Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Hit tego dnia
A kto go nominował?? Czy każdy może kogoś tam nominować?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 15, 2014 21:44 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nominacje kandydatów mogą być zgłaszane przez: parlamentarzystów lub członków rządów; członków sądów międzynarodowych; rektorów uniwersytetów, profesorów socjologii, historii, prawa i teologii oraz dyrektorów instytutów badań nad pokojem i instytutów badań polityki zagranicznej; laureatów Pokojowej Nagrody Nobla; członków zarządów organizacji, którym przyznano Pokojową Nagrodę Nobla; obecnych i byłych członków Norweskiego Komitetu Noblowskiego; byłych doradców tegoż Komitetu. Czyli każdy to może nie.. ale lista uprawnionych wydaje się być dość długa  W tym roku zgłoszono rekordową liczbą 278 kandydatów (poprzedni rekord padł w.. ubiegłym roku - najwyraźniej dążenie do przyznania komuś pokojowego Nobla jest coraz popularniejszym narzędziem ideologicznym  ), na pewno jest wśród nich więcej takich "ciekawych" pomysłów..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 16, 2014 7:36 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Chyba widzicie różnicę między krzyżem w Sejmie, urzędzie, na poczcie, w szkole, biurze, miejscu pracy, a krzyżem na nagrobku, gdzieś na cmentarzu, gdzie człowiek zjawia się raczej z rzadka? Ogrom tej róznicy umknął jakoś mojej uwadze.  Cmentarz też jest miejscem publicznym, każdy ma prawo wejść na cmentarz. Tym bardziej jeżeli jest to cmentarz komunalny, który przecież, tak samo jak szkoła, czy urząd, musi być świecki. Wszelkie krzyże na cmentarzu powinny zatem, jako agresywnie narzucające światopogląd religijny w przestrzeni publicznej, usunięte. Nic dziwnego, ze jacyś wrażliwi humaniści nie mogli już dłużej znieść tej opresji i prześladowania ateistów i zadziałali w samoobronie 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr kwi 16, 2014 16:03 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Zaraz, zaraz ale przecież obecny ustrój cmentarny jest właśnie taki, za jakim RP w wypadki sejmu optował: każdy sobie może na nagrobku umieścić symbol jaki chce. W moim mieście są zatem na grobach krzyże katolickie, krzyże prawosławne, a w jednym przypadku bodajże sowa.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 16, 2014 17:29 |
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): Zaraz, zaraz ale przecież obecny ustrój cmentarny jest właśnie taki, za jakim RP w wypadki sejmu optował: każdy sobie może na nagrobku umieścić symbol jaki chce. No i własnie ta klerykalna opresja jest dla humanistów nie do zniesienia. Skoro kazdy może umieścić taki symbol jaki chce, to znaczy, że może umieścić też symbol niewłaściwy. Narzucajacy agresywnie światopogląd klerykalny w przestrzeni publicznej. Nic dziwnego, że przesladowani przez ten symbol humanisci reagują w samoobronie. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz kwi 17, 2014 9:36 |
|
|
|
 |
lokis
|
Chcialby pilastrowi otworzyc oczy, jesli to mozliwe. Przygotowany nagrobek Pastafarianina, wyznawcy Kali itp. mozna ze spokojem zburzyc, nagrobku z krzyzem nie. Oczywiscie pilastra to nie dziwi, ma w d... zasady wspolzycia J.Dukaj dla niego mistrzem. 
|
Cz kwi 17, 2014 16:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Te, dźwiedź - uciekłeś z lochów Inkwizycji wehikułem czasu? : P Gdzie w Polsce wandale selektywnie niszczą niekatolickie nagrobki? lokis napisał(a): J.Dukaj dla niego mistrzem. Ryzykowne. Dukaj ma hyzia na punkcie wariatów; w szczególności uwielbia, kiedy uda mu się wypromować wariata na jednostkę władną utopić świat przedstawiony w swoim wariactwie. : )
|
Cz kwi 17, 2014 17:25 |
|
 |
lokis
|
A ty, wredne laserowe slepia, widziales gdzies na polskim cmentarzu nagrobek wyznawcy Kali?  Teraz powazniej. EP zastanow sie. Jak myslisz, co by sie stalo, gdyby na srodku cmentarza ("panstwowego" jak zaznaczyl pilaster) stanal wielki, rzucajacy sie w oczy pomnik umarlaka spod znaku Potwora? Ile czasu by pobyl, czy bylby opluwany, malowany sprayem, przewracany czy nie?
|
Cz kwi 17, 2014 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego od razu wielki i rzucający się w oczy? Chodzi przecież o nagrobki. Nagrobki, do cholery!
Zresztą, gdyby już rozważać rzecz na poważnie, to infrastruktura przy cmentarzu (kaplica znaczy) musiałaby być doskonale neutralna, żeby umożliwić odprawianie dowolnych rytuałów dowolnej religii (z wyłączeniem, być może, rekonstrukcjonistów azteckich : P). Każdy kapłan wchodzi z własnymi symbolami i zostawia po sobie jeno dym z kadzidła.
|
Cz kwi 17, 2014 18:19 |
|
 |
lokis
|
Nie wymiguj sie od odpowiedzi. Przeciez chodzi o niszczenie "swietosci" w postaci plyty kamiennej. To nie pomnik Lenina, nie Tecza, to Nagrobki z Krzyzem! Polskie prawo sie klania! Niby czemu kaplica na "panstwowym" cmentarzu? "Biuro Spraw Umarlakow" nie starcza?
|
Cz kwi 17, 2014 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie jest tak absurdalne, że pozostaje mi tylko powiedzieć - przebijam: uruchommy z powrotem Auschwitz, chodzi wszak tylko o pozbycie się ciała. Nie?
Wypowiedzi wyżej pytania nie rozumiem w ogóle, podobnie jak zdaje się Ty nie rozumiesz, jaką funkcję ta płyta kamienna spełnia. Chodzi o nagrobek. Funkcją nagrobka jest zamanifestowanie woli pokonania śmierci w taki czy inny sposób. Katolicy, zdaje się, uważają ją za skandal i strajkują przed obliczem Boga, a pastafarianie ze śmiechem plują jej w twarz - ostatecznie jednak wspólna płaszczyzna porozumienia istnieje.
|
Cz kwi 17, 2014 19:01 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: ...uruchommy z powrotem Auschwitz, chodzi wszak tylko o pozbycie się ciała. Nie? EP z ktorej czesci korpusu nadaje? Tej od cyckow, czyli kobiecej? Wzruszajaco-placzliwej. Dolna, meska z j... uspiona? Dzisiaj coraz bardziej rozpowszechnia sie krematyzacja. Moim zdaniem logiczna forma usuwania zwlok. EG wezmie sobie dziadka na kredens i razem wodke bedziecie pili. Przeziebienie w dniu Swieta Umarlych wykluczone. Cytuj: Funkcją nagrobka jest zamanifestowanie woli pokonania śmierci w taki czy inny sposób. Nie. Naznaczenie placu pochowanej osoby. Smierci nie da sie pokonac w zaden sposob. Co ma znaczyc - pozbycie sie ciala. Juz 5-10 000 lat temu ludzie byli "chowani" by byc zachowanymi w pamieci. Niestety, tak czy inaczej, chodzilo o pozbycie sie ciala. Co w tym szczegolnego?
|
Cz kwi 17, 2014 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): EP z ktorej czesci korpusu nadaje? Niepoprawnej politycznie. lokis napisał(a): Dzisiaj coraz bardziej rozpowszechnia sie krematyzacja. Moim zdaniem logiczna forma usuwania zwlok. EG wezmie sobie dziadka na kredens i razem wodke bedziecie pili. Ergo Proxy utracił już był obydwu dziadków, zdaje się, że obaj oddani robakom. Ergo Proxy z chęcią by pozwolił na kremację zwłok własnych, ale w rycie starosłowiańskim, czyli kości należy umieścić na rozstajach. Po co, tego jeszcze nie wie, ale nie wyklucza, że się dokopie, a jak nie, to wydedukuje. lokis napisał(a): Przeziebienie w dniu Swieta Umarlych wykluczone. Bidusio Ty moja, jak Ty się o mnie troszczysz. lokis napisał(a): Smierci nie da sie pokonac w zaden sposob. Nie żebym był specjalnie oczytany, ale non omnis moriar i exegi monumentum w głowie mi dzwoni i coś mi mówi. Kanon naszej kultury, z czasów jeszcze przedchrześcijańskich. Lokis nie uznaje? Nie obrażając barbarzyńców... lokis napisał(a): Niestety, tak czy inaczej, chodzilo o pozbycie sie ciala. Co w tym szczegolnego? Ciało można także zjeść, byle świeże. Kapitalne źródło białka zwierzęcego, jeśli już sprowadzamy wszystko do prozy codzienności. A jednak jakoś niewielu tak robi(ło), nie? Skądinąd np. łożyska po porodzie się zjadało.
|
Cz kwi 17, 2014 20:17 |
|
 |
mareta
|
ErgoProxy napisał(a): Wypowiedzi wyżej pytania nie rozumiem w ogóle, podobnie jak zdaje się Ty nie rozumiesz, jaką funkcję ta płyta kamienna spełnia. Chodzi o nagrobek. Funkcją nagrobka jest zamanifestowanie woli pokonania śmierci w taki czy inny sposób. Katolicy, zdaje się, uważają ją za skandal i strajkują przed obliczem Boga, a pastafarianie ze śmiechem plują jej w twarz - ostatecznie jednak wspólna płaszczyzna porozumienia istnieje. Co niby katolicy uważają za skandal? 
|
Cz kwi 17, 2014 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skandal polegałby na tym, że mijają już dwa tysiące lat, a obiecane zmartwychwstanie nie nadchodzi. Długo tak jeszcze, Panie...?
Ale serio, z chęcią dowiedziałbym się, jak katolicy zapatrują się na śmierć naprawdę. Bo wiem tylko, że przeznaczeniem śmierci jest jezioro ogniste.
|
Cz kwi 17, 2014 21:39 |
|
|
|