Czy PO wybierze zwyciestwo w przedterm. wyborach, czy ... ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Nadral
|
widać że kolega "nie ma wiedzy" kto to byli faryzeusze.
"Ma za to wiedzę" jak PiS realizuje swoje obietnice wyborcze?
Wiem kto to byli faryzeusze. Ludzie ci często posługiwali się obłudą i kłamstwem i nawet Jezus ich nie przekonał. Gdzie można obecnie spotkać "unowocześnione wersje" takich typków odpowiedz sobie sam.
Jeśli chodzi o realizację obietnic wyborczych to proponuję tobie mały eksperyment.
Wpuścisz mnie do swojego mieszkania a ja tam przez całą dobę będę ci robił bałgan. Następnie każę ci wszystko posprzątać przez godzinę i przy tym przeszkadzać. Przy okazji będę wszystkich przekonywał że zupełnie nie potrafisz sprzątać. Po niespełna kwadransie spytam się ciebie dlaczego jeszcze nic posprzątałeś głosząc wszem i wobec jaki z ciebie nieudacznik.
Moim zdaniem PIS jest w tej chwili ostatnią szansą dla Polaków.
Nie chcę ich gloryfikować ale dajcie im szansę tym bardziej że na to zasługują.
Powtarzam pytanie dla krytyków PIS-u.
Gdzie byliście jak poprzednie rządy rozkradały naszą Ojczyznę  ??!!!!
|
| Pt mar 24, 2006 14:47 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
 Re: Czy PO wybierze zwyciestwo w przedterm. wyborach, czy ..
Nadral napisał(a): Powtarzam pytanie dla krytyków PIS-u. Gdzie byliście jak poprzednie rządy rozkradały naszą Ojczyznę  ??!!!!
Pewnie na Księżycu. Zanim przyszło takich dwóch i go ukradli 
|
| Pt mar 24, 2006 14:59 |
|
 |
|
Oozie
|
Nadral napisał(a): Wiem kto to byli faryzeusze. Ludzie ci często posługiwali się obłudą i kłamstwem i nawet Jezus ich nie przekonał. No. Taki np. Paweł z Tarsu, św. Pawłem zwany. To własnie był faryzeusz. Gratuluje wiedzy. Nadral napisał(a): Gdzie można obecnie spotkać "unowocześnione wersje" takich typków odpowiedz sobie sam. W kościele? Ja wiem dlaczego i za co faryzeusze krytykowali saduceuszy, ignorant powyżej nie wie... Nadral napisał(a): Po niespełna kwadransie spytam się ciebie dlaczego jeszcze nic posprzątałeś głosząc wszem i wobec jaki z ciebie nieudacznik. Błądzisz chłopie. Politoligia się kłania - od dawna wiadomo że najtrudniejsze reformy robi się na początku kadencji, żeby miec czas na ewentualne poprawki. I sto dni to było dość by przedstawic projekty ponoć gotowych ustaw o obniżeniu podatków czy budownictwie mieszkaniowym. Nadral napisał(a): Gdzie byliście jak poprzednie rządy rozkradały naszą Ojczyznę  ??!!!!
Ale bredzisz.
_________________ We scare, because we care
|
| Pt mar 24, 2006 15:04 |
|
|
|
 |
|
Nadral
|
Tak przyznaję ci rację że co do faryzeuszy zbytnio uogólniam. Chodziło o tych krórzy sądzili Jezusa i chyba się ze mną zgodzisz że potocznie mówiąc faryzeusz zazwyczaj ma się na myśli powyższych. Niemniej mogłem to napisać bo być może krzywdzę wiele osób z przeszłości.
Przepraszam. (chyba muszę przeczytać w końcu porządnie Nowy Testament  )
Zdecydowanie jednak będę nadal bronił PIS-u gdyż widzę wielką niesprawiedliwośc w ich osądzaniu, zresztą mocno przedwczesnym.
Jeżeli okażą ci tyle samo warci co panowie z lewej strony i PO to oczywiście odstąpię od tej obrony.
Proszę zauważyć jednak że PO i SLD robi wszystko aby PIS-owi przeszkodzić i ich oczernić. Jest to tak oczywiste że nawet nie widzę sensu tego udawadniać. Wystarczy ich posłuchać.
Chciałbym też dodać że Pan Prezydent ma rację twierdząc media są mocno stronnicze i niestety robią spore zamieszanie w głowach zmęczonych Polaków.
Ostre bombardowanie Radia Maryja jest wynikiem tego że w tym radiu ludzie mogą się swobodnie wypowiadać i bynajmniej nie są to jak to lubią głosić przeciwnicy starsze babcie tylko ludzie z różnych wartw społecznych. Z racji tego ataku na to radio ostatnio słucham sobie rozmów niedokończonych i stwierdzam że wyraźnie górują one intelektualnie nad bełkotem w nędznych przedstawieniach autorstwa Olejnik czy Lisa.
Chciałbym na koniec też dodać że polaryzację moich poglądów politycznych spowodowało nie cudowność PIS-u ale obłuda, fałsz i zakłamanie..... (nie piszę kto bo Admin znów usunie mój post).
Pozdrawiam
|
| Pt mar 24, 2006 15:45 |
|
 |
|
Oozie
|
Nadral napisał(a): Proszę zauważyć jednak że PO i SLD robi wszystko aby PIS-owi przeszkodzić i ich oczernić. Jest to tak oczywiste że nawet nie widzę sensu tego udawadniać. Wystarczy ich posłuchać.
Ryzykowne jest stawianie PO i SLD w jednym szeregu, zwłaszcza kiedy obie partie nawzajem się krytykują.
I raczej nie wykonują ruchów od których się odcinali jak PiS kiedy twierdził że w polityce mają byc ludzie czyści i że nie będzie owa polityka miała twarzy Andrzeja Leppera.
Ale ma.
Dzięki PiS.
A co do krytyki - święte prawo opozycji - krytykować.
Na tym to polega.
A nie na przyklaaskiwaniu, jakby sobi niektórzy życzyli.
Od Korwina-Mikke też oczekują potakiwania?
_________________ We scare, because we care
|
| Pt mar 24, 2006 15:51 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Oozie napisał(a): Nadral napisał(a): Proszę zauważyć jednak że PO i SLD robi wszystko aby PIS-owi przeszkodzić i ich oczernić. Jest to tak oczywiste że nawet nie widzę sensu tego udawadniać. Wystarczy ich posłuchać. Ryzykowne jest stawianie PO i SLD w jednym szeregu, zwłaszcza kiedy obie partie nawzajem się krytykują.
Oozie, a nie pomyślałeś czasem - przecież to polityka - że tak się krytykują tylko 'dla pucu'.
A może ich zaplecza łączy więcej niż ci się wydaje ?
A może PO nie jest monolitem i jest w niej grupa wpływowych 'ubrudzonych', którym bliżej do SLD niż do PiS ? Może dlatego nie doszło do POPISU ?
| Pt mar 24, 2006 16:35 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nadral napisał(a): Chciałbym na koniec też dodać że polaryzację moich poglądów politycznych spowodowało nie cudowność PIS-u ale obłuda, fałsz i zakłamanie..... (nie piszę kto bo Admin znów usunie mój post). A mi się wydaje, że jako deklarujący się, że zrobią porzadek - Kaczyńscy wydają Ci się zbawcami Polski. Ale deklaracje to nie wszystko. Nadral napisał(a): Jeżeli okażą ci tyle samo warci co panowie z lewej strony i PO to oczywiście odstąpię od tej obrony.
Jak napisał Ooozie - PO i SLD jako to samo, to raczej chybione zestawienie.
Dlaczego piszesz o RM  Przecież to nie jest temat o RM - o tym rozmawiamy gdzie indziej.
Faktem jest - jeśli Kaczyńskiemu nie podobają się media prywatne w stylu TVNu i Polsatu - to nie powinien zacząć faworyzować innych (rzekomo "lepszych") mediów prywatnych (czyli mediów Rydzyka) - tylko zabrać się za media publiczne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt mar 24, 2006 16:37 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Jak napisał Ooozie - PO i SLD jako to samo, to raczej chybione zestawienie. Rzuć okiem na mój wcześniejszy post ... ToMu napisał(a): Faktem jest - jeśli Kaczyńskiemu nie podobają się media prywatne w stylu TVNu i Polsatu - to nie powinien zacząć faworyzować innych (rzekomo "lepszych") mediów prywatnych (czyli mediów Rydzyka) - tylko zabrać się za media publiczne. A co by było, gdyby naprawdę "zabrał się za media publiczne" ?
Potworny wrzask o zawłaszaczaniu mediów. Metodach totalitarnych. Nawet nie umiem wymienić możliwych epitetów pod adresem PiS. Choć próbki mieliśmy przy innych okazjach.
ToMu, to tylko taka retoryka, czy naprawdę tak myślisz ?
| Pt mar 24, 2006 16:46 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli założyć, że PO jest tylko szyldem, picem na wodę a tak naprawdę to ludzie całkowicie podzielający poglądy SLD - to Twoja, Stanisławie Adamie, teoria miałaby sens.
Ale ja uważam, że tak nie jest
Stanisław Adam napisał(a): Potworny wrzask o zawłaszaczaniu mediów. Metodach totalitarnych. Nawet nie umiem wymienić możliwych epitetów pod adresem PiS. Choć próbki mieliśmy przy innych okazjach.
A faworyzowanie mediów o. Rydzyka jest lepsze  Skoro jest Prezydentem, to może kształtować też wizerunek mediów publicznych. Takowymi powinien się zająć - a nie dawać okazję do własnych pięciu minut mediom Rydzyka.
No chyba, że dla kogoś patentem na "złe" media prywatne jest lansowanie "dobrych" mediów prywatnych. Tylko że będąc prezydentem - nie powinien lansować żadnych. Ewentualnie publiczne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt mar 24, 2006 17:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Faryzeusz - słowo to pochodzi od słowa "peruszim" tzn.odłączony.
Początek wzięli od wcześniejszego ugrupowania - chasydów.
Podobnie jak chasydzi stanęli w obronie tożsamości narodu izraelskiego. Ich polityka, ideologia, opierała się na zasadzie nacjonalizmu i izolacji. Wychodzili z założenia, że naród izraelski przetrwać może tylko wtedy, jeżeli za wszelką cenę zostaną utrzymane stare zwyczaje, obrzędy, tradycje, obyczaje. Nawet za cenę całkowitego zerwania kontaktu z otaczajacymi ich narodami.
Wypisz, wymaluj - PO 
|
| Pt mar 24, 2006 17:43 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Jeśli założyć, że PO jest tylko szyldem, picem na wodę a tak naprawdę to ludzie całkowicie podzielający poglądy SLD - to Twoja, Stanisławie Adamie, teoria miałaby sens. Ale ja uważam, że tak nie jest Bądź uczciwy. Tego nie powiedziałem. Żadna partia, ani PiS, ani LPR, ani Samobrona (jeszcze istnie, czy już nie ?), ani SLD (choć się takim do niedawna wydawała) itd. nie jest monolitem. Dlaczego miałaby być nim PO. Bo jesteś jej fanem ?ToMu napisał(a): A faworyzowanie mediów o. Rydzyka jest lepsze  Skoro jest Prezydentem, to może kształtować też wizerunek mediów publicznych. Takowymi powinien się zająć - a nie dawać okazję do własnych pięciu minut mediom Rydzyka.
ToMu: Zdecyduj się. Albo jest " faworyzownie" mediów Ojca R., albo " niemożliwość zabrania się za media publiczne". W argumentacji wypada być konsekwentnym.
Jest powiedzenie " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".
Gdyby media publiczne robiły to co do nich należy - rzetelnie oddzielały informacje od autorskich komentarzy, nie uprawiały jednostronnej propagandy stając się 'stroną', zwyczajnie potrafiły stworzyć warunki do rzetelnego informowania przez Rząd, Sejm i Prezydenta narodu o stanie państwa i innych sprawach publicznych - myślę że przedstawicieli wymienionych instytucji widywalibyśmy w mediach Ojca R. sporadycznie.
To dla ciebie jest faworyzowanie ?
Spróbuj oderwać się od swoich preferencji, wznieść ponad i spojrzeć obiektywnie !
Nie jednorazowo, ale jako pewną postawę życiową. Chociaż spróbuj ! 
| Pt mar 24, 2006 17:52 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Spróbuj oderwać się od swoich preferencji, wznieść ponad i spojrzeć obiektywnie !Nie jednorazowo, ale jako pewną postawę życiową. Chociaż spróbuj ! 
Właśnie. A po czym poznasz, że patrzysz obiektywnie? Zaprawdę, powiadam Ci, zobaczysz Wielki Układ. I wtedy uwierzysz, ale błogosławieni ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli 
|
| Pt mar 24, 2006 23:28 |
|
 |
|
micked
|
ToMu napisał(a): Jeśli założyć, że PO jest tylko szyldem, picem na wodę a tak naprawdę to ludzie całkowicie podzielający poglądy SLD - to Twoja, Stanisławie Adamie, teoria miałaby sens. Ale ja uważam, że tak nie jest  W przypadku SLD trudno jest mówić o poglądach, raczej o interesach, ta partia to po prostu związek zawodowy byłych aparatczyków PZPR. Kiedyś głosili poglądy marksistowskie, od czasu jak zajęli się biznesem, spodobał im się liberalizm. Słabą stroną PO są właśnie koneksje niektórych polityków tej partii z SLD-owcami. Pokazało to wiele samorządowych koalicji PO-SLD. Poza tym w PO jest wielu polityków łączących działalność publiczną z biznesem, co też nie sprzyja poparciu dla radykalnych zmian w państwie. Cytuj: Skoro jest Prezydentem, to może kształtować też wizerunek mediów publicznych. Takowymi powinien się zająć - a nie dawać okazję do własnych pięciu minut mediom Rydzyka.
