Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 17:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
 RÓBTA CO CHCETA PANA OWSIAKA 
Autor Wiadomość

Nic podobnego...pisałem o 'finansowaniu' służby zdrowia a nie o dobrowolnych datkach.

Spoonman napisał(a):
Od finansowania slużby zdrowia jest PAŃSTWO a nie WOŚP - bo teraz podwójnie się opodatkowujemy - raz płacąc podatek fiskusowi a dwa dając na WOŚP - wyręczamy jakoby Państwo

Albo ja oślepłem albo to coś innego jest.

Pt sty 07, 2005 14:30

Być może ja tego już jaśniej wytłumaczyć nie potrafię sorry...

pzdr ;-)

Pt sty 07, 2005 14:35
<moderacja>
Wydzieliłem część dyskusji o podatkach. Wiem, że to dość kontrowersyjne, ale w sumie zeszliście na to jaką rolę powinny pełnić podatki.
Zamieściłem wątek w podforum "Sam wymyśl temat" pod adresem: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=2361
Pozdrawiam
</moderacja>

Pt sty 07, 2005 21:40

ja nie zgadzam się z Owsiakiem i nie porpieram jego akcji.

Kiedys przeczytałam ciekawe zdanie, iż Owsiak robi to co powinno robic państwo- tj pomagac chorym dzieciom, i akurat politykom na reke jest WOŚP gdzyż nie musza wydawac pieniędzy na sprzęt.

Samo zbieranie na dzieci nie jest złe, tylko szkoda że część tych pieniędzy idzie Woodstok i promowanie na nim Harry Chriszna, która jest sektą (co powinien wiedziec każdy katolik). Nie będe dawała na WOŚP, gdyz część pieniędzy idzie na sekte, narkotyki. Wole dac na CAritas

Pt sty 07, 2005 21:41
A ja tak tylko sobie dorzucę na marginesie, że niektóre sekty też prowadzą tzw działalność "charytatywną", która w gruncie rzeczy jakąś tam pomoc potrzebującym niesie...

...i jest jedną z metod werbowania nowych członków do sekty... a jak już grupa się nam spodoba i staniemy się jej częścią, przestaną nam dawać a zaczną wymagać dawania :?

Pt sty 07, 2005 22:10

Nie rozumiem jak można być katolikiem i popierać działania Owsiaka
Dla mnie dzieci zdrowe moralnie są większym dobrem niż wyłącznie zdrowe fizycznie i dlatego nie dam złotówki Owsiakowi.
Droga aparatura medyczna Owsiaka nie zastąpi ofiarności, miłości i modlitwy rodziców. Owsiak stając się guru i ojczymem tych dzieci i młodzieży staje pomiędzy nimi a ich rodzicami.
Owsiak ratuje życie dzieciom, po czym paradoksalnie odbiera je młodzieży pakując ją w świat narkotycznej, muzycznej, ezoterycznej i sekciarskiej iluzji.

So sty 08, 2005 3:56
Niech sobie Owsiak głosi "róbta co chceta", niech brzęka pudelkami ale nie przed kościołami, kiedy wierni podążają na Mszę św. albo wychodzą z kościoła. Niech sobie zbiera datki przed kinami, przed salami w których organizuje owe koncerty WOŚP, na imprezach sportowych itp. Ale z placu kościelnego jego tzw, wolontariuszy będę przepędzał. Tam ma prawo kwestować CARITAS. Tylko, czy poza rejonami kościołów oni coś zbiorą?

So sty 08, 2005 7:25
Zygmuncie a po czym poznajesz czy noworodek, niemowlak, jest zdrowy moralnie? - bo pieniądze zbierane przez WOŚP są przeznaczane na leczenie, profilaktykę, tych najmniejszych.
Na Przystanek jadą ci, którzy tego chcą.
A my płacimy co miesiąc abonament na TV, a ta serwuje nam filmy, programy, lansuje różne anomalie...małe dzieci sa już faszerowane scenami brutalności, przemocy (pooglądaj bajki dla dzieci - czasem to horror) - i co?
A spróbuj nie zapłacić.
"Droga aparatura nie zastąpi miłości, ofiarności, aparatuty" - gdy brakuje miłości to dzieci zostawiane są same sobie, albo "wychowywane" przy pomocy bicia - do kalectwa i śmierci włącznie.
Kochający rodzice z modlitwą na ustach wszędzie szukać będą ratunku dla swojego dziecka, i nie jest wtedy ważne, czy to sprzęt kupiony przez Owsiaka, Caritas, PCK.
Młodzież pakują w taki świat najczęściej rodzice, którym brak miłości, cierpliwości, lub tak zaambarasowani są swoimi doczesnymi sprawami, że dzieciak jest obok.

So sty 08, 2005 10:28

Jestem ciekawa czy gdyby wasz maluszek byl chory i potrzebowalisbyscie sprzetu Owsiaka i jego pomocy czy wtedy ja odrzucilibyscie, mowiac ze ten sprzet jest uzbierany przez niemoralnego Owsiaka.
Mysle ze byloby wręcz odwrotnie- podziękowalibyście mu.
Yasmin

So sty 08, 2005 12:15

Zabardzo nie sledzilam Waszej dyskusji ale wlasnie dzis rozmawialam z moim starym znajomym o WOSP... On zwrocil moja uwage na jeden dosc istotny szczegol, mianowicie na ogrom sprzetu jaki fundacja juz zdazyla zakupic dla polskich szpitali, ktore wiecznie sa zadluzone, ktore nie maja pieniedzy na zabiegi itp. Pieniedzy jest coraz mniej, rzad coraz bardziej tnie finansowanie szpitali, coraz rzadziej zostaje oddany jakikolwiek nowy oddzial... w koncu rzad przyzwyczai sie do stalej pomocy p.Owsiaka, ktory bedzie finansowal sluzbe zdrowia. Moze w koncu pojawi sie jakis drugi p.Owsiak, ktory bedzie robil happening aby zbierac pieniadze na wykonywanie podstawowych zabiegow.

Moze troszke umyslnie to napisalam, jednak niezaleznie od wszystkiego fakt pozostaje jeden - dzieki dzialalnosci fundacji pojawilo sie w Polsce naprawde wiele wysokiej klasy sprzetu medycznego.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So sty 08, 2005 18:42
Ale z placu kościelnego jego tzw, wolontariuszy będę przepędzał.

....a co jeżeli proboszcz sie zgodzi?
Także bedziesz przepedzał?

Uważaj by Ciebie czasem nie przepedzono!

Teofilu...powtorze Twoje czesto cytowane słowa:
"Jezeli Pan Bóg chce kogos ukarac, to najpierw mu odbiera rozum"

So sty 08, 2005 20:31

Post WOŚP
:-D raduję się, że J. Owsiak prowadzi tę akcję nadal. Kto chce niech daje, komu się nie podoba nie musi dawać. Akcja wspaniała. Dlaczego dopatrujecie się tu jakichś innych przesłanek? Nie rozumiem. Stańcie na wysokości zadania: róbcie dokładnie, co chcecie. Dajcie, albo nie. Takie jest przesłanie. tego cyklu. :brawo: dla J. Owsiaka !!!
Wie chłop co robi. I robi to nieźle !!
:prysznic: jaki dopadł p.J. Owsiaka na pewno Go oszołomi, ale On i tak dopóki żyje, będzie pomagał potrzebującym. To wspaniały człowiek i wspaniały organizator. Ja Go C E N I Ę i popieram.. Dziś mało mamy takich ludzi. Myślę kategoriami szarego człowieka, nie z jakichś tam względów filozoficznych ani innych. Po prostu cenię J. Owsiaka za to, co robi.

Nawiasem chciałam dodać małą dygresję:
mój znajomy , który skończył studia magisterskie o kierunku informatyka sprzętu medycznego, kiedy szukał pracy (przez ok. pół roku) zapytany został w jednym ze szpitali: a skończył pan medycynę.?
Miał wtedy zaledie 24 lata. Odp. brzmiała: nie. Gdyby skończył medycynę i informatykę w tym kierunku na pewno wybrałby medycynę. Ale musiałby uczyć się w tych obu kierunkach od kolebki. To jest probllem osobny całkiem. I, czy my, jako pańswtwo nie tracimy takich ludzi zdolnych i wykształconych?! To jest poniżające dla Polaków. Ja tak uważam. Problem jest wielkiej wagi. Może ktoś podejmie go kiedyś na FORUM.
Mam nadzieję, że J. Owsiaka ceni większoś z nas; to już Jego XIII rozgrywka. Oby się powiodła !!!
Tą optymistyczną myślą dzielę się z Wami
teresa
8..01.05

So sty 08, 2005 22:51

Na kazaniu w jednym z warszawskich kościołow proboszcz wygłaszał dziś kazanie...
Nie lubie tego slowa, ale w tym wypadku to była ŻENADA - opisał jakąs, całkiem możliwe że wyssaną z palca historię ( zreszta mniejsza o jej wiarygodnosć) o tym jak to w jednym z kościołow w jakimś tam mieście proboszcz zmuszony byl przerwać Pasterkę gdyż do koscióła wtargnęła banda chuliganów. Zaczeli wybijać szyby, szarpać sie z ludzmi az przyjechala policja...
Wielce czcigodny proboszcz ze stolicznej parafii stwierdził, że to to byl efekt akcji Owsiaka !!
Ze to przez niego i jego akcje CHARYTATYWNĄ zbiry napadły na katolików....
Nastepnie zaczelo sie jakie to zlo jest WOŚP, ze pod przykrywka dzialanośąci charytatywnej same niecne zamiary, demoralizacja etc...
To co oni do diabla kupuja za tą kase ??
Prezerwatywy czy specjalistyczny sprzet medyczny??
Ludzie nie myśla....samo siano i propaganda takich waśnie proboszczów...
Zafascynowany i zahipnotyzowany stolicznyj narodnyj katolik słuchal i chlonąl kazde slowo...
Po czym zaraz po mszy Ci jakże wspaniali poslcy tolerancyjni katolicy wyszli z kościola i o malo nie rozszarpali kwestującej mlodzieży, która pojąc nie mogla czemu KATOLICY PO WYJŚCIU Z MSZY ŚWIETEJ napadaja, wyzywaja i traktuja jak smieci ludzi zbierajacych pieniadze, ktore uratuje niejedno ludzkie życie....
Teksty jakie padaly byly niewybredne : "spier.... sprzed kościoła, bo zawolam proboszcza Wy taplający sie w błocku blebleble....
Wynocha stad wy tacy i owacyyyy"

Tylko pogratulować księdzu proboszczowi propagandy i agitacji rodem z Waffen SS, bo skutek byl natychmiastowy...
Ci ludzie jeszcze mieli Jezusa na językach, świeżo po Komunii, po blogosławieństwie rzucili sie prawie z piesciami na ludzi zbierajacych pieniądze na szczytny cel....
Ta nienawiść, to zawziecie w oczach - dać im broń a pozabijali by w "słusznym" w ich mniemani celu...
ŻAŁOSNE
Wiec jak to jest ??
Oni na co patrza na swojego guru-proboszcza ?
Czy na drugiego potrzebujacego czlowieka ??

Nie życze im tego, ale jakby tak ich dziecko znalazlo sie w potrzebie i nie bylo potrzebnego sprzetu na operacje...oj inaczej by śpiewali....A cuda tak czesto sie nie zdarzaja, a aparatura specjalistyczna bardziej sie przyda nie raz niż pacież.....
A argumenty typu: nie cala kasa idzie na ten cel jest g... warta....
Jakoś przy sprzedaży Chlebków Milości na Wielkanoc przez Caritas, ceny byly bardzo zróżnicowane - od 4 do 6 zl. w zależności od parafii....
To co sie stalo z róznicami w cenie...??

N sty 09, 2005 21:04

Tylko tyle moge wam napisać...
Naprawdę się zawiodlem na niektórych z was...

Czyli tylko Kościół ma monopol na akcje charytatywne ? Ciekawy jestem za co wasi pasterze maja tak wspaniale samochody...

Pn sty 10, 2005 0:27
Zobacz profil WWW

a Ty dajesz ofiary na akcje charytatywne Kościoła?

Pn sty 10, 2005 7:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona