Czy działania PIS to zagrożenia dla demokracji?
| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No proszę - znalazł się człowiek z PiSu, który skrytykował pomysł monopolu na transmisję podpisania paktu. Brawo
Cytuj: Podpisanie paktu w mediach Rydzyka było błędem - przyznaje poseł PiS
Ułatwienie Telewizji "Trwam" wyłącznego informowania o pakcie stabilizacyjnym było błędem - przyznał w radiowej "Trójce" Adam Bielan, poseł Prawa i Sprawiedliwości.
Podczas radiowego "Śniadania w Trójce" poseł Adam Bielan tłumaczył, że partie podpisujące pakt stabilizacyjny nie wybrały celowo telewizji ojca Rydzyka jako medium uprzywilejowanego do poinformowania społeczeństwa o tym fakcie.
Pan oraz Wojciech Wierzejski (LPR) i Ryszard Czarnecki (Samoobrona) przyznali, że wpuszczenie dziennikarza Telewizji "Trwam" przed innymi mediami było posunięciem niefortunnym, ale nie dopatrzyli się w tym wielkiego przewinienia. Tłumaczyli, że to, co podano w Telewizji "Trwam" było relacją jedynie z parafowania a nie podpisania paktu, a parafowanie, ich zdaniem, nie jest aktem prawnie doniosłym.
Posłowie prawicy przypomnieli, że faktowi podpisania paktu była poświęcona konferencja prasowa. Adam Bielan zapewnił, że nie było zadnej intrygi przeciw mediom. PiS, LPR i Samoobrona uznały natomiast, że zachowanie dziennikarzy na tej konferencji było skandaliczne.
Ryszard Kalisz z SLD i Bronisław Komorowski skrytykowali decyzję prawicy uznając wpuszczenie Telewizji "Trwam" na salę rozmów za przejaw dyskryminacji innych mediów. Bronisław Komorowski zauważył, że protest dziennikarzy w tej sprawie był pierwszym przejawem nieposłuszeństwa obywatelskiego w IV Rzeczpospolitej. (mn)
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=11074
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N lut 05, 2006 11:48 |
|
|
|
 |
|
kubag
|
mam nadzieję, że jest to przejew ,,obudzenia" się polityków PISu. to co robią budzi coraz większy niepokój. Założyłem ten temat, żeby uciąć dyskusje że działania PISu są zagrożeniem dla demokracji. Cały czas tak uważam, PIS nie robi nic despotycznego, wykorzystuje pozycję zdobytą w powszechnych wyborach, ale robi to z niesmakiem, szczególnie prosząc o pomoc Leppera, to mnie boli, że rok temu politycy Pis odżegnywali się od Leppera i SAmoobronyy, a teraz z nimi wspópracują...
|
| N lut 05, 2006 12:43 |
|
 |
|
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
PiS zadarł z mediami. No i pewnie zdał sobie sprawę z tego, że z mediami jeszcze nikt nie wygrał. Przynajmniej e demokratycznym kraju.
| N lut 05, 2006 13:47 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Coby nie mówić o mediach - w tej sytuacji mają rację, ich oburzenie jest słuszne. W demokratycnzym państwie nie powinno być czegoś takiego, że jedna, a do tego 1)prywatna, 2)wyznaniowa stacja ma wyłączność na przekazywanie na żywo informacji z wydarzenia (jakby go nie oceniać) o dużym znaczeniu dla państwa.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| N lut 05, 2006 19:13 |
|
 |
|
jo_tka
|
Kubaq - nie mam  Może i lepiej, że nie trzeba w tej chwili wybierać czegoś z tego, co jest...
Awantura w mediach to jednak małe piwo... Bardziej mnie interesuje, co zrobi nowy rzecznik ze skargą do TK na ustawę o KRRiT...
Bo jak słyszę dialog (nie pamiętam nazwisk rozmówców, wyboldowana odpowiedź to jeden z polityków PiS):
Cytuj: - Uniemożliwiliście działalność organu konstytucyjnego (to o KRRiT - przyp.) na miesiąc! To wbrew konsytucji - A coś się stało? Przecież nic się nie stało!
to mi włosy dęba na głowie stają. Istotnie - świat się nie zawalił - ale do szacunku dla prawa to temu bardzo daleko... Jaka by nie była KRRiT, bo nie chodzi tu o Radę, tylko o stosunek PiS do prawa jako takiego...
Media sobie poradzą. "Czyste dobro" może być ostatecznie wygłupem, tak jak diabeł Rokita. Ale całokształt mnie coraz bardziej niepokoi...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn lut 06, 2006 6:56 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
Lech Kaczyński Z Nonsensopedii, pozbawionej treści encyklopedii Lech Kaczyński Systematyka Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: ptaki Podgromada: Neornithes Nadrząd: neognatyczne Rząd: blaszkodziobe Rodzina: kaczkowate Gatunek: kaczka polityczna Nazwa systematyczna gatunku Anas quatsinskii
Lech "Spieprzaj Dziadu" Kaczyński lub też Lech I z Ro(zro)du Kaczyńskich (prawdziwe nazwisko Kalkstein lub Kaczerman - historycy się spierają o prawdziwe nazwisko denata)- Prezydent oraz samozwańczy Król IV Rzeszy Kospolitej. Jeden z Braci Kaczyńskich. Jego rodzice od małego prali jego mózg i uczyli jak dobrze obą]] przez co jego mózg kurczy się do wielkości jądra atomu. Jako prezydent wsi Warszawa wchodzi w konflikty z gejami i lesbijkami, co kończy się zamachem na Warszawę z użyciem 13 atrap bomb przeciwkaczkowych w metrze im. Kaczogrodu.
Jego imiona brzmią "Lech" i "Alexander" co wzbudza podejrzenie plagiatu politycznego(Lech Wałęsa i Alexander Kwaśniewski. Przydomek Lecha wziął się z incydentu podczas wiecu, gdy po publicznej rozmowie ze znajomym menelem pożegnał go zwyczajowym pozdrowieniem plemiennym - "Spieprzaj dziadu", co błyskawicznie podchwyciły środki przekazu jako kluczową myśl na trzecie tysiąclecie. Nieliczni historycy spierają się nazwą przydomka ponieważ wzrost karła lub dziecka 9 letniego wyklucza go z odznacznia i nadawania jakichkolwiek tytułów.
Dzieciństwo Lecha oraz jego brata obfitowało w niezwykłe wydarzenia, m. in. został on pierwszym człowiekiem, który razem ze wspólnikiem dokonał kradzieży ciała niebieskiego . Marek Kamiński zapowiada powtórzenie tego wyczynu samotnie i zimą, z całą ekipą National Kaczorgraphic która będzie relacjonowała nam wyczyn.
Kaczyński startował w wyborach prezydenckich i w II turze doszło do pojedynku z Donaldem w wyniku czego doszło do ich scalenia i powstał Superpokemon Kaczor Donald, bohater kreskówek niejakiego Disneya. Prawdopobnie jednak jego prezydentura wkrótce dobiegnie do końca z powodu epidemii kaczej grypy.
Ankietowani Narodowego Instytutu Badania Pacjentów Oddziałów Psychiatrycznych, zapytani: co sądzą o Lechu Kaczyńskim, odpowiedzieli:
* 43% - "Spieprzaj dziadu!" * 27% - "Kaczor vs Donald, tylko kto jest kto?" * 20% - "Przemoc i Sex" * 11% - "Dzisiaj na obiad pieczyste z drobiu" * 8% - "Największy kleptoman na świecie" * 1% - "Kwak"
[Edytuj] Histeryczny Dialog Jarka z Mamusią
(w dniu zaprzysiężenia L. Aleksandra K. na Prezia Wszystkich PiSiowaków)
- A mówiłam Ci Jarusiu, ożeń się kurcze wreszcie, no i widzisz, trzeba było starej matki słuchać, dziś byś był już prezydentem jak twój brat. Ale ty mnie ignorujesz, i tylko przynieś, zanieś pozamiataj...
- Ależ mamusiu, ja nadal nie dostałem brytyjskiego obywatelstwa, a taki Elton John je ma, szczęściarz (śmiech i oklaski z offu)
-Mamusiu, jak dorosne to wygram wybory na prezzydenta -Spieprzaj dziadu! -Zresztą żona Lecha to i tak zakamuflowany Piszczałaka  [Edytuj] Dragon Ball, a sprawa Wrogów Ludu Widać otwarte powiązania z mafią japońską (Yakuza) i Dragon Ballem Enlarge Widać otwarte powiązania z mafią japońską (Yakuza) i Dragon Ballem Lech Kaczyński nauczył się u Bulmy z Dragon Balla rzucania kamehameha we Wrogów ludu, co teraz czyni z zapałem gdy tylko przyjdzie mu na to ochota. [Edytuj] Nowe nazwy miesięcy
Prezio postanowił nadać nazwę jednego z miesięcy swoim imieniem, lipiec
stanie się od stycznia 2007 Lechem.
Jak by co zadatek do wiezienia już mam
( za teksty szkodliwe ptactwu )
Pozdro
|
| Pn lut 06, 2006 9:37 |
|
 |
|
SweetChild
|
jo_tka napisał(a): Czyli - jak rozumiem - skoro oni mogli to my też chcemy mieć wpływ na TK... TKM  jo_tka napisał(a): A że coś się miało zmienić... cóż...
Graliśmy jak nigdy, przegraliśmy jak zawsze...
|
| Pn lut 06, 2006 12:48 |
|
 |
|
SweetChild
|
kubag napisał(a): Cały czas tak uważam, PIS nie robi nic despotycznego, wykorzystuje pozycję zdobytą w powszechnych wyborach, ale robi to z niesmakiem, szczególnie prosząc o pomoc Leppera, to mnie boli, że rok temu politycy Pis odżegnywali się od Leppera i SAmoobronyy, a teraz z nimi wspópracują...
Jesteś więc jednym z tych szczęśliwców, u których przedwyborcze pranie mózgów nie wywołało zaników pamięci.
|
| Pn lut 06, 2006 13:02 |
|
 |
|
jo_tka
|
Podrzucę do pomyślenia - Marek Safjan
Cytuj: Jak wynika ze stwierdzenia Jarosława Kaczyńskiego, przywódcy rządzącej partii, należy dążyć do tego, aby odpowiednie partie polityczne miały swoich sędziów, bo obecnie w "Trybunale Konstytucyjnym są osoby, które są w oczywisty sposób związane z SLD i widać to w ich orzecznictwie". Nie chcę komentować takiego stwierdzenia (nie wykracza ono zresztą poza granice insynuacji). Rozumiem jednak wyraźne przesłanie w nim zawarte: orzecznictwo Trybunału musi mieć charakter polityczny, a jedynie obecność sędziów reprezentujących słuszny kierunek polityczny może zapewnić nową jakość tej instytucji.
http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3150326.html
I chyba nigdzie nie widziałam tekstu paktu stabilizacyjnego - tu jest:
http://forum.fronda.pl/forum.php?akcja=pokaz&id=401452
|
| Wt lut 07, 2006 20:56 |
|
 |
|
kubag
|
moja diagnoza jest taka, że szczyty partyjne czyli Jarosław Kaczyńscy i jego ludzie, działają czasmi wbrew swoi rządowi, budując podziały, wykonując nieodpowiedzialne gesty, wygłaszając radykalne opinie. Rząd Marckiewicza działa dobrze, jest przyjazny Polsce i co może wydawać się dziwnie aktywny legislacyjnie. PRzeszkoda tkwi w walkach parlamentarnych, gdzie zwycięska partia nie może zapewnić stablinej większości dla rządu i jego projektów. Praca paralamentarna obecnej kadencji opierała się nie na pracy ustawodawczej, ale na gierkach, konsultacjach, kłótniach o większość o silną pozycję.
w Pakt Stabilizacyjny zbytnio nie wierzy, a to ze względu na partie ktore go podpisały. Nikt jeszcze nie wygrał chyba, ufając Lepperowi. a po drugie: nie jest to żaden dokument oficjalny, można go zerwać w każdej chwili, a z biegiem czasu Jarosław nie będzie już tak skory do wyborów, ludzi do PIS zniechęci właśnie powiązanie z SO i LPR, reputację ratuje jedynie rząd Marcinkiewicza. życzę mu powodzenia i efektywności i stabilnej, dobrej dla Polski większości w parlamencie.
|
| Śr lut 08, 2006 9:07 |
|
 |
|
nospheratu
|
Leszek, Jan napisał(a): Budowa świątyni Opatrzności Bożej to sprawa honoru.
Powiesz to rodzinom ludzi, którzy zamarzli w górach bo nikt nie chce dać 7 mln ratownikom na śmigłowiec. Co jest waźniejsze? Bezpieczeństwo ludzi czy zadufany honor?
_________________ Mors dicit
|
| Cz lut 09, 2006 12:20 |
|
 |
|
nospheratu
|
Heh, sorki za odkopywanie, ale to mnie poraziło. Im bardziej człowiek próbuje zrozumieć PiS tym czuje się coraz głupszy 
_________________ Mors dicit
|
| Cz lut 09, 2006 12:24 |
|
 |
|
ToMu
|
Nie dziwię Ci się. Trudno znaleźć sens w czymś, gdzie jest sporo absurdu.
|
| Cz lut 09, 2006 20:01 |
|
 |
|
jo_tka
|
Na wiara.pl powieszono skrót tego artykułu
Ks. Jacek Prusak, SJ w Gazecie Wyborczej o wywiadzie Jarosława Kaczyńskiego z poprzedniej soboty:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,65649,3153922.html
Myślę, że na to zdanie warto zwrócić uwagę:
Siła społecznego oddziaływania Kościoła nie zależy od siły partii, która to oddziaływanie popiera [...] tylko od troski o szerzenie wiary i sprawiedliwości w duchu Ewangelii.
|
| Cz lut 09, 2006 20:10 |
|
 |
|
kubag
|
a mnie zdziwiła krytyczna wypowiedź o abp. Życińskim, w której J. Kaczyński wnioskuje, że takie postawy mogą doprowadzić do nastania sytuacji jak w Holandii.. A przecież wielokrotnie Jarosław Kaczyński, mówił że wypowiedzi hierarchów nie komentuje...
|
| Pt lut 10, 2006 9:27 |
|
|
|