Najlepszą reklamę mediom toruńskim dają inne telewizje. W końcu kto ogląda TV Trwam? I kto by zwrócił uwagę na parafowanie w tej telewizji paktu stabilizacyjnego, gdyby został podpisany kilka minut później na konferencji ogólnej, zamiast organizowania jej bojkotu?
Nie bardzo też wiem w jaki sposób prezydent ma się zająć mediami? Jak na razie odmawia mu się prawa nawet do wyznaczenia przewodniczącego KRRiT. A pierwszy wywiad telewizyjny Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta w TVP wyglądał tak, że dwoje dziennikarzy przerywało mu co chwila nie dając spokojnie dokończyć odpowiedzi na pytania. Wyglądało to dość niepoważnie. I myślę, że ten brak profesjonalizmu jest właśnie problemem naszych mediów.
|
| Pn mar 27, 2006 9:33 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
micked napisał(a): Nie bardzo też wiem w jaki sposób prezydent ma się zająć mediami? Jak na razie odmawia mu się prawa nawet do wyznaczenia przewodniczącego KRRiT. A pierwszy wywiad telewizyjny Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta w TVP wyglądał tak, że dwoje dziennikarzy przerywało mu co chwila nie dając spokojnie dokończyć odpowiedzi na pytania. Wyglądało to dość niepoważnie. I myślę, że ten brak profesjonalizmu jest właśnie problemem naszych mediów. Trochę to nie na temat. Ale skoro jesteśmy przy mediach ?
Jestem odmiennego zdania. Ten wywiad to był majstersztyk 'profesjonalizmu'. Tylko trochę innego.
Ustawienie kamer i oświetlenie. Nawet w tym pomieszczeniu gdzie się wywiad odbywał można to było zrobić normalnie. Tak jak należy. Jak się to zwykle robi.
Np. eksponowani byli 'dziennikarze' (zresztą kto to był - manipulatorzy z przedwyborczych pojedynków), bo ukazywano ich w lewym górnym rogu ekranu. Prezydent pokazywany był z prawej strony ekranu. Oświetlenie eksponowało wyrazistość twarzy dziennikarzy. Twarz Prezydenta była jakby zacieniona. Czyli standardowe chwyty psychologii przekazu obrazu. I jeszcze coś bardziej subtelnego.
Głos. Głos dziennikarzy był dźwięczny i wyrazisty. Prezydenta przyciszony, przytłumiony. Niejeden raz słyszałem wywiady z nim przed i później. To było specjalne ustawienie mikrofonów, tak by dały ten efekt.
Wywiad robiła telewizja. Jej zadaniem było, takie zorganizowanie miejsca i warunków by Prezydent, mimo naturalnych zmęczenia i emocji wypadł na ekranie w sposób należny Głowie Państwa.
Wniosek - wywiad zrobili profesjonaliści od manipulowania przekazem.
Ale koniec tej dygresji.
Dziś ma nastąpić spotkanie Prezydenta z liderami PO w sprawie przekonania ich do samorozwiązania Sejmu i majowego terminu wyborów. Argumentację PO znamy. Wizyta Papieża. Nowa ordynacja. Razem z wyborami samorządowymi bo taniej. W istocie oczekiwanie do jesieni na 'wykrwawienie' się PiS. No i zachowanie jeszcze jakiś czas ciężko zdobytych diet poselskich.
Nowym elementem jest ujawnienie przez Rokitę nadziei PO na możliwe w międzyczasie podzielenie się PiS i odseparowanie popularnego Marcinkiewicza od Kaczyńskich. Chyba jednak pana Rokitę zawiódł instynkt polityka. Żadnego podziału nie będzie.
| Pn mar 27, 2006 10:50 |
|
 |
|
micked
|
Stanisław Adam napisał(a): Dziś ma nastąpić spotkanie Prezydenta z liderami PO w sprawie przekonania ich do samorozwiązania Sejmu i majowego terminu wyborów. Argumentację PO znamy. Wizyta Papieża. Nie wiadomo, czy wybory na jesieni też nie uniemożliwią wizyty Papieża. Zasadą jest, że takie wizyty nie odbywają się w czasie kampanii wyborczej. Cytuj: Razem z wyborami samorządowymi bo taniej. PKW już wypowiedziała się, że takie połączenie jest raczej niemożliwe ze względów technicznych. Cytuj: W istocie oczekiwanie do jesieni na 'wykrwawienie' się PiS.
Mam wrażenie, że oczekiwanie PO na spadek notowań PiS datuje się już od wyborów prezydenckich. Tylko tym potrafię wytłumaczyć sobie taktykę tej partii w trakcie tzw negocjacji koalicyjnych i potem jako opozycji.
|
| Pn mar 27, 2006 12:17 |
|
|
|