Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Nie poddamy się
Ukyo napisał(a): Haha, Gita, nie osłabiaj mnie, gdzie Ty widzisz błąd PO? A kardynał niech nie próbuje pojednać narodu wkładając jednoczesnie w ten naród kij i robiąc bałagan jak w mrowisku. Błędów PO jest tak dużo, ze musiałabym pisać do jutra rana, a niestety nie mam czasu.
|
Pn cze 07, 2010 12:56 |
|
|
|
 |
Ukyo
|
Oj, czemu? Akurat w sprawie Wawelu moze zdążysz przed kolacją. 
|
Pn cze 07, 2010 12:58 |
|
 |
igor
|
O błędach PO bądź też ich braku proszę rozmawiać w wątku: viewtopic.php?f=37&t=23397
|
Pn cze 07, 2010 16:42 |
|
|
|
 |
olila
|
Goldian, Sformułowanie: „uważam za wyjątkowo podłe” – uważam za zbyt ostre jak na wątek o pojednaniu. Temat Masonów jakoś mnie nie pociąga. Z całą resztą właściwie się zgadzam, przy zachowaniu zasady: nic na siłę. Jestem człowiekiem gościnnym, organizujcie sobie sprawy między Tobą a Elbrusem ile Wam się żywnie podoba.  Elbrus, Jedyną rzeczą w twoim poście, która moim zdaniem pasuje do tego wątku jest słowo tolerancja. Popieram tolerancję, oczywiście w pewnych granicach, co do szczegółów, zwłaszcza w dziedzinie homoseksualizmu to chyba raczej też nie tutaj (?) Ale i tak Cię lubię, więc odnośnie organizowania spraw j.w.  Marko2010, Wcale nie krótkotrwałe, wciąż jest lepiej niż przedtem. Może nie idealnie ale lepiej jest. Zgadzam się całkowicie na oparcie pojednania na fundamencie chrześcijaństwa. Na temat „łajdactwa” napisałam w poprzednim poście.  Gita2: Moim zdaniem protesty przeciwko pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu zaledwie tymczasowo zakłóciły spokój a nie zburzyły go. Co do przepraszania to obawiam się, że przeciwnicy decyzji kard. Dziwisza stwierdziliby zaraz, że to oni zostali obrażeni przez jej zwolenników i skończyłoby się na wypominaniu sobie win od stworzenia świata, (patrz: Alus  - palenie kukieł) itd. Ja takiego czegoś nie lubię. Nudne, męczące, stresujące i nic dobrego z tego nie wynika.  --- Zdanie „O polska kraino, gdyby ci rodacy, co za ciebie giną, wzięli się do pracy” jest bardzo sensowne i myślę, że zastosowanie go w praktyce również mogłoby się przyczynić do zgody narodowej.  Wcale nie stoi w sprzeczności z zasadą, że szacunek i pamięć o zmarłych i poległych to też ważna rzecz. Ranga tragedii smoleńskiej i rozstrzyganie czy było to bohaterstwo czy nie oraz błędy PO - nie mam ochoty. Zresztą Igor nie pozwala.  =============================== W związku z wczorajszymi informacjami na temat wypowiedzi ministra Grasia nasunęła mi się kolejna refleksja na temat unikania zagrożeń dla narodowego i międzynarodowego pojednania. Trzeba umieć rozpoznać i nie dać się sprowokować intrygantom, którzy wykorzystują sytuacje trudne we wzajemnych kontaktach do rozbudzania i podsycania konfliktów. Na przykład mamy sprawę kradzieży na miejscu smoleńskiej katastrofy. Cokolwiek tam się wydarzyło, było to działanie niewielkiej liczby osób. Nie wolno zapominać, że ze strony narodu rosyjskiego spotkały nas po tragedii bardzo liczne przejawy współczucia i solidarności, które zaowocowały polepszeniem wzajemnych stosunków. Nie powinno się tego zmarnować z powodu prowokacyjnych wystąpień niektórych mediów w reakcji na niefortunną wypowiedź naszego ministra. Kradzież zła rzecz, gafa ministra też nie za dobra, ale to nie są powody, żeby się kłócić. Zresztą żadne powody nie są wystarczające, żeby się kłócić.
|
Wt cze 08, 2010 14:40 |
|
 |
Goldian
|
Olila wątek rozpoczęty przez Ciebie jest moim zdaniem bardzooo korzystny,,nie zamierzam go zaśmiecać dyskusjami,które i tak nic nie dadzą ,ale małe sprosotwanie Elbrus Nie zamierzam Ci wpajać moich poglądów i racji,,bo prawda jest taka ,że w takich sprawach wszystko da się udowodnić,zaś środkiem ciężkości jest tutaj system wartości,,a ten wątek dotyczy bardzo realnej rzeczy Cytuj: Ci ludzie chcą żyć w swoim kraju,na swoich zasadach Czyli chcą doprowadzić do zawłaszczenia państwa przez siebie - bez spoglądania się na resztę. Niech odpowiedzią będzie to Co napisała Olila Cytuj: Demokracja – ustrój polityczny, oparty na trójpodziale władzy, w którym źródło władzy stanowi wola większości obywateli, gwarantujących prawa mniejszości.” Zasada ograniczonych rządów większości lub rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości - rządy większości z zastrzeżeniem, że żadna mniejszość nie może być represjonowana.” najbardziej odpowiada mi wersja " rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości - rządy większości z zastrzeżeniem, że żadna mniejszość nie może być represjonowana." Cytuj: Czyli jeśli coś jest drażliwe, to należy zamieść to pod dywan, bo większości to przeszkadza? Tak,ale to w jaki sposób i jak ma to wyglądać, nie powiedziałem.Nikt tu nie mówi o tym ,żeby lewicowcy żyli w systemie prawicowym,tylko o to żeby nie wywierali wpływu na resztę społeczeństwa. Cytuj: Chodzi ci o parytety? Nie nie Panie Elbrus,chodziło o Kampanie na rzecz propagowania równości w rodzinie czy jakoś tak się to nazywało.Oczywiście iż od tego niczyje życie nie zależy w dosłownym kontekście,jednak to denerwuje ludzi prawicy,gdyby o 180 stopni odwrócić sytuacje i zrobić kampanie na rzecz propagowania tradycyjnego podziału obowiązków,to lewica podniosła by głos na Manimfach,,co zresztą robiła i........mieli by słuszność względem Siebie bo to ich też by irytowało. Teraz na suwają mi się dwa rozwiązania.Jedno co wydaje się "świetnym kompromisem", żeby obydwa fronty dołożyły solidnych realnych starań,by do takich dywersji nie dochodziło [nie mówię konkretnie jak to ma być wykonane,ale o samej idei],albo jedna ze stron dostanie plakietke mniejszości .Mogą wygrać wszyscy,,albo jedna strona. Drugie rozwiązanie,,ale nie mówię tutaj o czymś realnym ponieważ to dziś jest nie wykonalne,to zrobić podział terytorialny między dwie grupy,każda na swoim i tyle,,nawet najlepsze moim zdaniem,ale to tylko taka moja fantazja,,nie walczę o to. Moja idea i chyba nie tylko ,,to rozdzielić obydwa strony,,bo mowa o głebszej wzajemnej tolerancji to godzenie wody z ogniem. Cytuj: A czy nie lepiej popracować nad zbudowaniem państwa, w którym każdy będzie czuł się swobodnie, aby nie dochodziło do takich starć? Tak i o to chodzi w tym co pisałem powyżej. Cytuj: Dlaczego dzieci mają uczyć się, że homoseksualizm jest grzechem Nasze dzieci Prawicy?Ponieważ wg nas jest grzechem Elbrus odpowiedział bym chętnie na inne kwestie,,ale widzisz ten wątek jest o pojednaniu,o patriotyzmie,,technicznie o organizacji,,i odpowiedziałem względem budowania Polski, o jej wizji.Nie zamierzam udowadniać ,że Lewica jest gorsza od prawicy bo to taka sama dyskusja ,jak czy Snickers jest lepszy od KitKata,nikt nie wygra,,kwestia względna.Ja mówię tu o wizji również dla ludzi lewicy,co jest zgodne z założeniami tego tematu. ________________________________ Co do Rosji,to również uważam iż nie powinniśmy zaczynać nie potrzebnej wojny z narodem rosyjskim,,kradzieże się zdarzają,po co od razu obwiniać wszystkich. Pojawiły się teorie spiskowe,że Rosja,a raczej Pewna Elita świadomie przyczyniły się do katastrofy.Jednak wiadomo ,że nikt by nie rozbijał samolotu dla 6 tysięcy 
_________________ ...Tyś jest Piotrem Opoką, a na tej opoce wybuduje kościół mój,a bramy piekielnego nie przemogą... ( w języku Aramejskim ewangelista użył słowa "kepha"(opoka),w dwóch miejscach) _______________________________________________________
|
Wt cze 08, 2010 16:24 |
|
|
|
 |
olila
|
Nie wydaje mi się, żeby podziały terytorialne były dobrym rozwiązaniem. W dzisiejszych czasach istnienie ludzkości jest oparte na nieustannej wymianie wszystkiego między wszystkimi i chyba nie da się stworzyć takiej granicy, która skutecznie odizolowałaby dwie grupy o przeciwstawnych poglądach. Rozwiązaniem jest tolerancja - z zastrzeżeniem, że tolerancja też musi mieć pewne granice. A te granice trzeba ustalić na drodze kompromisu i dialogu. W sprawie kradzieży w Smoleńsku chyba większość na szczęście się z nami zgadza, jakoś sprawa ucichła. =========================================== I jeszcze coś na poprawę sytuacji, kiedy sprawa pojednania zaczyna szwankować. Sposób stary jak świat, uczy się go dzieci od przedszkola, ale później w dorosłym życiu trochę o nim zapominamy. Wszyscy jesteśmy grzeszni, każdego czasem ponosi i mniej czy więcej każdemu zdarza się narozrabiać. (  ) Dobrze jest wtedy przypomnieć sobie dawną lekcję z przedszkola, czarodziejskie słowa: proszę, dziękuję, przepraszam.
|
So cze 12, 2010 12:46 |
|
 |
Goldian
|
Cytuj: Nie wydaje mi się, żeby podziały terytorialne były dobrym rozwiązaniem. Moim zdaniem idea jest świetna,,ale jak to powiedziałem na dziś dzień nie wykonalne.W naszym społeczeństwie panuje wyjątkowe nie uporządkowanie społeczne,,nawet w kościele jest kryzys wiary i nie wiadomo kto jest katolikiem a kto nie....,ale jeżeli będziemy tworzyć silną jedność,,takie rozwiązania, i im podobne będą realne. Pytanie tylko czy jesteś ostatecznie zwolenniczką wizji gdzie wszystkie skrajności żyją ze sobą [gdzie nie ma mowy żeby nie miały na Siebie wpływu], czy porządku społecznego w którym np żyli nasi dziadkowie,,a dziś żyją Muzułmanie. "...W dzisiejszych czasach istnienie ludzkości jest oparte na nieustannej wymianie wszystkiego między wszystkimi...." Masz na myśli wyroby materialne?Tak tutaj jestem Za. Cytuj: chyba nie da się stworzyć takiej granicy, która skutecznie odizolowałaby dwie grupy o przeciwstawnych poglądach. Ależ da się i to w ten sposób ,żeby sprawnie działała.Najlepszym tego przykładem są państwa Arabskie np Arabia Saudyjska która jest bogatym krajem o ile wiem.Ci ludzie mają komputery pociągi zapewne produkowane w obcych krajach ,,ale państwo funkcjonuje wg kultury Muzułmańskiej....to nie jest pomysł z powietrza,,to sprawdzony system.Mam nadzieje ,że kiedyś ponownie nauczymy się tej politycznej prostoty jaką mają Muzułmanie. Cytuj: Rozwiązaniem jest tolerancja - z zastrzeżeniem, że tolerancja też musi mieć pewne granice. A te granice trzeba ustalić na drodze kompromisu i dialogu. Tak na dziś dzień granicą może być tylko tolerancja..moim zdaniem niestety tylko.
_________________ ...Tyś jest Piotrem Opoką, a na tej opoce wybuduje kościół mój,a bramy piekielnego nie przemogą... ( w języku Aramejskim ewangelista użył słowa "kepha"(opoka),w dwóch miejscach) _______________________________________________________
|
Pn cze 14, 2010 12:20 |
|
 |
olila
|
Poczytałam sobie trochę prawo szariatu i żadna siła mnie nie zmusi do brania przykładu z muzułmanów. Islam jest być może czasem bardziej skuteczny dlatego, że opiera się w dużej mierze na strachu oraz braku równouprawnienia i przymusie stosowanym wobec kobiet. Jeśli chodzi o wymianę mam na myśli nie tylko wyroby materialne. A choćby wymiana myśli i poglądów przez Internet? To jest ta wymiana, która ma największy wpływ na ludzi. Nie wydaje mi się, żeby istniała możliwość ustawienia granicy w Internecie. Przy dzisiejszych umiejętnościach hakerów? A w życiu nie.  Urywek z Wikipedii dotyczący Arabii Saudyjskiej: „monarchia dziedziczna, rząd powoływany przez króla, Zgromadzenie Doradcze nominowane przez władze, istnieją plany częściowo wolnych wyborów do samorządu terytorialnego i parlamentu; duża rola rodziny królewskiej.” Dziękuję, postoję. Kompromis, dialog i tolerancja.  Konsekwentne i wytrwałe przedstawianie swoich racji oraz branie pod uwagę zdania rozmówcy, bo niewykluczone, że to on ma rację. =================================== Nie lękajcie się – te słowa znane z Biblii i tak często powtarzane przez Kościół – dlaczego tak trudno je wcielić w życie? Jedną z głównych przyczyn konfliktów między ludźmi jest strach nakazujący upatrywać wroga w każdym człowieku o choćby trochę odmiennych poglądach od naszych. I obrona przez atak, na wszelki wypadek, jeszcze zanim zacznie ten drugi, żeby wyprzedzając łatwiej go pokonać. Agresja rodzi agresję i tak otrzymujemy błędne koło bez wyjścia. Chyba, że jedna ze stron zmądrzeje i to koło zatrzyma. Ryzyko zawsze jest ale przecież kto nie ryzykuje... Życie byłoby nudne bez odrobiny ryzyka.
|
Pt cze 18, 2010 12:13 |
|
 |
Goldian
|
Cytuj: Urywek z Wikipedii dotyczący Arabii Saudyjskiej: „monarchia dziedziczna, rząd powoływany przez króla, Zgromadzenie Doradcze nominowane przez władze, istnieją plany częściowo wolnych wyborów do samorządu terytorialnego i parlamentu; duża rola rodziny królewskiej.” Dziękuję, postoję. Nie jestem za demokracją, nie jestem też jakoś specjialnie przeciw,chociaż pod tym względem bliższa jest mi Arabia..,ale to tylko kwestia sprawnego zarządzania,nie ideologii. Co do Szariatu i Islamu....wypowiadam się na temat budowania Chrześcijańskiej Polski a nie Muzułmańskiej.Nie można mieć pretensji za to że oni mają takie a nie inne prawo,to ich kultura i ich wizja państwa oparta na ich religii ,ale co trzeba pochwalić,,,to oni realizują z dużą perfekcją swoją kulturę....powinniśmy się od nich uczyć..nie samej kultury,bo naszym źródłem jest Biblia...ale ich sposobów, ich nastawienia,funkcjonowania,postawy które sprawiają ,że Muzułmanie żyją u Siebie i jest im łatwiej żyć jako Muzułmanom,,a gdy ktoś próbuje im wmówić jakieś inne standardy Jak powiedział nasz prorok "Tak to tak,nie to nie"-oni się nie patyczkują,to ludzie praktyki . Tego właśnie mi zdecydowanie brakuje we współczesnych katolikach ,takiej odrobiny.....totalitaryzmu.Tak dokładnie, jak np ktoś wywiesza Bilbordy z gołymi paniami to zdjąć je,,dlaczego?>Bo tak mówi Biblia,że ten kto patrzy pożądliwe na kobietę[inną niż jego żona] ma grzech,,to sprawia ,ze trudniej jest być katolikiem...więc co ?...zdjąć to , gdy ktoś wprowadza aborcje,to zrobić wszystko żeby jej nie było,bo tak mówi Kościół i Biblia ,że to morderstwo i nie dyskutować robić to co swoją władza zarządził Kościół, nie musi mi się wszystko podobać /ja np osobiście byłbym za aborcją ,w przypadkach gdy życie kobiety jest zagrożone przez ciąże,to kobieta powinna zadecydować o Aborcji,,ale kościół mówi z tego co wiem ,że wtedy też nie można przerwać ciąży,,,no to nie przerywamy,bo tak rozporządził kościół który ma "Królewską władze" jaką dał im Chrystus /dyskutować można w chwili gdy to coś zmieni,ale dopuki obowiązuje takie prawo ,to realizować je i nie przejmować się innymi wpływami pogańskimi,,tacy są właśnie Muzułmanie..... i chwała im za to. Cytuj: kompromis, dialog i tolerancja.  Konsekwentne i wytrwałe przedstawianie swoich racji oraz branie pod uwagę zdania rozmówcy, bo niewykluczone, że to on ma rację. Taka postawa może być dobra negocjacjach w sytuacji np budujemy budynek i ktoś mówi nam żebyśmy zrobili np szerszą podstawę bo tutaj jest dużo wody gruntowej a my np twierdzimy ,że to co już zrobiliśmy wystarcza i jego pomysł nie potrzebnie narusza budżet budowy itp. Jednak gdy chodzi o ideologie w której mamy żyć ,tu nie ma dyskusji,,tolerancja może być tylko na zasadzie,,nie zabije Ciebie Panie Lewicowcu,pozwolę Ci żyć w twojej wizji>>ale nie pozwolę Ci na nas wpływać.To właśnie jedna z tych postaw Muzułmańskich. Cytuj: Nie lękajcie się – te słowa znane z Biblii i tak często powtarzane przez Kościół – dlaczego tak trudno je wcielić w życie? Jedną z głównych przyczyn konfliktów między ludźmi jest strach nakazujący upatrywać wroga w każdym człowieku o choćby trochę odmiennych poglądach od naszych. I obrona przez atak, na wszelki wypadek, jeszcze zanim zacznie ten drugi, żeby wyprzedzając łatwiej go pokonać. Agresja rodzi agresję i tak otrzymujemy błędne koło bez wyjścia. Chyba, że jedna ze stron zmądrzeje i to koło zatrzyma. Ryzyko zawsze jest ale przecież kto nie ryzykuje... Życie byłoby nudne bez odrobiny ryzyka. To co mówisz nie jest głupie,,ale z drugiej strony jest strasznie ogólne i nie można do wszystkiego zastosować.Nie będę się do tego jakoś bardziej ustosunkowywał tylko powiem ,że jestem za wizją porządku społecznego, Chrześcijanie z Chrześcijanami, Lewicowcy z Lewicowcami ,niech każdy żyje u Siebie i będzie spokój,a gdy ktoś nam próbuje wmówić standardy inne niż my uznajemy,,wtedy ten człowiek jest po za nawiasem i nikt go nie słucha,,koniec. Co do Twojego "pojednania" i Mojej wizji..... Po pierwsze Chrześcijaństwo jest o wiele bardziej Liberalne niż Islam,tak więc jeżeli będziemy naśladować Muzułmanów na pewno nie obudzimy się w Egipcie Po drugie,,z kim chcesz się ostatecznie jednoczyć?Wiem ,że na pewno z Prawicowcami ,,ale tymi z Lewa też? Co do tego wątku to mimo różnic dobrze będzie jeżeli ,będziemy w praktyce realizować nasze standardy mimo różnic między nami[mam na myśli ludzi ogólnie z kierunku prawicowego],,,,wolał bym żebyśmy mieli bardziej sprecyzowany cel i sposób jego osiągania,ale zawsze taka strategia to jakoś bliżej sukcesu niż dalej.W końcu ostatecznie więcej nas łączy niż dzieli. 
|
So cze 19, 2010 11:13 |
|
 |
biedronka25
|
swoja droga ...Polacy mieli swoj zloty wiek kiedy Polska byla wielokulturowa...XVI 
|
So cze 19, 2010 11:39 |
|
 |
Goldian
|
No i co ?,to przecież niczemu nie zaprzecza.Czy nie wiesz,że kultury dzielą się równierz na pewne grupy np kultura Chrześcijańska,Muzułmańska i....lewicowa czy pogańska,a z tego co wiem to Polska była krajem wielu kultur Chrześcijańskich jednak nigdy mieszanką wszystkich kierunków jak dziś są Indie Ja chciałbym żeby Polska była krajem gdzie każdy Chrześcijanin, nie tylko Katolik żyli u Siebie
|
So cze 19, 2010 20:42 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: No i co ?,to przecież niczemu nie zaprzecza. Zaprzecza Twoim wypowiedziom o zroznicowanym spoleczenstwie. Piszesz "zdjac to", podziwiasz "-oni się nie patyczkują,to ludzie praktyki .". Gdzie tu widac mozliwosc wspolzycia jednostek o odmiennych pogladach? Chcesz zdjac "moj" plakat, a ja mam milczec? A dlaczego jesli mozna spytac? Demokracja nie jest idealna, demokracja rowniez duzo kosztuje. Mimo wszystko, to najlepszy systemem polityczny na ktory stac dzisiejszego czlowieka.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N cze 20, 2010 8:38 |
|
 |
biedronka25
|
Cytuj: No i co ?,to przecież niczemu nie zaprzecza.Czy nie wiesz,że kultury dzielą się równierz na pewne grupy np kultura Chrześcijańska,Muzułmańska i....lewicowa czy pogańska,a z tego co wiem to Polska była krajem wielu kultur Chrześcijańskich jednak nigdy mieszanką wszystkich kierunków jak dziś są Indie  Ja chciałbym żeby Polska była krajem gdzie każdy Chrześcijanin, nie tylko Katolik żyli u Siebie chrzescijanska?? zapomniales o zydach... sporo ich przed 2 wojna... do dzisiaj mamy gminy zydowskie a muzulmanie...Tatarzy polscy, od 600 lat u nas roznej masci reformatorzy chrzescijanscy swiadkowie Jehowy no i ateisci do Indii nam daleko.... wszysctkie religie monoteistyczne u nas od wiekow zyja razem 
|
N cze 20, 2010 13:34 |
|
 |
Goldian
|
Co do sprzeczności,,może za mało dopowiedziałem. Islam ,Chrześcijaństwo i Judaizm to religie wierzące w tego samego Boga,Jahwe, i mają wspólne przykazania ,różnią się w dogmatyce i pewnych drobniejszych szczegółach.Wzajemne życie obok siebie tych kultur jest bardziej możliwe bo idą,tak ogólnie je porównując[w założeniach] podobnym kursem.W przypadku zestawienia tych trzech religii z tym....powiedzmy Lewactwem otrzymamy zupełne inne kursy,a co dzieje się gdy dwie grupy ludzi o innych wektorach spotkają się na wspólnym terenie ,,dochodzi do zderzenia np jak z edukacjią seksualną itp.Te dwie grupy ludzi mogą żyć w tolerancji,,ale potencjalnie ,, czuć nastrój wrogości,i do wojny zawsze bliżej niż dalej Cytuj: Gdzie tu widac mozliwosc wspolzycia jednostek o odmiennych pogladach? Zależy jak bardzo odmiennych...zasada jest zawsze prosta,,mniejszość się dostosowuje i nie próbuje wpływać na większość w zamian za..wolność osobistą. Cytuj: Gdzie tu widac mozliwosc wspolzycia jednostek o odmiennych pogladach? Chcesz zdjac "moj" plakat, a ja mam milczec? A dlaczego jesli mozna spytac? Demokracja nie jest idealna, demokracja rowniez duzo kosztuje. Mimo wszystko, to najlepszy systemem polityczny na ktory stac dzisiejszego czlowieka. Z założeniem ,że wszystkie odmienne kierunki mają być upakowane w jedną wspólnotę...pewnie może i tak..tylko ,że dyskusja rozwinęła się od mojej idei która proponuje coś innego,,,podział i to aż do spraw terytorialnych to zupełnie inna koncepcja i podobnie jak te dzisiejsze standardy ma wady i zalety.To tylko kwestia...przekonań,jeżeli ktoś wierzy w nie omal świętość dzisiejszej demokracji..to jest przeciw.Ale kto chce żyć we własnym państwie....no to wtedy ma ciekawą alternatywę. Dlaczego mają być kierunki nie dozwolone do życia polityczno-społecznego?Żeby nie gorszyły.Po prostu,,motywy są takie same jak u Muzułmanów,nie ma co używać górnolotnych uzasadnień Tak to tak, nie to nie. Tak było w starożytnym Izraelu...to było państwo wyznawców Boga,,a nie innych kierunków.i tak jest w Arabi Saudyjskiej. Dla mnie to jest wzór państwa pod względem polityki społecznej
|
N cze 20, 2010 18:49 |
|
 |
olila
|
Goldian, Chrześcijańska Polska, którą proponujesz, wcale nie byłaby chrześcijańska. Podstawową zasadą chrześcijaństwa jest poszanowanie wolnej woli każdego człowieka. Jestem ogromnie przywiązana do swojej wolnej woli i nie oddam jej za nic. Dlatego też szanuję wolną wolę innych ludzi. Sam Bóg ją szanuje, jakże ja mogłabym jej nie szanować. Jestem przeciwna gołym paniom na bilboardach. I jestem przeciwna rycerzom Kościoła biegającym po ulicach i zdzierającym te plakaty. Jestem za wprowadzeniem pod obrady parlamentu sprawy zwalczania pornografii, która jest ogromnym złem i wyrządza ogromne spustoszenie w moralności ludzi, zwłaszcza młodzieży. Jestem za doprowadzeniem demokratycznymi metodami do tego, żeby gołe panie zniknęły z naszych ulic, z telewizji, gazet i z Internetu. No, może nie wszystkie – z wyjątkiem warszawskiej syrenki i paru innych pięknych posągów.  Znasz takie przysłowie: „można konia siłą przyprowadzić do wodopoju, ale nie można go zmusić, żeby pił”? Można ludzi siłą zagonić do kościoła i zmusić, żeby wyznawali wiarę samymi wargami, tylko co Panu Bogu z tego przyjdzie? Z kim się jednoczyć – jednoczyć się z przyjaciółmi to żaden problem a prócz tego mamy „miłuj nieprzyjaciół swoich”. Ten podział aż do spraw terytorialnych nie bardzo mi się podoba. O ile dobrze pamiętam, mieliśmy już w historii Polskę podzieloną i nie wyszło jej to na dobre. I tak jak pisałam wcześniej, nie wydaje mi się aby wiele dał podział terytorialny przy niemożliwych do uniknięcia kontaktach na wielu płaszczyznach. Też myślę, że więcej nas łączy niż dzieli.  ====================================================== I jeszcze tak dla ozdobienia tego wątku bardzo piękny fragment z Księgi Przysłów, może niezupełnie pasuje ale bardzo mi się spodobał i miałam wielką ochotę go tu wstawić: (1)Czyż Mądrość nie nawołuje? nie wysila głosu Roztropność? (2) Na najwyższym szczycie, przy drodze, na rozstaju zasiada, (3) przy bramach, u wejścia do miasta, w przejściach głos swój podnosi: (4) Odzywam się do was, mężowie, wzywam was, synowie ludzcy, (5) prostacy - mądrości się uczcie, nierozumni - nabierzcie rozsądku! (6) Słuchajcie, mówię rzeczy wzniosłe, z warg moich wychodzi prawość, (7) podniebienie me prawdę podaje, wstrętna mym wargom nieprawość. (8) Moje wszystkie mowy są słuszne - obcy mi fałsz i krętactwo - (9) dla rozumnych one wszystkie są jasne, prawe dla tych - co mądrość posiedli. (10) Nabądźcie moją naukę - nie srebro, raczej wiedzę - niż złoto najczystsze; (11) bo mądrość cenniejsza od pereł i żaden klejnot nie jest jej równy. (12) Jam Mądrość - Roztropność mi bliska, posiadam wiedzę głęboką. (13) Bojaźnią Pańską - zła nienawidzić. Nie znoszę dumy, złych dróg, wyniosłości ust przewrotnych. (14) Moja jest rada i stałość, moja - rozwaga, potęga. (15) Dzięki mnie królowie panują, słusznie wyrokują urzędnicy. (16) Dzięki mnie rządzą władcy i wielmoże - rządcy prawowierni. (17) Tych kocham, którzy mnie kochają, znajdzie mnie ten, kto mnie szuka. (18) Bogactwo jest ze mną i sława, wspaniałe dobra i prawość; (19) mój owoc cenniejszy niż złoto, a plony niż srebro najczystsze. (20) Drogą prawości ja kroczę, ścieżkami sprawiedliwości, (21) by przyjaciół obsypać bogactwem i napełnić ich skarbce. (22) Pan mnie stworzył, swe arcydzieło, jako początek swej mocy, od dawna, (23) od wieków jestem stworzona, od początku, nim ziemia powstała. (24) Przed oceanem istnieć zaczęłam, przed źródłami pełnymi wody; (25) zanim góry zostały założone, przed pagórkami zaczęłam istnieć; (26) nim ziemię i pola uczynił - początek pyłu na ziemi. (27) Gdy niebo umacniał, z Nim byłam gdy kreślił sklepienie nad bezmiarem wód, (28) gdy w górze utwierdzał obłoki, gdy źródła wielkiej otchłani umacniał, (29) gdy morzu stawiał granice, by wody z brzegów nie wyszły, gdy kreślił fundamenty pod ziemię. (30) Ja byłam przy Nim mistrzynią, rozkoszą Jego dzień po dniu, cały czas igrając przed Nim, (31) igrając na okręgu ziemi, znajdując radość przy synach ludzkich. (32) Więc teraz, synowie, słuchajcie mnie, szczęśliwi, co dróg moich strzegą. (33) Przyjmijcie naukę i stańcie się mądrzy, pouczeń mych nie odrzucajcie! (34) Błogosławiony ten, kto mnie słucha, kto co dzień u drzwi moich czeka, by czuwać u progu mej bramy, (35) bo kto mnie znajdzie, ten znajdzie życie i uzyska łaskę u Pana; (36) kto mnie nie znajdzie, duszę swą rani, śmierć kocha każdy, kto mnie się wyrzeka. (Ks. Przysłów 8:1-36, Biblia Tysiąclecia) Mam wielki podziw dla takiej właśnie mądrości. Zdarzają się ludzie, nieczęsto, u których ją widać. Taką osobą był na przykład Jan Paweł II. Wszystkich jednoczył, nic nie chciał dzielić i dobrze było.
|
So cze 26, 2010 11:51 |
|
|
|