Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dobra wiadomość dla planujących potomstwo :-) 
Autor Wiadomość
Gruby napisał(a):
(...)

Nie jest zgodne, bo z Twoich wypowiedzi wynika, że według Ciebie ta ulga jest adresowana do najubozszych

Jak wyżej pisałem, nic podobnego nie napisałem. Co zresztą we wcześniejszym wpisie wyjaśniłem. Dalej Twych wynurzeń nie czytałem. EOT

Jesteś pewien, ze nie napisałeś :?:
A to kto w takim razie napisał :?:

PTRqwerty
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 18:30

Ulgi prorodzinne jako takie są skierowane zawsze pod adresem słabiej zarabiających.

Pt wrz 07, 2007 4:23
Gruby napisał(a):
Ulga na jedno dziecko, ktorą bedzie można odliczyc w przyszłym roku od podatku dochodowego za 2007 r. wynosi 1145,08 zł, ale żeby z nie skorzystać trzeba najpierw tyle podatku zapłacić,
A żeby tyle zapłacić to trzeba zarabiać miesiecznie 1758 zł
A jezeli zarabisz 1758 zł i masz dwoje dzieci to na drugie dostaniesz zero ( nie mylic z ministrem Ziobro).

Owszem, ale zwykle rodziców jest dwoje i wtedy rozliczają się wspólnie - i ulga na dziecko odliczana jest od wspólnego podatku....

Naprawdę nie rozumiem argumentów tych, którzy mówią, że jeśli ktoś mało zarabia, nie wykorzysta ulgi. Tak przecież musi być. Inaczej nie byłaby to ulga, a dotacja.

Masz rację, ze tak musi być i dlatego w mojej pierwszej wypowiedzi dzuzmi literami napisałem,że wreszczie przyznano ulgę dobrze zarabiajacym.

Natomiast absurdalne jest twierdzenie, że ustawa jest skierowana do słabo zarabiajacych.
jezeli ktoś słabo zarabia to nie bedzie mogł wykorzystac całego limitu odliczenia

Nie zapominam, ze na ogół na utrzymanie rodziny zarabia dwoje rodziców, ale sprawa wspólnego rozliczenia nie jest taka prosta. Nie wszyscy mogą rozliczać sie wspolnie i wtedy kwota odliczenia jest dzielona po rowno na kazdego z rodziców a to oznacza, że moze sie zdarzyc iż nie bedą mogli wykorzystać całej ulgi zwłascza w przypadku gdy mają wiecej niz jedno dziecko

Wspolne rozliczenie też nie zawe bedzie korzystne, a na dodatek trzeba pamietać o tym, ze prowadzacy działalność gospodarcxża nie nmaja prawa do tej ulgi jezeli wybrali podatek liniowy.

Reasumująć, w opełni z dobrodziejstwa tej ulgi moga skorzystac tylko nieźle zarabiajacy.
Ci co zarabiaja mało dostana ochhłapy.
I jeszcze jedno im wiecej dzieci tym trudniej wykorzystac limit ulgi, a przeciez na ogół rodziny wielodzietne sa biedne.

Pt wrz 07, 2007 8:23
(...)
Owszem, ale zwykle rodziców jest dwoje i wtedy rozliczają się wspólnie - i ulga na dziecko odliczana jest od wspólnego podatku....

Piątek, 7 września 2007

Mniej wspólnych rozliczeń PIT przez emigrację
IAR 07:11

Polacy stracili chęć do wspólnego rozliczania się z małżonkami - pisze "Gazeta Prawna". Dziennik wyjaśnia, że główne przyczyny to emigracja zarobkowa i liniowy PIT.

W ciągu roku z możliwości wspólnego rozliczania zrezygnowała co dziesiąta osoba korzystająca dotychczas z takiej opcji, czyli ponad 1,1 miliona podatników. Jak przekonuje "Gazeta Prawna", za tym dość dziwnym z pozoru zjawiskiem kryje się najprawdopodobniej masowa emigracja zarobkowa. Po fali protestów związanych z koniecznością dopłacania w Polsce do płaconych za granicą podatków, rodacy sięgnęli po najpewniejszy sposób uniknięcia takich dopłat i zmienili rezydencję podatkową, przenosząc się na stałe za granicę. To zaś wyklucza wspólne rozliczenia.

Eksperci wskazują także inne powody - rosnącą liczbę rozwodów, zwiększającą się liczbę osób korzystających z liniowego PIT oraz przepisy wykluczające ze wspólnego rozliczania małżonków. (IAR)

VIDE: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,91 ... omosc.html

KOMENTARZYK:
Vroobelku, ta publikacja w "Gazecie Prawnej" nie była na moje zamówienie :?
Ja po prostu o podatkach wiem nieco więcej niż PTRqwerty :razz:

Pt wrz 07, 2007 8:42
PTRqwerty napisał(a):
Gruby napisał(a):
(...)

