwym miejscem do dyskusji na ten temat.

Alus napisał(a):
Dobrze, że tylko na "wasze", a nie całego narodu

Dobrze i niedobrze. A naród jeszcze drogo (dosłownie i w przenośni) zapłaci za swój wybór. Niestety.

Cytuj:
A gdyby wygrał byłby Kaczyńskich z kampanii wyborczej????......i zapewne PJN stanowiłoby trzon jego kancelarii?

Oczywiście. Dlaczego nie? ;)

Cytuj:
gdy stawia się diagnozę a priori

A priori to ona była. Teraz już nie jest.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 14:48
Cytuj:
Wybacz, ale tak naprawdę cała ta psychoanaliza, której był poddawany Kaczyński od początku kampanii była jedną wielką paranoją. Pisaliśmy o tym. Pytaliśmy, dlaczego nikt nie pyta o "przemianę" np. Komorowskiego (albo Tuska - gdy nagle zmienił retorykę na wściekłą). Tłumaczyliśmy, że np. stosunek Kaczyńskiego do Rosjan w ogóle się nie zmienił (a jego orędzie było skierowane do narodu rosyjskiego, a nie do Władz - to zresztą odróżniało go od przeciwników). O tym wszystkim już było.

Bo Tusk i Komorowski nie wieścili światu swoją przeminę, nie deklarowali zakończenia wojny polsko-polskiej, nie gloryfikowali patriotyzmu Gierka.

Cytuj:
Właśnie wyjaśniłem wyżej - wszyscy to widzą, bo obecnie te informacje są już dostępne powszechnie. Tyle, że większość tego nie dostrzega - z powodu psychicznej blokady. Ale to się może zmieni. Ostatni nr Gazety Polskiej zszedł na pniu (miałem spore problemy z dostaniem go w kioskach, pierwszy raz odkąd ją czytam), bo dołączono do niego film "Mgła", w którym przypomniano m.in. kłamstwa platformersów i przychylnych im mediów odnośnie "dwóch wizyt w Katyniu". W GP można to było przeczytać już dawno, przytaczano dokumenty itp. Być może dopiero teraz przedostanie się to do szerszej publiczności.

GP nie jest głosem narodu i nie ma prawa do mówienia w imieniu narodu......Ty także.
O GP, jej dziennikarzach też jest dość ciekawa literatura, ale nie ten wątek.
Faktem niezbitym jest, że katastrofa smoleńska uratowała GP od bankructwa, dlatego choćby 3-5 komisji międzynarodowych wydało orzeczenie, to GP będzie szukać winnych nadal.

Cytuj:
Spokojna głowa, sporządzi go prokurator. Wszystko odbędzie się zgodnie z prawem. Kto wie, może sąd nie przychyli się do jego zdania? W każdym razie obecnie tylko sala sądowa jest właściwym miejscem do dyskusji na ten temat.

Pozejemy, zobaczymy....w kazdym razie ja nie wiem, czy będzie sporządzona....Ty wiesz, czyli masz lepsze źródło, albo tworzysz rzeczywistość.

Cytuj:
Dobrze i niedobrze. A naród jeszcze drogo (dosłownie i w przenośni) zapłaci za swój wybór. Niestety.

Prorok? :)

Cytuj:
Oczywiście. Dlaczego nie? ;)

Dostrzegamy tą miłość, wzajemne zaufanie na codzień :D

Cytuj:
A priori to ona była. Teraz już nie jest.

Ktoś zbadał naród???

Ostatnio edytowano Pt sty 07, 2011 15:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 07, 2011 15:31

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Prawdziwa przemiana ma właśnie to do siebie, że jest niezależna od wyniku wyborów.

Wybacz, ale nie wszyscy przyjmują to co pisaliście za bezdyskusyjną Prawdę Objawioną. A wolność słowa polega również na tym, że wolno wypisywać... różne rzeczy ;)

Johnny99 napisał(a):
Właśnie wyjaśniłem wyżej - wszyscy to widzą, bo obecnie te informacje są już dostępne powszechnie. Tyle, że większość tego nie dostrzega - z powodu psychicznej blokady. Ale to się może zmieni.

Jakiej znowu psychicznej blokady :-) Po prostu wspólne jest to, że np. widzimy kręgi w zbożu. Różni nas to, że jedni widzą tylko te kręgi, a inni ślady lądowania UFO.

Johnny99 napisał(a):
Ostatni nr Gazety Polskiej zszedł na pniu (miałem spore problemy z dostaniem go w kioskach, pierwszy raz odkąd ją czytam), bo dołączono do niego film "Mgła", w którym przypomniano m.in. kłamstwa platformersów i przychylnych im mediów odnośnie "dwóch wizyt w Katyniu". W GP można to było przeczytać już dawno, przytaczano dokumenty itp. Być może dopiero teraz przedostanie się to do szerszej publiczności.

Być może, być może nawet macie rację, ja tego nie wykluczam. Na razie uważam, że taktyka PiS, GP czy ND polega na robieniu z igły wideł. I utyskiwaniu, że "ślepcy" nie chcą zobaczyć wideł.

Johnny99 napisał(a):
A jakie to ma właściwie znaczenie? Faktem jest, że PiS zyskał na taktyce Kluzik & Po (za którą im się dostaje, tak, jakby inne partie nie miały wyborczych taktyk), a potem de facto zrezygnował z walki o władzę, poświęcając ją sprawie śledztwa smoleńskiego.

Ty tak uważasz. Ja zgadzam się, że PiS poświęcił taktykę Kluzik & Co na rzecz konsolidacji szeregów. Takie wycofanie się na z góry upatrzone pozycje, bo przyczółek "Kaczyński jako polityk pokoju" był nie do utrzymania w dłuższym terminie.

Johnny99 napisał(a):

I to będzie uczciwe postawienie sprawy - macie zastrzeżenia, zgłaszacie do sądu i ja chętnie zaznajomię się z werdyktem jak i samą dyskusją na ten temat.

Pt sty 07, 2011 15:38

Alus napisał(a):
Bo Tusk i Komorowski nie wieścili światu swoją przeminę, nie deklarowali zakończenia wojny polsko-polskiej, nie gloryfikowali patriotyzmu Gierka.

O tak, to prawda - oni podsycali wojnę polsko-polską. Co do Gierka sprawa również była wyjaśniania - Kaczyński wypowiadał się o nim pozytywnie już w wywiadzie-rzece "O dwóch takich..", więc nie było także w tym wypadku żadnej przemiany.

Alus napisał(a):
GP nie jest głosem narodu i nie ma prawa do mówienia w imieniu narodu......Ty także.

A jakie to właściwie ma znaczenie? To ty cały czas piszesz o wypowiadaniu się w imieniu narodu.

Cytuj:
dlatego choćby 3-5 komisji międzynarodowych wydało orzeczenie, to GP będzie szukać winnych nadal.

Tego już niestety nie sprawdzimy.

Cytuj:
Ty wiesz, czyli masz lepsze źródło, albo tworzysz rzeczywistość.

Oczywiście, że nie wiem. Mam taką nadzieję.

Cytuj:
Prorok?

Jaki znowu prorok? Kto ma oczy, ten widzi (teraz już naprawdę nie trzeba nic w tym celu więcej robić, wystarczy patrzeć). Kto jest zaślepiony, ten nawet widząc, nie dostrzeże.

SweetChild napisał(a):
Wybacz, ale nie wszyscy przyjmują to co pisaliście za bezdyskusyjną Prawdę Objawioną.

Pisaliśmy o faktach. Jak ktoś nie przyjmuje faktów, no to.. trudno.

SweetChild napisał(a):
Jakiej znowu psychicznej blokady

Opisałem ją wyżej.

Cytuj:
Różni nas to, że jedni widzą tylko te kręgi, a inni ślady lądowania UFO.

Nie - różni nas to, że jedni, kiedy na nich plują mówią, że deszcz pada, a drudzy nie.

Cytuj:
Na razie uważam, że taktyka PiS, GP czy ND polega na robieniu z igły wideł.

A taktyka tuskofanów polega na tym, że cokolwiek zobaczą (nawet jeśli to jest np. krew w oknach niezabezpieczonego wraku) będą mówić, że to nic takiego, kto by się tam tym przejmował ("to nie jest wielki problem" - (c) Komorowski), a w ogóle to Tusk jest super. Dlatego jest to tak tragiczne i dlatego budzi w tych, którzy odmawiają zasłaniania oczu, uszu i wyłączania rozumu w imię nieszkodzenia Władzy, tyle emocji.

Cytuj:
Ja zgadzam się, że PiS poświęcił taktykę Kluzik & Co na rzecz konsolidacji szeregów.

Niby po co? Przecież te szeregi już dawno ma skonsolidowane.

Cytuj:
I to będzie uczciwe postawienie sprawy - macie zastrzeżenia, zgłaszacie do sądu i ja chętnie zaznajomię się z werdyktem jak i samą dyskusją na ten temat.

"Zastrzeżenia" to zdecydowanie zbyt delikatne słowo. Management Tuska zapewnia, że pozostaje on do dyspozycji prokuratury. Czekam niecierpliwie, kiedy wreszcie prokuratura z tego skorzysta.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 15:58

Johnny99 napisał(a):
Pisaliśmy o faktach. Jak ktoś nie przyjmuje faktów, no to.. trudno.

Takich "faktach" jak w "Fakcie". Czyli bardziej fucktach.

Fakty to są konkretne wypowiedzi konkretnych osób, a nie ich interpretacja przez GaPola.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Różni nas to, że jedni widzą tylko te kręgi, a inni ślady lądowania UFO.

Nie - różni nas to, że jedni, kiedy na nich plują mówią, że deszcz pada, a drudzy nie.

Nieskromnie napiszę, że moja analogia była o wiele trafniejsza ;)

Johnny99 napisał(a):
A taktyka tuskofanów polega na tym, że cokolwiek zobaczą (nawet jeśli to jest np. krew w oknach niezabezpieczonego wraku) będą mówić, że to nic takiego, kto by się tam tym przejmował ("to nie jest wielki problem" - (c) Komorowski), a w ogóle to Tusk jest super. Dlatego jest to tak tragiczne i dlatego budzi w tych, którzy odmawiają zasłaniania oczu, uszu i wyłączania rozumu w imię nieszkodzenia Władzy, tyle emocji.

Według Twoich kryteriów ci tuskofani to przygniatająca większość społeczeństwa polskiego (aż boję się pomyśleć, że to mógłby być naród :x). A ci którzy "odmawiają zasłaniania oczu, uszu i wyłączania rozumu w imię nieszkodzenia Władzy" jakoś dziwnym trafem skupiają się wokół PiS, GP i ND. Nie zastanawia Cię, dlaczego do reszty społeczeństwa nie trafiają Wasze rewelacje? Przecież prawie połowa uprawnionych do głosowania to tacy tuskofani, że nawet nie pofatygowali się do urn. Można to sobie tłumaczyć jakimiś efektami psychologicznymi albo spojrzeć prawdzie w oczy ;)

Johnny99 napisał(a):
Niby po co? Przecież te szeregi już dawno ma skonsolidowane.

Teraz tak. W czasie pokojowej kampanii wyborczej część twardego elektoratu była zagubiona, wystarczy przejrzeć to forum. Temat Smoleńska pozwala się znowu spolaryzować wokół dość jednoznacznej sprawy, bez wchodzenia w zawiłości np. reformy finansów publicznych.

Pt sty 07, 2011 16:51
Cytuj:
O tak, to prawda - oni podsycali wojnę polsko-polską.

Nie oszukiwali udając gołąbka pokoju z gałązka oliwną w dziobach.
Cytuj:
Co do Gierka sprawa również była wyjaśniania - Kaczyński wypowiadał się o nim pozytywnie już w wywiadzie-rzece "O dwóch takich..", więc nie było także w tym wypadku żadnej przemiany.

Nie dziwota, skoro leninowska etyka pracy była tematem pracy doktorskiej.

Cytuj:
A jakie to właściwie ma znaczenie? To ty cały czas piszesz o wypowiadaniu się w imieniu narodu.

Ja podkreślam, że wypowiadam się jako tylko ja - wyrażam swoje zdanie, Ty piszesz w imieniu wszystkich..."wszyscy wiedzą; "wszyscy znają".....etc
Piszę, że irytuje mnie gdy ktoś uzurpuje sobie prawo wypowiadania się w imieniu narodu.

Cytuj:
Tego już niestety nie sprawdzimy.

Kto wie?....może będa raporty kilku komisji.

Cytuj:
Jaki znowu prorok? Kto ma oczy, ten widzi (teraz już naprawdę nie trzeba nic w tym celu więcej robić, wystarczy patrzeć). Kto jest zaślepiony, ten nawet widząc, nie dostrzeże.

Jeśli nie postrzega jak Ty, to tylko zaślepiony....innej opcji już nie wyobrażasz sobie.
A zawsze pół szklanki wody, jedni widzą jako "tylko" pół, inni "aż" pół szklanki.

Cytuj:
"Zastrzeżenia" to zdecydowanie zbyt delikatne słowo. Management Tuska zapewnia, że pozostaje on do dyspozycji prokuratury. Czekam niecierpliwie, kiedy wreszcie prokuratura z tego skorzysta.

A gdy nie skorzysta, to orzekniesz, że Seremeta podsunęła śp. L. Kaczyńskiemi V kolumna PO w pałacu prezydenckim?

Johnny - który z nich widział, a który oślepł???
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... skiem.html

Pt sty 07, 2011 16:59

SweetChild napisał(a):
Fakty to są konkretne wypowiedzi konkretnych osób, a nie ich interpretacja przez GaPola.

No i?

Cytuj:
Nieskromnie napiszę, że moja analogia była o wiele trafniejsza

Nikt nie lubi uświadomić sobie, że przez tyle czasu zgadzał się na to, by na niego pluto. Rozumiem doskonale.

Cytuj:
Według Twoich kryteriów ci tuskofani to przygniatająca większość społeczeństwa polskiego

Niestety tak.

Cytuj:
A ci którzy "odmawiają zasłaniania oczu, uszu i wyłączania rozumu w imię nieszkodzenia Władzy" jakoś dziwnym trafem skupiają się wokół PiS, GP i ND

Niestety tak.

Cytuj:
Nie zastanawia Cię, dlaczego do reszty społeczeństwa nie trafiają Wasze rewelacje?

Powtarzam - to nie są żadne "rewelacje", tylko informacje powszechnie znane, zarejestrowane na zdjęciach i filmach i powtarzane już nawet w przychylnych mediach. Owszem, zastanawiało mnie i mam na to wytłumaczenie, które uważam za przynajmniej po części słuszne. Obraza cywilizowanych standardów, dokonana przez Rosjan, jest tak daleko posunięta i jednocześnie tak ostentacyjna, że normalny, nieprzyzwyczajony do tego rodzaju rzeczy człowiek musi wykonać pewien wysiłek, by przyjąć to do wiadomości (co nie równa się: zobaczyć). A tym trudniej mu jest wtedy, gdy sankcjonują to ludzie, których uważa za w pełni racjonalną i prawomocną władzę. Zbyt wielki dysonans poznawczy. Paradoksalnie zatem łatwiej było to dostrzec, i pojąć, co się naprawdę stało, tym, u których dysonans ten został zredukowany przez uprzednią niechęć, czy nawet fobie. Nie mam jednak także wątpliwości, że gdyby chodziło np. o samolot pasażerski, reakcja społeczna byłaby zupełnie inna. I mówię to z prawdziwą grozą. Mimo wszystko chodzi o polityków - a zarówno media, jak i Władza zrobiły wszystko, by aspekt bycia "politykiem" nie został w umysłach ludzi zredukowany (w stosunku do aspektu bycia "człowiekiem") do tego stopnia, by wywołać bunt.

Cytuj:
W czasie pokojowej kampanii wyborczej część twardego elektoratu była zagubiona, wystarczy przejrzeć to forum.

Skąd masz informacje na temat udzielania się "twardego elektoratu PiS" na tym forum??

Pt sty 07, 2011 17:32

Alus napisał(a):
Nie oszukiwali udając gołąbka pokoju z gałązka oliwną w dziobach.

Tak, bo to Kaczyński miał hasło "Zgoda buduje".

Cytuj:
Nie dziwota, skoro leninowska etyka pracy była tematem pracy doktorskiej.

To stary trik Alus - jak już się okaże, że merytorycznie nie ma racji, to zaczyna lustrować. Niestety, ja nie jestem ani wyznawcą, ani fanem, ani nawet wyborcą Kaczyńskiego, więc kompletnie mi lata, jaki był temat jego pracy doktorskiej.

Cytuj:
Ty piszesz w imieniu wszystkich..."wszyscy wiedzą; "wszyscy znają".....etc

Piszę to wtedy, gdy piszę o informacjach powszechnie dostępnych i w tym sensie.

Cytuj:
Kto wie?....może będa raporty kilku komisji.

No to czekamy na te kilka komisji, które rozpatrzą dowody.. przekazane im przez Rosjan.

Cytuj:
Jeśli nie postrzega jak Ty, to tylko zaślepiony....innej opcji już nie wyobrażasz sobie.

Już mówiłem - pożyjemy, zobaczymy, kto tu był zaślepiony. W kwestii katastrofy już się okazało, kto był zaślepiony.

Cytuj:
A gdy nie skorzysta, to orzekniesz, że Seremeta podsunęła śp. L. Kaczyńskiemi V kolumna PO w pałacu prezydenckim?

Nic nie orzeknę, nie jestem z PO, żebym rzucał oskarżenia o upolitycznienie prokuratury. Pożyję i może się doczekam sprawiedliwości.

Cytuj:
Johnny - który z nich widział, a który oślepł???

Kaczyński z całą pewnością widział, że Tusk chce sobie ugrać politycznie na tym, że poda mu rękę w obliczu śmierci brata. A potem wyściska się z Putinem. O tym, dlaczego Kaczyński odmówił lotu wespół z premierem już było. O tym, dlaczego potem nie chciał się z nim spotkać, nie trzeba gadać - Tusk zrobił sobie wyścigi, by szybciej być na miejscu katastrofy i zdążyć przed kamery, bo przecież Putin z otwartymi ramionami już na niego czekał. Na miejscu Kaczyńskiego moją jedyną reakcją na tego rodzaju propozycje byłby odruch wymiotny.

Pt sty 07, 2011 17:40
Cytuj:
Tak, bo to Kaczyński miał hasło "Zgoda buduje".

Tyle, że Komorowski nie ogłaszał wcześniej wojny.

Cytuj:
To stary trik Alus - jak już się okaże, że merytorycznie nie ma racji, to zaczyna lustrować. Niestety, ja nie jestem ani wyznawcą, ani fanem, ani nawet wyborcą Kaczyńskiego, więc kompletnie mi lata, jaki był temat jego pracy doktorskiej.

To tylko odpowiedź na Twoje tłumaczenie uznania Kaczyńskiego dla patriotyzmu Gierka, którego mu nota bene nie odmawiam.
Tyle tylko, że pojmowanie patriotyzmu przez Gierka, a większość społeczeństwa, było diametrialnie różne.

Cytuj:
Piszę to wtedy, gdy piszę o informacjach powszechnie dostępnych i w tym sensie.

Nie wszyscy te informację przyjmują lub traktują jako dowiedzione.

Cytuj:
Już mówiłem - pożyjemy, zobaczymy, kto tu był zaślepiony. W kwestii katastrofy już się okazało, kto był zaślepiony.

A co już jest oficjalny raport o przyczynach?......

Cytuj:
Kaczyński z całą pewnością widział, że Tusk chce sobie ugrać politycznie na tym, że poda mu rękę w obliczu śmierci brata. A potem wyściska się z Putinem. O tym, dlaczego Kaczyński odmówił lotu wespół z premierem już było. O tym, dlaczego potem nie chciał się z nim spotkać, nie trzeba gadać - Tusk zrobił sobie wyścigi, by szybciej być na miejscu katastrofy i zdążyć przed kamery, bo przecież Putin z otwartymi ramionami już na niego czekał. Na miejscu Kaczyńskiego moją jedyną reakcją na tego rodzaju propozycje byłby odruch wymiotny.

Ja nie prosiłam o wyjaśnienie zachowań obu panów tj Kaczyńskiego i Tuska....ale co widział poseł Kowal, a co p. Opara...i który oślepł.

Pt sty 07, 2011 17:58

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

No i?

No i Twoja interpretacja konkretnych wypowiedzi jest taka, że "tak naprawdę cała ta psychoanaliza, której był poddawany Kaczyński od początku kampanii była jedną wielką paranoją. Pisaliśmy o tym.". Wstawienie tu "tak naprawdę" niewiele zmienia i nadal jest to Twoja opinia a nie Prawda Objawiona. Oczywiście masz prawo do własnej opinii, ale inni mają prawo się z nią nie zgadzać i z tego prawa korzystają.

Dalej piszesz: "Pytaliśmy, dlaczego nikt nie pyta o "przemianę" np. Komorowskiego (albo Tuska - gdy nagle zmienił retorykę na wściekłą).". Skoro nikt nie pytał to trzeba było samemu zapytać, co słusznie uczyniliście. Czy to zabawa w stylu "wszystko, co chcielibyście wiedzieć o przemianie Komorowskiego, ale wstydzicie się zapytać?". Tak czy inaczej faktem mógł być jedynie brak zapytania, a nie zmiana "retoryki na wściekłą". To drugie to jedynie Twoje odczucie, do którego masz prawo, ale inni mają prawo go nie podzielać. I z tego prawa również korzystają.

I na koniec piszesz: Tłumaczyliśmy, że np. stosunek Kaczyńskiego do Rosjan w ogóle się nie zmienił (a jego orędzie było skierowane do narodu rosyjskiego, a nie do Władz - to zresztą odróżniało go od przeciwników). Faktem były słowa Kaczyńskiego, reszta to znowu Wasza interpretacja. Ja mogę np. dziś napisać, że nie cierpię forumowicza X a jutra napisać, że bardzo lubię forumowicza X i dodać, że mój stosunek do niego się nie zmienił. A każdy kto to przeczyta sam sobie wyrobi własne zdanie na powyższy temat.

Johnny99 napisał(a):
Nikt nie lubi uświadomić sobie, że przez tyle czasu zgadzał się na to, by na niego pluto. Rozumiem doskonale.

Może dlatego niektórzy na wszelki wypadek nie zgadzają się nawet na opady deszczu ;)

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Nie zastanawia Cię, dlaczego do reszty społeczeństwa nie trafiają Wasze rewelacje?

Powtarzam - to nie są żadne "rewelacje", tylko informacje powszechnie znane, zarejestrowane na zdjęciach i filmach i powtarzane już nawet w przychylnych mediach.

Fakty są powszechnie znane (igła), Wasze interpretacje tych faktów (widły) to rewelacje.

Johnny99 napisał(a):
Owszem, zastanawiało mnie i mam na to wytłumaczenie, które uważam za przynajmniej po części słuszne. Obraza cywilizowanych standardów, dokonana przez Rosjan, jest tak daleko posunięta i jednocześnie tak ostentacyjna, że normalny, nieprzyzwyczajony do tego rodzaju rzeczy człowiek musi wykonać pewien wysiłek, by przyjąć to do wiadomości (co nie równa się: zobaczyć). A tym trudniej mu jest wtedy, gdy sankcjonują to ludzie, których uważa za w pełni racjonalną i prawomocną władzę. Zbyt wielki dysonans poznawczy. Paradoksalnie zatem łatwiej było to dostrzec, i pojąć, co się naprawdę stało, tym, u których dysonans ten został zredukowany przez uprzednią niechęć, czy nawet fobie. Nie mam jednak także wątpliwości, że gdyby chodziło np. o samolot pasażerski, reakcja społeczna byłaby zupełnie inna. I mówię to z prawdziwą grozą. Mimo wszystko chodzi o polityków - a zarówno media, jak i Władza zrobiły wszystko, by aspekt bycia "politykiem" nie został w umysłach ludzi zredukowany (w stosunku do aspektu bycia "człowiekiem") do tego stopnia, by wywołać bunt.

Według mnie bardzo naciągana teoria. Prostsza jest taka, że dla tuskofanów (czyli jak się okazuje większości społeczeństwa) fakt np. wymiany żarówek na lotnisku nie jest przełomowy. Inne fakty takie jak znajdowanie szczątków ludzkich jest po ludzku wstrząsające i świadczy o niechlujności Rosjan, ale niewielu uważa, że Tusk powinien stanąć za to przed Trybunałem Stanu. Jeszcze inne fakty, jak film ze odgłosami strzałów w Internecie, są może i ciekawe, ale dalece niewystarczające dla budowania teorii zamachu.

Johnny99 napisał(a):
Skąd masz informacje na temat udzielania się "twardego elektoratu PiS" na tym forum??

Z samego Forum, głównie wątków wyborczych.

Johnny99 napisał(a):

To znowu jedynie Twoja ocena, do której masz prawo. I jak wyżej, inni wcale nie muszą jej podzielać i z tego prawa korzystają ;)

Pt sty 07, 2011 18:13

Czy mnie się wydaje czy też w mediach(tych, po których się tego spodziewać nie należy) daje się słyszeć glosy krytyki dotyczące prowadzenia śledztwa?

Pt sty 07, 2011 18:30
Awa napisał(a):
Czy mnie się wydaje czy też w mediach(tych, po których się tego spodziewać nie należy) daje się słyszeć glosy krytyki dotyczące prowadzenia śledztwa?

Nic Ci się nie wydaje, bo one stale były - oczywiście nie w stylu totalnej negacji jak w przypadku GP i NDz.....
Jak pisze Johnny - jedni je dostrzegali, inni nie potrafili.

Pt sty 07, 2011 18:36
Alus zaraz będzie pisać że to PiS chciał oddać śledztwo i pełnego zaufania do Rosjan a nie PO a tylko GP i ND histeryzowało i w tej histerii pomyliło strony.
Awa, całkiem dobrze Ci się wydaje i nie wydaje tylko tak jest.

Pt sty 07, 2011 19:02
osiris napisał(a):
Alus zaraz będzie pisać że to PiS chciał oddać śledztwo i pełnego zaufania do Rosjan a nie PO a tylko GP i ND histeryzowało i w tej histerii pomyliło strony.

A Tobie najlepiej pasuje diagnozowanie co kto myśli i co będzie pisał.....

Pt sty 07, 2011 19:16

SweetChild napisał(a):
Faktem były słowa Kaczyńskiego, reszta to znowu Wasza interpretacja.

Nasza "interpretacja" zwracała uwagę na to, co Kaczyński faktycznie powiedział, a czego nie. Wasza koncentrowała się na tym, co zgodnie z waszym jego postrzeganiem powinien był powiedzieć - i na tej tylko podstawie zarzuciliście mu kłamstwo i oszustwo.

SweetChild napisał(a):
Fakty są powszechnie znane (igła)

Ciekawe masz poglądy odnośnie tego, co jest "igłą", np. fakty takie jak znajdowanie szczątków ludzkich, a co "widłami" (ośmielenie się na wyrażanie jakichkolwiek pretensji do Tuska). Pewnie, lepiej już nazwać szczątki ludzkie "igłą", niż zakwestionować działania Ukochanego Przywódcy. Myślenie totalitarne pełną gębą. Dla mnie np. film z "wycieczki do wraku" był kroplą ostatecznie przelewającą czarę. I nazywaj to sobie "igłą", lekceważ to sobie tylko po to, by bronić swojego ulubieńca. Dla mnie i tak pozostanie to obrzydliwością - i, powtarzam, nie ma to NIC wspólnego z poglądami politycznymi. Dla mnie jest to już wyłącznie kwestia sumienia i moralności, bo chodzi o życie ludzkie.

Cytuj:
Jeszcze inne fakty, jak film ze odgłosami strzałów w Internecie, są może i ciekawe, ale dalece niewystarczające dla budowania teorii zamachu.

Już dawno o tym pisałem - rozważań na temat "zamachu" nie ma sensu snuć, bo jeśli był, to Rosjanie, bez żadnego sprzeciwu z naszej strony, dawno już zrobili wszystko, co było trzeba, by nikt nigdy tego nie wykrył. I powtarzam, że nie to mnie nie interesuje, bo w odniesieniu do obecnych władz Rosji nigdy nie miałem żadnych szczególnych złudzeń. Interesuje mnie polska władza, bo to ma dla mnie bezpośrednie znaczenie.

Cytuj:
Z samego Forum, głównie wątków wyborczych.

Pytam się skąd masz wiedzę, że na forum udzielał się "twardy elektorat PiS".

Cytuj:
To znowu jedynie Twoja ocena, do której masz prawo. I jak wyżej, inni wcale nie muszą jej podzielać i z tego prawa korzystają

A ja mam prawo oceniać ich postępowanie i to właśnie czynię - nie liczą się fakty, nie liczy się szacunek dla ludzkiego życia, nie liczą się zasady, na jakich zbudowana została nasza cywilizacja, nie liczy się nic poza obroną Batiuszki przed zarzuceniem mu jakiejkolwiek winy.

So sty 08, 2011 9:52
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 101  Następna strona