Antyterroryści staną z puszkami na ulicach
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Antyterroryści staną z puszkami na ulicach
Cytuj: Możesz wybrać tylko jedną opcję No właśnie. Tylko że nic nie jest czarno białe tylko ma wiele odcieni, ale nie w tej sondzie. Nie wiem kto wymyślił tak głupawe pytania na które nie sposób rozumnie odpowiedzieć.
|
N sty 09, 2011 18:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Ale wracając do meritum, to WOŚP zatyka dziury po NFZ i chorym, nieszczelnym systemie finansowania służby zdrowia.. Fakt - zatyka. Ale np dzięki WOŚP ponad 90% noworodkom przeprowadza sie przesiewowe badania słuchu. Jesteśmy w tej dziedzinie wśród ścisłej czołówki na świecie. NFZ był/ jest i chyba długo będzie niewydolny, z masą urzędników zarabiających powyżej średniej krajowej 
|
N sty 09, 2011 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: NFZ był/ jest i chyba długo będzie niewydolny, z masą urzędników zarabiających powyżej średniej krajowej  To może czas to zmienić a nie zatykać dziury. Piszesz to tak jakby ta farsa (NFZ) miała istnieć do końca świata czyli tak długo jak WOŚP czyli nawet o parę dni dłużej. Makabra!
|
N sty 09, 2011 18:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To może czas to zmienić a nie zatykać dziury. Piszesz to tak jakby ta farsa (NFZ) miała istnieć do końca świata czyli tak długo jak WOŚP czyli nawet o parę dni dłużej. Makabra! Bez zatykania dziur śmiertelność dzieci i noworodków stanowiałaby dużo większy %. A istnienie NFZ nie jest uzależnione ani od WOŚP ani mojego pisania. Jak chyba wszyscy w tym naszym kraju chciałabym aby jak najszybciej wiele dziedzin uległo zmianie...ale...albo niemoc, albo wybory, albo układy, albo brak finansów....i tak przez 5/10/15/20 większość spraw nie załatwionych, albo załatwionych "na pół gwizdka". I właśnie WOŚP ukazuje dosadnie tą bryndzę...
|
N sty 09, 2011 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak chyba wszyscy w tym naszym kraju chciałabym aby jak najszybciej wiele dziedzin uległo zmianie... Jest niby taka broń żeby coś zmienić. WYBORY!!! Tylko dlaczego wciąż źle wybieramy i czy w ogóle mamy jakiś wybór.
|
N sty 09, 2011 20:56 |
|
|
|
 |
Zlad
|
Witam jestem Paweł. Jestem tu nowy i od razu postanowiłem włączyć się do dyskusji. Po pierwsze należy zastanowić się czy zbiórki na takie cele są potrzebne - W krajach zamożniejszych od Polski też istnieją takie inicjatywy w większym lub mniejszym stopniu, można powiedzieć że w służbie zdrowia nigdy nie będzie tak dobrze aby nie mogło być lepiej (chociaż u nas służba zdrowia wygląda fatalnie). Po drugie - każda inicjatywa mająca na celu pomoc innym osobom jest czymś wspaniałym i godnym podziwu. Po trzecie zarzut o żebractwo i dziadowanie przez dzieci są bardzo niesprawiedliwe - czemu tu takie zarzuty stawia się WOŚP a milczy się o Kościele? A czym jest podchodzenie ministrantów (przecież dzieci) do każdego po kolei i podkładanie tacy pod nos? a Czym jest dawanie kopert na kolędę i kilku zł dla ministrantów? Po czwarte zarzut transparentności - czym jest 40 mln zł zebranych rocznie przez Orkiestrę w porównaniu do liczonego w miliardach budżetu ministerstwa zdrowia? A jednak widać bardzo wiele karetek z serduszkiem, szpitalnego sprzętu i słowa samych ludzi którym sprzęt zakupiony przez WOŚP pomógł. Tymczasem składki zdrowotne są przejadane przez urzędników (miesięczna składka ponad 230zł). Jeszcze gdzieś padł zarzut o Woodstock - no to już ktoś lubi się czepiać albo zwyczajna zawiść. Co poniektórym zapadł tak głęboko w pamięci tendencyjny materiał trwam, że nie docierają do niego obiektywne fakty - przykład świetnej organizacji imprez masowych, blisko 500 tyś ludzi potrafiących przyjaźnie ze sobą egzystować (bez udziału policji) i na koniec cóż złego w dobrej zabawie (no chyba że ktoś jest ascetą i postrzega to trochę inaczej). Ponadto impreza jest finansowana z bankowych odsetek, a od dziś ma także sponsora - Carlsberg. Reasumując powinniśmy szanować wszystkie inicjatywy mające na celu pomoc innym ludziom, bo nie wiadomo czy my kiedyś takiej pomocy nie będziemy potrzebować Pozdrawiam 