Nie jest zgodne, bo z Twoich wypowiedzi wynika, że według Ciebie ta ulga jest adresowana do najubozszych

Jak wyżej pisałem, nic podobnego nie napisałem. Co zresztą we wcześniejszym wpisie wyjaśniłem. Dalej Twych wynurzeń nie czytałem. EOT

Jesteś pewien, ze nie napisałeś :?:
A to kto w takim razie napisał :?:

PTRqwerty

Ulgi prorodzinne jako takie są skierowane zawsze pod adresem słabiej zarabiających.

Dokładnie to napisałem. Rozważam ulgę jako taką, a to że ta konkretna jest schrzaniona i ostatecznie najubożsi na nią się nie łapią, to zupełnie jest inna kwestia. Ale EOT mój Gruby. Nie chcę dłużej z Tobą dyskutować.

Pt wrz 07, 2007 8:45

Dokładnie to napisałem. Rozważam ulgę jako taką, a to że ta konkretna jest schrzaniona i ostatecznie najubożsi na nią się nie łapią, to zupełnie jest inna kwestia. Ale EOT mój Gruby. Nie chcę dłużej z Tobą dyskutować.

Przecież każda ulga jest tak samo skonstruowana.
Czy odliczasz od dochodu czy od podatku musisz najpierw zarobić, wiec najbardziej korzystają ci co zarabiają najwięcej.

Pt wrz 07, 2007 8:59
Zobacz profil ICQ WWW
PTRqwerty, skoro przyznajesz, że ta konkretna ulga nie jest adresowana do ubogich, lecz do dobrze zarabiajacych i że w ogóle jest schrzaniona, to rzeczywiscie nie ma już o czym dyskutować. :? :D

Pt wrz 07, 2007 9:05
Ciekawe jak to możliwe, że świetnie się z Tobą zgadzam, a Ty jesteś dumny z tego, że udowodniłeś, że się z Tobą zgadzam. Wszak zaczynałeś od tego, że kompletnie nic nie rozumiem, czyż nie?

Pt wrz 07, 2007 11:52
Ciekawe jak to możliwe, że świetnie się z Tobą zgadzam, a Ty jesteś dumny z tego, że udowodniłeś, że się z Tobą zgadzam. Wszak zaczynałeś od tego, że kompletnie nic nie rozumiem, czyż nie?

Zgadzam sie, bo zmieniłeś zdanie, albo co najmniej wyłożyłes co miałeś na myśli

A moja uwaga oTwojej wiedzy na temat podatków odnosiła sie do TWOJEGO twierdzenia, cytuję:

"PTRqwerty

Ulgi prorodzinne jako takie są skierowane zawsze pod adresem słabiej zarabiających. "

ktore w odniesieniu do tej konkretnej kiełbaski wyborczej było i jest absurdem

Pt wrz 07, 2007 12:57
Ale ja Ci już objaśniłem problem.
I w żadnym momencie nie zmieniłem swego zdania. Po prostu błędnie mnie zrozumiałeś.

Dawno nie byłem na tym forum. Już zapomniałem, że można tu spotkać licealistów mających stosunek do swych poglądów taki jak mają stosunek kibole do barw swego klubu. Ciężko się z Tobą dyskutuje. Przeczytaj raz jeszcze, że ja naprawdę prawidłowo opisałem problem. Po prostu w swym pierwszym wpisie tego wątku, nie pisałem tego co wszyscy wiedzą. Bo po co?

Pt wrz 07, 2007 13:04
A co, jeśli dziecko urodziło sie w roku 2007 ale w marcu, maju czy październiku, czy jego rodzice beda mogli dokonac odliczenia??

Bo ze wspólnym rozliczaniem sie małżonkówjest tak, ze mogą sie rozliczac razem, jesli małzenstwo trwało przez pełny rok, bo jesli np. chcieliby sie rozliczyc razem za rok 2007 a ślub wzieli np 21 lutego 2007 to nic z tego:P

Jeżeli nie spełniają warunków pozwalajacych na wspolne rozliczenie, to każde z nich bedzie mogło wykorzystać połowę ulgi czyli 572,54, a to oznacza, że każde z nich musi zarabiać nie mniej niż 1245 zł miesięcznie, aby razem wykorzystac całą ulgę.

So wrz 08, 2007 6:56

Ja osobiście chętnie wymieniłabym te 1000 zł becikowego na 4 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego! troche przeraża mnie perspektywa zostawienia 5 miesięcznego bobaska kiedy ja będę musiała wrócić do pracy (nie ma innej opcji bo spłacamy kredyt). mam tylko nadzieję że mama albo teściowa będą chciały mi pomóc bo na nianie też nas pewno nie będzie stać, a nie chcę oddawać maleństwa do żłobka tym bardziej że musiałabym je wozić 20 km od domu bo mieszkamy na wsi...

Pn wrz 10, 2007 7:24

Natomiast absurdalne jest twierdzenie, że ustawa jest skierowana do słabo zarabiajacych.
jezeli ktoś słabo zarabia to nie bedzie mogł wykorzystac całego limitu odliczenia

Można jednak spojrzeć na to inaczej: jeśli ktoś słabiej zarabia, to dostanie zwrot 100% zapłaconego podatku, a jeśli lepiej, to tylko części. ;)

Pn wrz 10, 2007 10:13
Gruby napisał(a):

Można jednak spojrzeć na to inaczej: jeśli ktoś słabiej zarabia, to dostanie zwrot 100% zapłaconego podatku, a jeśli lepiej, to tylko części. ;)

Spoglądać to można na wiele sposobów, ale to i tak nie zmieni tego, że nie jest to ulga dla słabo zarabiających.

Weźmy dla przykładu rodzinę z trojką dzieci, w której ojciec i matka pracują, mają jednakowe wynagrodzenie miesięczne i rozliczają się osobno.

Otóż zwrot 100% zapłaconego podatku w takim przypadku wyraża się kwotami w przedziale od 444,00 zł do 3.435,24 zł.

Różnica jak widzisz jest istotna, a ja i chyba wszyscy umiejący liczyć, będą woleli, żeby ta maksymalna kwota zwrotu, czyli 3.435,24 zł, to nie było 100% podatku, lecz tylko jego część i to jak najmniejsza część :-)

Co więcej, jeżeli i ojciec i matka dostają minimalne wynagrodzenie, czyli po 936 zł każde, to niezależnie od tego czy mają jedno dziecko czy cały tuzin, to i tak dostana tylko 444 zł zwrotu

Natomiast bogaci z tuzinem dzieci dostaną zwrot podatku
w kwocie 13.740,96 zł :!: :!: :!:
I wcale się nie będą martwili, jezeli to będzie nie 100% lecz tylko część podatku, ktory wcześniej zapłacili :-D

Pn wrz 10, 2007 16:41

Spoglądać to można na wiele sposobów, ale to i tak nie zmieni tego, że nie jest to ulga dla słabo zarabiających.

Zgadza sie, tak jak i Twoje wyliczenia, tyle że za punkt wyjścia przyjmujesz stan "po opodatkowaniu", co może wywołać wrażenie, że w wyniku ulgi pieniądze z kieszeni słabiej zarabiających znajda się w kieszeni lepiej zarabiających. Tymczasem ulga jedynie zmniejszy dysproporcje w nakładach, jakie ponosi słabiej zarabiający i lepiej zarabiający na utrzymanie wspólnego państwa, w którym jeden i drugi ma równe prawa.

Gruby napisał(a):
Co więcej, jeżeli i ojciec i matka dostają minimalne wynagrodzenie, czyli po 936 zł każde, to niezależnie od tego czy mają jedno dziecko czy cały tuzin, to i tak dostana tylko 444 zł zwrotu

Natomiast bogaci z tuzinem dzieci dostaną zwrot podatku
w kwocie 13.740,96 zł. I wcale się nie będą martwili, jezeli to będzie nie 100% lecz tylko część podatku, ktory wcześniej zapłacili.

Na tym przykładzie można zauważyć, że pierwsza rodzina nie będzie płacić na utrzymanie wspólnego państwa (bezpośrednio poprzez PIT, bo zapewne dołożą się do budżetu poprzez VAT, akcyzę, składni na ZUS itp), a druga nadal będzie się dokładać do wspólnej kasy (chociaż mniej niż poprzednio). Nie tyle więc zyska, co będzie mniej stratna na tym interesie ;)

Wt wrz 11, 2007 10:11
Nieśmiało przypominam, że rozmawiamy o uldze prorodzinnej, a nie o tym kto finansuje działalność państwa, a w tym dofinansowuje budowę Światyni Opatrzności, pielgrzymki po sanktuariach, wycieczki braci Kaczyńskich do Juraty i kampanie wydorcą PiS :razz:

Dlatego konsekwentnie powtórzę to co napisałem w swojej pierwszej wypowiedzi,że skoro juz jest taka ulga, dobrze, że przez przypadek została ona zaadresowana do średnio i dobrze zarabiajacych,
a nie do ubogich

Wt wrz 11, 2007 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona