Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 10:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 

Jakie jest Wasze zdanie o WOŚP?
To bardzo dobra akcja, dzięki której mnóstwo dzieciaków żyje i niech dobry Bóg pobłogosławi tego, który tę akcję stworzył i ją prowadzi 57%  57%  [ 45 ]
Cel akcji jest szczytny, ale nie odpowiada mi zachowanie prowadzącego 30%  30%  [ 24 ]
To czysty skok na kasę, a prowadzący jest idiotą 13%  13%  [ 10 ]
Liczba głosów : 79

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 
Autor Wiadomość

A ja tylko wskazuję co wynika z Twoich wypowiedzi :)

I kolejny "chwyt" erystyczny:

Alus napisał(a):
wskazuję - "kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień".

Czyli co? Milczcie nawet jeśli widzicie coś złego, bo sami też nie jesteście bez winy? :)

Pn sty 12, 2009 9:28

wielkie sorki za ten trzeci post pod rzad, Kamyku, jak bys mogl zespolic to bylbym wdzieczny, chcialem tylko to dodac:

2007: Caritas - 331 671 122,10 zł, WOŚP - 32.288.291,10 zł

Tak jakoś to pominąłem. A co to do cholery są wyścigi jakieś?! Zachowanie typowe dla dziecka - ja mam więcej, mi się udało więcej, jestem lepszy!

Nie rozumiem, zamiast cieszyć się z tego, że ktoś zbiera kasę, że POMAGA (bo temu nikt nie zaprzeczy) to zawsze znajdzie się dzieciarnia, która powie "a Caritas zbiera więcej", "a oni zabierają Kościołowi" itp.

A zauważyliście, że przeciwko WOŚP protestują praktycznie TYLKO środowiska związane z KK? Dlaczego ja pytam? O co Wam chodzi skoro to są pieniądze takie same jak dawane na tacę - dobrowolnie. A zawsze mówicie, żeby nie wtryniać się w kościelną kasę bo ludzie dają ją dobrowolnie, że kościół ma prawo wydawać ją na co tylko chce. Ale jak przychodzi do Owsiaka i równie dobrowolną kasę to on już nie może jej wydawać na co chce.

Zastanówcie się co mówicie.

Pn sty 12, 2009 10:31

Carutas zbiera kasę przez cały rok, a WOŚP raz do roku. CARITAS dostaje wsparcie z budżetu miasta (np. w moim mieście) więc nie jest to jakaś "uczciwa konkurencja". swoją drogą, gdyby tych z CARITASu postawić raz w roku z puszką to by może 10tys uzbierali...

A skoro WOŚP jest niekatolicki, to może mi powiecie, ile w ostatnim roku Rydzyk, biskupi, księża proboszcze kupili sprzętu do ratowania niemowląt? Wiecej niż WOŚP?

Tych wszystkich "anty" najbardziej kłuje w oczy to, że WOŚP dostaje gigantyczną kasę, a Owsiak nie kupuje sobie maybacha albo porshe. Nie ma oco go obwiniać...

Pragnę przypomnieć jak zakończyła się sprawa z "filmem dokumentalnym" Woodstock-przemilczana prawda". jeden z głównych argumentów, jakoby impreza ta miałabybyć organizowana z pieniędzy na WOŚp został obalony na samym początku, więc proszę nie pisać bzdur...

Raz w roku człowiek może wspomóc drugiego ico? to źle? Bo zbyt głośno się promują? Dobrze, że tak się dzieje. Przynajmniej nikt im nie zarzuci, że sobie budują domy za tę kasę. CARITAS nic nie mówi co kupuje, i co jakiś czas słychać głosy, że kradną kasę. Ja nie mam zielonego pojęcia, na co CARITAS wydaje pieniądz, więc...

Kiedy ja zbierałem na WOŚP spotykałem się z radością jednych i pogardą księży i sióstr zakonnych, które twierdziły że "zbieram na ratownie piekła i diabła". Prawdziwie katolicka i współczująca postawa...

A taka siostra z księdzem ile wrzucili do puszki? Grosz? Nawet tego nie!!

Zna ktoś jakieś niekatolickie forum, które potępia Owsiaka i WOŚP? Bo tylko takie mają coś do WOŚP i Owsiaka.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sty 12, 2009 10:51
Czyli co? Milczcie nawet jeśli widzicie coś złego, bo sami też nie jesteście bez winy? :)

Nie milczymy :) ...byłby to grzech zaniechania.
Ale też nie wyolbrzymiamy wady innych, przypisując im niecne intencje, pomijając zalety.

Pn sty 12, 2009 10:56

Skoro mamy się ścigać:

Caritas za rok 2007 wg AHAWY zebrała: 331 671 122,10

WOŚP w JEDNYM DNIU zebrała: 32.288.291,10

pomnóżmy więc kwotę WOŚP przez skuteczność Caritas czyli zbieranie cały rok, wyjdzie nam:

11 785 226 251,5 PLN

I kto by wygrał ten durny wyścig?

Pn sty 12, 2009 11:09

Saxonie czy czasem w waszej religi nie ma uczynków miłosiernych? I tylko 3 elementy zwalniają od uczynków miłosiernych? Niemożność, brak potrzeby i stan duchowy nie pozwalający na wypenienie tych uczynków? Więc popraw mnie, jeżeli się mylę: ci wszyscy "katolicy" którzy nie wrzucją do puszek WOŚP kiedy mają do tego okazję i mogą to zrobić popełniają grzech, tak?

I mój ulubiony cytat" "Dllaczego widzicie drzazgę w swoim oku, a nie dostrzegacie belki we własnym?" Idealnie podkreśla to, o czym "dyskutujesz" ty i inni anty-WOŚPy...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sty 12, 2009 11:26
I kto by wygrał ten durny wyścig?

Nikt...bo Caritas i WOSP w 80% wspierają te same osoby :)
Podczas WOSP w duzych aglomeracjach organizowane są imprezy w celach zbiórki, a w małych miastach, miasteczkach, wsiach 95% do 100% datków na WOSP zbierane jest przy kościołach.

Pn sty 12, 2009 11:29

- Jeśli chodzi o odsetki, chciałabym wiedzieć, czy pieniądze z WOŚP są przetrzymywane na kontach tylko tak długo, jak jest konieczne dla załatwienia formalności związanych z ich przekazaniem/zakupem? Bank płaci za możliwość obracania czyimiś pieniędzmi, m.in. po to, by pokryć inflację...

Środki przekazane za miesiąc i za pół roku będą miały inną wartość, mimo tej samej kwoty.

Póki takie przetrzymywanie wynika z procedury, jest oczywistością. Jeśliby ktoś przetrzymywał pieniądze dłużej niż potrzeba [nie wiem, jak jest w przypadku Orkiestry], by z ich posiadania ciągnąć zyski, nie byłoby to już tak czyste.

- Owsiak mówi, na co mają iść pieniądze. Jeśliby te pieniądze miałyby pójść na coś innego, uznałabym to za nieuczciwość, o ile nie poproszono by mnie o zgodę na zmianę przeznaczenia środków. Także w przypadku instytucji kościelnej. Natomiast jeśli daję pieniądze instytucji i nie pytam o cel, ma je prawo wykorzystać tak, jak uważa za słuszne. I wtrącać się w to można jedynie wówczas, gdy sam cel jest zły.

- Argument, że Owsiak "zabiera Kościołowi" uważam za idiotyczny. Każdemu wolno dać na to, na co chce dać. Nie ma obowiązku dawania wszystkiego, czym można wspomóc innych, na Kościół.

