Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Dramatyczny spadek zaufania do papieża 
Autor Wiadomość
Post Re: Dramatyczny spadek zaufania do papieża
Elbrus napisał(a):
Cyryl napisał(a):
Za tych mitomanów uważasz zapewne redaktorów pisma ukazujacego się pod wymieniownym wyżej tytułem.
Jak na ateiste bystry jesteś.
Jestem pod wrażeniem - normalnie MIAŻDŻYSZ :oops:

Co do tego pozycji papieża, to dziwnie to trochę wygląda.
Pedofilia w Kościele narastała (kwitła ;) ), papież nie reagował, a miał i tak niezłe poparcie.
Wybuchły afery, wszystko zaczęło wychodzić na wierzch, papież się tym zajął, a mimo to stracił zaufanie.
Ciekawe co by musiał zrobić, żeby go nie stracić...

Podobno na zaufanie trzeba sobie zapracować, nie wiem czy w każdym przypadku.
Nie jeden z mafią przegrał i nie jeden człowiek całego świata nie naprawi.
Nie można jednego człowieka obarczać odpowiedzialnością za czyny i zbrodnie innych.
Wg mnie jest rzeczą niemożliwą aby zlikwidować mafię w Kościele Katolickim.
Odcinając jedną " mackę " w ośmiornicy w innym miejscu zagnieździ się druga.
Jeżeli spróbujemy wsadzić kij w gniazdo pszczół nie czekamy długo na reakcję obronną.
Bardzo ważną rzeczą jest , że wszystko zaczęło " wypływać " i to ma bardzo duże znaczenie.
Benedykt Jest Papieżem , Który wsadził kij w gniazdo pszczół .
Jestem ciekawa co by zrobili Ci którzy najgłośniej mówią o utracie zaufania do Papieża.

Pt sie 09, 2013 4:22

Post Re:
ToMu napisał(a):
Papież sam nie decyduje o wszystkim.

Watykan to, na potrzeby przykładu, wielka firma, w której poszczególnymi działami (dykasteriami) kierują dyrektorzy (prefekci), etc. Wytyczne są jasne, teoria znana - z praktyką jest gorzej. I papież, jako głowa firmy, zbiera obecnie baty za wszystko, co po szczególni pracownicy firmy robili niewłaściwie - a dokładniej to sprzecznie całkowicie z tym, co powinni, co nakazuje Kościół, dążenie do prawdy i zwykła ludzka przyzwoitość, pomijając zupełnie obowiązki czy sankcje związane z powszechnym prawem danych państw.
.

Dokładnie tak. Zaufanie do Papieża, lub jego brak zależy w dużej mierze od tego, co napiszą media. Nie czarujmy się skandale są najbardziej medialnym tematem. Papież zbiera baty także za to co "firma" zrobiła bądź czego nie zrobiła na przestrzeni 2 tys. lat

Pn sie 12, 2013 17:51

Ja sądzę, że ten wątek traci na aktualności. A to dlatego, że coraz więcej osób zaczyna ufać papieżowi. Choćby jego ostatnia akcja. Dowiedział się o podejrzeniach o charakterze pedofilskim wokół jakiegoś polskiego biskupa z Dominikany, to go wezwał na dywanik. Publicznie. Większość odebrała to b. pozytywnie. Zresztą w ogóle zaskakujące zachowanie papieża (np. papież pokłonił się jakiejś tam młodej królowej Jordanii, zamiast dać jej pierścień do pocałowania, papież sam nosi swoją teczkę i czapeczkę itp) powoduje, że ludzie zaczynają w nim widzieć normalnego człowieka, a takiemu łatwiej zaufać.

Pt wrz 06, 2013 8:28

Jajko napisał(a):
Ja sądzę, że ten wątek traci na aktualności. A to dlatego, że coraz więcej osób zaczyna ufać papieżowi. Choćby jego ostatnia akcja. Dowiedział się o podejrzeniach o charakterze pedofilskim wokół jakiegoś polskiego biskupa z Dominikany, to go wezwał na dywanik. Publicznie. Większość odebrała to b. pozytywnie. Zresztą w ogóle zaskakujące zachowanie papieża (np. papież pokłonił się jakiejś tam młodej królowej Jordanii, zamiast dać jej pierścień do pocałowania, papież sam nosi swoją teczkę i czapeczkę itp) powoduje, że ludzie zaczynają w nim widzieć normalnego człowieka, a takiemu łatwiej zaufać.

Czyli najlepiej wątek zakopać. :-o ..

Pt wrz 06, 2013 15:18

Albo przemianować na "Dramatyczne fluktuacje zaufania do papieża"

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt wrz 06, 2013 15:22
Nieee, zostawimy, może ktoś niedługo zapyta papieża co sądzi o sakramencie małżeństwa dla homoseksualistów, albo o kapłaństwie dla kobiet i wątek znów stanie się aktualny :razz:

Pt wrz 06, 2013 15:33

MARIEL napisał(a):
Nieee, zostawimy, może ktoś niedługo zapyta papieża co sądzi o sakramencie małżeństwa dla homoseksualistów, albo o kapłaństwie dla kobiet i wątek znów stanie się aktualny :razz:

No dobrze, to zaczynam szukać :3majsie:

Pt wrz 06, 2013 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4