Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 8:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 Prawo do posiadania broni 
Autor Wiadomość

Post Re: Prawo do posiadania broni
Elbrus napisał(a):
Jak ktoś ma dobrego cela, to jednym strzałem załatwi przeciwnika.
//bo takiemu, co potrzebuje pełnego magazynku uzi, żeby trafić w obrys celu, nie dałbym nawet papierowej procy

Nie w tym rzecz geniuszu. Strzelając z wiatrówki do człowieka, większa szansa jest że go dodatkowo wkurzysz, niż że powstrzymasz atak.

OK - nie jestem ekspertem. Nie próbowałem. Ale wszystkie opinie jakie słyszałem na ten temat są raczej zgodne co do tego, że strzelanie z wiatrówki w samoobronie jest po prostu całkowicie nieprzydatne.

Śr paź 27, 2010 19:14
Trochę zależy od wiatrówki.
Strzelby pneumatyczne o dużej energii pocisku są praktycznie (na odległości miejskie) równoważne palnym, a władze nie mogą odmówić dania na nie zezwolenia.
Także "zwykła", współczesna wiatrówka jest dość niebezpieczna - znam wypadek człowieka który kupił do samoobrony wiatrówkę -pistolet (taka którą się nabija pojemnikiem ze sprężonym powietrzem). I pech chciał że został napadnięty wieczorem. Gdy wyciągnął tę wiatrówkę i ostrzegł napastnika,ten w nos mu się roześmiał. Napadnięty, nie mając wyjścia, strzelił gościowi w nogę (z dość bliska - ok 2 m). Śrucina wbiła się w udo i przeszła tuż koło tętnicy. Napastnik na sygnale pojechał do szpitala a strzelec miał proces. Został skazany (w zawieszeniu) ponieważ broń sportowa nie służy do samoobrony, a nie było uzasadnienia by miał z sobą broń sportową na spacerze.

Śr paź 27, 2010 19:23

Marek MRB napisał(a):
Trochę zależy od wiatrówki.
Strzelby pneumatyczne o dużej energii pocisku są praktycznie (na odległości miejskie) równoważne palnym, a władze nie mogą odmówić dania na nie zezwolenia.

Ale mogą ci odmówić prawa do używania ich, czego przykład sam podałeś. Co czyni je kompletnie bezużytecznymi.

Podobnie nie ma najmniejszego sensu żadna legalizacja posiadania broni, zanim samoobrona w tym kraju nie stanie się legalna. Człowiek się broni tym, co ma pod ręką, a potem dostaje "przekroczenie granic obrony koniecznej". To jest patologia... a jako że bronią palna można zrobić człowiekowi naprawdę poważną krzywdę, to nawet gdybyś miał ją legalnie, szanse na oskarżenie i proces masz naprawdę bardzo duże.

Ostatnio edytowano Śr paź 27, 2010 19:32 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 27, 2010 19:26
Tu (niestety) masz całkowitą rację.

Śr paź 27, 2010 19:32

W Federacji Rosyjskiej zliberalizowano dostęp do broni palnej. Ostatnio na Ukrainie również to prawo mocno zliberalizowano. Jesteśmy najbardziej rozbrojonym krajem w Europie. Zaczyna być naprawdę nieciekawie. Niemieccy obywatele, o ile mnie pamięć nie myli, mają 30 razy więcej broni niż Polacy. Wyglądamy pod tym względem strasznie marnie.

Pt lut 03, 2017 21:06
Można to to spojrzeć z innej strony. Broń to biologiczny atrybut męskości. U ludów pierwotnych tylko kobiety i dzieci nie noszą broni. Nawet bardzo mali chłopcy robią sobie łuki - zabawki i nigdy się z nimi nie rozstają. W. Cejrowski został uznany przez Indian za człowieka posiadającego welką moc. Ma sporą bliznę pooperacyjną. Szaman zdecydował: człowiek przeżnięty w ten sposób już się nie zrasta, tylko umiera i to szybko. Skoro nie umarł, to znaczy, że potęga białych szamanów przewyższa wszystko o czym on słyszał. Następnego dnia rano, przed moim szałasem, pisał Cejrowski, znalazlem wspaniały łuk i strzały. Były dużo lepsze od tego, co udało mi się wcześniej nabyć w drodze wymiany. Bo z Indianami jest tak, że bardziej cenią sobie przyjaźń, męstwo, odwagę. Takiemu człowiekowi możma podarować broń, bo jest niezwykły i mężny.

Może to podświadoma tęsknota, atawizmy...tak naprawdę jednak lęk i samotność współczesnego człowieka. Nie podaruje broni w imię przyjaźni, kupi ją dla siebie, by odgrodzić się od innych ludzi, których tak naprawdę się boi. Czuję się źle w swej skórze i z innymi ludźmi, więc broń staje się lekiem przeciwlękowym. Często dochodzi jeszcze pycha: zwraca się do osoby posiadającej koncesję na broń beznesmen z propozycją: chcę kupić pistolet, ale droższy od tego co kupił Nowak.

Może więc to dobrze, że Polacy czują się na razie bezpiecznie?

So lut 04, 2017 18:05

Liza napisał(a):
(...) Polacy czują się na razie bezpiecznie

Nie bardzo rozumiem skąd ten wniosek - ?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lut 04, 2017 18:07
A ja jestem za swobodnym dostępem do broni. Dlaczego bandyta ma mieć a ja nie mam się czym bronić.

So lut 04, 2017 18:23

Coroner napisał(a):
A ja jestem za swobodnym dostępem do broni. Dlaczego bandyta ma mieć a ja nie mam się czym bronić.

Z drugiej strony decydowana większość bandytów nie ma dostępu do broni, a liczba przestępstw dokonywanych z jej użyciem jest u nas znikoma i zdaje się, że systematycznie spada. Czyli zazwyczaj Ty nie masz broni i nie ma jej przestępca - czy sytuacja, w której mielibyście ją obaj, przy czym przęstepca miałby zazwyczaj przewagę zaskoczenia byłaby jakoś znacząco lepsza?

So lut 04, 2017 18:49
Nie wystarczy posiadać broń. Trzeba umieć jej użyć i mieć na to czas. Ustawa o Broni reguluje zasady przechowywania broni. Nie użyjesz jej więc z zaskoczenia, bo w szufladzie/kieszeni/kaburze jej mieć nie możesz. Kontrole zarzucają posiadaczom broni myśliwskiej, że przechowują ją pod wielkim kluczem za solidnymi drzwiami, ale drzwi nie mają charakteru drzwi antywłamaniowych. Masz więc schowek na broń na poddaszu, zaprojektowany zgodnie z wymogami ustawy. Zdążysz przed bandytą? Użyjesz broni pierwszy? Dlaczego makiety do których się celuje na strzelnicach mają obrys człowieka?

Policjanci, którzy użyli broni i trafili człowieka przechodzą pod opiekę psychologów. Dlaczego?

So lut 04, 2017 19:17

Eksperci są raczej zgodni co do tego, że szanse skutecznej obrony zwykłego człowieka posiadającego broń przed posiadającym broń przestępcą są nader znikome. Strzelanie do ludzi nie jest jednak istotą samoobrony przy użyciu broni - statystyki z USA pokazują dość jednoznacznie, że bardzo skuteczna jest groźba użycia broni wobec przestępcy nieuzbrojonego. Sytuacja zostaje rozwiązana, a dodatkowo nikt nie ma traumy.

So lut 04, 2017 19:48

Liza napisał(a):
Można to to spojrzeć z innej strony.

Niestety Liza, ale napisałaś takie dyrdymały, że aż głowa boli :)
Nie chodzi o żadne ego, ludy pierwotne czy niewiadomo jakie jeszcze teorie. Sprawa jest prosta, gdyby ktoś napadł na mój dom to powinienem mieć prawo intruza zastrzelić i nie powinienem za to ponieść żadnych konsekwencji. Czy jeżeli mechanik posługuje się dużym kluczem to to oznacza, że coś sobie tym kluczem przedłuża? Nie. Po prostu jakiejś śruby nie da się rękoma zakręcić ani odkręcić. To jest zwykłe narzędzie. Te teorie dotyczące świata męskiego też są jakieś dziwne. Tutaj również sprawa jest prostsza, ja jako facet chcę się opiekować moją żoną i córkami a one się dobrze czują kiedy to robię. To naturalna kolej rzeczy. Moją rolą jest opiekować się żoną i córkami (lubię tę rolę) a ich rola jest inna, wszystko się dobrze "zazębia" i uzupełnia.

Pisząc o powszechnym dostępie do broni miałem na myśli nasze położenie geopolityczne. Historia już nas sporo nauczyła. A ponieważ obecnie zaczynają się dziać jakieś niebezpieczne rzeczy w Europie to broń powinna zawitać to każdego domu. Dla kobiet broń palna jest czymś niewyobrażalnie złym i niebezpiecznym. Ale my mężczyźni nie powinniśmy na te kobiece obawy zwracać uwagi tylko robić swoje.

N lut 05, 2017 9:13

bylejaki napisał(a):
A ponieważ obecnie zaczynają się dziać jakieś niebezpieczne rzeczy w Europie to broń powinna zawitać to każdego domu.

Na pewno do każdego? Wedle statystyk mamy w kraju kilkaset tysięcy osób uzależnionych lub nadużywających alkoholu - oni też powinni mieć w domach broń?

N lut 05, 2017 9:17

JedenPost, przecież wiesz, że nie :) Miałem na myśli, do każdego normalnego domu.

N lut 05, 2017 9:41
A potem kazdy bedzie strzelal do kazdego, bo tamten go komentarzem na facebooku obrazil....

Niby dlaczego samosady sa zabronione i wymierzaniem sprawiedliwosci na bazie ustanowionego prawa* zajmuja sie niezalezne* instytucje?

*Przynajmniej w teorii?

N lut 05, 2017 9:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona