Wysiedlanie Polaków z Polski?
Autor |
Wiadomość |
godunow
|
cytat Cytuj: A więc mamy tu do czynienia ze zdradą Ojczyzny.Winili Kuklińskiego Ciekawe zjawisko w tym kontekście..Warto korzystać z mądrości sąsiadów ..
Tak jak pisałem.. wyżej wielu Polaków zostało wcielonych do wermachtu.. odmowa pójścia w najlepszym razie kończyła się obozem a zazwyczaj wyrokiem śmierci w trybie natychmiastowym..
Nowe Niemcy potępiły faszyzm hitleryzm.. ale.
Gdy by ten obywatel III rzeszy uciekł do wolnego świata wstąpił do armii alianckiej . w tym polskiej. Nigdy. on i jego rodzina nie może sie ubiegać o obywatelstwo niemieckie..
Dal mnie Kukliński to zwykły zdrajca . W Ludowym Wojsku Polskim dochrapał sie stopnia pułkownika..
Nikt za PRL- na siłę nie był brany do szkoły oficerskiej..
Wstępując do szkoły oficerskiej świadomie i dobrowolnie zgodził się być w organach PRL-u ,
|
Pn cze 25, 2007 14:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Godunow napisał:
Cytuj: Polak ( czytaj mieszkający na Mazurach na Śląsku.. ) z dziada pradziada miał swoje gospodarstwo.. . Postanowił. wyjechać do RFN pozostawiając swój majątek.
Więc po kiego czorta wyjechał, jeśli założymy, że z własnej nie przymuszonej woli?
Nagle poczuł się bardzej związany z niemcami niz polakami?
Podejrzewam, że gdyby wtedy otwarto granicę dla wszystkich obywateli jak leci, to nie wiem czy ktoś by został , aby zgasić światło, więc twierdzenie, iż komuś stała się straszna krzywda i trzeba się z tego rozliczyć jest śmieszne.
Osoby wtedy wyjeżdżające nie kierowały się miłością do swych niemieckich krewnych, tylko miłością do marki niemieckiej i dobrobytu tam panującego.
Kierowali się wyłącznie materialnymi pobudkami, a nie sentymentami.
Pozostawiony wtedy majątek – w stosunku do przyszłych zarobków w RFN – to mizerne nic.
Kto pamięta tamte przeliczniki, gdzie miesięczny zarobek niemca stanowił roczny polaka.
Nagle – teraz – przypomnieli sobie, że można wykorzystać furtki prawne (i to, że Polska jest już w unii), żeby – w wielu wypadkach – te co nieco odzyskać.
Oczywiście – w tamtych czasach – te majątki nie stanowiły wielkiej wartości, ale teraz się to zmieniło i bardzo zyskały na niej (dzięki temu, że weszliśmy do unii)
|
Pn cze 25, 2007 21:38 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Więc po kiego czorta wyjechał, jeśli założymy, że z własnej nie przymuszonej woli? Czyli uważasz, że jak wyjechali.. to należało im słusznie zabrać ich własność. , ze PRL zrobiła słusznie..  W Krajach UE i USA. własność prywatna jest własnością świętą O tym zapominano niejednokrotnie w PRL-u Cytat Cytuj: Osoby wtedy wyjeżdżające nie kierowały się miłością do swych niemieckich krewnych, tylko miłością do marki niemieckiej i dobrobytu tam panującego. Wszystkim tym co wyjechali w ostatnich latach do Anglii , Irlandii , etc. należy zabrać ich majątki i oddać to ludziom obecnej władzy jak za PRL-u  To Proponujesz..  cytat Cytuj: ozostawiony wtedy majątek – w stosunku do przyszłych zarobków w RFN – to mizerne nic. Kto pamięta tamte przeliczniki, gdzie miesięczny zarobek niemca stanowił roczny polaka. Mienie sie wydawało, ze moje pokolenie i Ja walczyło o troche inną Polskę. O taką Polskę wtórej pozostanie 1 metr kwadratowy mojej własnej ziemi. wyjadę za granice zarobię dziennie nawet milion dolarów. i tej mojej własności tu w Polsce nikt nie zabierze. To tak ma wyglądać IV RP  Tak jak to Ty przedstawiasz..Proponujesz komunizm bis..  ? czy jak..  Cytat Cytuj: Nagle – teraz – przypomnieli sobie, że można wykorzystać furtki prawne (i to, że Polska jest już w unii), żeby – w wielu wypadkach – te co nieco odzyskać
W dawnych może i nie tak dawnych czasach tym wszystkim co wyciągali ręce po rzeczy cudze. Te ręce ucinano . Tak sie zastanawiam czy nie warto by czegoś teraz wprowadzić.. . .
Ukradli bądź sankcjonują złodziejstwo i jeszcze majom pretensję , że się ludzi upominają sie o swoje..
Zgroza ..  Co Ty wypisujesz 
|
Wt cze 26, 2007 6:50 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
osiris napisał(a): Cytuj: Jeszcze raz: t-o n-i-e m-a z w-o-j-ną n-i-c w-s-p-ó-l-n-e-g-o. Ma, ma tylko nie bezpośrednio. Już wcześniej pisałem, że to całe zamieszanie jest pochodną ustaleń jałtańskich i przesunięcia granic. Gdyby wszyscy siedzieli wg starych granic, nigdy by takiej sprawy nie było, ani takiego tematu. Trzeba globalnie rozparywać te kwestie, a nie czepiać się - wyłącznie - sprawy łączenia rodzin i pozostawiania majątku w zamian za zgodę na wyjazd.
Globalnie to sie wszystko z wszystkim łączy. Równie dobrze moza by oskarżać papieża Urbana i wyprawy krzyzowe i żądać odszkodowania od Watykanu
Nie wyjechali na podstawie porozumień jałtanskich, lecz na podstawie porozumienia polskiego rzadu z niemieckim. Niemcy zgodzili się przyjać wyrzucanych z Polski obywateli.
|
Wt cze 26, 2007 8:23 |
|
 |
Paschalis
|
Piotr1 napisał(a): Niemcy zgodzili się przyjać wyrzucanych z Polski obywateli.
A skąd ten wniosek?
_________________ www.onephoto.net
|
Wt cze 26, 2007 8:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Globalnie to sie wszystko z wszystkim łączy. Wreszcie jakaś sensowna konstatacja. I tak trzeba na to patrzeć - globalnie. Nie można płakać nad krzywdą niemców, nie rozpatrując krzywd polaków. Losy jednych i drugich skrzyżowały się - w najnowszej historii - dramatycznie. Teraz chce się wyprostować pewne sprawy i naprawiać krzywdy, ale kosztem polaków, którzy też są skrzywdzeni. Jakaż wybiórcza sprawiedliwość dziejowa. Cytuj: Czyli uważasz, że jak wyjechali.. to należało im słusznie zabrać ich własność. , ze PRL zrobiła słusznie Jest wiele niesłusznych decyzji, wiele niesprawiedliwości, ale nie można prostować te krzywdy szkodząc teraz własnym obywatelom. To jest haniebne. Trzeba szukać consensusu, aby wszyscy byli usatysfakcjonowani, lub co najmniej nie poszkodowani. Cytuj: W Krajach UE i USA. własność prywatna jest własnością świętą Dlatego uważam, że polacy powinni żądać od Rosjan zwrotów majątków lub równowartość w odszkodowaniu. Jak świętość, to świętość. Jakoś po II wojnie światowej podeptano tą świętość i wypędzono polaków ze wschodu, a niemców z ziem "odzyskanych" I co teraz z tym fantem poczniemy? Czy w ramach obrony świętości powinniśmy wystąpić o przywrócenie posiadania tak dla niemców , jak i dla polaków? Cytuj: Wszystkim tym co wyjechali w ostatnich latach do Anglii , Irlandii , etc. należy zabrać ich majątki i oddać to ludziom obecnej władzy jak za PRL-u Co za brednie. Oni wyjechali tam pracować, jak do np. innego województwa, a nie wyemigrowali na stałe do innego kraju i zrzekli się swojego obywatelstwa i majątków na rzecz skarbu państwa. Unia, to teraz jakby jeden kraj i ludzie mogą migrować w różnych celach po całym obszarze tejże, nie tracąc praw do pozostawionego majątku. Cytuj: Te ręce ucinano . Tak sie zastanawiam czy nie warto by czegoś teraz wprowadzić.. . .
Wychodzi więc na to, że ruskim też powinniśmy ucinać ręce.
|
Wt cze 26, 2007 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris, kiedy czytam twoje odpowiedzi, to tak sie zastanawiam: niby sie zgadzasz z argumentacja, ale masz gdzies "umowna" granice czasowa, po ktorej wszystko ma bys normalnie (prawo wlasnosci itp), a przed tym samowola wladz roznego rodzaju jest dla ciebie swietoscia nie do podwazenia. Czy teraz dzialalnosc naszej obecnej wladzy jest juz sluszna, czy nalezy im jeszcze pozwolic na rozne samowolki, a normalnie to bedzie ....kiedys pozniej (moze po 2017???). Jezeli uwazasz, ze rozne obietnice wyborcze plus expose premiera, to tylko takie gadanie i obecna sytuacja w kraju z niczym ci sie nie kojarzy (bo ja czuje sie przeniesiona 20 lat wstecz), to mysle, ze na te "normalne" czasy, kiedy mozna miec zaufanie do prawa i wladzy naprawde bedziemy jeszcze czekac.
Nie moze byc tak, ze tamci ludzie byli beee..., bo jechali do Niemiec (zapewniam ciebie, ze gdyby to bylo mozliwe, to tez pojechaliby tylko do pracy, tak jak dzisiaj), a jak dzisiaj jada do W. Brytanii (bo Niemcy jeszcze nie otworzyli swojego rynku pracy - tez pewnie sa dla ciebie beee), to juz moga liczyc na to, ze nikt im niczego nie zabierze (chyba, ze pod ich nieobecnosc ktos postanowi wybudowac droge przez ich dom, albo nagle konta im zablokuja).
|
Wt cze 26, 2007 13:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: to juz moga liczyc na to, ze nikt im niczego nie zabierze
Ja się obawiam, że ani się obejrzymy, jak nam wszystko pozabierają pod różnym pretekstem i zostaniemy z ręką w nocniku.
Litujcie się dalej nad nimi.
|
Wt cze 26, 2007 17:37 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Dlatego uważam, że polacy powinni żądać od Rosjan zwrotów majątków lub równowartość w odszkodowaniu. Jak świętość, to świętość. W ramach Twojej dobroci.. Zamierzasz oddać i Niemcom Ziemie Odzyskane..  Takie dictum na dzień dzisiejszy groziłoby wojną w Europie.. Litwa na pewno by się nie zgodziła oddać Wilno Polsce.. cytat Cytuj: ni wyjechali tam pracować, jak do np. innego województwa, a nie wyemigrowali na stałe do innego kraju i zrzekli się swojego obywatelstwa i majątków na rzecz skarbu państwa. Ludzie którzy wyjechali z Polski po roku 1970 niczego się nie wyrzekali . Nic nikomu nie przekazywali..  !!
To jest totalna bzdura co wypisujesz..
Ci ludzie po których mienie ręce wyciągacie są takimi samymi obywatelami Polski jak Ty i Tobie podobni co te brednie, bzdury na ich temat wypicujecie tu na forum i innych stronach Internety..
Kiedy z tym skończycie.  ??????????????????????????????????????????????????
|
Śr cze 27, 2007 8:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ci ludzie po których mienie ręce wyciągacie ........... Ja nie wyciągam, i nie ja, ani nie całe społeczeństwo zgarnęło ich majątki, tylko skarb państwa działający na zlecenie komunistów. (a nie nasze) Osoby odpowiedzialne za ten stan rzeczy powinny być pociągnięte do odpowiedzialności, lecz jakoś dziwnie się o tym milczy. Działa to wszystko na zasadzie, że coś się nam przytrafiło, jakaś niewidzialna ręka uczyniła te nieprawości, a teraz My wszyscy mamy za to wszystko płacić. Jakim prawem? Nie może całe społeczeństwo odpowiadać za błędy jednostek lub grupę ludzi rządzących, a tego od nas oczekujesz. Mamy siedzieć cicho i morda w kubeł? Nic z tych rzeczy. Wg Ciebie powinniśmy się walnąć w pierś i oddać wszystko co nie nasze? Okazało by się, że 1/3 (a może 1/2) zajmowanych terenów powinna być zwrócona. Ponieważ Rosjanie nie będą tak szlachetni, to nie możemy liczyć, że oddadzą nam wschodnie ziemie, więc wypada ruszyć w tułaczkę - jak izraelici - i szukać swojej ziemi obiecanej. Podejrzewam, że Putin (i inne kraje europy) zaoferuje narodowi polskiemu Syberię. Może faktycznie tam jest nasza ziemia i nasze miejsce? Cytuj: Kiedy z tym skończycie
Kiedy oni skończą.
|
Śr cze 27, 2007 9:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris - czy Ty nie za dużo czytasz NDz i słuchasz RM?  - taki katastrofizm, obraz "świadomego, celowego niszczenia narodu polskiego", non stop prezentują te media.
Nie zapominaj, co stale powtarzał Jan Paweł II "Nie lękajcie się"!!!
|
Śr cze 27, 2007 9:30 |
|
 |
Trawy
|
osiris napisał(a): Ja nie wyciągam, i nie ja, ani nie całe społeczeństwo zgarnęło ich majątki, tylko skarb państwa działający na zlecenie komunistów. (a nie nasze) Osoby odpowiedzialne za ten stan rzeczy powinny być pociągnięte do odpowiedzialności, lecz jakoś dziwnie się o tym milczy.
A ci komuniści to nie my?
Jacyś "oni" znowu się pojawili?
osiris weź wreszcie miej raz jaja i spójrz prawdzie w oczy - ci "komuniści" to byli i sa Polacy - kilka milionów Polaków obecnie przyznających się ochoczo do katolicyzmu było tymi strasznymi komunistami.
Jak każdemu narodowi trafiły się czarne owce i trzeba umieć się do tego przyznać a nie bredzić o "onych".
To MY Polacy zagrabiliśmy te majątki.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr cze 27, 2007 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: osiris - czy Ty nie za dużo czytasz NDz i słuchasz RM? Wyobraź sobie, że są to moje własne przemyślenia i refleksje nie poparte żadnymi lekturami.
Może jest to wina polaków, ale mamy więcej wrogów niż przyjaciół.
Nie umiemy wchodzić w alianse, za to szybko „pozyskujemy” sobie nowych wrogów.
Polska zawsze była źle postrzegana przez wszystkich i jest aktualnie (a może zawsze tak było) kulą u nogi Europejczyków.
Zaś Rosjanie widzieliby nas jako swoich wasali w pozycji klęczącej, ale nigdy jako równoprawnych partnerów.
Tak było tylko za Jelcyna, ale wszystko co dobre szybko się kończy.
|
Śr cze 27, 2007 9:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ci komuniści to nie my? Ja nie należałem do PZPR, ani też do ZSMP, czy też innych tego typu tworów-potworów. Przypomnę wszystkim tu obecnym, że garstka ludzi (PZPR, milicja, wojsko) trzymała za mordę całe społeczeństwo. Nikt nie identyfikował sie z ówczesną władzą, więc imputowanie mi, czy też pozostałym obywatelom, że byli komunistami jest wręcz obraźliwe. Jeśli Ty się czułeś komunistą, to bądź sobie dalej towarzyszem. Cytuj: osiris weź wreszcie miej raz jaja i spójrz prawdzie w oczy - ci "komuniści" to byli i sa Polacy - kilka milionów Polaków Człowieku nie potrzebuję jaj, żeby stwierdzić, iż powinieneś się leczyć. Za takie twierdzenia powinieneś dostać w twarz, bo obrażasz porządnych ludzi, którzy byli wtedy w wiekszości. Mam 50 lat i wiem co piszę, bo żyłem w tamtej rzeczywistości. Cytuj: Jak każdemu narodowi trafiły się czarne owce To w końcu się zastanów, czy były to czarne owce (czytaj – nieliczne wyjątki) czy też wszyscy nimi byliśmy. Człowieku bredzisz i obrażasz wiekszość społeczeństwa. Cytuj: To MY Polacy zagrabiliśmy te majątki.
Zdecydowanie jesteś chory i wymagasz hospitalizacji w pensjoancie bez klamek.
|
Śr cze 27, 2007 10:02 |
|
 |
Trawy
|
osiris napisał(a): Przypomnę wszystkim tu obecnym, że garstka ludzi (PZPR, milicja, wojsko) trzymała za mordę całe społeczeństwo.
No to jak dla ciebie ponad 3 000 000 członków PZPR to była garstka to chyba ci starcza zacma na mózg wali.
Co do reszty - to ciekawe jak długo moderatorzy będą traktowali takie teksty jak te osirisa.
Stawiam że długo - wszak prezentuje pozycje PiSu i Radyja z Torunia
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr cze 27, 2007 11:45 |
|
|
|