Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Abonament RTV: Jak to się robi w Europie 
Autor Wiadomość
Czy zaczniesz prawy obywatelu płacić za niego?

Nie jest to dla mnie żaden dylemat, ponieważ płacę, bo mam sprzęt w domu.
Zważ jedno.
Znów zaczynasz dawać skrajne przykłady, wręcz irracjonalne.
Gdzie dany delikwent mając brykę z radiem nie posiada w domu sprzętu RTV.
Chyba z kosmosu się urwałeś.
Wymyślasz nieprawdopodobne sytuacje, żeby tylko mnie przygwoździć.
Tak samo mógłbyś mnie spytać, czy lecąc rakietą (prywatną) na Marsa i mając tam odbiornik będe płacił abonament?
Zakładamy, że sprzedałem dom przed startem i na Ziemi nie mam żadnego odbiornika.
Czyż musze odpowiadać na tak postawione pytania?

Cz maja 08, 2008 20:30

A ciekawi mnie jeszcze skoro jesteś takim prawym obywatelem, pewnie zdarzało Ci się nie raz wyjeżdzać nie raz poza miejsce zamieszkania na dłużej niż 3 dni. Dokonywałeś wtedy obowiązkowego przemeldowania, prawy obywatelu? ;]

Cz maja 08, 2008 20:51
Każdy prawy obywatel będzie dopełniał danego obowiązku wynikającego z przepisu.
Tak właśnie postępuje wiekszość obywateli zachodu, bo uważają takie zachowanie za normalne, a nie jak Ty anormalne i irracjonalne.
Czy Ci to wystarczy?
Chyba nie, bo będziesz kopał temat dalej, aż się dokopiesz na drugą stronę kuli ziemskiej. :D

Cz maja 08, 2008 20:57

Nie odpowiedziałeś, czyżbyś jednak do tego przepisu się nie stosował?

Cz maja 08, 2008 21:40
Nie odpowiedziałeś, czyżbyś jednak do tego przepisu się nie stosował?

Przecież odpowiedziałem:
Cytuj:
Każdy prawy obywatel będzie dopełniał danego obowiązku wynikającego z przepisu.

Moja bytność w innym miejscu niz stałe miejsce zamieszkania to z reguły wczasy, a chyba hotel, czy też dom wczasowy (czytaj personel) chyba wiedzą co czynić zgodnie z przepisami.

Pt maja 09, 2008 7:13

Moja bytność w innym miejscu niz stałe miejsce zamieszkania to z reguły wczasy, a chyba hotel, czy też dom wczasowy (czytaj personel) chyba wiedzą co czynić zgodnie z przepisami.

To TWÓJ obowiązek, a nie obsługi hotelu.

Czyli do końca taki prawy nie jesteś. Dlaczego więc pouczasz innych by płacili abonament?

Pt maja 09, 2008 9:24
To TWÓJ obowiązek, a nie obsługi hotelu.

Czyli do końca taki prawy nie jesteś. Dlaczego więc pouczasz innych by płacili abonament?

Nie będe dociekał jak jest dokładnie w tej sprawie, ale różnica jest zasadnicza.
Gdybyś nieświadomie nie płacił, to pal licho, ale robisz to z premedytacją, a to wielka różnica.
Podobnie jest z rozróżnieniem pozbawienia kogoś życia, nieumyślnego, lub umyślnego.
Jeśli nie rozróżniasz tak zasadniczych rzeczy to dyskusja z Tobą jest bezsensowna.
PS
A tak przy okazji, czy osoby przyjeżdżające na wczasy (mowa o milionach turystów) mają obowiązek zgłosić się do biura meldunkowego, bo dziwnym wydaje mi się takowy obowiązek.
Możesz przywołać jakiś paragraf skoro jesteś tego taki pewien.
Abonament to dla mnie sprawa oczywista, a to o czym teraz piszesz niekoniecznie.

Pt maja 09, 2008 10:13
Nigdy, nigdzie nie pisałem, że się znam kompletnie na wszystkich obowiązujący przepisach.
Żeby była jasność.

Pt maja 09, 2008 10:16

Art. 4. Obowiązek meldunkowy polega na:
1) zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego;
2) wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego;
3) zameldowaniu o urodzeniu dziecka;
4) zameldowaniu o zmianie stanu cywilnego;
5) zameldowaniu o zgonie osoby.
Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego.

Cytuj:
Obowiązek meldunkowy wczasowiczów i turystów
Art. 18. 1. Osoba, która przybywa do domu wczasowego lub wypoczynkowego, pensjonatu, hotelu, motelu, domu wycieczkowego, pokoju gościnnego, schroniska, campingu lub na strzeżone pole biwakowe albo do innego podobnego zakładu, jest obowiązana zameldować się na pobyt czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.
2. Zameldowania dokonuje się u kierownika zakładu lub upoważnionej przez niego osoby.
Art. 19. Osoba przebywająca w określonej miejscowości w celach turystyczno-wypoczynkowych poza zakładami określonymi w art. 18 jest zwolniona z obowiązku zameldowania się, jeżeli jej pobyt w tej miejscowości nie przekracza 30 dni.
Art. 20. Uczestnicy wycieczki organizowanej przez instytucję państwową lub społeczną, związek zawodowy albo inną organizację społeczną dokonują zameldowania się na pobyt czasowy za pośrednictwem kierownika wycieczki, który jest obowiązany z chwilą przybycia do zakładu hotelarskiego zgłosić pobyt wycieczki kierownikowi zakładu lub pracownikowi upoważnionemu do przyjmowania zgłoszeń, przedstawiając listę uczestników oraz dowód upoważniający go do kierowania wycieczką.
Art. 21. 1. Uczestnicy kolonii i obozu turystyczno-wypoczynkowego organizowanego przez instytucję państwową lub społeczną, związek zawodowy albo inną organizację społeczną dla młodzieży szkolnej i studiującej są zwolnieni od obowiązku meldunkowego, jeżeli pobyt czasowy nie przekracza 30 dni.
2. Kierownik obozu lub kolonii jest obowiązany prowadzić listę uczestników.

No i najśmieszniejsze:

Cytuj:
Obowiązek meldunkowy cudzoziemców
Art. 23. Cudzoziemiec przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany wykonywać obowiązek meldunkowy na zasadach określonych w ustawie, jeżeli przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej.

XD

Ja wiem i wszyscy to wiedzą bo to nawet widać po tym jak ta ustawa jest pisana, że to relikt czasów PRL, ale oficjalnie nadal obowiązuje. Więcej tutaj

I prawda jest taka, że też raczej mało kto tego przestrzega. A nieprzestrzeganie wiąże się z konsekwencjami finansowymi (a nawet więzieniem).

Wracając jeszcze do abonamentu: nie płacę świadomie bo widzę, że to prawo jest równie chore jak prawo o meldunku. Nie zamierzam płacić za samą możliwość oglądania telewizji, mogę płacić za jej rzeczywiste oglądanie. No i co powtarzam cały czas - opłacam kablówkę, która opłaca TVP. Nie będę drugi raz płacił za to samo.

Całe szczęście, że obydwie te ustawy chcą znieść. Chociaz powinni się najpierw skupić na euro, ale co tam, w końcu to nasi politycy.

Pt maja 09, 2008 10:42
2. Zameldowania dokonuje się u kierownika zakładu lub upoważnionej przez niego osoby.

Czyli jest dokładnie tak, jak wcześniej pisałem.
Całą procedurę zameldowania wykonuje personel na miejscu podczas przyjęcia gości, a nie jak sugerowałeś, że mam obowiązek - jako prawy obywatel - iść do biura meldunkoweego, bo tak to zrozumiałem.

Pt maja 09, 2008 11:16

No tak, ale pytanie pozostaje - czy to robisz? ;>

Pt maja 09, 2008 17:07
No tak, ale pytanie pozostaje - czy to robisz? ;>

Widzę, że Ci radochę sprawia zadawanie - nie boję się tego określenia użyć - głupich pytań.
Jeżeli tą czynność (mowa o meldunku) wykonuje z automatu personel hotelu, czy też domu wczasowego, to co ja mam niby robić?
Mogę co najwyżej w tym czasie houbce wywijać jak Kwaśniewski przed komisją.
Zabrnąłeś w ślepą uliczkę i ciągniesz temat zadając głupawe (a conajmnie nieprzemyślane) pytania.

Pt maja 09, 2008 19:46

Jezu, a Ty nadal nie potrafisz odpowiedzieć. XD

Ok, wersja dla przedszkola:

Zgłaszałeś kiedykolwiek w hotelu or sth kierownikowi, żeby Cię przemeldował?

Czy wyjeżdżając do rodziny na okres czasowy sam zgłaszałeś przemeldowanie?

Wybacz, ale naprawdę, chyba od 10 postów nie umiesz odpowiedzieć na tak proste pytanie... Ale ja już łatwiej naprawdę nie umiem. ;/

Pt maja 09, 2008 19:50
Zgłaszałeś kiedykolwiek w hotelu or sth kierownikowi, żeby Cię przemeldował?

Ależ oczywiście, w czym problem.
Jednakowż gdybyś się wczytał w przywołane przepisy w wielu sytuacjach obywatel nie musi spełniać tego obowiązku, bo albo nie musi (pod pewnymi warunkami) albo zobligowany jest do tego organizator wycieczki, czy też obozu.

Pt maja 09, 2008 20:01
Że te przepisy są kretyńskie to inna para kaloszy, ale dopóki mamy takich "mądrych" polityków, którzy zajmują sie tym aby nic nie załatwić, dalej będą funkcjonować.
Powtarzam "Durne prawo, ale prawo"

Pt maja 09, 2008 20:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona