Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 21:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Co teraz - ZUS czy OFE? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co teraz - ZUS czy OFE?
ogon__ napisał(a):
A zmniejszy się? Dzięki OFE, które inwestują w obligacje, czyli go zwiększają? Nie rozumiem.

Przeniesiono 153 mld zł z OFE do ZUS. "Dług publiczny obniżył się o 130 mld zł" Takie "przeniesienie" z kieszeni nie-państwowej do państwowej nazywa się nacjonalizacją.

ogon__ napisał(a):
Wpływy z "prywatyzacji" (...) w zasadzie już wysychają.

Właśnie. To był "filar kapitałowy" emerytur wypracowany w czasach PRL.

ogon__ napisał(a):
Właśnie czytam, niestety, i wyczytać nic nie mogłem. Skoro ty wiesz lepiej, co mi przysyłali, to może mi przedstaw :|

Założyłem, że skoro ja dostaję konkretne informacje, to i Ty również. Ale oczywiście mogę się mylić i może jestem na uprzywilejowanej pozycji.

ogon__ napisał(a):
Jakieś argumenty?

Takie jak wobec strategii emerytalnej typu "będę na bieżąco przejadał całe dochody i jeszcze się zadłużał, a przed emeryturą wygram w totka i będę żył jak król".

N lut 16, 2014 10:08
SweetChild napisał(a):

Przeniesiono 153 mld zł z OFE do ZUS. "Dług publiczny obniżył się o 130 mld zł" Takie "przeniesienie" z kieszeni nie-państwowej do państwowej nazywa się nacjonalizacją.

Nie zgodzę się. Jeżeli zostanie uchwalone prawo, wedle którego środki z KRUS są przeniesione do ZUSu, będzie to tylko zmiana organu zarządzającego i zapewne zasad rozporządzania pieniędzmi, ale nie nacjonalizacja.
Nacjonalizacji naszych składek dokonał na życzenie PO Sąd Najwyższy w 2008 roku, kiedy to sędziowie olali zapisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który podaje że środki z OFE stanowią majątek wspólny małżonków, a więc aż do orzeczenia SN był to majątek prywatny, nie publiczny :(.

N lut 16, 2014 13:08
Do waszego wieku emerytalnego zmian może być jeszcze multum
Zmienią się niemal z roku na rok.
Przykład? - koleżanka otrzymała w br tzw emeryturę mieszaną.
Jako, ze była na wcześniejszej emeryturze i pracowała "załapała się" na tą emeryturę.
Gdyby nie pracowała otrzymywałaby zwaloryzowaną tzw "starą" emeryturę, o ok 400 zł wyższą (taką pobierają jej równolatki o podobnym wskaźniku zarobków, a nie pracujące w trakcie pobierania wcześniejszej emerytury).
Przy wysokiej emeryturze 400 zł to może i niewiele, w sytuacji gdy otrzymuje się 1400 zł (netto), a mogłoby by to być 1800 zł, to zdecydowanie duża różnica.

N lut 16, 2014 13:48

Val napisał(a):
Nie zgodzę się. Jeżeli zostanie uchwalone prawo, wedle którego środki z KRUS są przeniesione do ZUSu, będzie to tylko zmiana organu zarządzającego i zapewne zasad rozporządzania pieniędzmi, ale nie nacjonalizacja.

Z KRUS do ZUS to przekładanie z jednej kieszeni państwowej do innej kieszeni państwowej, więc nie można mówić o nacjonalizacji. Będzie to też operacja neutralna dla poziomu długu publicznego.

Val napisał(a):
Nacjonalizacji naszych składek dokonał na życzenie PO Sąd Najwyższy w 2008 roku, kiedy to sędziowie olali zapisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który podaje że środki z OFE stanowią majątek wspólny małżonków, a więc aż do orzeczenia SN był to majątek prywatny, nie publiczny :(.

Nie bardzo wiem, o co chodzi, ale majątek wspólny małżonków to jeszcze nie majątek publiczny.

Alus napisał(a):
Do waszego wieku emerytalnego zmian może być jeszcze multum
Zmienią się niemal z roku na rok.

Dlatego im mniej państwowe/ budżetowe są nasze składki tym lepiej.

N lut 16, 2014 13:52
SweetChild napisał(a):
Z KRUS do ZUS to przekładanie z jednej kieszeni państwowej do innej kieszeni państwowej, więc nie można mówić o nacjonalizacji. Będzie to też operacja neutralna dla poziomu długu publicznego.

w obu przypadkach pieniądze nie są Twoje. Jaka to różnica czy zarządza nimi prywatny podmiot będący na krótkiej smyczy państwa(OFE) czy ZUS ??

SweetChild napisał(a):
Nie bardzo wiem, o co chodzi, ale majątek wspólny małżonków to jeszcze nie majątek publiczny.

Wyrok Sądu Najwyższego z 2008.
Do 2008 roku składki, które płaciłeś były Twoim prywatnym majątkiem. SN orzekł, że składki są własnością państwa, gdy władza uznała, że taki ma kaprys. Wywłaszczenie na miarę XXl wieku :(. Ciekawe czy takie same pomysły chodzą im po głowie w związku z IKE :roll:

N lut 16, 2014 14:10

Val napisał(a):
w obu przypadkach pieniądze nie są Twoje. Jaka to różnica czy zarządza nimi prywatny podmiot będący na krótkiej smyczy państwa(OFE) czy ZUS ??

Różnica jest warta 130 mld zł. Dla jednych to pikuś, dla innych sporo ;)

Val napisał(a):
Do 2008 roku składki, które płaciłeś były Twoim prywatnym majątkiem. SN orzekł, że składki są własnością państwa, gdy władza uznała, że taki ma kaprys. Wywłaszczenie na miarę XXl wieku :(.

Lenin wiecznie żywy :evil:

Val napisał(a):
Ciekawe czy takie same pomysły chodzą im po głowie w związku z IKE :roll:

Na razie nie, bo zgromadzone są tam grosze.

N lut 16, 2014 15:16

kiedy to Sweet Child pokochałeś ZUS? a nacjonalizacje nazywasz przekładaniem z państwowego do państwowego? czyzby te akcje przedsiębiorstw które OFE kupiło na giełdzie były cały czas państwowe?

N lut 16, 2014 17:05
kosiarz1 napisał(a):
kiedy to Sweet Child pokochałeś ZUS? a nacjonalizacje nazywasz przekładaniem z państwowego do państwowego? czyzby te akcje przedsiębiorstw które OFE kupiło na giełdzie były cały czas państwowe?

60% pieniędzy OFE ulokowało w państwowych obligacjach.

N lut 16, 2014 17:43

Bo taki miało przykaz. Buzek z PO tak kazał, a Tusk z PO je ukradł.

N lut 16, 2014 17:54
kosiarz1 napisał(a):

OFE są niezależnymi instytucjami finansowymi nie podporządkowującymi się politycznym prykazom.
Inwestowanie w obligacje nie skutkowało ryzykiem podobnym jak w przypadku akcji, zatem było wygodniejsze.

N lut 16, 2014 18:14

Alus napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):

OFE są niezależnymi instytucjami finansowymi nie podporządkowującymi się politycznym prykazom.
Inwestowanie w obligacje nie skutkowało ryzykiem podobnym jak w przypadku akcji, zatem było wygodniejsze.

\Nic się u ciebie nie zmienilo, dalej nie masz wiedzy. Co maja kupować jak im ustawodawca ograniczył do polskiego rynku procentowo inwestycje? Albo obligacje albo akcje, czy inne państwowe papiery, np. ratowały fundusz drogowy.
Jak ś.p. Leper chciał OFE rozwiazac, to Tusk wyzywał go od złodziei pieniędzy podatnikow, a alus mu biła brawo...

N lut 16, 2014 18:20

Alus napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):

OFE są niezależnymi instytucjami finansowymi .....

Od kiedy? OFE są elementem publicznego systemu zabezpieczenia emerytalnego. Nie są niezależną instytucją finansową.

N lut 16, 2014 23:58

SweetChild napisał(a):

Pieniądze ze składek zostały "znacjonalizowane" już w momencie, kiedy je płaciłem, bo nie płaciłem ich z dobrej woli, tylko jest to forma podatku. To natomiast, czy ten podatek idzie na ZUS, czy do prywatnej firmy (wyjątkowo dziwny podatek, rząd zabiera mi pieniądze a potem daje prywatnej firmie, która być może mi je kiedyś odda, jeśli nie zbankrutuje, i to wcale nie nazywa się korupcja) - nie wpływa na to, że to NIE JA decyduję o jego płaceniu, tylko państwo.
[/quote]

Pn lut 17, 2014 7:08

Cytuj:
Przy wysokiej emeryturze 400 zł to może i niewiele,

Alus!!!
Nie ma czegoś takiego jak wysoka emerytura dla pokolenia obecnych 30-40 latków :roll: (nie mówię o funkcjonariuszach i chyba sędziach o ile się nie mylę). Osoba która ma np ok 35 lat,pracuje 10 lat, i ma pensję na umowie o pracę rzędu 7-8 tysięcy brutto ma prognozowaną emeryturę 1000 zł miesięcznie (!!) Ty sobie zdajesz sprawę? To jest nasza rzeczywistość, naszego pokolenia.
Ja tu kiedyś wyliczałam chyba ale policzę jeszcze raz.
Alternatywa amerykańska czyli spadać od mojej kasy (wolność , własność....) :
Teraz może się wam ciutkę otworzą oczy:)
1. zakładam odkładanie miesięczne 1000 zł, czyli tyle ile wynosi teraz najniższy zus (wiem że nie wszystko to składka emerytalne, ale policzmy przykładowo) i zakładam średnią stopę zwroty tylko 5% (!!!!) czyli niewielką .
po 40 latach pracy uzyskujemy .... 1 milion 200 tys złotych z ogonkiem.
Założymy średnią oczekiwaną długość życia dłuższą niż jest teraz (!) bardzo optymistyczne 85 lat. Czyli 20 lat wypłacania emerytury.
Daje nam to rocznie 60 tys złotych
miesięcznie równe 5000 zł emerytury.

Jeśli założymy tylko połowę, czyli składkę naprawdę bardzo niską- 500 zł miesięcznie na emeryturę - mamy emeryturę w wysokości 2500 zł , i tak dwa razy wyższą niż to co optymistycznie kalkulują mi teraz...
A ja mam ściągane na zus około jeśli się nie mylę 18 tysięcy rocznie. To jaką bym miała emeryturę...? A chcą mi dać 1000 zł. Jeśli wogóle cokolwiek
To obliczenie jest bardzo ostrożne, bo zakłada niską stopę zwrotu i długi średni czas życia.

Pn lut 17, 2014 9:32

ogon__ napisał(a):
Pieniądze ze składek zostały "znacjonalizowane" już w momencie, kiedy je płaciłem, bo nie płaciłem ich z dobrej woli,(...)

Nie płaciłeś z dobrej woli, ale były Twoje i dlatego powiększały dług publiczny. Teraz nie są Twoje, zostały zagarnięte przez państwo (znacjonalizowane) i właśnie dzięki temu dług publiczny zmniejszył się o 130 mld zł. Proste jak konstrukcja cepa.
Powiedzmy, że jesteś ubezwłasnowolniony i masz konto w banku a ja co miesiąc zabieram Ci N złotych i wpłacam na Twoje konto. Po X latach bank ma wypłacić Ci pieniądze. Z drugiej strony ja mam kredyt w tym samym banku i co miesiąc muszę płacić ratę. Wpadam więc na genialny pomysł i konfiskuję zarówno pieniądze zgromadzone już na Twoim koncie jak i Twoje bieżące, przymusowe wpłaty. Zamiast tego zakładam Ci kajet w mojej szufladzie, gdzie skrupulatnie wszystko zapisuje, abym wiedział, ile Ci oddać po X latach. Po co bank (z obcym kapitałem) ma zarabiać kupę kasy na różnicy między oprocentowaniem wkładów i kredytów :twisted:
Widzisz różnicę czy nie?

kropeczka_ns napisał(a):
Ja tu kiedyś wyliczałam chyba ale policzę jeszcze raz.

Policz raz, ale uczciwie ;)

kropeczka_ns napisał(a):
1. zakładam odkładanie miesięczne 1000 zł, czyli tyle ile wynosi teraz najniższy zus (wiem że nie wszystko to składka emerytalne, ale policzmy przykładowo)

:D 661,92 zł to składka emerytalna. Już na wstępie masz błąd rzędu 50% :!: [(1000 - 661,92) / 661,92]

kropeczka_ns napisał(a):
i zakładam średnią stopę zwroty tylko 5% (!!!!) czyli niewielką.

Nominalnie czy realnie (po odliczeniu inflacji)? Przy wysokiej inflacji nominalna stopa zwrotu wysokości 5% to faktycznie niewiele, ale realnie możesz nawet tracić. Natomiast realnie 5% to nie jest aż tak niewiele, aktualnie obligacje 10-letnie mają rentowność rzędu 4,5%, co po odliczeniu obecnie bardzo niskiej inflacji (0,7%) daje 3,8%. Jest jednak bardzo wątpliwe, aby inflacja pozostała na obecnym poziomie przez najbliższe lata, najprawdopodobniej będzie rosła.

kropeczka_ns napisał(a):
Jeśli założymy tylko połowę, czyli składkę naprawdę bardzo niską- 500 zł miesięcznie na emeryturę - mamy emeryturę w wysokości 2500 zł , i tak dwa razy wyższą niż to co optymistycznie kalkulują mi teraz...

Porównujesz gruszki i jabłka :roll: Twoje wyliczenia niewiele nam mówią, bo trudno sobie wyobrazić, jaka będzie siła nabywcza tych 2500 zł za ileśdziesiąt lat. Dlatego ZUS podaje wysokość emerytury przy obecnej sile nabywczej pieniądza - dzięki temu wiemy, ile to realnie jest. Oczywiście nominalnie nie wygląda tak spektakularnie jak Twoje wyliczenia, ale jest zdecydowanie uczciwsze.

I ostatni punkt - do niedawna wysokość emerytury szacowaną przez ZUS można było z grubsza pomnożyć razy dwa, jako że pół składki emerytalnej trafiało do OFE. Więc jak wszystko dokładnie policzysz, to okazuje się, że rachunki się zgadzają ;)

Pn lut 17, 2014 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona