Amnestia dla maturzystów, którzy nie zaliczyli?
| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Spidy napisał(a): Bo mnie nie stać na hydraulika. Godzina mojej pracy kosztuje 6 złotych. Hydraulika co najmniej 5 razy więcej. Może się przekwalifikuję "w dół" i zacznę godnie zarabiać? Przy takiej emigracji "złotych rączek" naprawdę jest się nad czym zastanawiać. Widzisz, Spidy - co ma sobie pomyśleć człowiek, jak: 1) człowiek po zawodówce pracuje za 5x tyle co ja sam 2) papierek "wykształcenie średnie" dostaje się z łaski ministra - a nie wykazując się wiedzą Są dwie opcje: 1) uciekać z tego kraju, byle szybciej 2) rzeczywiście - przekwalifikować (dokwalifikować?) w materii prac fizycznych Spidy napisał(a): Wracając do tematu matury. Wychodzi na to, że pełną dojrzałość osiąga się dopiero po ostatniej lekcji pt. "Nagiąć można każdą zasadę, wystarczy się uśmiechać i mówić, że to dla dobra w konkretnej sytuacji". Dno. W edukacji to nawet drugie dno.
Prawo jest po to... aby je łamać.
Głupie  Pewnie tak. Ale jakże prawdziwe - czego przykład daje nam prawnik.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt lip 18, 2006 21:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Awa napisał(a): W calej rozciaglosci zgadzam sie z Crosisem ,ktory napisał:
Ja widze tylko jedno - brak szkol zawodowych. Brak technikow, ktore ksztalcily w zawodach. To jest najgorsze. Bo niedlugo bedziemy mieli samych magistrow, a co ze spawaczami, elektrykami, mechanikami (z tym to jeszcze pol biedy), szewcami, kaletnikami, szwaczkami, krawcowymi, tapicerami? crosisie do tego ta ,,resztka fachowcow powyjezdza nam do Irlandii i nie bedzie komu kranu nareperowac:)
Technnika są, ale jak one kształcą... ? Poza krakowskim Zespołem Szkół Łączności, który daje naprawde sporą wiedzę o nowoczesnej elektronice i informatyce znam mało pozytywnych przykładów. System kształcenia w dużej części taki szkół jest przestarzały. Technik mechanik, albo gość po zawodówce, który wyuczył się pracy na tokarkach uniwersalnych z lat 80tych, gdzie imak obsługuje się własnymi rękoma jest bezradny, gdy postawi się go przed komputerowo sterowaną obrabiarką CNC. Kiedyś słyszałem w TV gościa, który narzekał, że w polsce kształci się wielu spawaczy, ale on musi szukać ich w niemczech, bo nasi nie mają pojęcia o nowoczesnych technikach.
|
| Wt lip 18, 2006 22:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A widzisz, ja tutaj jestem innego zdania. Nauczylem sie toczyc wlasnie na starych tokarkach, w pelni manualnych. A pracowalem na nowoczesnych obrabiarkach autonumerycznych i dalem sobie rade. Wlasnie w Niemczech.
Technika nigdy nie beda ksztalcily na najnowszych maszynach, bo ich nie bedzie na to stac. Za to jesli dobrze wyksztalca na tych uniwersalnych i faktycznie dobrze naucza zawodu, to taka osoba poradzi sobie w pracy.
Technika sa? U mnie w miescie byly dwa swietne. Obydwa mialy swoje hale, warsztaty, umowy z firmami o praktyki. Teraz sa liceami profilowanymi i ich sprzet poszedl z a bezcen.
Crosis
|
| Śr lip 19, 2006 6:31 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ile to się człowiek ciekawych rzeczy dowie... Nie wiedziałem, że umiesz toczyć  Ja niestety nie umiem, ale w końcu chodziłem do LO  Choć po krótkim kursie pewnie dałbym sobie radę.
Cytuj: Technika sa? U mnie w miescie byly dwa swietne. Obydwa mialy swoje hale, warsztaty, umowy z firmami o praktyki. Teraz sa liceami profilowanymi i ich sprzet poszedl z a bezcen.
U mnie troche jest, np. :
Technikum Ekonomiczne
Technikum Łączności
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
Technikum Mechaniczne
Technikum Budowlane
Technikum Komunikacyjne (w tym elektronika, telekomunikacja, albo klasyczna "kolejówka")
Technikum Geodezji i Kształtowania Środowiska
Technikum Przemysłu Spożywczego
Technikum Przemysłu Skórzanego
Technikum Elektryczne
itd...
Większość działa w zespołach, czyli ma przy sobie LO profilowane, albo zawodówkę.
|
| Śr lip 19, 2006 11:52 |
|
 |
|
ToMu
|
Zmian ciąg dalszy:
(kolorowe dopiski - moje)
Cytuj: Amnestia także dla zeszłorocznych maturzystówWojciech Tymowski 19-07-2006, ostatnia aktualizacja 19-07-2006 08:51 Amnestia maturalna min. Giertycha pozostanie. To część zaskakujących zmian na maturze. I to już od przyszłego roku. Obejmie ona także maturzystów, którzy oblali w zeszłym roku.Projekt zmian na polecenie MEN przygotowała Centralna Komisja Egzaminacyjna. Wczoraj przedstawił je szef CKE Marek Legutko. Zapowiada się matura łatwiejsza i krótsza. Oto co ma się zmienić. Wybór przedmiotów do zdawania w grudniuTeraz maturzyści muszą do końca września zdecydować, z jakich przedmiotów chcą zdawać i na jakim poziomie. CKE proponuje przesunąć ten termin na koniec grudnia. Ok, może być. To akurat złe nie jest. Kto zdaje rozszerzony, nie musi zdawać podstawowegoTeraz wszyscy maturzyści muszą zdawać egzaminy na poziomie podstawowym (łatwiejszym), a chętni dodatkowo na rozszerzonym (trudniejszym), co daje więcej szans na studia. W przyszłym roku ci ambitniejsi zdawaliby tylko na poziomie rozszerzonym. Egzaminatorzy mieliby mniej prac do sprawdzenia, uczniowie poznaliby wyniki jeszcze w czerwcu, a nie jak w tym roku 11 lipca. Zdający tylko egzaminy obowiązkowe maturę kończyliby w pierwszej dekadzie maja. :o A jak ktoś jest za głupi, żeby zdać podstawowy egzamin Przecież to bez sensu - dają takiemu iść na rozszerzony, a tam robi z siebie błazna - a egzaminator traci czas na sprawdzanie czegoś, co jest stekiem głupot. A tak - jak są dwie prace: wystarczy, że ktoś obleje pierwszą część (obowiązkową), i już problem z głowy. Gdyby ta zasada obowiązywała w tym roku, egzaminatorzy mieliby do ocenienia tylko 1 mln. 400 tys. prac. zamiast 2 mln. 100 tys. Na rozszerzonym też min. 30 proc.Każdy kto będzie zdawał na poziomie rozszerzonym, aby zdać maturę, będzie musiał zdobyć minimum 30 proc. pkt. Teraz egzamin na poziomie rozszerzonym nie rozstrzyga o zdaniu bądź niezdaniu matury, choć biorą go pod uwagę uczelnie podczas rekrutacji. Władze oświatowe obawiają się jednak, że wymóg 30 proc. na trudniejszym poziomie obniży wyniki matury. Dyrektor Legutko proponuje, by w takim razie wprowadzić więcej zadań łatwych. Gdyby jednak wyniki i tak miały się pogorszyć, jest jeszcze jedno wyjście - maturalna amnestia taka, jaką zaproponował niedawno minister Giertych. To może po prostu dawać maturę każdemu, kto jakoś dociągnie do końca liceum/technikum - za wytrwałość To nie będzie "trudne", skoro tak się władze o uczniów troszczą...Amnestia, czyli wystarczą cztery z pięciu egzaminówUczeń zda maturę, jeśli będzie mieć min. 30 proc. pkt z co najmniej czterech spośród pięciu obowiązkowych egzaminów (dwóch ustnych i trzech pisemnych), pod warunkiem że ze wszystkich pięciu egzaminów jego średnia wyniesie co najmniej 30 proc. Na takiej właśnie zasadzie opiera się amnestia ogłoszona przez min. Giertycha. O tym już mowa była - przyjdzie następmny minister i stwierdzi: e, nawet jak ze 2 oblał, to niech ma maturę... I skończy się na tym, że wystarczy zdać 1 z 5 przedmiotów, żeby otrzymać świadectwo maturalne. Obowiązkowa matematyka nadchodziZmiany egzaminacyjne i poluzowanie kryteriów mają sprzyjać wprowadzeniu na maturę obowiązkowej matematyki (nie jest jasne kiedy). Władze oświatowe mają nadzieję, że w nowym systemie matematyka nie obniży zasadniczo wyników matur. Według szacunków MEN, gdyby dziś na maturę wprowadzono obowiązkową matematykę, nie zmieniając kryteriów oceniania, nawet połowa uczniów oblałaby egzamin dojrzałości. Tu się nie zgadzam. Uważam, że skoro matematyka ma być obowiązkowa (a sam jej nie znosiłem) - to powinna być obowiązkowa również historia. Język polski - oczywiście. Obcy - również. Amnestia także dla maturzystów z 2005 r.Czy to wszystko ma szanse być wprowadzone już w 2007 r.? Aby tak się stało, nowe zasady muszą się znaleźć w rozporządzeniu ministra w sierpniu lub we wrześniu tego roku. Minister Giertych chce to zrobić. Przyjęcie nowych zasad może mieć ważne konsekwencje także dla zeszłorocznych maturzystów, którym powinęła się noga. Zdaniem Legutki ich też powinna objąć obecna amnestia Giertycha. Wtedy wszystkie roczniki, które zdawały nową maturę, obowiązywały te same równe reguły. Ministerstwo też się ku temu skłania. Potwierdza to rzeczniczka MEN Kaja Małecka. Zaznacza jednak, że nie jest jeszcze oczywiste, czy amnestia objęłaby wszystkich maturzystów, którzy oblali w zeszłym roku z jednego przedmiotu. - Na razie bierzemy pod uwagę taki wariant, że nowe zasady obejmą maturzystów tegorocznych i tych z zeszłego roku, którzy pisali poprawkową maturę w 2006 r. Ale nie jest to założenie ostateczne - zaznacza Małecka. Podkreśla, że nie jeszcze dokładnie nie wiadomo, które z pozostałych propozycji dyrektora CKE zostaną wprowadzone w życie i kiedy. Malecka potwierdziła, że propozycje zmian CKE przygotowała w połowie maja. I już wtedy zapisana była wśród zasada amnestii, którą przedstawił minister Giertych. Teraz ministerstwo pracuje nad tym, by uczniowie objęci amnestią dostali dodatkowe świadectwa przed wrześniową rekrutacją. Dokładna data ich wydania nie jest jeszcze znana. http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3492675.html
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Śr lip 19, 2006 17:44 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Szalno, ja tez konczylem LO. Ale moj ojciec ma wlasny zaklad i nauczylem sie tam. Co oczywiscie zaprocentowalo  Poza tym jestem na studiach inzynierskich i zawsze milo jest wyciagnac sie na wykladzie z technik produkcyjnych i stwierdzic, ze juz sie cos zna
Technika wiem, ze sa. Nie wszystkie zostaly zamkniete, albo calkowicie przemianowane. Wic polega w tym, czy faktycznie ucza zawodu, czy po prostu sa technikami tylko z nazwy. Poza tym, powiem Ci, ze jak na takie duze miasto, to wcale nie za wiele, zwazywszy na liczbe ogolniakow. Tym bardzie, ze to "edukacyjne hybrydy".
Crosis
|
| Śr lip 19, 2006 21:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pt lip 21, 2006 0:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Do jakiegoś OKE zgłośiło się ośmiu maturzystów, którzy nie chcą "amnestyjnego" świadectwa 
|
| Wt lip 25, 2006 12:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
PS. Dostałem się na studia, jutro ide sie wpisać 
|
| Wt lip 25, 2006 12:35 |
|
 |
|
elka
|
gratulacje, szalony 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| Wt lip 25, 2006 12:41 |
|
 |
|
Kamyk
|
szalony napisał(a): Do jakiegoś OKE zgłośiło się ośmiu maturzystów, którzy nie chcą "amnestyjnego" świadectwa  Szacunek dla nich szalony napisał(a): PS. Dostałem się na studia, jutro ide sie wpisać
Gratulacje. A na co sie dostałeś 
|
| Wt lip 25, 2006 12:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Na inżynierię materiałową prowadzoną przez Wydział Metali Nieżelaznych krakowskiego agh-u 
|
| Wt lip 25, 2006 12:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Słyszałem ostatnio niezły tekscik 
"Panie ministrze Giertych, oblałem mature w 1976, czy da sie cos z tym zrobić" 
Nawiazując do matur Posłuchajcie , dobre 
http://www.smog.pl/wideo/2729/marek_kon ... giertycha/
[b]
|
| Wt lip 25, 2006 14:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rofl.... genialne. I ludziom, co takie bzdury mogli napisac na maturze, Giertych daje amnestie....
Crosis
|
| Wt lip 25, 2006 14:40 |
|
 |
|
ToMu
|
Trochę opinii o amnestyjnym pomyśłe Giertycha:
Cytuj: Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich planuje złożyć we wtorek na ręce prezydenta i premiera listy protestacyjne w tej sprawie. Przewodniczący KRASP, rektor Politechniki Wrocławskiej, prof. Tadeusz Luty, powiedział, że rektorzy chcą, by szef rządu i głowa państwa skłonili ministra Giertycha do zmiany decyzji o "amnestii" dla maturzystów. REKLAMA Czytaj dalej To jest decyzja polityczna. To zły przykład, pokazujący, że sprawę egzaminu maturalnego można poddać decyzji politycznej, a fakt przyznania świadectwa dojrzałości uczynić kwestią negocjowalną - powiedział prof. Luty. Jak dodał, "amnestia" miałaby negatywny wpływ wychowawczy na uczniów. Ponadto minister dając świadectwa osobom, które oblały egzamin, wyświadczy im niedźwiedzią przysługę, odbierając szansę uzyskania matury własną pracą, na przykład podczas egzaminu poprawkowego. Za nieakceptowalny uważa pomysł "amnestii" rektor Uniwersytetu Warszawskiego, prof. Katarzyna Chałasińska-Macukow. W tak ważnym dla młodych ludzi momencie życiowym, jakim jest matura, nie powinno się zmieniać zasad zaliczenia po uzyskaniu wyników. Wtedy pokrzywdzeni będą ci, którzy zdali i którzy uważają, że dostali tę maturę w pełni lege artis. Równocześnie ci, którzy nie zdali, ale dostaną maturę, ucieszą się tylko w pierwszym momencie. Potem uświadomią sobie, że to wcale nie tak dobrze, bo będzie się za nimi ciągnęło odium, że mają maturę z dobrego serca, podarowaną przez ministra - powiedziała prof. Chałasińska-Macukow. Rektor podkreśliła, że objęci "amnestią" maturzyści i tak nie będą mieli szansy dostać się na dobre studia, ponieważ uzyskane przez nich wyniki maturalne będą lokowały ich na dole list rankingowych na uczelniach, zwłaszcza, jeśli oblali egzamin z przedmiotu kierunkowego. Jej zdaniem, "amnestia" nie poprawi więc sytuacji tych maturzystów. Nie tak rozwiązuje się tego typu problemy. To pusty, nieprzemyślany gest, idący z głębi serca, który jednak z racjonalnego punktu widzenia nie ma najmniejszego sensu - zaznaczyła prof. Chałasińska-Macukow. Uniwersytet Śląski na razie nie uwzględnia w swoich planach rekrutacyjnych uczniów objętych "amnestią". Dopóki nie otrzymamy prawomocnego rozporządzenia ministra Romana Giertycha w sprawie wydania świadectw dojrzałości osobom, które nie zdały w tym roku egzaminu z jednego przedmiotu, tacy kandydaci na studia w UŚ nie istnieją - poinformowała Jolanta Talarczyk, rzecznik prasowy Uniwersytetu Śląskiego. http://wiadomosci.wp.pl/kat,51514,wid,8 ... omosc.html Cytuj: Jak napisał prezes ZNP Sławomir Broniarz w oświadczeniu przekazanym, system egzaminów zewnętrznych wymaga ewolucyjnego, a nie administracyjnego doskonalenia. "Kolejne decyzje ministra dowodzą, że największym zagrożeniem dla oświaty jest... minister edukacji, który wykorzystuje tę funkcję wyłącznie dla profitów politycznych i próby zmiany swojego wizerunku wśród młodzieży. Dlatego ZNP konsekwentnie domaga się dymisji Romana Giertycha z funkcji ministra edukacji - dla dobra edukacji" - czytamy w oświadczeniu. Według ZNP, "amnestia" dla maturzystów może spowodować powrót do egzaminów na studia oraz obniżanie jakości kształcenia. http://wiadomosci.wp.pl/kat,51514,wid,8 ... omosc.html Ciekawe jest to - jak widać, są (porządni) ludzie, którzy nie chcą "łaski" Giertycha: Cytuj: Do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej (OKE) w Łomży zgłosiło się 8 maturzystów, którzy nie zdali matury, a którzy nie chcą "skorzystać" z amnestii ogłoszonej przez wicepremiera, ministra edukacji Romana Giertycha - poinformowała rzeczniczka OKE Agnieszka Muzyk. Jak wyjaśniła, maturzyści nie chcą by OKE wystawiała im maturalne świadectwa. REKLAMA Czytaj dalej Zgodnie z przedstawioną w połowie lipca przez ministra Giertycha propozycją, każdy maturzysta, który zda co najmniej 4 z 5 egzaminów maturalnych (2 ustnych i 3 pisemnych), z łącznym wynikiem egzaminu co najmniej 30% punktów, otrzyma świadectwo dojrzałości. Maturzyści, którzy zgłosili się do OKE w Łomży argumentują, że wolą za rok poprawiać egzamin i nie być "naznaczonymi" amnestią. Chcą mieć "normalne" świadectwo za rok - dodała Muzyk. Maturzyści, którzy zdali maturę i otrzymali świadectwo dojrzałości, ale przystępują po raz kolejny do któregoś z egzaminów, gdyż nie są zadowoleni z jego wyniku, w przypadku poprawy wyniku nie otrzymują nowego świadectwa maturalnego, ale tylko specjalny aneks do świadectwa. Niezadowoleni z wyniku egzaminu z konkretnego przedmiotu mogą do niego przystąpić w kolejnych sesjach maturalnych w ciągu 5 lat. Przez 5 lat można też zdawać dodatkowo inne przedmioty. Po tym czasie chcący poprawić wyniki na maturze muszą przystąpić do całego egzaminu. OKE w Łomży zgłosiła sprawę Centralnej Komisji Egzaminacyjnej (CKE) po to, żeby opracowywane przepisy w związku z amnestią uwzględniały sytuację, w której uczeń nie zgadza się na wystawienie mu świadectwa przez OKE. Dyrektor CKE Marek Legutko pytany, czy Centralna Komisja ma informacje od innych OKE, że niektórzy maturzyści nie godzą się na wystawienie im "amnestyjnych" świadectw dojrzałości, powiedział, że poza łomżyńską, inne okręgowe komisje nie zgłaszały takiego problemu, a CKE nie pytała ich o to. Minister edukacji, pytany na konferencji prasowej, czy maturzyści będą mogli odmówić odebrania świadectw maturalnych i zdać egzaminy poprawkowe w przyszłym roku, odpowiedział jedynie, że na bazie obecnych przepisów, każdy niezadowolony z wyniku egzaminu może go wielokrotnie powtarzać, nie tylko wtedy, gdy go oblał. http://wiadomosci.wp.pl/kat,51514,wid,8 ... omosc.html
|
| Wt lip 25, 2006 14:45 |
|
|
|