Karanie ludzi za znęcanie się nad zwierzętami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
felek_ napisał(a): Nie, nie mieści, ale uważam, że prawo powinno służyć człowiekowi i karę dopuszczam tylko, gdy służy dobru człowieka, a nie zwierzęcia. Czyli czlowiek moze znecac sie bezkarnie nad stworzeniami, bo ... nie sa ludzmi? A ludzie wrazliwi na cierpienie istot, ktore sa odarzone przez Stworce i uczuciami i inteligencja i odczuwaniem bolu, maja mu moze w tym jeszcze pomoc? Raczej batem przylozyc, zeby poczul to co zwierze. A w skrajnych wypadkach ukarac grzywna (tez boli) a nawet i wiezieniem. Chcesz zyc w swiecie, ktory patrzy obojetnie na cudze cierpienia? Kiedys bedzie tak patrzyl na twoje.
|
Pt mar 30, 2018 4:46 |
|
|
|
 |
R27
|
Wszystkim którzy zupełnie serio piszą o tym, że zwierzęta należy szanować tak jak ludzi chciałbym życzyć z całego serca smacznego! Niech ten wielkanocny pasztecik czy szyneczka smakuje tak jak zawsze i nie stanie w gardle kiedy sobie przypomnicie że wasz pokarm to czujące i inteligentne istoty.... byłe istoty 
|
Pt mar 30, 2018 6:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
R27 napisał(a): Wszystkim którzy zupełnie serio piszą o tym, że zwierzęta należy szanować tak jak ludzi Nie ma to jak składać życzenia świąteczne wymyślonym przez siebie chochołom. Jajeczkiem się z chochołami przełamiesz jeszcze?
|
Pt mar 30, 2018 7:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): felek_ napisał(a): największy grzesznik), jest o wiele ważniejszy niż zwierzę. Tylko że zwierzęta nie idą do piekła a najwięksi grzesznicy tak. Może kara ludzka uchroni niejednego od piekła? Homoseksualistów dla ich dobra też byś do więzień pakował?
|
Pt mar 30, 2018 7:45 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Prozę skończyć offtop lub przenieść się do innego wątku.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt mar 30, 2018 7:59 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
_felek napisał(a): Po drugie podzielam jak najbardziej słowa Jezusa, że człowiek (nawet największy grzesznik), jest o wiele ważniejszy niż zwierzę. A kto twierdzi że nie jest? Znęcanie się nad zwierzęciem powinno być karalne, ponieważ jest złe (co sam przyznajesz) i szkodliwe społecznie, gdyż jest zadawaniem cierpienia żyjącej istocie - a tak się składa, że ludzie również są żyjącymi istotami, którym można zadać cierpienie, więc pod tym względem nie różnią się od zwierząt. Jest dla mnie zupełnie oczywiste, że ktoś, kto nie ma oporów przed torturowaniem zwierzęcia, nie będzie miał też oporów przed ewentualnym torturowaniem (lub w ogóle krzywdzeniem) człowieka, a w każdym razie będzie miał znacznie mniejsze opory niż ktoś, kto - przysłowiowo - nie skrzywdziłby nawet muchy. Cytuj: Nie, nie mieści, ale uważam, że prawo powinno służyć człowiekowi i karę dopuszczam tylko, gdy służy dobru człowieka, a nie zwierzęcia. Karanie za zadawanie cierpień zwierzętom służy dobru człowieka, ponieważ człowiek jest znacznie szczęśliwszy w świecie, w którym wszystkie żywe istoty żyją w harmonii, a nie cierpią, a już zwłaszcza w takim, w którym nie zadaje się im cierpień świadomie i z premedytacją. Kto więc krzywdzi z premedytacją zwierzęta, niszczy dobrobyt społeczeństwa, za co powinien zostać ukarany. Poczytaj Biblię (taka gruba księga, można kupić w większości księgarni).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 30, 2018 9:10 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Karanie za zadawanie cierpień zwierzętom służy dobru człowieka, ponieważ człowiek jest znacznie szczęśliwszy w świecie, w którym wszystkie żywe istoty żyją w harmonii, a nie cierpią, a już zwłaszcza w takim, w którym nie zadaje się im cierpień świadomie i z premedytacją. Kto więc krzywdzi z premedytacją zwierzęta, niszczy dobrobyt społeczeństwa, za co powinien zostać ukarany. Poczytaj Biblię (taka gruba księga, można kupić w większości księgarni). Generalnie się z Tobą zgadzam, natomiast odesłanie do Biblii uważam za dość ryzykowny manewr, bo uważam, że na tej bazie broni się argument _felka o zamykaniu do więzień homoseksualistów jako służącemu dobru człowieka.
|
Pt mar 30, 2018 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A kto twierdzi że nie jest? Znęcanie się nad zwierzęciem powinno być karalne, ponieważ jest złe (co sam przyznajesz) i szkodliwe społecznie Nie wszystko to co jest złe i szkodliwe społecznie powinno być karalne. Cytuj: Jest dla mnie zupełnie oczywiste, że ktoś, kto nie ma oporów przed torturowaniem zwierzęcia, nie będzie miał też oporów przed ewentualnym torturowaniem (lub w ogóle krzywdzeniem) człowieka, a w każdym razie będzie miał znacznie mniejsze opory niż ktoś, kto - przysłowiowo - nie skrzywdziłby nawet muchy. To prawda, ale pomimo tego, nie umieszczałbym ludzi w więzieniach tylko dla prewencji. Cytuj: Kto więc krzywdzi z premedytacją zwierzęta, niszczy dobrobyt społeczeństwa, za co powinien zostać ukarany. Tak, zgadzam się, kto niszczy dobrobyt społeczeństwa powinien zostać ukarany. Tak jak mówiłem, prawo powinno służyć ludziom. Cytuj: Poczytaj Biblię (taka gruba księga, można kupić w większości księgarni). Johnny, błagam, chociaż Ty nie zaniżaj poziomu.
|
Pt mar 30, 2018 9:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
felek_ napisał(a): Tak, zgadzam się, kto niszczy dobrobyt społeczeństwa powinien zostać ukarany. Tak jak mówiłem, prawo powinno służyć ludziom. A społeczeństwo to niby z kogo się składa, jak nie z ludzi?
|
Pt mar 30, 2018 9:51 |
|
 |
R27
|
 Re: Karanie ludzi za znęcanie się nad zwierzętami
W ustawie o ochronie zwierząt nie ma nic o tym że kary są po to by chronić społeczeństwo prewencyjnie przed jakimiś wariatami co to dziś torturują zwierzęta a jutro ludzi. Z art. 1 wynika że ustawa ta w jakiś sposób nadaje podmiotowość zwierzętom...
"Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę."
Nie oszukujmy się tekst ustawy był pisany pod presją kocich i psich mam stąd też możemy z jednej strony przeczytać o tym jakie zwierzęta można zabijać a jakie nie albo takie kwiatki:
"Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania. "
jak to się ma do hodowania zwierząt na rzeź w niewoli?
Obecnie wiele spraw jest prowadzone przeciwko ludziom którzy np ogłuszają i zabijają ślepe mioty z ekonomicznych czyli racjonalnych powodów a nie dlatego, że lubią zadawać ból itd.
|
Pt mar 30, 2018 10:03 |
|
 |
SweetChild
|
R27 napisał(a): "Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania. "
jak to się ma do hodowania zwierząt na rzeź w niewoli? Tak samo, zwierzęta hodowane na rzeź w niewoli też wymagają humanitarnego traktowania.
|
Pt mar 30, 2018 10:09 |
|
 |
R27
|
W takim razie należy wpisać w ustawie o ochronie zwierząt nakaz humanitarnego znęcania się i po problemie
|
Pt mar 30, 2018 10:11 |
|
 |
Johnny99
|
felek_ napisał(a): Nie wszystko to co jest złe i szkodliwe społecznie powinno być karalne. Istnieją rzeczywiście racje przemawiające przeciwko karaniu pewnych złych i szkodliwych społecznie czynów, ale moim zdaniem żadne z nich nie odnoszą się do zadawania zwierzętom cierpienia z premedytacją. Cytuj: To prawda, ale pomimo tego, nie umieszczałbym ludzi w więzieniach tylko dla prewencji. Nie dla prewencji, tylko za już dokonany czyn. Oczywiście, to jest bardziej zasadniczy problem - wciąż jeszcze utrzymująca się popularność kar izolacyjnych, będących XVIII-wiecznym reliktem, od dawna już przestarzałym, ale mimo to nadal stosowanym, bo jest po prostu prosta i łatwa (zamiast się zastanowić, na jaką karę konkretny przestępca zasługuje, łatwiej po prostu wtrącić go do "lochu" i sprawa załatwiona). Kara więzienia powinna być stosowana tylko w przypadkach przestępców, których pozostawienie na wolności jest niebezpieczne dla społeczeństwa. Niestety, uważam, że wielu znęcających się nad zwierzętami stanowi zagrożenie dla społeczeństwa.. Cytuj: Tak, zgadzam się, kto niszczy dobrobyt społeczeństwa powinien zostać ukarany. Tak jak mówiłem, prawo powinno służyć ludziom. To świetnie, że się zgadzamy. Cytuj: Johnny, błagam, chociaż Ty nie zaniżaj poziomu. Masz rację (SweetChild też), to było głupie, przepraszam. R27 napisał(a): Z art. 1 wynika że ustawa ta w jakiś sposób nadaje podmiotowość zwierzętom... Owszem, i słusznie, bo zwierzę rzeczywiście nie jest rzeczą, tylko istotą żyjącą. Albo uznajemy, że życie jako takie jest pewną wartością samą w sobie, albo nie uznajemy. Cytuj: jak to się ma do hodowania zwierząt na rzeź w niewoli? Proste - wymagają one humanitarnego traktowania. Cytuj: Obecnie wiele spraw jest prowadzone przeciwko ludziom którzy np ogłuszają i zabijają ślepe mioty z ekonomicznych czyli racjonalnych powodów a nie dlatego, że lubią zadawać ból itd. Zabijanie ślepych miotów jest legalne, o ile mi wiadomo.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 30, 2018 10:20 |
|
 |
SweetChild
|
R27 napisał(a): W takim razie należy wpisać w ustawie o ochronie zwierząt nakaz humanitarnego znęcania się i po problemie Nic nie trzeba wpisywać, wystarczy ochłonąć i zastanowić się nad tym, co już jest wpisane.
|
Pt mar 30, 2018 10:24 |
|
 |
JedenPost
|
R27 napisał(a): "Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę."
Nie oszukujmy się tekst ustawy był pisany pod presją kocich i psich mam
Nie. Jest po prostu pisany z uwzględnieniem zasad etyki, do jakich nie dorosłeś.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt mar 30, 2018 10:30 |
|
|
|