Agitacja polityczna z ambony
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Agitacja polityczna z ambony
Przeciez juz ci napisalam o czym ma byc homilia. Nie chcesz, nie wierz. Twoj problem.
A opinia "wszystkich Polakow" w sprawie Kosciola katolickiego, jest mi, delikatnie mowiac, obojetna. Gdybys powiedzial o opinii "wszystkich katolikow", to moglibysmy dyskutowac. Kosciol nie jest niczyja prywatna wlasnoscia, poza Panem Bogiem, ktory nas wszystkich znosi.
|
Pn gru 06, 2010 9:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kosciol nie jest niczyja prywatna wlasnoscia, poza Panem Bogiem, ktory nas wszystkich znosi. I na tym powinna zakończyć się twoja wypowiedź, bo księża i nas rozliczy Bóg.
|
Pn gru 06, 2010 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo wygodne wyjasnienie. Obawiam sie, ze na sadzie ostatecznym nie wystarczy. Dlatego nie mam zamiaru biernie patrzec na niszczenie tego, co dobre. a ty, rob jak chcesz.
|
Pn gru 06, 2010 9:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): To ty chcesz jakichs ustaw dla Kosciola. Mi to nie potrzebne. Ale jestem przeciw rozwalaniu Kosciola przez bladzacych ksiezy. Bo to nie ich prywatna wlasnosc. Jezeli nie przestrzegaja nauki Kosciola, to trzeba im o tym przypomniec. Jezeli jawnie klamia - to jawnie sprostowac. Proszę o rozwinięcie tematu: czy dzielenie księży na słusznych i błądzących oraz napominanie i karanie krnąbrnych kapłanów to nowa koncepcja polityczna w PO ? Kamala napisał(a): Bardzo wygodne wyjasnienie. Obawiam sie, ze na sadzie ostatecznym nie wystarczy. Dlatego nie mam zamiaru biernie patrzec na niszczenie tego, co dobre. a ty, rob jak chcesz. I od kiedy to PO weszła w kompetencje Sądu Ostatecznego ?!
|
Pn gru 06, 2010 9:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
oleksa57, najpierw napisz, jak ty rozumiesz Kosciol, bo bez tego nie mamy o czym rozmawiac. Tylko zeby nie bylo nieporozumien: dla mnie Kosciol to nie jest partia polityczna. I nie poglady partyjne powinny decydowac o zachowaniu wierzacych.
|
Pn gru 06, 2010 9:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wyraża się w bezwarunkowym i bezkrytycznym popieraniu PO. Abp Nycz w podległej mu archidiecezji agitował na rzecz Komorowskiego. Są świadectwa kleryków, że czynił to również w podległych mu seminariach. Świadectwa anonimowych kleryków???......konkretnie - w czyim posiadaniu znajdują sie owe świadctwa.....bez ich ujawnienia mogą być tylko traktowane w kategori "jedna pani drugiej pani... klepie bzdury" Cytuj: Pozostali przeze mnie wymienieni używani są w mediach zawsze gdy rząd potrzebuje poparcia czy to w sprawie krzyża, czy in vitro. Nie zamierzam rozwodzić się na temat tego, co jest robione jawnie na oczach narodu. Który z pozostałych przyznał prawo do In vitro? ...lub powiedział, że krzyże powinny zniknąc z przestrzeni....konkrety, bo Twoje wypowiedzi podchodzą pod pomówienia. Cytuj: Staw wreszcie czoła rzeczywistości i przyznaj, że to Ty nie możesz znieść krytyki PO i to jest Twój problem. Takich, co pojęli całą szpetotę rządów PO jest wielu i coraz to więcej. Czy sądzisz, że należy zakazać krytyki PO?! Gdy w 2005 PO zanurzyła zęby w PIS, było to traktowane jako fundamentalne prawo demokracji. Czy coś się wmiędzyczasie zmieniło, a ja o tym nie wiem? Twoja alergia na PO nie przekłada się na prawo kapłanów do plecenia z ambony kazań politycznych. Ewangelia to nie statut partii....a jeśli duchony nie dostrzega róznicy, to należy mu przypomnieć słowa Chrystusa - "Nikt nie może dwu panom służyć....... Cytuj: To dlaczego próbujecie?! Oglądasz się na ulicy czy nie ma łapanki szwadronów PO?  .....a może te szwadrony nie wpuszczają Cie do lokalu wyborczego? Cytuj: Proszę o rozwinięcie tematu: czy dzielenie księży na słusznych i błądzących oraz napominanie i karanie krnąbrnych kapłanów to nowa koncepcja polityczna w PO ? Właśnie - rozwiń zatem temat niesłusznych biskupów, których nazwiska wymieniłaś, ale z konkretami. A jakbyś nie pamietała: - "Kościół respektuje słuszną autonomię porządku demokratycznego i nie ma tytułu do opowiadania się za takim albo innym rozwiązaniem instytucjonalnym lub konstytucyjnym" Encyklika "Centesimus annus" 1991r.
|
Pn gru 06, 2010 10:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: to należy mu przypomnieć słowa Chrystusa - "Nikt nie może dwu panom służyć....... Dlatego jasno się określają komu służą. Bogu i wiernym (a nie PO) gdzie wierni nie występują w roli następnego pana tylko są owieczkami. Cytuj: "Kościół respektuje słuszną autonomię porządku demokratycznego i nie ma tytułu do opowiadania się za takim albo innym rozwiązaniem instytucjonalnym lub konstytucyjnym" Encyklika "Centesimus annus" 1991r. W homilii nie było krytyki podstaw prawnych państwa i demokracji a jedynie postaw moralnych pewnych obywateli. Co ma Encyklika do tego a piernik do wiatraka?
|
Pn gru 06, 2010 10:08 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A kogo jeszcze? Komitetu do spraw cenzury, czy jakiej instytucji nadzorczej? I to ma byc odpowiedz czlowieka inteligentnego? Pytaniem na pytanie? Po co kilka nastepnych linijek z domyslami i wymyslami? Nieprosciej napisac; "Nie wiem.", szczegolne jesli jest prosba o odpowiedz zwiezla? Gdyby Kosciol zdecydowal sie na przyznanie racji ludziom z gminu, mial podobne poglady do Twoich i Gity2, to niech zapomni o szczegolnych przywilejach jakim jeszcze jest obdarzony. Juz nie bedzie "prosze ksiedza" czy wysluchiwania w skupieniu biskupow przy uroczystosciach panstwowych. Kosciol stanie sie jeszcze jedna grupa ludzi walczacych o dobra tego swiata, z wszelkimi konsekwencjami takiego zachowania.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn gru 06, 2010 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I to ma byc odpowiedz czlowieka inteligentnego? Pytaniem na pytanie? Stosuje dokładnie Waszą taktykę, więc chyba z naszą inteligencją jest coś nie tego. A przy okazji. Czy piszesz z zagranicy skoro nie używasz polskich liter czy masz inny problem? Cytuj: to niech zapomni o szczegolnych przywilejach jakim jeszcze jest obdarzony. Jestem za tym aby odebrać dopłaty dla Kościoła i opodatkować tak jak w Niemczech, wiernych. Przynajmniej pozbylibyśmy się wydmuszek z naszych szeregów. Ze zdeklarowanych 90% katolików skurczyły by się szeregi do 30-50% - może.
|
Pn gru 06, 2010 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): oleksa57, najpierw napisz, jak ty rozumiesz Kosciol, bo bez tego nie mamy o czym rozmawiac. Tylko zeby nie bylo nieporozumien: dla mnie Kosciol to nie jest partia polityczna. I nie poglady partyjne powinny decydowac o zachowaniu wierzacych. Zaproponowałaś nieco zbyt szeroki temat, bo za godzinę wychodzę do pracy i w tym czasie nie zdołam wyczerpująco opisać, jak rozumiem Kościół. Czynienie zastrzeżeń w rodzaju: "dla mnie Kościół to nie jest partia polityczna "jest wpuszczaniem dyskusji w kanał obliczony na wyczerpanie przeciwnika, aż do opadnięcia z sił, bo przecież każdy wie,Kościół partią polityczną nie jest. Masz rację, poglądy partyjne nie powinny decydować o zachowaniu wierzących. Poglądy polityczne wierzących powinny być zgodne z wiarą. Życie jakiego doświadczamy, zarówno osobiste, jak i pojmowane szerzej, w skali zwanej polityką, powinno zostać poddane osądowi wiary i dekalogu: co dobre, należy przyjąć, a co złe, odrzucić. Nikt tego nie może zabronić ani poszczególnym wiernym, ani tym bardziej pasterzom- przecież to oni są postawieni na straży Ewangelii i dziedzictwa wiary.
|
Pn gru 06, 2010 10:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: co dobre, należy przyjąć, a co złe, odrzucić. I to zawierała homilia.
|
Pn gru 06, 2010 10:29 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Stosuje dokładnie Waszą taktykę, Czyli jestes zaraza stojaca na zdradzie Polski - rowniez.  Czlowieku, z jednej strony dobrze, z innej zle. Kosciol ma rozszerzac swoja dzialalnosc, nie kurczyc. Ale moze i racja. Nie wiem. Cytuj: bo za godzinę wychodzę do pracy Juz drugi post w ktorym czytam, ze wychodzisz do pracy. Mam nadzieje, ze kiedys uda Ci sie wyjsc z tego domu. 
|
Pn gru 06, 2010 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Juz drugi post w ktorym czytam, ze wychodzisz do pracy. Mam nadzieje, ze kiedys uda Ci sie wyjsc z tego domu.  ~Dural, czy Ty naprawdę monitorujesz to forum?!
|
Pn gru 06, 2010 10:39 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Nie. Naumyslnie - tak.  Spoznisz sie.
|
Pn gru 06, 2010 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Życie jakiego doświadczamy, zarówno osobiste, jak i pojmowane szerzej, w skali zwanej polityką, powinno zostać poddane osądowi wiary i dekalogu: co dobre, należy przyjąć, a co złe, odrzucić. Nikt tego nie może zabronić ani poszczególnym wiernym, ani tym bardziej pasterzom- przecież to oni są postawieni na straży Ewangelii i dziedzictwa wiary. Polityka, jak inne dziedziny podlegają osądom. Tylko trzeba zastosowac metodę Koscioła - piętnujemy grzech, nigdy człowieka. I nigdy nie potępiamy człowieka z ambony - to klasyczna antyewangelizacja. - "Chrystus potępia zło, grzech, nigdy zaś człowieka" (Myśli wybrane, ks J. Popiełuszko. http://kspopieluszko.blogspot.com/2010/ ... zka-3.html
|
Pn gru 06, 2010 11:52 |
|
|
|