PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce??
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce
Cytuj: To jeszcze szybko parę słów Tylko z czego ta niezdolność wynikała i czy aby na pewno z wyłącznej winy Jarosława. Przecież niedługo przed tym jak PiS wygrał wybory słyszeliśmy ciągle o przyszłym PO-PiS'ie. Wtedy jakoś poglądy Kaczyńskiego nie były dla Tuska skrajne i wykluczające współpracę. Myślę że duże znaczenie miał tu również psychologiczny mechanizm nie pogodzenia się z niespodziewaną porażką i niewielka różnica w wyniku wyborczym między PO i PiS. Gdyby PiS wygrał wyraźniej to myślę że Platformie byłoby paradoksalnie łatwiej przełknąć gorzką pigułkę i dogadać się z PiS. Przecież nie pożarli się o poglądy, ale o stołki. A rugowanie z PiS ludzi, którzy nie popierają w 100% zdania i pozycji JK, dobitnie świadczy, że on może odgrywać tylko rolę hegemona - tak w partii, jak i ewentualnych koalicjach. Cytuj: Dorwanie do władzy mówisz? To już wiem dlaczego wyrzuca z partii najlepsze i majpiękniejsze okazy, które mogły by pomóc mu w dorwaniu się do tej władzy. Czyli nie zapoznałaś się jeszcze z listem JK do członków PiS - wyrzucił rokoszan, którzy od 3 miesięcy szykowali zamach na prezesa.
|
| Wt lis 09, 2010 22:15 |
|
|
|
 |
|
Gita2
|
A teraz na poważnie, ażeby Kamyk nie zamknął tematu: http://www.pis.org.pl/article.php?id=12918
|
| Wt lis 09, 2010 22:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To też element kampanii.....M. Jurek nie wydaje takich deklaracji, a każdy wie, że żyje w zgodzie z nauką Kościoła i nieustająco wspiera kościół. I potrafi na Mszy św każdemu przekazać znak pokoju, podając rękę.
|
| Wt lis 09, 2010 22:31 |
|
|
|
 |
|
Gita2
|
Alus napisał(a): To też element kampanii.....M. Jurek nie wydaje takich deklaracji, a każdy wie, że żyje w zgodzie z nauką Kościoła i nieustająco wspiera kościół. I potrafi na Mszy św każdemu przekazać znak pokoju, podając rękę. A Ty znowu o Marku Jurku! Przeczytaj temat wątku jeszcze raz, a może dwa razy, jeśli za mało to trzy razy.
|
| Wt lis 09, 2010 22:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A Ty znowu o Marku Jurku! Przeczytaj temat wątku jeszcze raz, a może dwa razy, jeśli za mało to trzy razy. Znów o M. Jurku, bo w 100% podzielam zdanie MarkaMRB, że na naszej scenie politycznej tylko on w kwestii wiary, stosunku do Koscioła, jest autentyczny.
|
| Wt lis 09, 2010 22:38 |
|
|
|
 |
|
Gita2
|
Alus napisał(a): Cytuj: A Ty znowu o Marku Jurku! Przeczytaj temat wątku jeszcze raz, a może dwa razy, jeśli za mało to trzy razy. Znów o M. Jurku, bo w 100% podzielam zdanie MarkaMRB, że na naszej scenie politycznej tylko on w kwestii wiary, stosunku do Koscioła, jest autentyczny. I dlatego wkrótce znajdzie się w PiS
|
| Wt lis 09, 2010 22:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I dlatego wkrótce znajdzie się w PiS Napewno nie, M. Jurek ma godnośc i szacunek dla samego siebie. Większość polityków deklaruje na piśmie a prawda tylko im się wymsknie http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... jkach.html
|
| Wt lis 09, 2010 22:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Obie partie w kwestiach życia nie różnią się wiele, tylko PiS udaje, że "ratuje Kościół i kraj". Nie chodzi tylko o kwestię życia. To PIS jest ostatnim hamulcem dla PO i jej zapędów we wrpowadzaniu i szerzeniu tej cywilizacji w Polsce. Jeżeli tego nie widzisz i stawiasz PIS na równi z PO w tej kwestii to wybacz ale nie wiesz o czym piszesz. Alus napisał(a): A naprawdę to wysługuje się Kościołem w celu zdobycia władzy. Nie wysługuję się kościołem tylko Kościół sam popiera tą partię bo ona jedyna stawia jeszcze skuteczny opór broniąc katolickiej moralnośći którą to PO chce zniszczyć. Alus napisał(a): Znów o M. Jurku, bo w 100% podzielam zdanie MarkaMRB, że na naszej scenie politycznej tylko on w kwestii wiary, stosunku do Koscioła, jest autentyczny. Jest autentyczny i dlatego wie że lepiej trzymać sztamę z PIS a nie ze sprzedawczykami z PO.
|
| Śr lis 10, 2010 0:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Jest autentyczny i dlatego wie że lepiej trzymać sztamę z PIS a nie ze sprzedawczykami z PO. Typowe myslenie zyczeniowe ("Co Marek Jurek powinien, zeby bylo jak ja chce"). Czy moze Marek Jurek powiedzial to publicznie?
|
| Śr lis 10, 2010 8:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie chodzi tylko o kwestię życia. To PIS jest ostatnim hamulcem dla PO i jej zapędów we wrpowadzaniu i szerzeniu tej cywilizacji w Polsce. Jeżeli tego nie widzisz i stawiasz PIS na równi z PO w tej kwestii to wybacz ale nie wiesz o czym piszesz. A Ty rozumiesz co znaczy określenie "cywilizacja smierci", skoro piszesz, że nie chodzi o zycie  .... Cytuj: Nie wysługuję się kościołem tylko Kościół sam popiera tą partię bo ona jedyna stawia jeszcze skuteczny opór broniąc katolickiej moralnośći którą to PO chce zniszczyć. Nie Kościół, tylko poszczególni duchowni, którym pomieszały się wartości i wbrew Pismu św chcą budowac królestwo Boże na ziemi - i to tylko dla wtajemniczonych. Cytuj: Jest autentyczny i dlatego wie że lepiej trzymać sztamę z PIS a nie ze sprzedawczykami z PO. Może nas oświecisz na czym zasadza się owa sztama M. Jurka z PiSem.
|
| Śr lis 10, 2010 8:58 |
|
 |
|
SweetChild
|
Marek MRB napisał(a): Jak zwykle mylisz "państwo wyznaniowe" z państwem opartym na pewnym fundamencie moralnym religii. Muszę CIę zmartwić : każde państwo jest oparte na jakimś założonym fundamencie. Przecież o tym pisałem. Chodzi mi właśnie o państwo, którego prawo oparte jest na pewnym fundamencie moralnym religii. Jednak ponieważ takie określenie jest dość długie, proponuję krótsze: "państwo wyznaniowe". Moim zdaniem dobrze oddaje ono charakter takiego państwa. Oczywiście państwo może być mniej lub bardziej wyznaniowe, w zależności od tego, ile zasad danej religii zostało wcielonych do prawa państwowego. Zdaję też sobie sprawę, że każde państwo jest oparte na jakimś założonym fundamencie, więc za bardzo mnie nie zmartwiłeś 
|
| Śr lis 10, 2010 10:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): A Ty rozumiesz co znaczy określenie "cywilizacja smierci", skoro piszesz, że nie chodzi o zycie .... Alus, albo czytaj bardziej ze zrozumieniem, albo celowo nie przekręcaj tego co napisałem, a napisałem że nie chodzi tylko o kwestię życia, a nie ,,że nie chodzi o zycie''. Cywilizacjia śmierci prócz zabijania życia to także walka z Kościołem Jezusa i jego wyznawcami, sekularyzacjia państwa, zabijanie wartości i moralności chrześcijańskiej, dopalacze itd........to tylko te przykłady które PO stopniwo i konsekwentnie już realizuje, a jedynym hamulcem jest PIS zwalczany przez wszystkie znaczące obozy polityczne. Ostatni bastion katolicyzmu w polityce. I widać jak na dłoni jak nasza wiara nie leży na rękę PO, wiara dzięki której mamy dziś wolną Polskę nie leży na rękę PO. Smutne ale prawdziwe. Alus napisał(a): Nie Kościół, tylko poszczególni duchowni, którym pomieszały się wartości i wbrew Pismu św chcą budowac królestwo Boże na ziemi - i to tylko dla wtajemniczonych Wcale nie poszczególni duchowni, bo w niejednej parafi ksieża broniąc życia, w tak ważnej obecnie dla Polski sprawie jak in-vitro, wyrażajac stanowczy sprzeciw zabijaniu życia, jednocześnie wyrażają aprobatę dla głosu PIS w tej sprawie a sprzeciw dla otwartości i chęci PO we wprowadzaniu cywilizacji śmierci. Jeżeli walka Kościoła o każde życie i jego głos w tej sprawie jest dla ciebie budowaniem królestwa Bożego na ziemi i tylko dla wtajemniczonych to tylko mogę współczuć. Alus napisał(a): Może nas oświecisz na czym zasadza się owa sztama M. Jurka z PiSem. Dał temu wyraz po odpadnięciu z wybowrów. Politycznie i ideowo jest mu zdecydowanie bliżej do PIS niż do sprzedawczyków z PO.
|
| Śr lis 10, 2010 11:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus napisał(a): A Ty rozumiesz co znaczy określenie "cywilizacja smierci", skoro piszesz, że nie chodzi o zycie .... Alus, albo czytaj bardziej ze zrozumieniem, albo celowo nie przekręcaj tego co napisałem, a napisałem że nie chodzi tylko o kwestię życia, a nie ,,że nie chodzi o zycie''. Cywilizacjia śmierci prócz zabijania życia to także walka z Kościołem Jezusa i jego wyznawcami, sekularyzacjia państwa, zabijanie wartości i moralności chrześcijańskiej, dopalacze itd........to tylko te przykłady które PO stopniwo i konsekwentnie już realizuje, a jedynym hamulcem jest PIS zwalczany przez wszystkie znaczące obozy polityczne. Ostatni bastion katolicyzmu w polityce. I widać jak na dłoni jak nasza wiara nie leży na rękę PO, wiara dzięki której mamy dziś wolną Polskę nie leży na rękę PO. Smutne ale prawdziwe. Czyzbym cos przeoczyla i to nie PO zwalcza dopalacze, tylko PiS? I moze wyjasnisz na czym wg ciebie polega chrzescijanstwo i jak to sie ma do postawy PiSu? Bo moze faktycznie jest to partia chrzescijanska, tylko " chrzescijanska inaczej"? Z tego co ja wiem, to jedna z absolutnych podstaw chrzescijanstwa jest przebaczenie. Najpozniej "zanim zlozysz swoj dar przed oltarzem, idz i pojednaj sie z bratem". Jak to wyglada w wykonaniu prezesa JK, to sami widzimy. Sekularyzacja panstwa, jako przejaw "cywilizacji smierci"? No coz, kwestia definicji. Czyli panstwo islamskie jest jak najbardziej przejawem "cywilizacji milosci"? Ja jestem za rozdzialem panstwa i Kosciola. Moze nie az tak radykalnym jak we Francji, ale lepiej tak, niz na odwrot. Kiedy to niekatoliccy obywatele musza czuc sie jak obywatele drugiej, albo trzeciej kategorii, bo kazda uroczystosc panstwowa polaczona jest z oprawa katolicka. Ale z zydowska, muzulmanska, czy nawet zielonoswiatkowa juz nie. O ateistach nie wspominajac. quas napisał(a): Alus napisał(a): Może nas oświecisz na czym zasadza się owa sztama M. Jurka z PiSem. Dał temu wyraz po odpadnięciu z wybowrów. Politycznie i ideowo jest mu zdecydowanie bliżej do PIS niż do sprzedawczyków z PO. Czyli jednak myslenie zyczeniowe.... A co na to Marek Jurek sam? A cywilizacja smierci, ktora popiera in-vitro, ktorego celem jest to, zeby dzieci sie rodzily, to jakos nie bardzo.... Aborcja, to fakt. Zabija sie dzieci. Ale celem in vitro nie jest usmiercanie zarodkow.
Ostatnio edytowano Śr lis 10, 2010 11:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr lis 10, 2010 11:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus, albo czytaj bardziej ze zrozumieniem, albo celowo nie przekręcaj tego co napisałem, a napisałem że nie chodzi tylko o kwestię życia, a nie ,,że nie chodzi o zycie''. Cywilizacjia śmierci prócz zabijania życia to także walka z Kościołem Jezusa i jego wyznawcami, sekularyzacjia państwa, zabijanie wartości i moralności chrześcijańskiej, dopalacze itd........to tylko te przykłady które PO stopniwo i konsekwentnie już realizuje, a jedynym hamulcem jest PIS zwalczany przez wszystkie znaczące obozy polityczne. Ostatni bastion katolicyzmu w polityce. I widać jak na dłoni jak nasza wiara nie leży na rękę PO, wiara dzięki której mamy dziś wolną Polskę nie leży na rękę PO. Smutne ale prawdziwe. Wiara nigdy nie lezy/ nie leżała w ręku ŻADNEJ partii. A napewno piętnowanie z ambony posłanki, że "sterują nią siły szatana" nie nalezy do depozytu wiary.....jak to uczynił dziś kapłan na Mszy za zabitych w katastrofie smoleńskiej. Jesli chodzi Ci o ratowanie tego rodzaju Kościoła, to masz rację, PiS ratuje taki Kosciół....ale liczba wiernych bedzie systematycznie spadać  .....to jedna z przyczyn sekularyzacji. Ludzie szukaja w Kosciele miłości, pokoju, pojednania, nie wyklinania, piętnowania....Kościół wojujący z ludźmi zawsze przegrywał. "Kapłan jest świadkiem i narzędziem Bożego Miłosierdzia!", JPII, "Dar i Tajemnica". Z dopalaczmi trafiłes dokładnie kulą w płot  ....cała batalia p-ko PO tyczy się akurat, ze PO zakazując dystrybuchi dopalaczy godzi w prawa, wolnośc człowieka. Alus napisał(a): Wcale nie poszczególni duchowni, bo w niejednej parafi ksieża broniąc życia, w tak ważnej obecnie dla Polski sprawie jak in-vitro, wyrażajac stanowczy sprzeciw zabijaniu życia, jednocześnie wyrażają aprobatę dla głosu PIS w tej sprawie a sprzeciw dla otwartości i chęci PO we wprowadzaniu cywilizacji śmierci. Jeżeli walka Kościoła o każde życie i jego głos w tej sprawie jest dla ciebie budowaniem królestwa Bożego na ziemi i tylko dla wtajemniczonych to tylko mogę współczuć. Zapominasz tylko słowa JK, że w sprawie głosowania projektu in vitro J.K. nie nakazuje dyscypliny partyjnej. Zapewne posłowie PiS będa głosować adekwatnie jak głosowali w 2007 w kwestii aborcji. Cytuj: Dał temu wyraz po odpadnięciu z wybowrów. Politycznie i ideowo jest mu zdecydowanie bliżej do PIS niż do sprzedawczyków z PO. I dlatego opuścił szeregi PiS. Chciejstwo i zyczenioewe postrzeganie nie tworzy rzeczywistości.
|
| Śr lis 10, 2010 11:46 |
|
 |
|
Gita2
|
Alus! Bywasz upierdliwa do bólu. Z uporem maniaka forsujesz temat :Marek Jurek. Odśwież więc swoją pamięć i przypomnij sobie, że W II turze wyborów prezydenckich Marek Jurek poparł Jarosława Kaczyńskiego.To było tak niedawno, a Ty już zapomniałaś???
|
| Śr lis 10, 2010 12:10 |
|
|
|