|
N sty 09, 2011 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze ewidentne wykorzystanie WOŚP do swoich celów. Janusz Palikot czekał cały czas na dogodną sytuację aby nikt nie zagłuszył jego ruchów medialnych. Kilka razy udało się to zrobić (vide przykrycie konwencji jego ruchu przez dopalacze) więc czekał na dogodną chwilę by choć ostatni raz zabłysnąć jak meteor. Cytuj: Janusz Palikot znowu zaskakuje. Mimo, że zapowiadał, że przestanie być posłem 6 grudnia, tak jednak się nie stało. Poseł zdradził wówczas, że "będzie niespodzianka". I właśnie się jej doczekaliśmy. Janusz Palikot postanowił oddać legitymację poselską na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. We mnie budzi to niesmak.
|
N sty 09, 2011 21:06 |
|
 |
ashkel86
|
Alus napisał(a): Bo słupi od lat ani drgną. Pomijając jego "oszołomstwo" w postaci stosunku do demokracji. Na temat gospodarki wypowiada się całkiem sensownie. Ale jeśli wolisz głosować na : PO - które nic nie robi PIS - skłócające cały kraj PSL - zainteresowane jedynie losem wsi SLD - antyklerykalną partię , chcącą zliberalizować aborcję Twój wybór Alus napisał(a): Niedydolny NFZ obciąża WOŚP? Co miesiąc większość Polaków płaci większą składkę , aniżeli daje podczas dnia zbiórki WOŚP. Chyba można być wpienionym ,że dając tak dużo , ktoś wyciąga rękę po więcej. Przy jednoczesnym marnowaniu przez system opieki zdrowotnej stu krotnie wyższych kwot. I to na rzeczy kompletnie nie związane z leczeniem. Alus napisał(a): Podobnie przeliczali kapłan i lewita koszty/zyski?.....od czasów Chrystusa potrzebni są Samrytanie, którzy nie koncentrują się na kasie. A zastanawiełeś się kiedy jakie kwoty wypłaciła publiczna TV na odprawy dla rzesz prezesów, członków RN, dyrektorów, którzy w ostatnim 5-leciu zmieniali się niemal co kwartał.....dziesiątki a może setki milionów złotych.
Samarytanin pomógł z własnej woli i kieszeni. Ja muszę ze swoich podatków dotować ten cyrk jaki wiąże się WOŚP. Co mi się specjalnie nie podoba. Państwo ma inne zadania aniżeli finansowanie prywatnej inicjatywy. Odnośnie tych odpraw. Tak zastanawiałem się. I właśnie dlatego chcę prywatyzacji. A nie przymusu abonamentowego na utrzymywanie tego korupcjogennego środowiska. Alus napisał(a): Miliony na wszelkich frontach świata, w partyzantce, powstańcy warszawscy tak "zwyczajnie zostali zamordowani"....a mogli przecież frajerzy zadekować się i przeżyć
Taka walka za wszelką cenę już nie raz się na Polakach mocno odbiła. Zapytaj jak powstańców oceniali cywile. Szczerze ich nienawidzili za wszczęcie powstania. To przez ich zryw, terror w Warszawie przybrał nie spotykaną nigdzie indziej skalę. W roku 1944 Polska poniosła milionowe straty w ludności. Przy takiej sytuacji jedynym rozsądnym krokiem jest ratowanie reszty. A nie wysyłanie ich na z góry stracone powstanie jak w Warszawie. Jego inicjatorzy nigdy nie przewidywali zwycięstwa albo byli kompletnymi miernotami wojskowi. Zdajesz sobie sprawę z rozmiaru partactwa ? Pewnie widziałaś dzieci niosące meldunki. A AK miała radiostacje , jednie poszczególnie piony nie mogły się dogadać. Alus napisał(a): W pomocy, obdarowywaniu, niewielkie znaczenie ma jak się żyje....jedni podzielą się ostatnią kromką chleba, inni krezusi nigdy nie będa mieć nadto, aby uszczknąć ze swej "biedy Pozwól ,że zgadnę - jesteś za wysokim opodatkowaniem i to zwłaszcza bogatych ? Odpowiedz proszę cię. Alus napisał(a): Tak Ci się tylko wydaje....Polaków, których stac na prywatne leczenie, to moze ok 5%. W sierpniu miałam zabieg usuwania zaćmy i wstawienie sztucznej soczewki. W prywatnej klinice, na NFZ nie płaciłam nic. Prywatnie za jedno oko musiałabym zapłacić 4-5 tys. złotych. A co z ludźmi przewlekle chorymi, często żyjacymi z 500 zł miesiecznej renty??? Już to napisałem. Gdybyś nie płaciła podatków na "darmową" służbę zdrowia , miałabyś te pieniądze w kieszeni. Po za tym NFZ sztucznie zawyża ceny świadczeń medycznych.Dopłaty do czegokolwiek powodują zawsze takie zjawisko. Bez tego pasożyta ceny uległby obniżeniu. Spytaj się rolników ile razy podrożał nawóz , po pojawieniu się dopłat z UE. Odnośnie rent. Ich przyznawanie nie wymaga istnienia państwowej służby zdrowia. Powiem więcej renty mogłyby być wyższe. Zniknęła by bowiem konieczność utrzymywania systemu , co przynosi ogromne straty. Alus z samej sprzedaży infrastruktury po NFZ można by zapewnić renty na co najmniej 10 lat , bez dopłacania z budżetu. Korwin chciał kiedyś podobnie właśnie dochody z prywatyzacji (lata 90) przeznaczyć na przyszłych emerytów. Niestety dziwnym trafem ten pieniądze podziały się nie wiadomo gdzie. Alus napisał(a): Dlatego, że dać datek raz/dwa/pięć razy w roku, to nie obowiązek całorocznego utrzymywania milionów chorych.
A przepraszam ten Caritas to niby działa tylko sporadycznie ? Ja twierdzę ,że cały rok na okrągło. Alus ja myślałem ,że bardziej wierzysz w możliwości swojego Kościoła. Kamala napisał(a): Ale obawiam sie, ze zadnej organizacji charytatywnej nie byloby stac na oplacenie leczenie nowotworu u biednych. Kapitalizm jest przynajmniej uczciwy masz pieniądze leczymy cię. A nie ,że ktoś jest ubezpieczony , a odmawia się wykonania należnego mu świadczenia ,bo jest za drogie. Ogromna liczba osób musi samodzielnie szukać sponsorów ,bo NFZ umywa ręce.
|
N sty 09, 2011 21:26 |
|
 |
Awa
|
Pozdrawiam UPR-owcow-chłopaki trzymta się i nie dajta 
|
N sty 09, 2011 22:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chyba można być wpienionym ,że dając tak dużo , ktoś wyciąga rękę po więcej. Przy jednoczesnym marnowaniu przez system opieki zdrowotnej stu krotnie wyższych kwot. I to na rzeczy kompletnie nie związane z leczeniem. Można być, a większośc jest wpieniona. Ale WOŚP nie ma żadnego przełożenie na funkcjonowanie NFZ. Obrazek działania NFZ - w Kielcach wybudowano nową siedzibę przychodni, do której przeniosło się wielu specjalistów przyjmujących dotychczas w różnych dzielnicach miasta. Każdy wieloletni pacjent musi teraz iśc do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie, bo dokumentacja pozostała w starych siedzibach, "na potrzeby NFZ - do wglądu". I ganiają ludziska, tworzą sztuczne kolejki, zapisują od nowa na różne terminy.....kołomyja... Cytuj: Ja muszę ze swoich podatków dotować ten cyrk jaki wiąże się WOŚP. Co mi się specjalnie nie podoba. Państwo ma inne zadania aniżeli finansowanie prywatnej inicjatywy. A ktoś zmusza? Fundacja corocznie sporządza sprawozdania, z których wynika, że utrzymuje się sama. Cytuj: Odnośnie tych odpraw. Tak zastanawiałem się. I właśnie dlatego chcę prywatyzacji. A nie przymusu abonamentowego na utrzymywanie tego korupcjogennego środowiska. Chyba dlugo przyjdzie na to czekać, o ile ktoś się odważy... Cytuj: Taka walka za wszelką cenę już nie raz się na Polakach mocno odbiła.
Zapytaj jak powstańców oceniali cywile. Szczerze ich nienawidzili za wszczęcie powstania. To przez ich zryw, terror w Warszawie przybrał nie spotykaną nigdzie indziej skalę.
W roku 1944 Polska poniosła milionowe straty w ludności. Przy takiej sytuacji jedynym rozsądnym krokiem jest ratowanie reszty. A nie wysyłanie ich na z góry stracone powstanie jak w Warszawie. Jego inicjatorzy nigdy nie przewidywali zwycięstwa albo byli kompletnymi miernotami wojskowi. Zdajesz sobie sprawę z rozmiaru partactwa ? Pewnie widziałaś dzieci niosące meldunki. A AK miała radiostacje , jednie poszczególnie piony nie mogły się dogadać. Mówisz o powstaniu warszawskim, choć z tą nienawiścią trochę przesadziłeś. Ale nie zaprzeczysz, że działania partyzanckie miały wymierny wpływ na osłabienie mocy faszystów. Cytuj: Pozwól ,że zgadnę - jesteś za wysokim opodatkowaniem i to zwłaszcza bogatych ? Odpowiedz proszę cię. Mówiłam o okresowych, okolicznosciowych dobrowolnych datkach. Nie jestem za wysokimi podatkami, na wysokich podatkach dla bogatych też zysków nie będzie dużych - zwiększą koszt czym zmniejszą dochody, uciekną z działalnością z kraju. Cytuj: Już to napisałem. Gdybyś nie płaciła podatków na "darmową" służbę zdrowia , miałabyś te pieniądze w kieszeni. Gdybym....ale jak teraz wyznaczysz punkt zerowy, co z ludźmi wiekowymi bez żadnych oszczędności, z marnymi dochodami? Cytuj: A przepraszam ten Caritas to niby działa tylko sporadycznie ? Ja twierdzę ,że cały rok na okrągło. Alus ja myślałem ,że bardziej wierzysz w możliwości swojego Kościoła. Caritas działa cały rok, kazdy ma prawo wpłacać datki wedle upodobania. Ale najczęściej są to zbiórki okresowe, lub w sytuacjach katastrof, akcji np SMS.
|
N sty 09, 2011 23:09 |
|
 |
ashkel86
|
Alus napisał(a): Można być, a większośc jest wpieniona. Ale WOŚP nie ma żadnego przełożenie na funkcjonowanie NFZ. Głównym beneficjentem kupionego sprzętu jest NFZ. To on z niego korzysta. Czyli w jakimś stopniu wpływ WOŚP ma. To co napisałaś o chaosie organizacyjnym nie jest przypadkiem. Ma ono na celu maksymalizację ilości etatów w państwowym organie - poprzez sztuczne generowanie zbędnych czynności. Alus napisał(a): A ktoś zmusza? Fundacja corocznie sporządza sprawozdania, z których wynika, że utrzymuje się sama.
Fundacja nie wlicza do tych kosztów utrzymania , tego za co płacą podmioty zewnętrzne. Czyli praktycznie niemal wszystkiego. Także ta samodzielność jest pozorna. Dobrze wiemy ,że np. koszt transmisji w TVP, Owsiaka pokrywa podatnik, a nie on sam. Prezenterzy , technicy, charakteryzatorzy, oświetleniowcy, kamerzyści czy zwykła recepcjonistka - nie mają w umowie zastrzeżenia "w dzień zbiórki WOŚP pracujecie za darmo". Podobnie energia elektryczna czy paliwo do organizacji WOŚP nie staje się nagle darmowa. Ktoś za nią płaci -zazwyczaj samorząd. Alus napisał(a): Mówisz o powstaniu warszawskim, choć z tą nienawiścią trochę przesadziłeś. Ale nie zaprzeczysz, że działania partyzanckie miały wymierny wpływ na osłabienie mocy faszystów. Nikt nie zaprzecza roli partyzantów. Jednakże nienawiść cywili do powstańców warszawskich , była jak najbardziej realna. Chciałem jeszcze dodać , w krajach gdzie terror był znikomy typu Francja. Partyzantka była proporcjonalnie mniejsza. Co potwierdza moje teorie o tym ,że ważne jak się w kraju żyje ,a nie jak się na nazywa. Alus napisał(a): Gdybym....ale jak teraz wyznaczysz punkt zerowy, co z ludźmi wiekowymi bez żadnych oszczędności, z marnymi dochodami? Jeśli chodzi o tych już na emeryturze , płacić ją nadal do śmierci emeryta wg. starych zasad. A tym co da radę, oddać wszystkie składki jakie wpłacili w całości lub ratami. Pieniądze na ten cel poszłyby ze stopniowej prywatyzacji. ZUS, KRUS czy NFZ mają często siedziby w centrach miast , a te tereny można sprzedać za grube miliony każdy. Nie wspominam o sprzęcie komputerowym, biurowym , który również można sprzedać. To co zabraknie można by wziąć z przedsiębiorstw państwowych ,które przynoszą zyski. Potem też się je sprzeda. Im szybciej przerwie się to błędne koło tym lepiej. System ubezpieczeń społecznych to piramida finansowa. Jest dobrze póki wpłacających jest dużo i/lub szybko przybywają nowi. Wystarczy jednak zachwiać proporcję płacących składki , a pobierających świadczenia - wszystko się sypie. Kolejna emigracja zarobkowa do Niemiec jaka się szykuje może być gwoździem do trumny. Warto jeszcze dodać państwowy system faworyzuje wybrane grupy społeczne - mundurowi, górnicy, rolnicy itd. Oni dostają wyższe emerytury i/lub szybciej na nią przechodzą. Alus napisał(a): Caritas działa cały rok, kazdy ma prawo wpłacać datki wedle upodobania. Ale najczęściej są to zbiórki okresowe, lub w sytuacjach katastrof, akcji np SMS. Kościół może tylko zyskać na prywatyzacji służby zdrowia. Przynajmniej będzie zmuszony wykazać się w prawdziwej pomocy biednym , a nie zajmować się polityką. Mój stosunek do KRK , pewnie znasz  Ale szanuje ich za to ,że nie robią szopki medialnej jak Owsiak. Podobnie inne prywatne organizacje charytatywne.
|
Pn sty 10, 2011 11:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale dlaczego to Kosciol ma przejac od panstwa troske o biednych? Panstwo ma byc tylko dla siebie, czyli tylko dla bogatych, a biedni - umierac, albo won? To czym jest wg ciebie panstwo? Adwokatem bogatych, zeby ich bronic przed biednymi, bo takie zamieszki bylby nie do unikniecia?
W tej chwili mamy przynajmniej czesciowa solidarnosc w spoleczenstwie. co prawda wymuszona, co prawda przez niektorych naduzywana, ale moim zdaniem jednak lepsza niz zycie w Afryce, badz na Haiti.
Naprawde uwazasz, ze akurat ty bys sie zalapal do tych tak bogatych, ze na zadna "laske" nie bylbys zdany?
|
Pn sty 10, 2011 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Głównym beneficjentem kupionego sprzętu jest NFZ. To on z niego korzysta. Czyli w jakimś stopniu wpływ WOŚP ma. Pacjenci korzystają. Zakup sprzetu leży w kompetencji organu założycielskiego szpitali - samorządy, min. zdrowia, prywatni właściciele. NFZ płaci tylko za usłygi medyczne. Owsiak pilnuje zakupionego sprzetu - choćby sytuacja w szpitalu w Jędrzejowie, który prowadzi prywatna spółka. Owsiak postawił im ultimatum - odkupią sprzęt, wydzierżawią za odpłatnością, oddadzą. Podpisano umowe o dzierżawie. Cytuj: Fundacja nie wlicza do tych kosztów utrzymania , tego za co płacą podmioty zewnętrzne. Czyli praktycznie niemal wszystkiego. Także ta samodzielność jest pozorna.
Dobrze wiemy ,że np. koszt transmisji w TVP, Owsiaka pokrywa podatnik, a nie on sam. Prezenterzy , technicy, charakteryzatorzy, oświetleniowcy, kamerzyści czy zwykła recepcjonistka - nie mają w umowie zastrzeżenia "w dzień zbiórki WOŚP pracujecie za darmo". Podobnie energia elektryczna czy paliwo do organizacji WOŚP nie staje się nagle darmowa. Ktoś za nią płaci -zazwyczaj samorząd. Wpiszą sobie w koszty - dla wielu instytucji to super okazja do zmniejszenia zysków. Cytuj: Chciałem jeszcze dodać , w krajach gdzie terror był znikomy typu Francja. Partyzantka była proporcjonalnie mniejsza. Co potwierdza moje teorie o tym ,że ważne jak się w kraju żyje ,a nie jak się na nazywa. To tylko dowodzi stosunku faszystów do słowian i Żydów. Cytuj: Jeśli chodzi o tych już na emeryturze , płacić ją nadal do śmierci emeryta wg. starych zasad. A tym co da radę, oddać wszystkie składki jakie wpłacili w całości lub ratami. Pieniądze na ten cel poszłyby ze stopniowej prywatyzacji. ZUS, KRUS czy NFZ mają często siedziby w centrach miast , a te tereny można sprzedać za grube miliony każdy. Nie wspominam o sprzęcie komputerowym, biurowym , który również można sprzedać. To co zabraknie można by wziąć z przedsiębiorstw państwowych ,które przynoszą zyski. Potem też się je sprzeda. Im szybciej przerwie się to błędne koło tym lepiej. Nierealne. Cytuj: System ubezpieczeń społecznych to piramida finansowa. Właśnie...mój maż po 15 latach płacenia na III filar ma zgromadzone na koncie praktycznie mniejszą kwotę, niż wpłacił. Cytuj: Kościół może tylko zyskać na prywatyzacji służby zdrowia. Przynajmniej będzie zmuszony wykazać się w prawdziwej pomocy biednym , a nie zajmować się polityką. Wątpię Cytuj: Mój stosunek do KRK , pewnie znasz  Ale szanuje ich za to ,że nie robią szopki medialnej jak Owsiak. Podobnie inne prywatne organizacje charytatywne. I dlatego zbierają grosze, a niektóre plajtują. Raklama, nagłosnienie, w każdej branży to 60% sukcesu.
|
Pn sty 10, 2011 11:48 |
|
 |
ashkel86
|
Alus napisał(a): Owsiak pilnuje zakupionego sprzetu - choćby sytuacja w szpitalu w Jędrzejowie, który prowadzi prywatna spółka. Owsiak postawił im ultimatum - odkupią sprzęt, wydzierżawią za odpłatnością, oddadzą. Podpisano umowe o dzierżawie.
AHA Czyli ten sprzęt nie jest podarowany służbie zdrowia , to nadal prywatna własność Orkiestry. To wiele wyjaśnia. Alus napisał(a): Wpiszą sobie w koszty - dla wielu instytucji to super okazja do zmniejszenia zysków. W przypadku państwowych przedsiębiorstw , nie ma to znaczenia. Im większy koszt tym lepiej dla nich. I tak płaci podatnik. Pamiętasz może film "Miś". Tam był taki dialog dobrze obrazujący ten proceder : Miś: Słuchaj! Ty będziesz robił dziadowskie oszczędności na sto - dwieście tysięcy, żeby nas byle łajza z kontroli wzięła za tyłek! Więc wbij sobie w ten twój oszczędny, kierowniczy, filmowy łeb: pieniądze należy zdobywać legalnie, a nie lewymi kombinacjami! Ten twój sznurek z helikoptera może sobie fruwać za ćwierć ceny z twoją żoną, a my, zapamiętaj sobie to, wynajmiemy helikopter na dziesięć godzin za pełną stawkę godzinową od instytucji. "Dziesięć godzin" - słownie. Hochwander: Ale to jest kilkaset tysięcy! Miś: Zapłacimy, zapłacimy! Film zrobi na zlecenie instytucja i zapłacimy. Rachunki mam z Cepelii na dwieście osiemdziesiąt tysięcy - zapłacimy. I nie sprzedamy misia żadnemu muzeum nawet Narodowemu za milion! Hochwander: To znaczy nie chcesz zarobić? Miś: Powiedz mi po co jest ten miś? Hochwander: Właśnie, po co? Miś: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi? Hochwander: Protokół zniszczenia... Miś: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach. (.....) Miś: Janek, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami. Dostajemy za tego misia, jako konsultanci 20% ogólnej sumy kosztów i już. Więc im on jest droższy, ten miś tym... no? Koniaczek? Alus napisał(a): Nierealne. Przy obecnym rządzie to masz rację. Dlatego trzeba głosować na prawdziwe partie neo-liberalne. Alus napisał(a): Wątpię To niech społeczeństwo założy narodowy Kościół , skoro ten przestał spełniać swoją rolę. PRL pomimo swoich wad , miał jedną zaletę. Pokazał ,że ludzie mogą się zmobilizować do działania i sporo razem osiągnąć. A nie wpadać w marazm ,bo liczą na państwowe organy ,że one zrobią wszystko za nich. Alus napisał(a): I dlatego zbierają grosze, a niektóre plajtują. Raklama, nagłosnienie, w każdej branży to 60% sukcesu. A państwo to niby jest odporne na plajtę ? Ryzyko trzeba podejmować. Nawet wychodząc na ulicę ryzykujesz ,że stracisz życie. Co do zbierania groszy. Ludzie sami mają mało , więc nic dziwnego ,że nie mogą dać wiele. Osoba zatrudniona na 3000 brutto , dostaje realnie ok. 2100. Ale uwaga realny koszt zatrudnienia wynosi 3500 złotych. Czyli 1400 złotych trafia do państwa. Dużo ludzi nie zauważa , że pracownik i pracodawca "solidarnie" opłacają ubezpieczenie społeczne. Potem mają pretensje do GUS ,że fałszuje dane. Tymczasem on podaje prawdę. Tylko podaje średnią krają w oparciu o prawdziwą kwotę brutto.
|
Pn sty 10, 2011 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: AHA Czyli ten sprzęt nie jest podarowany służbie zdrowia , to nadal prywatna własność Orkiestry. To wiele wyjaśnia. Nie Owsiaka - darczyńców. Zakupiony za zebrane pieniądze nie moze przechodzić "za frico" w prywatne ręce i wypracowywać właścicielom zysk. Cytuj: W przypadku państwowych przedsiębiorstw , nie ma to znaczenia. Im większy koszt tym lepiej dla nich. I tak płaci podatnik.
Pamiętasz może film "Miś". Tam był taki dialog dobrze obrazujący ten proceder :
Miś: Słuchaj! Ty będziesz robił dziadowskie oszczędności na sto - dwieście tysięcy, żeby nas byle łajza z kontroli wzięła za tyłek! Więc wbij sobie w ten twój oszczędny, kierowniczy, filmowy łeb: pieniądze należy zdobywać legalnie, a nie lewymi kombinacjami! Ten twój sznurek z helikoptera może sobie fruwać za ćwierć ceny z twoją żoną, a my, zapamiętaj sobie to, wynajmiemy helikopter na dziesięć godzin za pełną stawkę godzinową od instytucji. "Dziesięć godzin" - słownie. Hochwander: Ale to jest kilkaset tysięcy! Miś: Zapłacimy, zapłacimy! Film zrobi na zlecenie instytucja i zapłacimy. Rachunki mam z Cepelii na dwieście osiemdziesiąt tysięcy - zapłacimy. I nie sprzedamy misia żadnemu muzeum nawet Narodowemu za milion! Hochwander: To znaczy nie chcesz zarobić? Miś: Powiedz mi po co jest ten miś? Hochwander: Właśnie, po co? Miś: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi? Hochwander: Protokół zniszczenia... Miś: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach. (.....) Miś: Janek, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami. Dostajemy za tego misia, jako konsultanci 20% ogólnej sumy kosztów i już. Więc im on jest droższy, ten miś tym... no? Koniaczek? Przy powszechnym marnotrastwie pieniędzy na fikcyjne narady, konferecje, szkolenia urzędników kultury w obsłudze petentów  , wolę aby poszły te pieniądze na leczenie dzieci. Cytuj: Przy obecnym rządzie to masz rację. Dlatego trzeba głosować na prawdziwe partie neo-liberalne. Żaden rząd nigdzie na świecie nie wprowadził podobnego systemu i sądzę, że nie wprowadzi.
|
Pn sty 10, 2011 14:15 |
|
|
|