Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 17:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 44  Następna strona
 Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić? 
Autor Wiadomość

Post Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
Cytuj:
Mówiąc szczerze, wolę cynicznego fachurę, obojętne - prawiczka czy lewaka, od ideowca z sercem szczerym, który głośno gardłuje, ale mało umie. Mieliśmy niedawno taką partię ideowców ze społecznych nizin, którzy szczerze pragnęli poprawić los polskiego chłopa - nazwa zaczynała się na "S". Pan szanowny głos na nią oddał?

Nie ma związku z zapaleniem się jakąś ideą, a zdolnościami rządzenia. Jasne, że trzeba wybierać ludzi, którzy mają "w głowie olej" - tzn. są specjalistami w konkretnych dziedzinach. Ale każdy głos oddany na cynika umożliwia temu cynikowi, by się "jak najwięcej nachapał" bo do tego się sprowadza działalność cyników w Sejmie.

Cytuj:
To drugie odczytuję jako zachętę do polowania na czarownice - bo tym się kończą zapędy ideowców, żeby odsiać w społeczeństwie ziarno od plew. Maccarthyzmem w wersji light, terrorem jakobinów w wersji hard.

Eee?
Mówiłem o pokazaniu skutków wprowadzenia reform społecznych (jak np. becikowe), które wprowadzą pewne trendy w społeczeństwie. Nie oznacza to, że należy kogoś gnębić że się tak, a nie inaczej zachowuje - a raczej poznać na jakim społeczeństwie się pracuje. Nie szukać problemów w ludziach, a w prawie. Jak Filip z konopii, wyskakujesz z jakobinami :).

Cytuj:
Jaką proponujesz karę za niezrealizowanie obietnic wyborczych? I jak sobie wyobrażasz przewód sądowy, kiedy oskarżony zasłania się równocześnie obiektywnymi okolicznościami i tajemnicą państwową?

Grzywna i odpowiednia "naklejka" wystarczy. Okoliczności i tajemnica państwowa jest do rozstrzygnięcia przez Sąd Najwyższy.

Cytuj:
@Uvirith, piszesz, że każda partia, niezależnie, czy to prawica czy lewica, powinna mieć na względzie dobro społeczeństwa. Ale co to znaczy wg Ciebie?

To znaczy, że ma się skoncentrować głównie na tym, by nam się żyło lepiej - żebyśmy mieli warunki, by się bogacić, zakładać rodziny i wszystko, co z tym związane. Im bogatsze społeczeństwo, tym większe "żniwa" w postaci podatków, przez to silniejsze państwo.

Cytuj:
Czy to znaczy, że każda partia ma robić, jak Ty chcesz, bo tylko Ty wiesz, co dobre?

Nie rozumiem jednego na tym forum - czemu tak łatwo schodzicie ad persona? :P Nie, przecież wcześniej napisałem, że i lewica, i prawica jest potrzebna w Sejmie, ponieważ przez różne poglądy można stworzyć podwaliny do idealnego rozwiązania. Problem w tym, że w Sejmie nikt nie ma na względzie dobra społeczeństwa, tylko dobro własne.

Cytuj:
Niektórzy sądzą, że legalizacja da państwu możliwość kontroli tego zjawiska, a więc i możliwość ograniczenia narkomanii.

To niech "niektórzy" sprawdzą problemy turystyczne w Holandii :D.

Cytuj:
Po prostu różni ludzie mają różne poglądy na to, co dobre i na to, jak rozwiązywać problemy. Można się nie zgadzać ze swoją opozycją, ale nie powinno się jej oskarżać o celowe i świadome czynnie zła.

Byle tylko były racjonalne, a nie irracjonalne. Taki przykład :
Po wycieku w Fukushimie Niemcy zamkneli większość elektrowni jądrowych, przerzucając się na elektrownie węglowe, ze względu na ekologie (!!) i bezpieczeństwo państwa. To jest przykład irracjonalnych decyzji, pod "głupią publikę".

Pt paź 19, 2012 7:19

Uvirith napisał(a):
Cytuj:
Czy to znaczy, że każda partia ma robić, jak Ty chcesz, bo tylko Ty wiesz, co dobre?

Nie rozumiem jednego na tym forum - czemu tak łatwo schodzicie ad persona? :P Nie, przecież wcześniej napisałem, że i lewica, i prawica jest potrzebna w Sejmie, ponieważ przez różne poglądy można stworzyć podwaliny do idealnego rozwiązania. Problem w tym, że w Sejmie nikt nie ma na względzie dobra społeczeństwa, tylko dobro własne.

Nie moje słowa, ale w moich postach "Ty" występujesz jako "podmiot liryczny", zresztą wcześniej pisałem "Ty albo ja" :D. Nie traktuj tego osobiście, chodzi o to, że ktoś musiałby to rozstrzygać.
W Sejmie siedzą ci, których obywatele wybrali. Każdy ma prawo głosować na partię, która jego zdaniem najlepiej się sprawdzi. A w ostateczności można założyć własną partię.

Pt paź 19, 2012 9:22

Cytuj:
W Sejmie siedzą ci, których obywatele wybrali. Każdy ma prawo głosować na partię, która jego zdaniem najlepiej się sprawdzi. A w ostateczności można założyć własną partię.

Zgadzam się w zupełności. Ale uważam, że nie każdy ma prawo siedzieć w Sejmie.

Cytuj:
Nie moje słowa, ale w moich postach "Ty" występujesz jako "podmiot liryczny", zresztą wcześniej pisałem "Ty albo ja" . Nie traktuj tego osobiście, chodzi o to, że ktoś musiałby to rozstrzygać.

Ja akurat pisałem do Daniela, ale ok. Chociaż nadal nie rozumiem takiego podejścia :P

Pt paź 19, 2012 9:25
Cytuj:

To jednak wina wyborców głosujacych na cwaniaków, oszustów, lub ludzi nie majacych nic do powiedzenia w żadej dziedzinie życia.
Tak to bywa gdy głosuje sie na partie a nie na konkretnego człowieka.
Młody człowiek po studiach, który nie zna daty wybuchu powstania warszawskiego - reprezentuje kogo?.....podobnych tłuków?

Pt paź 19, 2012 9:31

humalog napisał(a):
Cytuj:
I co to jest nadużywanie?

No właśnie!

Zagadka:
Antek wypija raz na miesiąc pół litra wódki, a Franek wypija codziennie jedno piwo...
Który z nich nadużywa?

Nie wiecie, co to jest NADUŻYWANIE?!? :(
Czy jeśli noża używanego do krojenia chleba użyję do odkrojenia czegoś Humalogowi (no offence :) ) - to czy nadużyję funkcjonalności tego narzędzia, czy nie? :) :D
I odpowiedź na zagadkę; jeśli Antkowi lub Frankowi to nie zaszkodzi - to ok. Oczywiście żaden (prawdopodobnie) z nich nie przejdzie testu alkomatem zgodnie z prawem w Polsce - więc żaden z nich nie może np prowadzić pojazdu mechanicznego, roweru, pilnować dzieci itp zaraz po spożyciu w/w. Ilość (łącznie) miligramów czystego alkoholu spożytego przez nich pewnie będzie wyższa u Franka - ale to go nie usprawiedliwia, jeśli popełni coś złego po spożyciu "tylko" piwa.

Pt paź 19, 2012 9:43

Uvirith napisał(a):
Cytuj:

Najwyraźniej inni też tak uważają, bo i obecnie warunkiem koniecznym jest posiadanie czynnego prawa wyborczego.

Uvirith napisał(a):
Ja akurat pisałem do Daniela, ale ok. Chociaż nadal nie rozumiem takiego podejścia :P

Jest bardziej "namacalne" niż nieznany, bezosobowy "ktoś".

Pt paź 19, 2012 9:49
Alus napisał(a):
Cytuj:

To jednak wina wyborców głosujacych na cwaniaków, oszustów, lub ludzi nie majacych nic do powiedzenia w żadej dziedzinie życia.
Tak to bywa gdy głosuje sie na partie a nie na konkretnego człowieka.
Młody człowiek po studiach, który nie zna daty wybuchu powstania warszawskiego - reprezentuje kogo?.....podobnych tłuków?

Alus
Wiesz na czym to polega? Na wyborze garstki nieudolnych przez mase niekompetentnych.
A widziałas kiedy kompetentna masę?

Pt paź 19, 2012 9:56

Cytuj:
Najwyraźniej inni też tak uważają, bo i obecnie warunkiem koniecznym jest posiadanie czynnego prawa wyborczego.

Które jest niewystarczające do przeciwdziałania takim nadużyciom, jak ortografia ówczesnego prezydenta. Przecież to się w głowie nie mieści.
Przepisy powinny jednoznacznie opisywać, kto może zasiadać na którym stanowisku, i jakie powinien mieć minimalne kompetencje. Jestem zniesmaczony, że o najważniejszych sprawach w naszym państwie decydują nieuki, a nie specjaliści.

Pt paź 19, 2012 11:36
Cytuj:
Nie wiecie, co to jest NADUŻYWANIE?!?

No niestety tego chyba nikt nie wie....co dla jednego jest nadużyciem, dla drugiego może być normą.

Odpowiedź na moja zagadkę brzmi: Tego nie wiedzą najstarsi górale :) , a na powaznie to tego sie dowiemy po upływie nieokreślonej długości czasu i skutkach jakie z tego faktu wynikną lub nie....czyli wnet lub nigdy

Ale kolejna zagadka dotycząca "nadużywania"

Okrzyki "Jezus, Maria!!! Alem sie zląkł", "Chryste! Cos ty narobił" itp. itd. są nadużyciem Imienia Bożego, czy nie?

P.S.
Cytuj:
Czy jeśli noża używanego do krojenia chleba użyję do odkrojenia czegoś Humalogowi (no offence ) - to czy nadużyję funkcjonalności tego narzędzia, czy nie?

To akurat eufemistyczne określenie zamachu na czyjeś (tutaj moje) zdrowie lub nawet życie :D

Pt paź 19, 2012 11:53

humalog napisał(a):
Cytuj:
Nie wiecie, co to jest NADUŻYWANIE?!?

No niestety tego chyba nikt nie wie....co dla jednego jest nadużyciem, dla drugiego może być normą.

Wybacz, ale czy nie widzisz bezsensu tego sformułowania? Nadużyciem jest to, co jest konkretnie nadużyciem dla danej osoby, tyle. To jest kwestia jakościowa, nie ilościowa. Przy czym "dla" nie oznacza bynajmniej opinii tej osoby, to dla jasności. Jeżeli ja sam stwierdzam, że odczuwam negatywne efekty związane z danym środkiem, jeśli odczuwają je moi bliscy lub nawet nieznajomi, jeśli są np. konkretne dane medyczne - nadużywam. Mogę też oczywiście nadużywać nie wiedząc o tym, wtedy, gdy szkody powstają, ale nie ma ich kto stwierdzić.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt paź 19, 2012 12:00

Uvirith napisał(a):
Które jest niewystarczające do przeciwdziałania takim nadużyciom, jak ortografia ówczesnego prezydenta. Przecież to się w głowie nie mieści.

:lol: Niektórzy mają większy łeb, to im się mieści. Gdyby na bazie takich kryteriów wykluczać kandydatów, to byśmy wzajemnie powykluczali swoich przeciwników politycznych. Jak się chce psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie.
Na marginesie, "ówczesny prezydent" to chyba niezbyt szczęśliwe sformułowanie ;)

Uvirith napisał(a):
Przepisy powinny jednoznacznie opisywać, kto może zasiadać na którym stanowisku, i jakie powinien mieć minimalne kompetencje.

Tu bym się zgodził, ale diabeł tkwi w szczegółach. Dla jednego ważna będzie ortografia, dla innego historia, dla jeszcze innego matematyka czy ekonomia. Ktoś musiałby to określić, a potem sprawdzać. Poza tym nie znam kraju, gdzie taki system funkcjonuje.

Pt paź 19, 2012 12:53

humalog napisał(a):
Ale kolejna zagadka dotycząca "nadużywania"

Okrzyki "Jezus, Maria!!! Alem sie zląkł", "Chryste! Cos ty narobił" itp. itd. są nadużyciem Imienia Bożego, czy nie?

Jakieś proste masz te zagadki :D
Pierwsze i trzecie - tak, drugie nie. Przykazanie mówi o braniu "imienia bożego" nadaremno.

Cytuj:
To akurat eufemistyczne określenie zamachu na czyjeś (tutaj moje) zdrowie lub nawet życie :D

Nie, jeśli pomyślisz o odcinaniu np włosa :P Ale to tylko wtrącenie dla ubarwienia (krwią?) przykładu :)

Pt paź 19, 2012 12:54
Cytuj:
Jakieś proste masz te zagadki
Pierwsze i trzecie - tak, drugie nie. Przykazanie mówi o braniu "imienia bożego" nadaremno.

Ano masz racje, ale tylko w przypadku "drugiego" i to z powodu mego zapedzenia sie :D

Ani pierwsze, ani drugie wcale nie musi być daremnym wzywaniem imienia Boga.
Gdyby to był grzech.....to marny byłby nasz los.
Czyż chrześcijanin w przypadku zaskoczenia, strachu nie ma prawa wzywać Jezusa na pomoc?
Czyz nie lepiej powiedziec do kogos kto nieźle nawyrabiał "Chryste! Cos ty narobił?" ( z tym, ze pytanie o czyn nie odnosi się oczywiście do Chrystusa, ale do winowajcy. Wykrzyknik "Chryste" to jak wołanie do Boga o pomoc), niż zawołac "Do diabła! Coś ty zrobił?".
Wykrzykniki "Jezu!", "Chryste!", "O Boże".....mozna potraktowac jako akty strzeliste, a te grzechem nie są.

Krótko mówiąc wszystko zależy od sytuacji i intencji.....ale najłatwiej zaraz wszystko nazywać grzechem, a na dodatek cięzkim bo godzącym w II Przykazanie Dekalogu.

Tak wiec odpowiedź na te zagadke jest tylko z pozoru prosta.

Pt paź 19, 2012 13:12

humalog napisał(a):
Wykrzyknik "Chryste" to jak wołanie do Boga o pomoc), niż zawołac "Do diabła! Coś ty zrobił?".

W języku polskim ta część zdania nie nazywa się "wykrzyknikiem" :)
Zauważyłeś sam, że możesz zastąpić tą część wypowiedzi innymi sformułowaniami. Ja dodam, że niektórzy powiedzą tam: "o k..., coś ty zrobił". Już samo to stawia używanie Imienia Bożego w takich sytuacjach na co najmniej dziwnym poziomie. Radziłbym nie używać w tym miejscu nic... Zostawić samo "Coś ty zrobił".

Cytuj:
Wykrzykniki "Jezu!", "Chryste!", "O Boże".....mozna potraktowac jako akty strzeliste, a te grzechem nie są.
To nie są akty strzeliste.
Poczytaj Dz 19,13.

Pt paź 19, 2012 13:30
Niech sie zwie jak chce....ważne, ze skumałes o co mi chodziło :)

Tak jak piszesz mozna tam wstawic rózne słowa.
Dalej jednak nie nazwałbym tego grzechem, gdyż jak pisałem wszystko zalezy od sytuacji i intencji...a te zna Bóg i człowiek który te słowa wypowiada. Osoba postronna moze się ich tylko domyslać.....ale jak juz napisałem. Najprościej domyslac sie grzechu...no bo to łatwe i nie trzeba umysłu nadwyrężać :)

Cytuj:
To nie są akty strzeliste.
Poczytaj Dz 19,13.

ja nie napisałem, ze to SĄ akty strzeliste, a jedynie, ze można by je za takie uważać z podkreśleniem wyrazu "można by".
No i to co podałeś (cytat z Dziejów) nie ma sie nijak do zagadki, ani też do Aktów strzelistych :D
Tam jest o wędrownych egzorcystach i wypedzaniu złego ducha.

Pt paź 19, 2012 13:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 44  Następna strona