Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 0:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Kwestionowanie wielkości JP II - szok? 
Autor Wiadomość

No to proponuję ci założyć osobny temat: "Rozmowy o Jedynym". Co chcesz o Nim wiedzieć? Skąd pochodzi? Jak się do Niego modlić? nawrócisz się na wiarę w Niego, jak się czegoś dowiesz? Więc poco ci ta wiedza?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 22, 2008 18:46
No to proponuję ci założyć osobny temat: "Rozmowy o Jedynym". Co chcesz o Nim wiedzieć? Skąd pochodzi? Jak się do Niego modlić? nawrócisz się na wiarę w Niego, jak się czegoś dowiesz? Więc poco ci ta wiedza?

Po co mi ta wiedza?
Wiedzy nigdy dosyć.
Wykładaj............. !

Wt lip 22, 2008 18:49

Może nie w wątku o JP II co? proponuję założyć nowy wątek w "problemie sekt". A ciebie proszę po raz kolejny o nie szydzenie z mojej wiary.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 22, 2008 18:53
Jeżeli masz coś do powiedzenia o swojej sekcie to załuż sama taki wątek.
Chyba nie muszę wyręczać Ciebie w tej kwestii, bo ja nie mam nic do zakomunkowania w tej sprawie.
Nawet nie wiem o co chodzi, straszysz nas tylko cały czas jakimś swoim , Jedynyk, Bogiem.

Wt lip 22, 2008 19:00

Ja straszę? Proszę nie mówić do mnie jak do kobiety. to jest TEN Sareneth, a nie ta sareneth.

Ty chyba masz shizofremię. Piszesz:
Cytuj:
bo ja nie mam nic do zakomunkowania w tej sprawie
A wcześniej:
Cytuj:
Wiedzy nigdy dosyć.
Wykładaj

Ja 6 postów wcześniej proponowałem skończenie tej dyskusji. A ty dalej wałkujesz i wałkujesz. A skoro chcesz o sektach rozmawiać, to powiedz do jakiej należysz? Bo w KK nie uczą nietolerancji i obrażania bliźnich. Chyba, że ty traktujesz siebie tak samo...
Cytuj:
A bliźniego swego jak siebie samego

Wt lip 22, 2008 19:09
Jeżeli chcę się czegoś więcej nauczyć to niby ja mam wykładać?
Nie rozumie.
Załuż ten wątek i już nie przynudzaj, bo to nie temat na Twojego Boga, tylko o JP II.

Wt lip 22, 2008 19:16
Miało być "załóż" i "nie rozumiem" :oops:

Wt lip 22, 2008 19:17

Jeżeli już ktoś tu przynudza to tylko ty...

Potrzebny jest cud aby zostać świętym, prawda? A czy JP II nie czynił cudów? Nie rozumiem oco tu chodzi... Wyjaśni ktoś?

Wt lip 22, 2008 19:19
.................
Potrzebny jest cud aby zostać świętym, prawda? A czy JP II nie czynił cudów? Nie rozumiem oco tu chodzi... Wyjaśni ktoś?

Ja założyłem ten temat, żeby podyskutować nad kontrowersyjnym podejściem pewnych ludzi do postaci JP II, a nie żeby się zastanawiać kiedy i dlaczego ma JP II zostać świętym.
Czy teraz rozumiesz o co tu chodzi? :)

Wt lip 22, 2008 21:52

Dialogi na cztery nogi, mniej wiecej ...... .

artykuł z interii cytat :
Cytuj:
Skandal pedofilski w Kościele amerykańskim zainteresował watykańskich urzędników i ich szefa dopiero wtedy, gdy zasądzone przez sądy ogromne odszkodowania dla ofiar pedofilii doprowadziły wiele parafii do bankructwa, zaś cały Kościół amerykański do totalnej kompromitacji! Dopiero wówczas JP II zareagował, jednak nie w taki sposób, aby groźnych zboczeńców usunąć z Kościoła razem z ich promotorem i opiekunem kardynałem Law. Tego ostatniego pośpiesznie oddelegował do Watykanu, co zapobiegło jego aresztowaniu i osadzeniu w więzieniu w USA.

Przy całej tej pedofilili zapomina sie , że statystycznie przypadki dewiacji zdarzaja sie równie często w kościołach protestanckich , jak wśród reszty społeczeństwa. Wyciągnianie zas Kościoła katolickiego ma nieco inne przyczyny.
Wracajc do Jana Pawła II . Sposób postrzegania sprawy przez autora jest dziecinny, pokazuje mentalność dziecka telewizora. W latach dziewiędziesiątych Kościół amerykański cokolwiek dryfował nie tylko duchowo , ale unieżależniał się od Watykanu. Biskupi amerykańscy przed wyjazdem do Rzymu udzielali wywiadów prasie , gdzie nadmieniali co będą doradzać papieżowi , aby zrobił (najczystszy modernizm). Dopiero te skandale wykazały, że Kościół amerykański nie daje sobie sam z tym rady. Papież wykorzystał wówczas okazje i cokolwiek przywołał biskupów amerykańskich do kontroli.
Kościół USA wychodzi już dzięki Bogu z kryzysu, wierni wracają . Ks prof Poradowski w swojej książce - XX lecie II SV - przytacza zeznani niejakiej pani Dodd, komunstki amerykańskiej przesłuchiwanej prze Komisje MacCartneya w latch 50 -siątych. Otóż owa dzielna komunistka zeznał , że w ramach walki z Kościołem w latch 30-stych wysłała do seminariów ok 100 homoseksulistów z ramiena partii. Był to sposób walki z Kościołem , zepsuć go od wewnątrz. Dziś cicho w USA o przyczynach.... .

Cytuj:
Z głośnym i zdecydowanym protestem przeciwko beatyfikacji JP II, wystąpiła na przykład grupa teologów z Ameryki Łacińskiej.

Pytanie : Skąd się wzięła teologia wyzwolenia ? Powstała gdzieś tam dżunglach, z niesprawiedliości , może cos tam jeszcze ... itd.

W tym samym opracowaniu ks prof Poradowski (kikadziesiat lat w Ameryce południowej, wykładowca w Santiago de Chile) opisuje powstanie pewnego seminarium w Meksyku, finansowanego przez ..... rząd USA. Misjonarze kierowaniu do Ameryi południowej zwłaszcza z USA przechodzili tam przeszkolenie. Głównym przedmiotem był ... marksizm. W ramach walki z Kościołem ktoś gdzieś wymyslił iście szatański pomysł. Zaszczepić marksizm katolicyzmowi. Seminarium to powstało jeszcze za czasów Piusa XII, już wówczas działy się w Kościele dziwne rzeczy. Wyszkoliło ok 5 tysięcy misjonarzy , którzy poszli do Ameryki południowej i reszta jest znana. Dopiero Jan Paweł II położył kres tej teologii wyzwolenia. Seminarium zostło zamkniete, a przełożony porzucił stan kapłański i wstapił do argentyńskiej loży masońskiej , gorliwie walcząc z Kościołem. Stąd to tzw szerokie echo , to nic więcej jak żal za teologią wyzwolenia, nie powinno dziwić. Papież to Miss World , żeby sie wszystkim podobał.

Wt lip 22, 2008 22:46
Ciekawe kto w USA szkolił ich z maksizmu, zwłaszcza, że po wojnie USA dostała głupawki na punkcie komunizmu i przez kilka lat trwało polowanie na "czerwonych".
"Owa pani wysłała do seminarium ok. 100 homoseksualistów"...i owi homo byli przez lata posłuszni owej pani?...to podobna "prawda" do tej, że Apostołowie byli celtami.
Prof. M. Poradowski miał swoiste pojmowanie Kościoła, świata...."komuniści, Żydzi i masoni zwłaszcza po SWII opanowali Kościół"....
O teologi wyzwolenia bez tych naleciałości
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TT ... udany.html

Śr lip 23, 2008 7:51

Ciekawe kto w USA szkolił ich z maksizmu, zwłaszcza, że po wojnie USA dostała głupawki na punkcie komunizmu i przez kilka lat trwało polowanie na "czerwonych".
"Owa pani wysłała do seminarium ok. 100 homoseksualistów"...i owi homo byli przez lata posłuszni owej pani?...to podobna "prawda" do tej, że Apostołowie byli celtami.
Prof. M. Poradowski miał swoiste pojmowanie Kościoła, świata...."komuniści, Żydzi i masoni zwłaszcza po SWII opanowali Kościół"....
1. To może poczytaj o tym, jak Ronald Regan walczył z komunizmem w Holywood, jakiej głupawki dostawali (nadal na nią cierpią) znani aktorzy, reżyserowie i scenarzyści. Do dziś Oskary zdobywają produkcje o odpowiednim przekazie. Jeśli wierzysz, że polowanie okazało się w 100% skuteczne to gratuluję naiwności.
2. Osobom niewierzącym w masonerię i jej działanie w Kościele polecam, aby przełamali swój opór i przeczytali choć jedną z "oszołomskich" książek, choćby wspomianego Poradowskiego. Jeśli zaś ktoś ma w domu amerykańską walutę to niech przyjrzy się symbolom :)

Śr lip 23, 2008 10:35

Cytuj:

Oficjalnie tak, komisja MaCarteya ujawniła infiltracje USA przez ZSRR. MaCartney po cichu zniknał (szybko umarł) , a infiltracja ZSRR na wielka skalę wyszła w latch 70-siatych. ZSRR wygrł wojne w wietnamie ideologi. Antywojenne filmy o Wietnamie mobilizujące społeczność amerykańska przeciw wojnie powstawaływ Hollywood za pieniądze moskiewskie. Taki przejaw wojny psychologicznej , nie potrzeba czołgów i samolotów. Jest n ten temat wiele ciekawych materiałów.
Interesy polityczne sa zróżnicowane. U wejścia do portu Nowy York stoi Statuła Wolności (bogini rozumu), oficjalny dar masonów francusklich dla amerykańskich, taki symboliczny fakt. Można cofnoć sie wojen meksykańskich, historii USA i jej antyktolickiego działania po cichu , co byłoby osobnym tematem. Po prostu pewne wpływowe kręgi w USA miały na punkcie Kościoła dokładnie ten sam interes co komuniści. Nie widzę w tym nic dziwnego.

Alus
Cytuj:
Owa pani wysłała do seminarium ok. 100 homoseksualistów"...i owi homo byli przez lata posłuszni owej pani?...to podobna "prawda" do tej, że Apostołowie byli celtami.

W nocy pisałem pamięci , teraz pełen cytat

Cytuj:
Pani Bella Dodd, która prawie przez całe swoje życie pracowała w partii komunistycznej w USA, a jednym z głównych jej zajęć było kierowanie młodzieży wyselekcjonowanej do Seminariów i Zakonów, w zeznaniu swym oświadczyła, że ona sama skierowała ponad tysiąc osób do Seminariów i Zakonów, że tylko w roku 1930 umieściła przeszło stu mężczyzn w Seminariach, aby rozkładali Kościół katolicki od wewnątrz; stwierdziła też, iż wielu z nich zajmuje obecnie (rok zeznań 1955) najwyższe stanowiska w Kościele Katolickim. W zeznaniu swym mówi: „nie tyle nam chodziło o zniszczenie Kościoła, ale o jego przekształcenie, tak aby porzucił nauczanie tradycyjnej wiary i zastąpił ją pseudoreligią, a szczególniej,
aby Kościół porzucił swoją arogancką postawę, że tylko on posiada prawdę". Pani Bella Dodd z dumą stwierdziła, że osiągnęła swoje cele, gdyż Kościół po DSW przyjął postawę, jakiej komunizm sobie życzył

Jak sądzisz skąd się wzięły kłopoty Kościoła w USA , nie występujące na tak skalę w innych krajach ?

Z powietrza….. ? Jest to jedna z przyczyn, dość ważna.

Zapewne bulwersujące mogą być słowa -Kościół po DSW przyjął postawę, jakiej komunizm sobie życzył. Nie powinne . Z otwartych archiwów SB wynika , że SB monitorował IISV wyraźnie wspierając tzw skrzydło reformatorskie, posunęła się nawet do faktu zrobienia opracowania teologicznego wykazującej błędną maryjność kard Wyszyńskiego i podrzuciła obradom. Przez krótki czas ,ta fałszywka była … oficjalnym dokumentem do dyskusji rozprowadzanym przez biuro soboru !! Zdecydowana postawa polskiej delegacji spowodowała jej usunięcie. Taki są fakty. Nie dziw się więc działaniom komunistów, czy Moskwy w USA. Abstrahując już od ocen IISV w sferze duchowej, taki otwarty Kościół był dla działań komunizmu, służb i infiltracji łatwiejszy w niszczeniu. Mówimy o czysto technicznym działaniu.
Alus
Cytuj:

Jedno z drugim się nie kłóci, to co podaje opoka nie mija się prawdą. Księża Boff i Gutierez sami na kontynencie nie zrobiliby takiego zamieszania. Ich przekonania musiały trafić do kogoś, raczej nie do tradycyjnie ułożonych duchownych. Musieli być przygotowani inaczej , podatni na określone hasła. W skuteczności każdego działania decydującym elementem jest zapewnienie odpowiednich kadr i szerokie dotarcie. W tamtych czasach do takiej ilości duchownych na ogromnym kontynencie , przekonanie ich w ciągu kilkunastu lat ( a zwłaszcza wykładowców seminaryjnych) do tych idei byłoby niemożliwe logistycznie bez odpowiedniego wsparcia, nie tylko zresztą w postaci owego seminarium. Tyle realizmu w działaniu.

Śr lip 23, 2008 10:59
Ciekawe kogo personalnie ze "skrzydła reformatorskiego SW II" popierało SB...może kard. Wojtyłę :D
Oficjalnym dokumentem do dyskusji mariologicznej na SWII był schemat opracowany przez o. Carlo Balica, franciszkaniana, Chorwata. Konstruowaniem soborowej mariologi zajmował się prof. eklezjologii ks. Gerard Philips.
Hipotezy o fałszywka SB nad którymi pracował SWII wpisują się w mity o "światowej zmowie masonów, Zydów, komunistów"
Prof. M. Poradowski jak dla mnie jest zupełnie niewiarygodny, więc choćbyś podał jeszcze tuzin cytatów, mnie nie przekonają.
Podaj inne źródło.
A skąd się wzięły te same kłopoty w Irlandii, Australii, Austrii (słynna sprawa seminarium)....też masoni, cykliści i komuniści?

Śr lip 23, 2008 11:37

Cytuj:
Ciekawe kogo personalnie ze "skrzydła reformatorskiego SW II" popierało SB...może kard. Wojtyłę
Oficjalnym dokumentem do dyskusji mariologicznej na SWII był schemat opracowany przez o. Carlo Balica, franciszkaniana, Chorwata. Konstruowaniem soborowej mariologi zajmował się prof. eklezjologii ks. Gerard Philips

Przeinaczasz to co napisałem. Spróbuje jeszcze raz. Pisałem - Abstrahując już od ocen IISV w sferze duchowej, taki otwarty Kościół był dla działań komunizmu, służb i infiltracji łatwiejszy w niszczeniu. Mówimy o czysto technicznym działaniu. Pisałem - (…) posunęła się nawet do faktu zrobienia opracowania teologicznego wykazującej błędną maryjność kard Wyszyńskiego i podrzuciła obradom. Przez krótki czas ,ta fałszywka była … oficjalnym dokumentem do dyskusji rozprowadzanym przez biuro soboru !! . – oznacza to rozprowadzenie fałszywki teologicznej mającej na celu podważenie autorytetu kard Wyszyńskiego, skłócenia go z kard Wojtyłą, a nie było to żadne opracowanie schematu. Gdzie Rzym , a gdzie Krym ! Cała sprawę opisał dr Cenckiewicz w jednym z numerów Christianitas , łącznie z przedrukiem dokumentów. Znajdziemy to na str 129 tego linku .
Ponieważ mogą być kłopoty z dotarciem do tej strony tekstu, podaje osobny link. (mam zapisana stronę, w razie kłopotów wkleję)

Cytuj:
Hipotezy o fałszywka SB nad którymi pracował SWII wpisują się w mity o "światowej zmowie masonów, Zydów, komunistów"

Mit o nieistnieniu fałszywek SB możemy uzanć za obalony.
Co do Żydów (jako wyznania judaizmu) Są dwie możliwości . Albo Mesjasz przyjdzie po raz drugi , albo po raz pierwszy. Tego się nie da pogodzić , sprzeczność sama w sobie. Od czasów ewangelicznych trwa walka z Kościołem, bowiem dla współczesnej synagogi jesteśmy czystą herezją, jedną z sektą chrześcijańską tak samo jak 2000 lat temu. Co się stało z chrześcijańskimi gminami żydowskimi nad morzem Śródziemnym ? Wyparowały , a… może ktoś im pomógł ? Dlaczego chrześcijaństwo uciekło z judaizmu do kultury grecko- rzymskiej ? Natomiast co masonów , jeśli moderacja pozwoli – sami nie kryją się , kto stworzył USA, tylko w naszym zaścianku polskim na krańcu świata takie sprawy traktuje się z przymrużeniem oka.
http://www.srmason-sj.org/council/journ ... elius.html
http://www.scottishrite.org/what/educ/collections.html
http://www.scottishrite.org/web/journal ... hoyos.html

Cytuj:
A skąd się wzięły te same kłopoty w Irlandii, Australii, Austrii (słynna sprawa seminarium)....też masoni, cykliści i komuniści?
Po raz kolejny przeinaczasz moje słowa. Napisałem - Jak sądzisz skąd się wzięły kłopoty Kościoła w USA , nie występujące na tak skalę w innych krajach ? Z powietrza….. ? Użyłem dwóch wyrażeń - nie występujące na taką skalę oraz Jest to jedna z przyczyn, dość ważna. Obok przyczyny amerykańskiej jest jeszcze sporo innych , temat to złożony .

Co do spisku. Co sądzisz o oficjalnych dokumentach Kongresu USA, kolejna bajeczka ?
Być może zdziwieniem dowiesz jak wiele ze współczesnych poglądów społecznych wymyślonych zostało na Łubiance w Moskwie. To co miało nadejść w latach 60 –siatych było dobrze przygotowana wojną psychologiczną. Skoulsen były agent FBI przygotował dla Kongresu raport, sprawdź datę . Bajanie o śmiesznych spiskach , to tylko kolorowa otoczka dla zakumflowania działań.

Cz lip 24, 2008 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona