Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 19:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona
 Aborcja u 14-latki 
Autor Wiadomość

Ale myślę ze gdyby to inna 14-latka została zgwałcona to miała by nadal prawo dokonać aborcji.

A ja myślę, że nikt nigdy nie ma żadnego prawa pozbawić istoty ludzkiej prawa do życia

Cz cze 12, 2008 11:18
(...)

Co nie zmienia faktu, że wg polskiego prawa mogła aborcję wykonać.

I to jest w tej sprawie najistotniejsze :!:

Ps.
A tak na marginesie - ta ciąza była następstwem czynu zabronionego, za który zdaje się nikt nie może być pociągniety do odpowiedzialności :twisted:

Cz cze 12, 2008 11:57

kuba dworzański napisał(a):
Powinna mieć prawo je usunąć bo zostało poczęte bez jej zgody i została zgwałcona.

Ta dziewczyna nie została zgwałcona, a seks odbył się za jej zgodą. Co więcej, ona wcale nie chciała tej aborcji dokonać, ale podżegana do tego przez matkę, popadła w wahania w tej kwestii. sytuacja jest więc totalnie odwrotna, niż to na początku obwieściła Wyborcza...

Znasz ją?

Cz cze 12, 2008 13:17

Cz cze 12, 2008 16:41
Jaką gazetę? Ja czytałam wypowiedź tej dziewczyny, która twierdzi zupełnie coś innego. Raz, że to był gwałt, dwa, że matka do niczego jej nie namawiała.

Cz cze 12, 2008 18:22

To chyba rito nie jesteś na bieżąco, bo rzekomy gwałt okazał się być pierwszym kłamstwem, jakie popełniła przy tej sprawie Wyborcza

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=6& ... 1124703879
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1213262304
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4& ... 1213113007
Zwłaszcza ostatni tekst polecam

Cz cze 12, 2008 18:33
Oto informacja zaczerpnięta ze strony www.forumprawne.org, gdzie zajmowano się chyba właśnie tym tematem (na Dziale Karnym):
Cytuj:
Pewne problemy powstać mogą na tle odpowiedzialności nieletnich za popełnienie czynu zabronionego z art. 200 § 1 k.k. Z mocy art. 10 § 2 k.k. (a contrario), jeżeli sprawca nie ukończył 17 lat w chwili czynu, odpowiadać może wyłącznie w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach nieletnich. Komplikacja dotyczy tu sytuacji, gdy oboje uczestnicy zdarzenia nie ukończyli 15 lat i akt seksualny (art. 200 § 1) odbył się za ich obopólną zgodą. Wówczas oboje partnerzy zdają się dopuszczać wzajemnie wobec siebie czynu zabronionego z art. 200 § 1 k.k., za który oboje powinni odpowiadać na zasadach wynikających z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich. Z drugiej natomiast strony zwykło się przyjmować, że w odniesieniu do tego czynu zabronionego małoletni poniżej lat 15 zawsze występuje w roli wyłącznie ofiary, nawet gdyby aktywnie dążył do zbliżenia czy też je prowokował. Wobec powyższego należałoby przyjąć w opisanym wyżej przypadku brak wszelkiej odpowiedzialności obu uczestników czynu, mimo że zdarzenie takie może świadczyć o ich demoralizacji, która jest przesłanką zainicjowania postępowania wobec nieletnich. W omawianej tu kwestii poglądy doktryny są zróżnicowane (zob. M. Filar (w:) System..., s. 205).

Cz cze 12, 2008 19:06

Nie. Cytuję za mediami

Ale nadal czerpiesz swoją wiedzę z mediów (linki powyżej). W tej sprawie jest już tyle nieścisłości, tyle zmian zdania, że naprawdę, nie ma już komu wierzyć.

Cz cze 12, 2008 19:19

Ale nadal czerpiesz swoją wiedzę z mediów (linki powyżej). W tej sprawie jest już tyle nieścisłości, tyle zmian zdania, że naprawdę, nie ma już komu wierzyć.

Nie trzeba nikomu wierzyć, ale też trudno nie zauważyć, że GW znowu wysoko licytowała, a kartę mieli słabą. Ktoś to sprawdził i wyszło jak za czasów Radia Erewań. Po czym Wyborcza cichaczem próbowała wycofać się z gry, tłumacząc się, że została wprowadzona w błąd. Nawet jeśli faktycznie tak było, to świadczy to o marnym poziomie ich dziennikarstwa, coraz wyraźniej dążącym w stronę Faktu czy SE.
Druga sprawa to kapitał polityczny, jaki próbował zbić przy tej okazji nowy, młody-gniewny szef SLD i związane z tym nurtem osoby. Nie jestem fanem ruchów pro-life, ale na moje oko tym razem zawodnicy pro-choice popełnili brzydki faul w ataku.

Pt cze 13, 2008 9:55
Cytuj:
Ale nadal czerpiesz swoją wiedzę z mediów

Choć ta uwaga nie jest do mnie musze zająć stanowisko, bo śmieszą mnie tego typu uwagi.
Przecież wszyscy posiłkujemy się informacjami z mediów ponieważ nie mamy informacji z pierwszej ręki, ani też nie dysponujemy swoimi agencjami informacyjnymi, ani też własnymi dziennikarzami.
Tego typu stwierdzenia są - z powyższych powodów - humorystyczne.

Pt cze 13, 2008 10:44

Mroczny Pasażer napisał(a):

Nie trzeba nikomu wierzyć, ale też trudno nie zauważyć, że GW znowu wysoko licytowała, a kartę mieli słabą. Ktoś to sprawdził i wyszło jak za czasów Radia Erewań. Po czym Wyborcza cichaczem próbowała wycofać się z gry, tłumacząc się, że została wprowadzona w błąd. Nawet jeśli faktycznie tak było, to świadczy to o marnym poziomie ich dziennikarstwa, coraz wyraźniej dążącym w stronę Faktu czy SE.
Druga sprawa to kapitał polityczny, jaki próbował zbić przy tej okazji nowy, młody-gniewny szef SLD i związane z tym nurtem osoby. Nie jestem fanem ruchów pro-life, ale na moje oko tym razem zawodnicy pro-choice popełnili brzydki faul w ataku.

Zgadzam się. Też z początku zaufałem (chociaż z dystansem) GW. Jednak dali ciała, a potem głupio próbowali się tłumaczyć. A Napieralski i Miller ze swoją propozycją wyjazdu za granicę już w ogóle się skompromitowali.

Cytuj:
Choć ta uwaga nie jest do mnie musze zająć stanowisko, bo śmieszą mnie tego typu uwagi.
Przecież wszyscy posiłkujemy się informacjami z mediów ponieważ nie mamy informacji z pierwszej ręki, ani też nie dysponujemy swoimi agencjami informacyjnymi, ani też własnymi dziennikarzami.
Tego typu stwierdzenia są - z powyższych powodów - humorystyczne.

No tak, ale skoro bierzemy poprawkę na info o tym, że została zgwałcona to bierzmy też poprawkę na to, że jednak nie była. Bo może jednak była? Już jest tyle wersji, że w tej chwili tak naprawdę nie ma sensu ufać żadnym mediom.

Najlepiej by było jakby od początku nikt nie informował o tej sprawie. Było podejrzenie gwałtu - sąd powinien to sprawdzić. Jeśli było i dziewczynka by chciała aborcji, cóż, ma do tego prawo. Niepotrzebne działania zarówno ruchów pro-life jak i ich "rywali" doprowadziły tylko do tej żałosnej już sytuacji.

Pt cze 13, 2008 13:35
Już jest tyle wersji, że w tej chwili tak naprawdę nie ma sensu ufać żadnym mediom.

I może od tego trzeba zacząć, bo tym samym ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
Nie wiadomo, kto się posiłkuje prawdziywymi informacjami, a kto naciąganymi, więc zarzucanie komuś, że ma informacje z mediów to żaden argument, bo wszyscy jesteśmy na nie skazani.

Pt cze 13, 2008 14:34
To chyba rito nie jesteś na bieżąco, bo rzekomy gwałt okazał się być pierwszym kłamstwem, jakie popełniła przy tej sprawie Wyborcza

Kamyku, ja twojego nicka piszę z dużej litery :(
W zasadzie nie znamy stanowiska dziewczyny. Jedyne czym dysponujemy, to jej wypowiedź o tym, że był to gwałt. Nie podoba mi się to całe zamieszanie wokół niej. Na pewno przyniesie jej więcej szkody niż pożytku, niezależnie czy są to media katolickie czy też nie. Żal mi tej dziewczyny.

Pt cze 13, 2008 15:29

Kamyku, ja twojego nicka piszę z dużej litery

Była to literówka, za którą przepraszam :)

Cytuj:
Nie podoba mi się to całe zamieszanie wokół niej. Na pewno przyniesie jej więcej szkody niż pożytku, niezależnie czy są to media katolickie czy też nie. Żal mi tej dziewczyny.

Niestety, taka prawda. Ktoś dla zbicia kapitału (finansowego czy ideologicznego) posłużył się ohydnie tą sprawą... I szkoda w tym wszystkim tej dziewczyny

Pt cze 13, 2008 16:05

Tak się składa, że dość dobrze wiem co dzieje się szkołach na poziomie gimnazjalnym. I powiem tyle, że:
- ciąża nastolatek już dawno przestała być przeszkodą w nauce. Dziewczyny zazwyczaj normalnie chodzą do szkoły - przynajmniej do 5-6 miesiąca ciąży. Potem mają nauczanie indywidualne. I to raczej dla ich bezpieczeństwa (korytarze szkolne nie są miejscem bezpiecznym) niż dlatego, że komuś przeszkadzałyby. Nikt w szkole nie robi im problemów.
- zdecydowana większość dziewczyn jest pozytywnie nastawiona i chce urodzić dziecko
- te które nie mogą liczyć na rodziców (mniejszość ale zdarza się) bez problemu znajdują miejsce w ośrodkach dla matek lub ktoś je przygarnia
- ogólnie atmosfera dla "młodego macierzyństwa" jest pozytywna

Jeżeli są problemy, to zazwyczaj ze strony rodziny (głównie matek). Smutne ale prawdziwe.

Pt cze 13, 2008 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona