Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 22:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Gunter Grass w Waffen-SS 
Autor Wiadomość

Stasiu - gdańszczanie, o ile nie zauważyłeś, wypowiedzieli się właśnie w owym sondażu. Jak widać - chcą mieć takiego honorowego obywatela. Nawet Wałęsa zmienił zdanie.

Jako gdańszczanin - jestem z tego zadowolony.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt wrz 01, 2006 17:22
Zobacz profil WWW

Stasiu - gdańszczanie, o ile nie zauważyłeś, wypowiedzieli się właśnie w owym sondażu. Jak widać - chcą mieć takiego honorowego obywatela. Nawet Wałęsa zmienił zdanie.

A ja jako nie gdańszczanin, a niestety tylko Polak, nie mam prawa wyrazić swojej opinii ?
Czy Gdańsk znowu jest Wolnym Miastem ?
Czy ja, jako niestety tylko Polak, nie gdańszczanin, nie mam prawa oczekiwać (niechby i nieszczerego, na co się człowiek nie godzi dla świętego spokoju ? ) tego jednego słowa "PRZEPRASZAM" ?

Nie odniosłeś się do ważniejszej kwesti:
Stanisław Adam napisał(a):
Roszwor napisał(a):
Cytuj:
Co prawda, w mini-referendum (sondaż mniej kosztuje) zapytano ich czy wolą Grassa od Kurskiego, a nie o to czy chcą mieć wsółobywatela Waffen-SS-Grassa, ale to przecież niuans.

Faktycznie zbrodnia...Nie dano zadnego wyboru. Odpowiedz w tym sondazu byla przeciez jasna dla wiekszosci :D . Kurski do domu.

Czyli zmarnowane publiczne pieniądze. Skoro odpowiedź w tym sondażu była jasna dla większości.

Jawna niegospodarność.

Czyli Adamowiczem i S-ką powinny się zająć prokuratura, Centralne Biuro Śledcze, Centralne Biuro Antykorupcyjne a może i nawet Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
wpuszczania w kanał publicznych pieniędzy (przecież wiadomo ilu jest głodnych, bezdomnych, bezrobotnych) na sondaż, którego wyniki były z góry wiadome !
Nawet już pomijam, że sondaż nie na temat.

Pt wrz 01, 2006 17:43
Zobacz profil WWW

ToMu napisał(a):

A ja jako nie gdańszczanin, a niestety tylko Polak, nie mam prawa wyrazić swojej opinii ?
Czy Gdańsk znowu jest Wolnym Miastem ?
Czy ja, jako niestety tylko Polak, nie gdańszczanin, nie mam prawa oczekiwać (niechby i nieszczerego, na co się człowiek nie godzi dla świętego spokoju ? ) tego jednego słowa "PRZEPRASZAM" ?

Masz prawo. Odnoś się, do czego Ci się żywnie podoba. Twoja sprawa. Jednak odnośnie poszczególnych miast - nie musi Ci się podobać to, co uważają ich mieszkańcy. Nie musisz też tego rozumieć. Tak jest, i tyle.

Cytuj:
Nie odniosłeś się do ważniejszej kwesti:
Roszwor napisał(a):
Cytuj:
Co prawda, w mini-referendum (sondaż mniej kosztuje) zapytano ich czy wolą Grassa od Kurskiego, a nie o to czy chcą mieć wsółobywatela Waffen-SS-Grassa, ale to przecież niuans.

Faktycznie zbrodnia...Nie dano zadnego wyboru. Odpowiedz w tym sondazu byla przeciez jasna dla wiekszosci :D . Kurski do domu.

Czyli zmarnowane publiczne pieniądze. Skoro odpowiedź w tym sondażu była jasna dla większości.

Jawna niegospodarność.

Czyli Adamowiczem i S-ką powinny się zająć prokuratura, Centralne Biuro Śledcze, Centralne Biuro Antykorupcyjne a może i nawet Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
wpuszczania w kanał publicznych pieniędzy (przecież wiadomo ilu jest głodnych, bezdomnych, bezrobotnych) na sondaż, którego wyniki były z góry wiadome !
Nawet już pomijam, że sondaż nie na temat.

Dla Ciebie były z góry wiadome :?: To gratuluję. Jak nie zauważyłeś - różnica była niewielka, ale jednak. Więc hcyba takie oczywiste to nie było.

Co więcej - kiedy widzę wypowiedzi i pomysły oszołomów pokroju Kurskiego, to zastanawiam się jak będą wyglądały takie sondaże w przyszłości: może w podobnej sytuacji za kilka lat ludzie stwierdzą np. w 90%, że takiej osobie należy odebrać honorowe obywatelstwo :?:

Pt wrz 01, 2006 20:54
Zobacz profil WWW

cały czas - TRAWA rosła od tamtego wydarzenia:
wstąpienia na OCHOTNIKA, do SS, czy Marynarki, czy Volkssturmu -ale na OCHOTNIKA
w takim końcowym momencie klęski - to trzeba być "kopniętym" w ciemie...

Potem całe życie wytykać innym nazizm (słusznie czy niesłusznie) pokazywać na innych palcem, a samemu strugać sprawiedliwego, udawać niewinniątko...

Co to jest za O S O B O W O S C ??
Nie chcę wiedzieć, ani nie osądzam...Taki to klops z tym wyznaniem :p

"Cie choroba", powiedziałby Kierdziołek, "oby nas to nie zainfekowało..."
Taki to zapis faktu na ten dzień dzisiejszy: 1939 - 1 WRZESNIA - 2006

Synek

Pt wrz 01, 2006 21:53

Masz prawo. Odnoś się, do czego Ci się żywnie podoba. Twoja sprawa. Jednak odnośnie poszczególnych miast - nie musi Ci się podobać to, co uważają ich mieszkańcy. Nie musisz też tego rozumieć. Tak jest, i tyle.

Pobrzmiewa tu ton pruskiej buty.

I nielogicznie. Najpierw zezwalsz mi na odnoszenie się do "czego mi się żywnie podoba" (czyli do wszystkiego), a potem stwierdzasz: wara od "poszczególnych miast".
Co więcej, "nie muszę tego rozumieć" !

Bo tak ustanowił ToMu.

Co to Dantzig to terytorium nie polskie ?
Ponadto odrobina konsekwencji. Tobie nikt nie odbierał prawa głosu w tematch dot. innych miast. Były takie, były. Lub subwątki.
Taki z ciebie demokrata ?

ToMu napisał(a):
Dla Ciebie były z góry wiadome :?: To gratuluję. Jak nie zauważyłeś - różnica była niewielka, ale jednak. Więc hcyba takie oczywiste to nie było.

Przyjąłem za prawdę stwierdzenie Roszwora, że wyniki były znane przed tą pseudo-sondą.
Akurat w tym się z Roszworem zgadzam. Ma chłop intuicję.

Czy w mateczniku Prezydenta Tuska, ktoś liczyłby się ze zdaniem tego potwarcy Kurskiego ? Niemozliwe.
Więc wynik sondy był oczywisty.

Wniosek. Marnotrawstwo i naduzycie władzy dla partyjnych egoistycznych celów.

ToMu napisał(a):
Co więcej - kiedy widzę wypowiedzi i pomysły oszołomów pokroju Kurskiego, to zastanawiam się jak będą wyglądały takie sondaże w przyszłości: może w podobnej sytuacji za kilka lat ludzie stwierdzą np. w 90%, że takiej osobie należy odebrać honorowe obywatelstwo :?:

Nie daj boże takich sondaży.
To by się publicznego grosza namarnowało.

Wierzę iż rozsądek zwycięży.

Przecież nie w każdym mieście rządzą oszołomy z Platformy w spółce z Lewakami.

Na mieszkania socjalne - nie ma.
Na dożywianie dzieci - nie ma.
Na wspomaganie rodzin wielodzietnych - nie ma.
A tu takie marnotrwstwo. Idiotyczny sondaż.

ToMu. Nie żal ci gdańskich głodnych dzieci ?
Nie żal ci bezdomnych w kanałach ?
Ach co będę wyliczał ... Groch o ścianę.

So wrz 02, 2006 2:53
Zobacz profil WWW

ToMu napisał(a):

Pobrzmiewa tu ton pruskiej buty.

A może po prostu nie lubię, jak wymądrza się ktoś, kogo problem nie dotyczy :?: Pewnie tak.

Co to Dantzig to terytorium nie polskie ?
Ponadto odrobina konsekwencji. Tobie nikt nie odbierał prawa głosu w tematch dot. innych miast. Były takie, były. Lub subwątki.
Taki z ciebie demokrata ?

Człowieku, ty chyba w życiu większych problemów nie masz, nic marudzenie raz po raz o tym, że nie podoba ci się, że ktoś tam dale jest obywatelem honorowym jakiegoś miasta :? Już powiedziałeś swoje - musisz powtarzać :?:

Wyliczaj sobie, Stasiu, wyliczaj. Ja już wolę mieszkać w takim Gdańsku, gdzie prezydentem jest człowiek z PO - niż w Warszafce, gdzie rządzi jakiś cudowny twór prawny "p.o. prezydenta" (bo Kaczory nie przywykły do oddawania stołków - jak jeden był prezydentem miasta, to ktoś "swój" musi nim być, i koniec), a i tak z góry wiadomo kto zostanie kolejnym prezydentem, i z czyjego namaszczenia.

So wrz 02, 2006 7:56
Zobacz profil WWW
osobą która rozpetała największa aferę z Grassem jest - Kurski, czyli polityk nie kierujacy się żadnymi zasadami i któremu brak kregosłupa moralnego.

Cytuj:
Po Jacku Kurskim na mównicę wkroczył ks. Krzysztof Niedałtowski, duszpasterz środowisk twórczych. - Nie mogę się nadziwić, gdy słucham posła Kurskiego w roli mentora - zaczął duchowny. - Wydawało mi się, że kierują nim pobudki polityczne. Tymczasem posługuje się retoryką moralną, co w ustach człowieka słynącego z bezpodstawnych oskarżeń jest zaskakujące - dodał ks. Niedałtowski.

Oto opinia na jego temat ksiedza. Jest chyba dosyć wyrazista i trafiła w samo sedno.
źródło:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3587861.html

Dlatego tez uważam, że każdy zdrowo myślacy człowiek potrafi się odżegnac od kogos takiego jak Kurski, a jego opinie na wszelkie tematy bedzie traktował jak opinie menela spod budki z piwem.

P.S.
Mam nadzieję, ze tego postu moderacja nie usunie!

So wrz 02, 2006 9:05

:hmmm: czy taką alergię można wyleczyć...

So wrz 02, 2006 9:15

Gunter Grass OCHOTNICZO zgłosił się do służby w Kriegsmarine, za wskazaniem na ubooty. W tamtych czasach marynarze z ubootów byli bohaterami narodowymi (oczywiście dla Niemców). Wielu młodych ludzi marzyło o takiej służbie. Prawie każdy chłopak w wieku nastu lat marzy o bohaterstwie i nie wnika w szczegóły polityczne. Czuli sie Niemcami i chcieli walczyc w obronie Niemiec. Owczesne gazety były pełne peanów na czesc dzielnych załóg ubootów walczacych samotnie na morzu. To włąśnie pociąg do przygody, wyobrażenie sobie romantycznych chwil spedzonych wśród fal oceanu, bohaterskich wyczynów i pełnego chwały powrotu do portu. Takie były wyobrażenia młodych ludzi, bo nikt im nie mówił, ze to była jedna z najcieższych i żmudnych służb. Bez orkiestr, fanfarów, kwiatów, bez goracyh spojrzeń młodych dziewcząt. Służba w ciasnocie, brudzie, smrodzie i ciągłym leku przed bardzo prawdopodobna i okrutną śmiercią.
Tego ci młodzi ludzie nie wiedzieli i nie mogli wiedziec, bo skąd? Dlatego tez z takim zapałem ochotniczo sie zgłaszali. Jednym z nich był nastoletni unter Grass. Był jednak za młody, a gdy juz osiągnał odpowiedni wiek został WCIELONY do Waffen SS, bez żadnego pytania i chęci.

Tak więc twierdzenie jakoby Grass ochotniczo zaciągnął sie do Waffen SS jest zwykła manipulacją i oszustwem. Czymś czym z tak wielka radoscią posługuje sie "ostoja moralności" PiS-u Jacek Kurski.

So wrz 02, 2006 9:20

Mozna do tego dodac, ze nikomu nie przeszkadza np. pan Farfal, faszysta jak sie patrzy. Jemu wolno popelniac bledy mlodosci(co jest zreszta nie prawda, bo pisal jeszcze pare lat pozniej), ale juz Grassowi nie. A ten drugi swoim zyciem oddal "dlug" z nawiazka. W przeciwienstwie do tego pierwszego.

So wrz 02, 2006 10:14

Obawiam się :roll: że bvyłby z tym problem. Leczyć się trzeba chcieć.

Dzabba - dobrze powiedziane.

Grass wypowiadał się - że tragizm wojny i błąd jaki popełniali Niemcy, czując się dumnymi w walce dla narodu, uświadomił sobie dopiero po wojnie. Chodziło o prestiż bycia wojskowym, służenia państwu. Dopiero później - proces norymberski i nie tylko - przyszła refleksja: w czym ja brałem udział...

Cytuj:
Tak więc twierdzenie jakoby Grass ochotniczo zaciągnął sie do Waffen SS jest zwykła manipulacją i oszustwem.

Dokładnie.

N wrz 03, 2006 11:38
Zobacz profil WWW

Wyliczaj sobie, Stasiu, wyliczaj. Ja już wolę mieszkać w takim Gdańsku, gdzie prezydentem jest człowiek z PO - niż w Warszafce, gdzie rządzi jakiś cudowny twór prawny "p.o. prezydenta" (bo Kaczory nie przywykły do oddawania stołków - jak jeden był prezydentem miasta, to ktoś "swój" musi nim być, i koniec), a i tak z góry wiadomo kto zostanie kolejnym prezydentem, i z czyjego namaszczenia.

Ależ nie widzę przeszkód by porządni ludzie rządzili jakimiś miastami. Np. Gdańskiem. Nawet z PO.

W PO też jest trochę uczciwych ludzi.
Ale nie oni rządzą w PO. Nie oni nadają jej kierunek. Nie oni wypowiadają się w mediach.
Efekty rządzenia Kaczyńskiego i teraz Marcinkiewicza w Warszafce są zwyczajnie widoczne. Przyjedź. Zobacz.

A z 'góry', kto będzie prezydentem nie wiadomo. I żadne namaszczenie tu nie pomoże.
Jest demokracja, a w demokracji wiadomo: lud żąda igrzysk i chleba.
"Igrzyska" (chyba nieświadomie) sprawia Platforma, a "chleb" daje Prawo i Sprawiedliwość.
Igrzyska - to np. pielgrzymki do grobu Kuronia, katońskie mowy Rokity, przyklejone uśmieszki Walcowej.
Chleb - to ekspressowa modernizacja i naprawa ulic, sprowadzenie Waparku do parteru, Muzeum Powstania Warszawskiego, konsekwentne działania przeciw bandytom, złodziejom itd. itd.
Więc wynik niepewny. Zdecydują chwilowe humory ludu.

Kropka napisał(a):

To żadna alergia Kropeczko. To trzeźwa beznamiętna ocena sytuacji.

ToMu napisał(a):
Cytuj:
Tak więc twierdzenie jakoby Grass ochotniczo zaciągnął sie do Waffen SS jest zwykła manipulacją i oszustwem.

Dokładnie.

Nie dokładnie !
To uprawnione przypuszczenie.
Uprawnione, ponieważ zgłosił się ochotniczo do formacji, do której byle kogo - niepewnego politycznie z punktu widzenia NSDAP - nie przyjmowano.
Może okazało się, że ma klaustrofobię i dlatego zamiast na łodzie podwodne skierowano go do równie elitarnej formacji Waffen-SS ?

Pn wrz 04, 2006 2:24
Zobacz profil WWW

To żadna alergia Kropeczko. To trzeźwa beznamiętna ocena sytuacji.

Co do trzeźwości nie wiem, więc nie wnikam :)
Ale ostatnie co mogę o niej powiedzieć to to że jest beznamiętna... Stasiu Adasiu

Pn wrz 04, 2006 7:30
Nie dokładnie !
Uprawnione, ponieważ zgłosił się ochotniczo do formacji, do której byle kogo - niepewnego politycznie z punktu widzenia NSDAP - nie przyjmowano.
Może okazało się, że ma klaustrofobię i dlatego zamiast na łodzie podwodne skierowano go do równie elitarnej formacji Waffen-SS ?

A to znowu co za brednie?
Kto to "coś" wymyślił? Kurski czy jakiś "wyznawca" Rydzyka? [...]

Grass, dokładnie sie wypowiedział. Niestety nie pasuje to do opcji "moralistów". Dlatego dorabiaja niestworzone teorie i wymyślaja jakies głupoty. Tak by pasowałoy do ich łżepolitycznych manewrów.
Kurski to człowiek, który nie kala sie prawdą, on sie prawdy brzydzi...a ja sie brzydze nim.

[...] - jo_tka

Pn wrz 04, 2006 7:38

Ależ nie widzę przeszkód by porządni ludzie rządzili jakimiś miastami. Np. Gdańskiem. Nawet z PO.

W PO też jest trochę uczciwych ludzi.
Ale nie oni rządzą w PO. Nie oni nadają jej kierunek. Nie oni wypowiadają się w mediach.
Efekty rządzenia Kaczyńskiego i teraz Marcinkiewicza w Warszafce są zwyczajnie widoczne. Przyjedź. Zobacz.

Taaaak. Rządzą karierowicze, lewacy, i inni tacy. A wszyscy uczciwi ludzie w PO nic nie robią - bo to niemożliwe, bo PO tylko źle Polsce robi, więc nie ma takiej opcji :?:

Jest demokracja, a w demokracji wiadomo: lud żąda igrzysk i chleba.
"Igrzyska" (chyba nieświadomie) sprawia Platforma, a "chleb" daje Prawo i Sprawiedliwość.

No bez przesady. Takiej hiperstronniczości i uprzedzenia dawno nieprzeczytałem... PiS same dobre rzeczy robi, a PO przeszkadza. Np. przeszkadza w przekrętach (już przyklepanych - na kolegów można liczyć) w sprawach samorządowych. Albo przeszkadza Giertychowi Platforma - bo wypomina, że łaskawca chlapnął o amnestii maturalnej, a do dzisiaj nie widać rozporządzeń wykonawczych do tej radosnej obietnicy.

konsekwentne działania przeciw bandytom, złodziejom itd. itd.

Oj, żebyś jeszcze tego nie żałował. Patrząc na systematyczność i upór Ziobry, niewykluczone - przy jego ambicji - że za kilka lat pójdziesz za coś tam do paki, w ramach "zaostrzenia karalności". I nawet nie będziesz wiedział, za co.

ToMu napisał(a):
Cytuj:

Dokładnie.

Nie dokładnie !

Widzę, że czytanie ze zrozumieniem leży... Poczytaj wcześniejsze wypowiedzi, postaraj się wyobraziś sobie młodego Niemca w czasie wojny - jak tam z ideologią wyglądało itp. Oczywiście, nic prostszego jak teraz potępić wszystko co robił (z pobudek szlachetnych - jak większość ludzi wtedy, tylko ogłupionych ideologią). Trudniej przyznać, że facet po prostu nie był świadomy tego, c wczym brał udział.

Pn wrz 04, 2006 7:41
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona