Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Chłopcy, którzy skrzywdzili Anię... 
Autor Wiadomość

A nie dziwi cię że często tacy chłopcy stają się lokalnymi bohaterami w swojej grupie rówieśniczej?
A jeśli jeszcze za nimi stoi poparcie rodziców - to wręcz herosi w walce z państwowym aparatem ucisku...
A surowa kara uczyni z nich herosów-męczenników...
Trawy napisał(a):
Natomiast kara - ćóż - efekt społeczny polega nie tylko na zadośćuczynieniu ale i na odstraszaniu.
Więc co, poświęcamy ideę kary wychowawczej i niszczymy chłopaków dla postraszenia innych?

Pn sty 15, 2007 16:34

Tylko chory umysł może potraktować tych chłopaków jako przykład do naśladowania... A chorego umysłu nie odstraszy żadna kara bo to chory umysł, a nie logicznie, czy choćby trzeźwo rozumujący...

Nie zgodzę się już z pierwszym zdaniem, a więc i z dalszym rozumowaniem opartym na tym założeniu. Pozostaje kwestia pojęcia "chory umysł". Czy według Ciebie ta piątka to chore umysły?

filippiarz napisał(a):
Sprawiedliwa kara... Dla kogo? Dla ciebie? Dla mnie? Dla społeczeństwa?

Najlepiej dla wszystkich. Czyli zgodna z zasadami Prawa Naturalnego ;) Ja będę wyrażał swoje poczucie sprawiedliwości, ale nie jestem nawet ławnikiem, a co dopiero sędzią. A sądy podobno są niezawisłe, fachowe itp. itd., więc powinny wydać możlwie sprawiedliwy wyrok.

filippiarz napisał(a):
Więc co, poświęcamy ideę kary wychowawczej i niszczymy chłopaków dla postraszenia innych?

Dla mnie kara sprawiedliwa to optimum po dwóch zmiennych: funkcji wychowawczej i funkcji odstraszającej. Uważam natomiast, że nie można narażać (poświęcać?) kolejnych potencjalnych ofiar i koncentrować się na komforcie psychicznym przestępców.

Pn sty 15, 2007 17:05

Nie zgodzę się już z pierwszym zdaniem, a więc i z dalszym rozumowaniem opartym na tym założeniu. Pozostaje kwestia pojęcia "chory umysł". Czy według Ciebie ta piątka to chore umysły?
Nie wiem. Możliwe. Chory umysł może być chory na wiele sposobów, także bardziej lub mniej...
Np, czy osoba która postrzega świat przez pryzmat wyznawanej ideologi ma zdrowy umysł? Pól biedy jak ta ideologia jest nieszkodliwa dla otoczenia... Ale już w przypadku np. (neo)nazistów nie jest to już nieszkodliwa fiksacja...
Chory umysł posługuje się chorą logiką. To, że Ty czy ja uważamy, że nie warto krzywdzić ludzi, nie oznacza, że nie ma takich którzy uważają krzywdę bliźniego za niezłą rozrywkę... Czy te osoby myślą tak samo jak my?
SweetChild napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Najlepiej dla wszystkich.
Dla wszystkich raczej się nie da...
SweetChild napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Dla mnie kara sprawiedliwa to optimum po dwóch zmiennych: funkcji wychowawczej i funkcji odstraszającej. Uważam natomiast, że nie można narażać (poświęcać?) kolejnych potencjalnych ofiar i koncentrować się na komforcie psychicznym przestępców.
Funkcja wychowawcza jest sprzeczna z odstraszającą. Jak pójdziesz na kompromis, to kara nie będzie ani wychowawcza, ani odstraszająca...
W jaki sposób mają być narażone te przyszłe ofiary?
I gdzie przebiega granica pomiędzy komfortem psychicznym a zdrowiem psychicznym?

Wt sty 16, 2007 7:59

Funkcja wychowawcza jest sprzeczna z odstraszającą.

Nie jest.
Jak kierowcy złapanemu na jeździe po pijanemu sąd zatrzyma prawo jazdy na rok i zmusi go do jeżdżenia autobusami to taka dolegliwość powinna go nauczyć że jak się pije to się nie jeździ.

