Katastrofa, tak nie może być...zmiany w konkordacie
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Katastrofa, tak nie może być...zmiany w konkordacie
Jajko napisał(a): No to w związku z tym, że jakoś nie wszystkich te reguły obowiązują, a Tusk chce by były jednakowe dla każdego. Już był taki system gdzie miało być "jednakowe dla kazdego"...a efekty wszyscy znamy.
|
Pn lis 21, 2011 14:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Jajko napisał(a): No to w związku z tym, że jakoś nie wszystkich te reguły obowiązują, a Tusk chce by były jednakowe dla każdego. Już był taki system gdzie miało być "jednakowe dla kazdego"...a efekty wszyscy znamy. Wówczas było "równo", teraz ma być "na tych samych zasadach".
|
Pn lis 21, 2011 14:48 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): No to w związku z tym, że jakoś nie wszystkich te reguły obowiązują, a Tusk chce by były jednakowe dla każdego. Przecież napisałem, że wszystkich te reguły obowiązują. Tusk zmieni tyle, że zamiast z Funduszu, emerytury będą opłacane z ZUS.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 21, 2011 15:13 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Chyba czegoś nie rozumiem. Jak ktoś odmówi zaproponowanej mu pracy przez Urząd Pracy, to wówczas chyba Państwo nie opłaca mu ZUSu, tak?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn lis 21, 2011 16:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Każdemu, który nie ma, składkę opłaca państwo - jak każdemu obywatelowi (poza niezarejestrowanymi bezrobotnymi). Co ty za bzdury opowiadasz?????????? Bezrobotnym zarejestrowanym Państwo opłaca tylko i wyłącznie składke do NFZ-u. Nic wiecej. Dla ZUS-u bezrobocie to okres bezskładkowy. Na emeryture nic się w tym czasie nie odkłada.
|
Pn lis 21, 2011 19:34 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Johnny99 napisał(a): Każdy ksiądz, który ma umowę o pracę, płaci składkę na ZUS - jak każdy obywatel. Każdemu, który nie ma, składkę opłaca państwo - jak każdemu obywatelowi (poza niezarejestrowanymi bezrobotnymi). Wg danych Episkopatu Polski Fundusz Kościelny opłaca składki ok. 19 tys. duchownych rzymskokatolickich (w rozumieniu przepisów ustaw o ubezpieczeniu zdrowotnym oraz ubezpieczeniu społecznym duchownych, duchownymi są także siostry zakonne i bracia zakonni), w sumie Fundusz Kościelny opłaca składki ok. 21 tys. duchownych w Polsce. Kozioł napisał(a): Bonifacy napisał(a): Problem z Funduszem Kościelnym jest taki, że fundusz ten powstał w oparciu o mienie znacjonalizowane Kościołowi katolickiemu, a dofinansowywane są zeń różne kościoły i związki wyznaniowe. Tu nie chodzi o równouprawnienie tylko o sprawiedliwość wymienną. Znacjonalizowane zostały nie tylko dobra KK ale także innych kościołów. Część z nich nawet dziś nie istnieje. Państwo w ten sposób oddało dług swoim obywatelom. Tak, innym Kościołom państwo także odebrało majątek, i to nawet nie bawiło się w uchwalanie jakichkolwiek ustaw. Problem także w tym, że wiele z tego, co państwo odbierało (nawet jeszcze w latach 70tych) otrzymywał Kościół rzymskokatolicki; tu jakoś prawo własności przestaje być święte, ważne i ponadczasowe, a peerelowskie decyzje staja się słuszne i uzasadnione; nawet fakt, że odbierały siłą z rak wiernych oddziały bezpieki i milicji (jak na Warmii w latach 70tych ub. w.) niczego nie zmienia. Trudno zrobić bilans nieruchomości, które Kościół rzymskokatolicki w Polsce stracił i otrzymał w PRL, ale niekoniecznie byłby on stratny. Do tego tereny na których z początku lat 90tych został uwłaszczony oraz to, co otrzymał z Komisji Majątkowej.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn lis 21, 2011 19:41 |
|
 |
Piotr1
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): No to w związku z tym, że jakoś nie wszystkich te reguły obowiązują, a Tusk chce by były jednakowe dla każdego. Przecież napisałem, że wszystkich te reguły obowiązują. Tusk zmieni tyle, że zamiast z Funduszu, emerytury będą opłacane z ZUS. Emerytury nie są opłacane z Funduszu, z Funduszu są opłacane składki na emerytury i o składki tu chodzi (oprócz emerytalnych także wypadkowe i rentowe, bez składek na chorobowe; oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne). Składki na ubezpieczenie społeczne i na ubezpieczenie zdrowotne nie są opłacane przez ZUS tylko przez pracowników i pracodawców; czy też przez samych zainteresowanych i zainteresowane jeżeli nie są pracownikami. ZUS opłaca składki za osoby ubezpieczone niezdolne czasowo lub trwale do pracy, na urlopie macierzyńskim/tacierzyńskim, bezrobotne w czasie poszukiwania pracy itd. Nie widzę powodów, by takie zasady - takie same dla wszystkich - nie miały obowiązywać także duchownych. Kościół rzymskokatolicki sobie z tym poradzi bez problemów, dla Kościołów mniejszościowych to może być trudne, ale też muszą się z tym zmierzyć. Jeżeli nie zostaną nagle postawione przed faktem dokonanym, to sobie z tym poradzą.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn lis 21, 2011 20:07 |
|
 |
Johnny99
|
Art. 16 ust. 9 Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych: Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe bezrobotnych finansują w całości powiatowe urzędy pracy z Funduszu Pracy. W praktyce więc nie jest bynajmniej tak, że na owym "wyrównaniu" na pewno wszyscy zyskamy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 21, 2011 20:32 |
|
 |
Jajko
|
No ale jak to jest jak bezrobotny nie zechce podjąć pracy wskazanej mu przez urząd? Czy nadal będzie miał opłącaną składkę ZUSowską?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn lis 21, 2011 20:35 |
|
 |
Johnny99
|
Ale co ty z tym niezechceniem? Znasz jakiś przykład księdza, któremu oferowano, a nie zechciał?
|
Pn lis 21, 2011 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Art. 16 ust. 9 Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych: Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe bezrobotnych finansują w całości powiatowe urzędy pracy z Funduszu Pracy. W praktyce więc nie jest bynajmniej tak, że na owym "wyrównaniu" na pewno wszyscy zyskamy. Gdzieś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kosciele...moze bys tak poczytał wiecej niż jedna wygooglowana linijkę z ustawy? Art. 13. Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne w następujących okresach: 9) bezrobotni - od dnia nabycia prawa do zasiłku lub stypendium do dnia utraty prawa do nich,
Ten czas trwa 6-miesięcy...a potem Baj, baj składko emerytalna.
|
Pn lis 21, 2011 20:46 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Ale co ty z tym niezechceniem? Znasz jakiś przykład księdza, któremu oferowano, a nie zechciał? Oczywiście, że nie znam, bo księża teraz nie mają potrzeby chcieć. Czy się stoi, czy się leży składka ZUSu się należy. Ale jak obejmie ich system powszechny, to co wtedy? Na kasjera pójdą? Albo pielęgnować zieleń miejską? Jakoś tego nie widzę.
|
Pn lis 21, 2011 21:22 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Ale jak obejmie ich system powszechny, to co wtedy? Na kasjera pójdą? Albo pielęgnować zieleń miejską? Jakoś tego nie widzę. Mam świetne rozwiązanie - więcej religii w szkołach i na uniwersytetach. Wtedy będzie praca dla wszystkich księży  I jak, styknie?
|
Pn lis 21, 2011 21:24 |
|
 |
Jajko
|
Zgadzam się. Ale nich za tę religię płaci Kościół - wówczas i ZUS będzie płacił i wszyscy będą zadowoleni.
|
Pn lis 21, 2011 21:38 |
|
 |
Johnny99
|
Pięknie! Wiedziałem, że można się jakoś dogadać. Czyli co, od nowego roku Kościół bierze sobie twoje dzieci na religię trzy razy tygodniowo (na swój koszt, oczywiście!)? Zgódź się, a myślę, że będę w stanie przekonać do tego rozwiązania biskupów!
|
Pn lis 21, 2011 21:46 |
|
|
|