Autor |
Wiadomość |
Konserwatysta
|
Odnowa w Afryce a w Europie apostazja? 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
So mar 05, 2005 18:09 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Posłużyłem się tym samym sposobem myślenia, jakiego użyłeś, Konserwatysto:
Cytuj: W Irlandii było najwięcej powołan kapłańskich. Po wprowadzeniu Komunii św. na rękę, ilośc powołań spadła do zera.
Wskazałem, że na innych kontynentach odnowa soborowa przynosi owoce wbrew temu, co sugerujesz. W Europie nie ma apostazji, chyba że masz na myśli lefebrystów i innych podobnych. Widocznie jeszcze nie nadeszła wiosna w Europie, tak jak na innych kontynentach.
|
So mar 05, 2005 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Owszem przeczytałem. I co z tego ma wynikać?
Jeżeli przeczytałes uważnie, to powinienes dojsc do jasnego wniosku.
Mianowicie takiego, ze "technika" przyjmowania Komunii Sw. nie ma wpływu na wiare.
Dlatego przykład z Irlandia jaki podałes jest przykładem wielce chybionym
pozdrówka
|
So mar 05, 2005 18:16 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
A w Niemczech? Komunia do łapy, a kościele pare ludzi. Wiosna? 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
So mar 05, 2005 18:23 |
|
 |
Konserwatysta
|
Leszek, Jan napisał(a): Posłużyłem się tym samym sposobem myślenia, jakiego użyłeś, Konserwatysto: Cytuj: W Irlandii było najwięcej powołan kapłańskich. Po wprowadzeniu Komunii św. na rękę, ilośc powołań spadła do zera. Wskazałem, że na innych kontynentach odnowa soborowa przynosi owoce wbrew temu, co sugerujesz. W Europie nie ma apostazji
Papież się myli?
http://www.niedziela.pl/dp.php?doc=dpadh10.xml&nr=2
|
So mar 05, 2005 18:25 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Wbrew temu, co może sugerować twoje pytanie, ty się mylisz i to bardzo poważnie. Po prostu nie masz poczucia Kościoła. Przyzwyczaiłeś się do jednej jego formy i uznałeś, bezpodstawnie, że jedyna prawomocna. Historia i współczesność tego nie potwierdzają. W Liturgii są rzeczy zmienne, z ustanowienia Bożego, i niezmienne. Różne formy przyjmowania Komunii św. należą do tych ostatnich. Poza tym chcę ci przypomnieć, że po Soborze Watykańskim I też znaleźli się ludzie, którzy nie chcieli uznać soborowego nauczania i odpadli od Kościoła. Takie zagrożenie jest w twoim przypadku bardzo realne.
|
So mar 05, 2005 18:29 |
|
 |
Konserwatysta
|
Kto odpadł po soborze Wat I?
|
So mar 05, 2005 18:32 |
|
 |
Leszek, Jan
|
|
So mar 05, 2005 18:58 |
|
 |
Konserwatysta
|
Ok. A kto po soborze Wat II? 
|
So mar 05, 2005 19:00 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Lefebryści
|
So mar 05, 2005 19:57 |
|
 |
Konserwatysta
|
Dokładnie odwrotnie. Odsyłam do postu "Nawracać czy nie" na samym dole
viewtopic.php?t=2682&postdays=0&postorder=asc&start=60
|
So mar 05, 2005 20:24 |
|
 |
jo_tka
|
Proszę o powrót do tematu
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So mar 05, 2005 23:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawy artykuł na temat przyjmowania Komunii na rękę jest dzisiaj na głównej stronie Portalu
Na uwagę zasługuje trafne spostrzeżenie Stefana Wilkanowicza, długoletniego redaktora miesięcznika Znak i członka Rady Apostolstwa Świeckich , że "przyjmowanie Komunii na rękę nie doprowadzi do braku szacunku do Eucharystii czy do sekularyzacji. Zależność jest odwrotna - to sekularyzacja prowadzi także do braku czci dla Eucharystii."
Brak szacunku dla Eucharystii nie jest wynikiem konkretnej formy przyjmowania Komunii , ale przejawem niezrozumienia niezwykłości daru, który otrzymujemy i traktowania go jako jako coś powszedniego, co nam się należy. To z kolei wynika z braku Miłości, która pozwala zachwycać się kochaną osobą wciąż na nowo i nieustannie ją adorować.
Nie rozumiem natomiast wypowiedzi prof Grosfelda z UKSW, cytowanej w tym artykule:
Cytuj: Zdaniem prof. Grosfelda z UKSW nie ma problemu z profanacją, gdyż wszyscy adorują Pana Jezusa, trzymanego na dłoni i dopiero gdy prezbiter siada na swoim krześle, jednocześnie spożywają Jezusa.
Wydawało mi się, że każdy przyjmuje Jezusa jeszcze przed odejściem od kapłana .... 
|
N mar 06, 2005 9:52 |
|
 |
Konserwatysta
|
baranek napisał:
Cytuj: Na uwagę zasługuje trafne spostrzeżenie Stefana Wilkanowicza,
Czy trafne, okaże się po owocach. 
|
N mar 06, 2005 19:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze jeden cytat do przemyślenia:
ks.Jerzy Szymik napisał(a): O wiele ważniejsza jest nasza częstotliwość przystępowania do Komunii św., stan serca, przemiana jakiej doznajemy w zjednoczeniu z Chrystusem, niż to, czy przyjmujemy Ciało Pańskie do ust czy na rękę".
|
Pn mar 07, 2005 8:13 |
|
|
|