Wt sty 16, 2007 9:39

filippiarz napisał(a):
Nie jest.
Jak kierowcy złapanemu na jeździe po pijanemu sąd zatrzyma prawo jazdy na rok i zmusi go do jeżdżenia autobusami to taka dolegliwość powinna go nauczyć że jak się pije to się nie jeździ.
Wychowanie przez dolegliwość?
"Naczelnym celem wychowania jest ukształtowanie osobowości wolnej, która kierując się własną wolą, dokonywać będzie wyborów zgodnych z moralnymi zasadami oraz funkcjonować w środowisku, którego jest ogniwem." - Wiki
Osoby "wychowywanej" nie wolno "straszyć" - jest to niewychowawcze.
natomiast funkcja odstraszająca nie jest wychowawcza - jest zewnętrznym oddziaływaniem i nie wypływa z własnej woli.

Strach jest nietrwały - musi być cały czas podsycany.

Wt sty 16, 2007 10:25

Filippiarzu - odstraszająco działać na społeczeństwo ma nieuchronność i szybkość wymierzania kary.
Sprawcy przestępstwa/wykroczenia nie trzeba już odstraszać.
Jego ma wychować to że nie może jeździć samochodem choć ma.
A każdy inny Jasiek czy Stasiek ma się zastanowić nad wsiadaniem za kierownicę po pijaku skoro jego kolega właśnie jeździ autobusem.
Gdzie tu sprzeczność?

Wt sty 16, 2007 10:49
Zło należy piętnować a źle czyniących pouczać i upominać,ale zemsta czy chęć niszczenia kogokolwiek to już iście szatański pomysł.

Wt sty 16, 2007 10:59

Filippiarzu - odstraszająco działać na społeczeństwo ma nieuchronność i szybkość wymierzania kary.
Sprawcy (...)
Gdzie tu sprzeczność?
Tu? Nie ma. Wcześniej była.

Wt sty 16, 2007 11:11

Nie wiem. Możliwe. Chory umysł może być chory na wiele sposobów, także bardziej lub mniej...
Np, czy osoba która postrzega świat przez pryzmat wyznawanej ideologi ma zdrowy umysł? Pól biedy jak ta ideologia jest nieszkodliwa dla otoczenia... Ale już w przypadku np. (neo)nazistów nie jest to już nieszkodliwa fiksacja...
Chory umysł posługuje się chorą logiką. To, że Ty czy ja uważamy, że nie warto krzywdzić ludzi, nie oznacza, że nie ma takich którzy uważają krzywdę bliźniego za niezłą rozrywkę... Czy te osoby myślą tak samo jak my?

Nie w tym rzecz, czy myślą tak samo jak my, ale czy myślą na tyle logicznie, że kara działa na nich odstraszająco. Ja uważam, że jak najbardziej kara działa odstraszająco na zdecydowaną większość przestępców, może za wyjątkiem skrajnych psychopatów. Tych 5 chłopaków i ich ewentualnych "braci w myśleniu" do psychopatów bym nie zaliczył.

filippiarz napisał(a):
SweetChild napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Najlepiej dla wszystkich.
Dla wszystkich raczej się nie da...

Nie znaczy to, że nie należy szukać sprawiedliwości. Nawet jak nie znajdziemy ideału, to może uda się do niego przybliżyć.

filippiarz napisał(a):
Funkcja wychowawcza jest sprzeczna z odstraszającą. Jak pójdziesz na kompromis, to kara nie będzie ani wychowawcza, ani odstraszająca...

Skąd w Tobie tyle pesymizmu ;) Dlaczego funkcja odstraszająca miałaby być sprzeczna z wychowawczą? Uważam, że wręcz przeciwnie.

filippiarz napisał(a):
W jaki sposób mają być narażone te przyszłe ofiary?

Zakładam niezerową skuteczność funkcji odstraszającej. Jeśli więc z niej zrezygnujemy, to w wyniku tego popełnionych zostanie N przestępstw, które będą miały swoje ofiary.

filippiarz napisał(a):
I gdzie przebiega granica pomiędzy komfortem psychicznym a zdrowiem psychicznym?

Komfort psychiczny to przepustka do domu na Święta. Znęcanie się nad skazanymi to już zamach na zdrowie psychiczne

Wt sty 16, 2007 11:47

Ja uważam, że jak najbardziej kara działa odstraszająco na zdecydowaną większość przestępców, może za wyjątkiem skrajnych psychopatów. Tych 5 chłopaków i ich ewentualnych "braci w myśleniu" do psychopatów bym nie zaliczył.
Nie sama kara tyko jej nieuchronność... Boisz się, że zabije cię meteoryt? Istnieje przecież taka teoretyczna możliwość...
SweetChild napisał(a):
Nie znaczy to, że nie należy szukać sprawiedliwości. Nawet jak nie znajdziemy ideału, to może uda się do niego przybliżyć.
Dlaczego funkcja odstraszająca miałaby być sprzeczna z wychowawczą? Uważam, że wręcz przeciwnie.
W idealnych warunkach - owszem. Niestety w tym wypadku każda decyzja wywoła czyjeś niezadowolenie/krzywdę...
SweetChild napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Komfort psychiczny to przepustka do domu na Święta. Znęcanie się nad skazanymi to już zamach na zdrowie psychiczne
Ja bym bardziej nazwał komfortem psychicznym twój sposób myślenia ;-)

Cz sty 18, 2007 9:57

Nie sama kara tyko jej nieuchronność... Boisz się, że zabije cię meteoryt? Istnieje przecież taka teoretyczna możliwość...

Nieuchronność, ale i dotkliwość kary. Boisz się, że spadnie Ci na głowę kropla deszczu? Trzeba też pamiętać, że w warunkach rzeczywistych nieuchronność (na poziomie 100%) jest nieosiągalna.

filippiarz napisał(a):
W idealnych warunkach - owszem. Niestety w tym wypadku każda decyzja wywoła czyjeś niezadowolenie/krzywdę...

Brak rozwiązania idealnego nie zwalnia z obowiązku poszukiwania rozwiązania optymalnego.

filippiarz napisał(a):
Ja bym bardziej nazwał komfortem psychicznym twój sposób myślenia ;-)

Pytałeś, więc odpowiedziałem ;-)

Cz sty 18, 2007 11:49

filippiarz napisał(a):
Nieuchronność, ale i dotkliwość kary. Boisz się, że spadnie Ci na głowę kropla deszczu?
Interesująca kwestia :)
Otóż strasznie nie lubię jak kropla wody wpada mi za kołnierz... Zawsze się podświadomie kulę gdy pada, lub niedawno padało (krople z drzew i gzymsów!).
Tak sobie myślę, co bym czuł, gdybym za każdym razem gdy wychodzę z domu miał pewność, że na głowę spadnie mi kropla wody. Toż to się można by jakiejś nerwicy nabawić :D
No i słyszałem o chińskiej torturze w której krople wody odgrywają przewodnią rolę...
Jakoś mnie więc nie przekonuje twoje porównanie :)
SweetChild napisał(a):
Trzeba też pamiętać, że w warunkach rzeczywistych nieuchronność (na poziomie 100%) jest nieosiągalna.
Brak rozwiązania idealnego nie zwalnia z obowiązku poszukiwania rozwiązania optymalnego.
Oczywiście, oczywiście...
Przypadek tych chłopaków jest bardzo nieprzyjemnie nieteoretyczny... Strasznie dużo dynamicznych zmiennych zależnych od siebie tu występuje...
Nie chciałbym być na miejscu sędziego...

Cz sty 18, 2007 20:50

Moje gratulacje bardzo sprawnie rozmyliście sprawę Ani no cóż przecież to nie jest moja siostra to co się będę przejmował niech robią to inni za mnie. Teraz okazało sie że mają już swoich naśladowców. Przecież jest wolność.......

http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,3857781.html

Cz sty 18, 2007 23:32

Tym razem jednak była odpowiednia reakcja i dziewczynka otrzymała wsparcie. Jak widać, przynajmniej po szkodzie Polak mądry.

A tak wracając do tematu to właśnie odpowiednia kara dla tych chłopaków może być ważnym krokiem do ograniczenia takich patologii w przyszłości. Jeśli wyrok będzie w zawieszeniu albo skończy się na nadzorze kuratorskim to i inni tego typu kolesie uznają, że w sumie w molestowaniu, czy gwałceniu kolerzanek nie ma nic złego i takich przypadków będzie znacznie więcej.

Cz sty 18, 2007 23:49

A propos wychowania (normalnego, w rodzinie) - tylko jedno. Wychowywanie ma być serdeczne ale stanowcze Tak naprawdę tylko to pomaga np dzieciom z rozbitych rodzin w osiągnięciu adaptacji. Tylko to stabilizuje.

Dygresja. Ale myślę, że ważna.

Pt sty 19, 2007 7:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona