Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 2:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Bojkot Milki 
Autor Wiadomość

Podobnie jak uzasadnione jest odrzucenie hasła odwołującego się do Boga z konkursu, który nie ma z Bogiem i religią nic wspólnego.

Dla chrześcijanina wszystko odwołuje się do Boga, każda życiowa czynność - codzienna praca, odpoczynek, spotkania ze znajomymi, nawet fitness i kurs tańca. Także ludzka miłość.
Odwołanie do Miłości Bożej ma związek z walentynkami.

Pn lut 09, 2009 20:29

Drodzy bracia w wierze, bądźmy szczerzy - ostatnią rzeczą, na jakiej zależało firmie Milka w tym konkursie, były prace nt. miłości do Boga. To był konkurs komercyjny, i dotyczył wyłącznie komercyjnego rozumienia Walentynek, które nie ma ( niestety ) nic wspólnego z Bogiem.

Co nie zmienia faktu, że uzasadnienie jest bzdurne - jeżeli ktoś twierdzi, że jego uczucia religijne narusza ewangelizacyjna laurka, to, z całym szacunkiem dla wszystkich, zachowuje się jak słuchacz Radia Maryja pikietujący przed kinem, w którym wyświetlana jest " Dogma ".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 09, 2009 20:41

Akacja, godzien pochwały masz sposób myślenia. "A to ja sobie na przekór powysyłam ludziom teksty z PŚ". Wiesz, ja bym takiego tekstu, wysłanego z takiego powodu, od Ciebie nie chciała.

Ja, jako Katoliczka trochę słabiej praktykująca poczułam się urażona faktem, ze w komercyjnej zabawie, reklamującej czekoladę, hasełkiem nawiązującym do świeckiego święta ziemskiej miłości chłopa i baby (żeby nie powiedzieć dwóch chłopów albo dwóch bab), komedyjek romantycznych i różowych lizaków z napisem "Aj low ju bejbe" ktoś postanowił sobie wytrzeć usta miłością Boga i próbował to piękne hasło sporwadzić do rangi sloganu wyborczego. A gwarantuję Wam, że wiele osób zagłosowało na nie "dla jaj". I dobrze się stało, bo to przegięcie by było, gdyby w całej Polsce na ulicach zawisłyby billboardy, na których Bóg reklamuje czekoladę.

Po prostu czarna komedia. Bądźmy poważni i puknijmy się niektórzy w główkę, bo Boga należy widzieć we wszystkim, owszem, ale na litość - nie jako slogan reklamujący czekoladę!

A swoją drogą Milka postąpiła OK. Wyobrażacie sobie co by było? Albo ogólne potępienie, albo, znając "wiarę" wielu Polaków byłby to strzał w dziesiątkę.

Wt lut 10, 2009 10:19

Zamiast sloganu wyborczego powinien być slogan reklamowy.

I dopiszę:
Naprawdę ucieszylibyście się, jakby firma Milka dzięki Bogu nachapałaby się grosza. A kto byłby nastepny, jakby zobaczył żyłe złota? Już widzę reklamę kondomów: "Bog cię kocha, ale wczesniej się zabezpiecz". Tfu!

Wt lut 10, 2009 10:39

Ukyo, 100% się zgadzam. Nie zniżajmy Boga do poziomu reklamy z tv, wcisnietego gdzies miedzy sklep mango a proszki do prania.

PS

lubisz Lum i Urusei Yatsura ? :)

Wt lut 10, 2009 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4