Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Koran spalony.
Cytuj: ...i nadziewającego swoich przeciwników na ostrze miecza, rozpruwającego łona ich żon itd. Jak umiesz pogodzić jedno z drugim, to się ciesz, a jeśli nie, to masz dylemat. Mogę, bo wyobrażenie, cechy, natura, Boga ewoluowała wraz z ludem żydowskim - od prymitywnego, pogańskiego wyobrażenia o złośliwości, pamiętliwości, zazdrości a czasem nienawiści Boga - do pełnego, właściwego obrazu Boga w osobie Chrystusa, który: - "cierpliwy jest, łaskawy jest, nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi sie pychą, nie szuka swego, nie unosi sie gniewem....Jego miłość nigdy nie ustaje" 
|
Pn lis 15, 2010 19:02 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Cytuj: ...i nadziewającego swoich przeciwników na ostrze miecza, rozpruwającego łona ich żon itd. Jak umiesz pogodzić jedno z drugim, to się ciesz, a jeśli nie, to masz dylemat. Mogę, bo wyobrażenie, cechy, natura, Boga ewoluowała wraz z ludem żydowskim Czyli pancerz. Alus napisał(a): - do pełnego, właściwego obrazu Boga w osobie Chrystusa, który: - "cierpliwy jest, łaskawy jest, nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi sie pychą, nie szuka swego, nie unosi sie gniewem....Jego miłość nigdy nie ustaje"  I to jest prawdą, bo tak mówi NT? A próbowałaś to sama sprawdzić, czy uważasz, że twój umysł jest niezdolny do poznania tajemnic Słowa Pańskiego wyrażonego w Piśmie Świętym?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 15, 2010 19:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I to jest prawdą, bo tak mówi NT? A próbowałaś to sama sprawdzić, czy uważasz, że twój umysł jest niezdolny do poznania tajemnic Słowa Pańskiego wyrażonego w Piśmie Świętym? Jestem katoliczką, a więc NT, słowa Chrystusa, nie podważam i i nie usiłuję sprawdzać, czy Bóg, który dla mnie oddał swoje życie, nie przejęzyczył się...... o kłamstwie nie mam nawet odwagi myśleć...
|
Pn lis 15, 2010 19:25 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Jestem katoliczką, a więc NT, słowa Chrystusa, nie podważam Ale czy próbujesz utwierdzać swoją wiarę? Bo mówisz tak: katolicyzm=>prawdziwść NT. A jakby zrobić test prawdomówności: ST=>NT=>wniosek? Alus napisał(a): i nie usiłuję sprawdzać, czy Bóg, który dla mnie oddał swoje życie, nie przejęzyczył się. Ale to, że Jezus był Bogiem, jest wnioskiem, a nie aksjomatem. Inaczej niemożliwe byłoby obalenie jego prawdziwości, nawet jeśli byłby fałszywy. Alus napisał(a): ..... o kłamstwie nie mam nawet odwagi myśleć... Właśnie dlatego ciężko mi rozmawia się z wierzącymi, no bo jak można dotrzeć do osoby, która nie ma odwagi myśleć?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn lis 15, 2010 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Właśnie dlatego ciężko mi rozmawia się z wierzącymi, no bo jak można dotrzeć do osoby, która nie ma odwagi myśleć? O KŁAMSTWIE, o kłamstwie Chrystusa, miły pisałam .....nic dziwnego, że ciężko Ci się rozmawia, skoro przekręcasz wypowiedzi adwersarza. I dlatego traktuję słowa Chrystusa "Ja i Ojciec jedno jesteśmy", "Zanim Abraham stał się JA JESTEM" jako aksjomat, a nie materiał do wolnych, luźnych dywagacji.
|
Pn lis 15, 2010 22:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): O KŁAMSTWIE, o kłamstwie Chrystusa, miły pisałam .....nic dziwnego, że ciężko Ci się rozmawia, skoro przekręcasz wypowiedzi adwersarza. Nie jest to żaden przekręt. Jeśli nie dopuszczasz do siebie takiej ewentualności, to nie myślisz (o tym), tylko wierzysz. Nawet jeśli źle to brzmi, to tak jest. Całkowitej bezmyślności ci nie zarzucam. Alus napisał(a): I dlatego traktuję słowa Chrystusa "Ja i Ojciec jedno jesteśmy", "Zanim Abraham stał się JA JESTEM" jako aksjomat, a nie materiał do wolnych, luźnych dywagacji. Nie do luźnych, tylko bardzo luźnych, posuwających się do skrajnej negacji i ujmowania wartości Objawienia przekazanego przez proroków Izraela.
|
Pn lis 15, 2010 22:29 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
quas napisał(a): Mimo że pastor się wycofał z palenia Koranu, to do incydentu doszło w NY i przed Białym Domem. Napięcia miedzy światem islamu a cheścijanami rosną, świat coraz bardziej tonie w nienawiści i jeżeli nic się nie zmieni to w niedługim czasie III wojna światowa stanie się faktem. Bez względu na to, co tamten pastor - głupi wg mnie, niestety, człowiek - chciał osiągnąć, doprowadził do takich przejawów głupoty na większą skalę ze strony innych ludzi. I do tego, że sami podkładamy się muzułmanom, którzy bez tego wybijają Bogu ducha winnych chrześcijan w Iraku i nie tylko. Po co to było? Co i komu to miało dać, poza popularnością owego pastora? Nic. Boga to co najwyżej zabolało, zasmuciło.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt lis 30, 2010 13:49 |
|
|
|