Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
maly_kwiatek napisał(a): Zastanawiające, z jaką zaciekłością niektórzy usiłują zasypać potokiem słów nie tylko prawdę o Katyniu, czy Smoleńsku. Zasypaliby najchętniej pamięć o tym, że kilkadziesiąt tysięcy Polaków zostało zamordowanych przez Rosjan. Zupełnie, jakby mieli za to płacone.
maly_kwiatku, probujemy ci wytlumaczyc, ze aktualnie o "prawdzie" to mozna dyskutowac, a nie oglaszac przypuszczenia jako niezbite fakty. Jak widac, wiele osob ma podobny poglad na te sprawe i stad tyle wypowiedzi. A ty nawet nasze zaangazowanie w tym temacie (przyznaje, nie po tej linii, po ktorej ty chciales miec odpowiedzi) traktujesz jako "atak na prawde". Dla mnie mozna dyskutowac i protestowac, kiedy zostana ogloszone jakiekolwiek oficjalne wyniki i kiedy beda jawnie niezgodne z faktami. Na razie jakie mamy fakty? Trudno powiedziec, bo nawet ow slynny telefon, o ktorym pisal Dural (i gazety) okazal sie byc oszustwem. maly_kwiatek napisał(a): to już chyba nie ma znaczenia ile razy Youtube zdejmowało film z internetu, czy ktoś to robił jakimiś nieznanymi mi technikami. Fakty są jednoznaczne, że kilkadziesiąt razy film znikał z Youtube i kilkadziesiąt razy umieszczany był tam przez internautów, którzy zapisali sobie kopię filmu. Polska to nie Chiny i ludzie nie dadzą się zastraszyć, choć nieraz zdarzało się, ze Polaków zabijano. Mozliwe, ze film zostawal zdejmowany, ale niekoniecznie z powodow spiskowych. Tyle, ze ty innych w ogole nie przyjmujesz do wiadomosci. W Niemczech, w ostatnim programie "Wetten dass,..." ulegl nieszczesliwemu wypadkowi jeden z uczestnikow. Oczywiscie flimik z jego wypadkiem pojawil sie natychmiast na youtube. Dzis go nie znajdziesz, z powodow moralnych. Chodzi o to, zeby zachowac jakas sfere prywatna i zeby miliony nie ogladaly wszystkich szczegolow. I ja to rozumiem. Zdjecie z youtube jest technicznie mozliwe, ale przyczyny niekoniecznie musza byc spiskowe. Szczegolnie, ze podalam ci rozne warianty, dlaczego ktos moglo probowac to zrobic. Tobie podoba sie tylko jeden: sily specjalne chca zaciemnic prawde... Wychodzi na to, ze sa to niedorozwiniete sily specjalne, albo niedouczone, co znowu wpisuje sie w przyczyny "oficjalne" katastrofy: brak wlasciwego wyszkolenia i przestrzegania procedur. Dodalabym: we wszystkich krajach posowieckich. No ale to nie ma znamion bohaterstwa, o ktore jak mam wrazenie, starasz sie walczyc. Tak jakby prezydent Polski po prostu nie mogl zginac w "zwyczajnej" katastrofie. maly_kwiatek napisał(a): to już chyba nie ma znaczenia Smutne to się zaczyna robić. To nikt z Was nie rozumie, co to jest szacunek dla Prezydenta Polski? Szacunek dla śmierci?
Prawdę mówiąc nie myślałem, że dożyję czasu, gdy w teoretycznie wolnej Polsce, patriotyczna troska o wyjaśnienie przyczyn tragicznej katastrofy w której ginie Prezydent Polski i wszyscy zwierzchnicy Polskiego Wojska spotka się z szyderstwem i ośmieszaniem tak wielu osób.... A teraz pytanie wprost do ciebie maly_kwiatku: Gdzie my osmieszamy prezydenta? Gdzie brakuje nam do niego szacunku? Gdzie szydzimy i osmieszamy innych? Bo nie zakladamy apriori, ze prezydent mogl tylko polec, a nigdy zginac w "zwyczajnej" katastrofie spowodowanej zaniedbaniami niedouczonych sluzb, ktore nieprzestrzegaja procedur i ktorym sie kilka ryzy udawalo mimo tego wyladowac? Bo nie chcemy z gory zalozyc, ze ukrywa sie spisek na miare miedzynarodowa, a nie - jezeli w ogole na tym etapie mozna mowic o "ukrywaniu" - zaniedbania sluzb obu krajow, ktore powinny byc sprawne, wyszkolone, zdyscyplinowane, a sa .... no coz, to chyba kazdy widzi. Bo prezydent nie jest dla nas "nadczlowiekiem", tylko dlatego, ze zostal wybrany na prezydenta?
|
Wt gru 14, 2010 8:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kwiatku - jeśli chodzi o rzetelna informację http://wyborcza.pl/1,75248,8809002,Jak_ ... wonil.htmlPrzy czym Igor Janke jest prawicowym dziennikarzem, a Piotr Skwieciński ultraprawica, apologeta PiS i przez PiS mianowany szefem PAP....zatem kontra nie wypowiadają "kłamliwi" z GW i na dodatek całosc w Rzepie.
|
Wt gru 14, 2010 8:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kwiatku - jeśli chodzi o rzetelna informację http://wyborcza.pl/1,75248,8809002,Jak_ ... wonil.htmlPrzy czym Igor Janke jest prawicowym dziennikarzem, a Piotr Skwieciński ultraprawica, apologeta PiS i przez PiS mianowany szefem PAP....zatem kontra nie wypowiadają "kłamliwi" z GW i na dodatek całosc w Rzepie. GW gwarantem rzetelności i obiektywizmu? Litości!!!
|
Wt gru 14, 2010 9:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Alus napisał(a): Kwiatku - jeśli chodzi o rzetelna informację http://wyborcza.pl/1,75248,8809002,Jak_ ... wonil.htmlPrzy czym Igor Janke jest prawicowym dziennikarzem, a Piotr Skwieciński ultraprawica, apologeta PiS i przez PiS mianowany szefem PAP....zatem kontra nie wypowiadają "kłamliwi" z GW i na dodatek całosc w Rzepie. GW gwarantem rzetelności i obiektywizmu? Litości!!! A Rzepa tez nie???? Czy zobaczyles GW i przestales czytac?
|
Wt gru 14, 2010 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W rzepie piszą dziennikarze o różnych poglądach dlatego Rzepę szanuję odwrotnie niż GW. Uwaga dotyczy GW a nie tematu.
|
Wt gru 14, 2010 9:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: GW gwarantem rzetelności i obiektywizmu? Litości!!! Nie masz nawet grama litości wobec siebie.....precyzyjnie pisze, że sprawa opisana jest w Rzepie....ale Ty jak przystało rozjuszonego byka reagujesz na czerwone-GW z autentyczną pasją 
|
Wt gru 14, 2010 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby GW napisało iż Ziemia obraca się wokół Słońca musiałbym to sprawdzić - tak na wszelki wypadek - w Wikipedii oraz Encyklopedii. 
|
Wt gru 14, 2010 9:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kwiatku - jeśli chodzi o rzetelna informację http://wyborcza.pl/1,75248,8809002,Jak_ ... wonil.htmlPrzy czym Igor Janke jest prawicowym dziennikarzem, a Piotr Skwieciński ultraprawica, apologeta PiS i przez PiS mianowany szefem PAP....zatem kontra nie wypowiadają "kłamliwi" z GW i na dodatek całosc w Rzepie. Kolejna z kategorii "rzetelnych informacji" http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rzad-wi ... omosc.html
|
Wt gru 14, 2010 10:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niezależnie od mojej opinii n/t krętactw, zaniedbań i przekrętów związanych z katastrofą, nachodzi mnie refleksja ogólniejsza; polaryzacja WSZYSTKICH poglądów osób z dwu "obozów" wzdłuż linii podziału. Jak ktoś jest za PO, to nie ma siły żeby przyznał np. że: - że jest coś nieprawidłowego w śledztwie smoleńskim albo że mógł to nie być wypadek - powiedział ze zaproszenie gen,Jaruzelskiego na salony prezydenckie jest skandalem - należy dokonać uczciwej lustracji nie mówiąc już o dekomunizacji - nasza polityka zagraniczna po "złagodzeniu" zanotowała same wpadki - okres ostatnich 3 lat to okres bezprzykładnego chaosu w finansach państwa i wzrostu długo publicznego - że była jakaś afera hazardowa czy gruntowa - że polityka gospodarcza jest odwrotna do zapowiadanej (podwyżka podatków, zmniejszenie wolności gospodarczej) itd itp
Z drugiej strony identycznie jest po stronie zwolenników PiS - NIKT nie wypowie się z kolei odwrotnie ani nie przyzna rządowi PO racji w ŻADNEJ sprawie.
(Nie, nie uważam że osiągnięcia, winy i stopień obłudy tych dwu partii są jednakowe. Ale to nieważne, nie to mnie przeraża. Przeraża mnie że tak wielu z nas kształtuje swe poglądy w zależności od wcześniejszej decyzji o poparciu którejś ze stron !)
To przecież jest jakaś patologia ! W normalnym świecie różni ludzie mają rózne poglądy na różne sprawy. A tu nagle są dwie grupy ludzi które na RÓŻNE sprawy mają to samo zdanie w zależności od tego z ktorą partią sympatyzują.
Można przecież popierac jedną z partii - ale nie zgadzać się z nią w wielu kwestiach (ze względu na to że w większej ilości czy w wazniejszych kwestiach się zgadzamy). Ale tak ? Czy nie oznacza to jakiegoś braku własnego osądu ?
|
Wt gru 14, 2010 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy nie oznacza to jakiegoś braku własnego osądu ? Doszliśmy do muru i wiadomo iż żadna ze stron nie ustąpi. Czas na zmiany. Już kiedyś skłóconą prawicę pogodził SLD i widać, iż PO oraz PiS poszli po rozum do głowy i wymyślili koła ratunkowe w postaci Palikota oraz PJN. Czy na tą zmyłkę dadzą się nabrać wyborcy?
|
Wt gru 14, 2010 11:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak ktoś jest za PO, to nie ma siły żeby przyznał np. że: Aby przyznać należy podzielac racje...przeciez nie chodzi Co o "przyznanie dla przyznania" Cytuj: - że jest coś nieprawidłowego w śledztwie smoleńskim albo że mógł to nie być wypadek Zbyt małą mam wiedzę merytoryczn, aby wyłapywać nieprawidłowości, ufam, za to, że znajdują się w kraju uczciwi fachowcy i wyłapią, zniwelują nieprawidłowości.... nie dokonają tego pieniacze i zwolennicy teorii spiskowych. W zamach nie wierzę - więc nie przyznam Cytuj: - powiedział ze zaproszenie gen,Jaruzelskiego na salony prezydenckie jest skandalem Musiałaby przyznać, że wysłanie listu polskiego episkopatu "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie" było także skandalem. Cytuj: - należy dokonać uczciwej lustracji nie mówiąc już o dekomunizacji Ale autentycznie uczciwej, bez podtekstów politycznych i łapania czarownic. Cytuj: - nasza polityka zagraniczna po "złagodzeniu" zanotowała same wpadki To Twoje zdanie, lub osób związach z PiS....mam przyznac rację ludziom, których wypowiedzi, oceny, uznaję jedynie za polityczną rozgrywkę? Cytuj: - okres ostatnich 3 lat to okres bezprzykładnego chaosu w finansach państwa i wzrostu długo publicznego Czy tylko chaosu? - skoro Rostowski dostaje wysokie noty od międzynarodowych gremiuów ekonomicznych? Dług rośnie....ale nie tylko na skutek wewnętrzej polityki, kto nie dostrzega kryzys światowego, bankructw państw, tworzy fikcję. Cytuj: - że była jakaś afera hazardowa czy gruntowa Poczekam na postanowienie niezaleznej Prokuratury, komisje sejmowe uznaję jako PR dla posłów i robienie kasy. Cytuj: - że polityka gospodarcza jest odwrotna do zapowiadanej (podwyżka podatków, zmniejszenie wolności gospodarczej) W pewnych aspektach jest  ......ale nie dostrzeganie światowej sytuacji, też jest przekłamywaniem.....Grecja, Islandia, Irlandia też zapowiadały dalszy rozkwit kraju. Hiszpania, Portugalia także niestety nie realizują polityki rozwoju. Do bolączek, ale nie jest to tylko domena rządu PO, zaliczam marazm w kwestii bezrobocia, co skutkuje albo biedą w kraju, albo emigracją prężnej, odważnej młodzieży. Cytuj: Z drugiej strony identycznie jest po stronie zwolenników PiS - NIKT nie wypowie się z kolei odwrotnie ani nie przyzna rządowi PO racji w ŻADNEJ sprawie.
(Nie, nie uważam że osiągnięcia, winy i stopień obłudy tych dwu partii są jednakowe. Ale to nieważne, nie to mnie przeraża. Przeraża mnie że tak wielu z nas kształtuje swe poglądy w zależności od wcześniejszej decyzji o poparciu którejś ze stron !)
To przecież jest jakaś patologia ! W normalnym świecie różni ludzie mają rózne poglądy na różne sprawy. A tu nagle są dwie grupy ludzi które na RÓŻNE sprawy mają to samo zdanie w zależności od tego z ktorą partią sympatyzują. W rzeczywistości nie ma takiego podziału na pół pośród społeczenstwa, jak prezentują to media. Wielu pośród moich znajomych prezentuje różne poglądy i w dyskusjach nie zachodzi podział na linii PO/PiS. A ewidentnie brak dwubiegunowego podziału udowodniły wybory samorządowe - ponad 60% prezydentów, burmistrzów, wójtów nie przynależy do żadnej partii.
Ostatnio edytowano Wt gru 14, 2010 11:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 14, 2010 11:31 |
|
 |
SweetChild
|
Marek MRB napisał(a): Jak ktoś jest za PO, to nie ma siły żeby przyznał np. że: - że jest coś nieprawidłowego w śledztwie smoleńskim albo że mógł to nie być wypadek - powiedział ze zaproszenie gen,Jaruzelskiego na salony prezydenckie jest skandalem - należy dokonać uczciwej lustracji nie mówiąc już o dekomunizacji - nasza polityka zagraniczna po "złagodzeniu" zanotowała same wpadki - okres ostatnich 3 lat to okres bezprzykładnego chaosu w finansach państwa i wzrostu długo publicznego - że była jakaś afera hazardowa czy gruntowa - że polityka gospodarcza jest odwrotna do zapowiadanej (podwyżka podatków, zmniejszenie wolności gospodarczej) itd itp Tyle teorii, a jakie są fakty? Chociażby moja skromna osoba jest za PO (w znaczeniu "głosowała na PO") i mam wrażenie, że najczęściej wskazuję, iż polityka gospodarcza jest odwrotna do zapowiadanej. Nie przeczę, że była afera gruntowa, nie bronię posłanki Sawickiej i uważam, że zastosowana przez CBA prowokacja była usprawiedliwiona. Nie neguję nieprawidłowości w śledztwie smoleńskim, ale po pierwsze nie uważam, aby były one mocną przesłanką za zamachem czy spiskiem a po drugie nie uważam, aby były to zaniedbania wielkiej wagi. Natomiast przyznaję, że zaproszenia gen. Jaruzelskiego na salony prezydenckie skandalem bym nie nazwał, zupełnie nie zgodzę się, że nasza polityka zagraniczna po "złagodzeniu" zanotowała same wpadki (wręcz przeciwnie, uważam że beznadziejna była polityka zagraniczna prowadzona przez Kaczyńskich i Fotygę). Marek MRB napisał(a): Z drugiej strony identycznie jest po stronie zwolenników PiS - NIKT nie wypowie się z kolei odwrotnie ani nie przyzna rządowi PO racji w ŻADNEJ sprawie. Też bym tak tego nie ujął, są fanatycy i zwolennicy. Co do fanatyków to masz rację, ale z reguły są oni niezdolni do jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji. Za to są niezwykle płodni i piszą posty z szybkością karabinu maszynowego. Stąd stwarzają wrażenie przewagi liczebnej. Jakiś czas temu wypowiadali się tu zwolennicy PiS w stylu mickeda czy wcześniej 1KOR13, ale niestety umilkli. Prawo inflacji Kopernika jest nieubłagane  Marek MRB napisał(a): To przecież jest jakaś patologia ! W normalnym świecie różni ludzie mają rózne poglądy na różne sprawy. A tu nagle są dwie grupy ludzi które na RÓŻNE sprawy mają to samo zdanie w zależności od tego z ktorą partią sympatyzują. Zgadzam się. Powiedziałbym, że ta patologia to logika wojny: jesteśmy my i jest śmiertelny wróg. W mojej ocenie takie postrzeganie jest charakterystyczne szczególnie dla jednej strony barykady. Marek MRB napisał(a): Można przecież popierac jedną z partii - ale nie zgadzać się z nią w wielu kwestiach (ze względu na to że w większej ilości czy w wazniejszych kwestiach się zgadzamy). Ale tak ? Czy nie oznacza to jakiegoś braku własnego osądu ? Jeszcze bardziej komiczne (ale raczej w kategoriach czarnego humoru) jest budowanie własnego zdania na prostej negacji. Czyli skoro pan X jest za to ja jestem przeciw, a skoro pan X jest przeciw to ja jestem za.
|
Wt gru 14, 2010 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Jeszcze bardziej komiczne (ale raczej w kategoriach czarnego humoru) jest budowanie własnego zdania na prostej negacji. Czyli skoro pan X jest za to ja jestem przeciw, a skoro pan X jest przeciw to ja jestem za. 
|
Wt gru 14, 2010 11:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alu nie będe polemizował w kwestiach szczegółowych, bo chodzi mi o ogólna postawę polaryzacji. W rzeczywistości nie ma takiego podziału na pół pośród społeczenstwa, jak prezentują to media. Wielu pośród moich znajomych prezentuje różne poglądy i w dyskusjach nie zachodzi podział na linii PO/PiS.[/quote]Zgoda. Ale z reguły to są ludzie którzy nie są zwolennikami żadnej z tych partii (a najczęściej mówią w ogóle żle o politykach i polityce). Mi natomiast chodzi o ludzi popierających generalnie którąś z partii - przecież niemożliwe by zgadzali się we wszystkim. Widac to zresztą po naszym forum  Cytuj: A ewidentnie brak dwubiegunowego podziału udowodniły wybory samorządowe - ponad 60% prezydentów, burmistrzów, wójtów nie przynależy do żadnej partii. Ale chyba żaden z nich nie jest przez kogoś popierany, to "nienależenie" jest strasznie "papierowe"
|
Wt gru 14, 2010 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zgoda. Ale z reguły to są ludzie którzy nie są zwolennikami żadnej z tych partii (a najczęściej mówią w ogóle żle o politykach i polityce). Mi natomiast chodzi o ludzi popierających generalnie którąś z partii - przecież niemożliwe by zgadzali się we wszystkim. Pośród moich znajomych, rodziny, znajdują sie zwolennicy wszystkich partii, z SLD włącznie. I osoby nie popierające żadnej partii. Poza 4-5 osobami nie wychodzacymi poza kręgi RM i Ndz, wszyscy potrafimy wspólnie dyskutować, wykazując błędy, krętactwa, osiagniecia, sukcesy polskiej polityki przez ostatanie kilkanaście lat. Typowe  - imieniny, urodziny nie odbywają sie bez polemik politycznych Cytuj: Ale chyba żaden z nich nie jest przez kogoś popierany, to "nienależenie" jest strasznie "papierowe" Zakładają swoje komitety poparcia...choćby prezydent mojego miasta Kielc. Na I i II kadencję przjął poparcie PO i PiS. Ale aby uniezaleznić się od nacisków partyjnych, stworzył niezależny komitet wyborczy "Porozumienie Samorządowe". Wygrał wybory na III kadencję i wprowadził do RM i do sejmiku wojewódzkiego radnych z PS. Kielce w ostatnich latach rozwijają sie, kwitną....ale nie brakuje mankamentów - najboleśniejszy to wysokie bezrobocie, najwyższe pośród miast wojewódzkich 
|
Wt gru 14, 2010 12:12 |
|
|
|