- Jeśli Orkiestra uczy żebractwa, to czego uczy zbiórka pod kościołem ministrantów na wyjazd letni? Nie krytykuję zbiórek, są naturalne i normalne, ale nie widzę różnicy w sensie wpływu na wychowanie dzieci.

- Warto popierać zaangażowanie ludzi w akcje na rzecz innych. Nawet jeśli nie są organizowane przez Kościół, pod jednym warunkiem: że chodzi o rzecz dobrą.

- Czy udział w Orkiestrze zwalnia z innych aktywności? Czy gdyby nie to, ci ludzie zaangażowaliby się inaczej? Szczerze wątpię. Jeśli ktoś chce się angażować, to zwykle włącza się w wiele akcji, jeśli nie, to nie bierze udziału w niczym...

- Nie pamiętam, kto pisał o zupie za "hare kriszna". Komu przyjdzie do głowy, że to jest wezwanie imienia boga, rodzaj modlitwy? Jak byście potraktowali chrześcijan w Indiach rozdających zupę za wypowiedzenie modlitwy: "Jezu Chryste zmiłuj się"?

Nie podoba mi się, że w ramach imprezy dla młodzieży dopuszcza się organizacje prowadzące taką działalność. Zwłaszcza, że do samej organizacji pojawiają się zastrzeżenia...

Podsumowując: sama impreza jest nadmuchana i obliczona na natychmiastową satysfakcję: "jestem dobry - pomagam" oraz reklamę w tym samym stylu. Innymi słowy, jest obliczona na zysk, tylko w sferze niematerialnej. Ale tu się nie ma co łudzić, zasada "niech nie wie lewa ręka, co czyni prawa" nie jest popularna. Nie tylko w Orkiestrze.

Można nie mieć ochoty brać w tym udziału. Nie ma obowiązku. Moje kilka złotych [przeznaczone na wspomożenie innych] mogę dać komu chcę. Ale też sama pompa nie jest powodem do szczególnie ostrej krytyki. Nie chcę, nie uczestniczę, i tyle.

Dużo ważniejsze wydają mi się zastrzeżenia, czy raczej pytania o kwestie "finansowe" i wtórne zagadnienie wydatkowania środków na Woodstock (powtarzam, to nie oskarżenie, tylko pytanie). A w kontekście Woodstocku pojawiają się zarzuty o:
- promocję krisznowców [dopuszczenie w takiej roli i miejscu jest już promocją]
- promocję stylu życia ujętego w zdaniu "róbta co chceta"
- alkohol, narkotyki, etc.

Owsiak organizuje dwie imprezy, które stanowią całość. Nie sposób pomijać jedną mówiąc o drugiej. Zwłaszcza że popierając jedną w jakiś sposób pośrednio wspiera się drugą.

A kwestie finansowe ktoś z was jest w stanie sensownie wyjaśnić? Jak to jest z tym przekazywaniem pieniędzy?

Pn sty 12, 2009 12:16

A, jeszcze jedno. Pytanie o to, ile Caritas wydał na sprzęt medyczny jest porównywalne z pytaniem, ile WOŚP wydał na dożywianie dzieci w szkołach, pomoc ofiarom konfliktu w Gazie lub dla głodujących dzieci w Afryce? A może na kolonie dla dzieci, które nigdy nigdzie nie wyjeżdżały z powodu biedy w rodzinach?

Pn sty 12, 2009 12:27

Powtórę raz jeszcze: pamiętasz co się zstało z filmem "Woodstock-przemilczana prawda"? Zostali zmuszeni do przeproszenia, i okazało się, żę narkotyki, alkochol itp. sprzedawane przez organizatorów to bujda...

A swoją drogą wystarczy się rozejrzeć na koncercie Arki Noego, żeby zobaczyć osoby pod wpływem...

Cytuj:
Jeśli chodzi o odsetki, chciałabym wiedzieć, czy pieniądze z WOŚP są przetrzymywane na kontach tylko tak długo, jak jest konieczne dla załatwienia formalności związanych z ich przekazaniem/zakupem?
Tak. Oni są zwolnieni z części podatku (dużej części) i dlatego pieniądze leżą na koncie tak długo. Ne wiadomo jak będzie w tym roku, gdyż dużej części "artystów" trzeba było zapłacić za charytatywny występ ( !! ).

Czyli powinno się zamknąć krisznowców, bo kontakt z nimi jest promocją? Super... Ale obecność katolickich księży też powinna być zakazana, "bo to promocja". póki co w Polsce mamy (co dużej części osób wybitnie przeszkadza) wolność słowa i wyznania. Więc na Woodstockku mogą zorganizować rozmowy z kapłanem Różowego Niewidzialnego Jednorożca, a wam nic do tego. Jeżeli ludzie pod wpływem JEDNEJ rozmowy/spotkania z krisznowcami zaczynają wyznawać tę "religię" to co jest warta ich wiara? Za tydzień ta osoba zacznie wyznawać buddyzm...

Cytuj:
Natomiast jeśli daję pieniądze instytucji i nie pytam o cel, ma je prawo wykorzystać tak, jak uważa za słuszne. I wtrącać się w to można jedynie wówczas, gdy sam cel jest zły.
Jak odkryjesz, że pieniądze idą na zły cel? Zawsze można powiedzieć, że to pomówienie i koniec. Nie pytając o cel, pozwalasz robić z pieniędzmi co chcesz. Dlatego lepiej wpłacać np. na orkiestrę, fundację polsatu lub TVNu...

I powtórzę raz jeszcze: nie ma żadnego, ŻADNEGO minimalnego dowodu na to, żę to co zbiera WOŚP Owsiak wydaje na Woodstock.

Pn sty 12, 2009 12:38

- Jeśli chodzi o odsetki, chciałabym wiedzieć, czy pieniądze z WOŚP są przetrzymywane na kontach tylko tak długo, jak jest konieczne dla załatwienia formalności związanych z ich przekazaniem/zakupem? Bank płaci za możliwość obracania czyimiś pieniędzmi, m.in. po to, by pokryć inflację...

Środki przekazane za miesiąc i za pół roku będą miały inną wartość, mimo tej samej kwoty.

Póki takie przetrzymywanie wynika z procedury, jest oczywistością. Jeśliby ktoś przetrzymywał pieniądze dłużej niż potrzeba [nie wiem, jak jest w przypadku Orkiestry], by z ich posiadania ciągnąć zyski, nie byłoby to już tak czyste.

Wybacz jotko, ale nie ma nigdzie powiedziane, że pieniądze na koncie nalezy trzymać tyle i tyle czas bo jeśli już będzie dłużej to ZŁO. Odsetki są po to by ZARABIAĆ, mam prawo trzymać moją kasę na oprocentowanym koncie jak długo chcę. Tak samo może robić Owsiak i zarzucanie mu, że za długo trzyma pieniądze na kontach jest co najmniej śmieszne.

Ale przeciwnicy zawsze znajdą "argument". No tak, skoro udowodniono, że organizowanie Woodstock nie idzie z WOŚPowej kasy, a z odsetek to będziemy gadać, że Owsiak za długo trzyma kasę na te odsetki! Żenua.

Cytuj:
Dużo ważniejsze wydają mi się zastrzeżenia, czy raczej pytania o kwestie "finansowe" i wtórne zagadnienie wydatkowania środków na Woodstock (powtarzam, to nie oskarżenie, tylko pytanie). A w kontekście Woodstocku pojawiają się zarzuty o:
- promocję krisznowców [dopuszczenie w takiej roli i miejscu jest już promocją]
- promocję stylu życia ujętego w zdaniu "róbta co chceta"
- alkohol, narkotyki, etc.

Na imprezy prywatne Owsiak ma prawo zapraszać kogo chce - Żydów, hindusów, ateistów i lewaków. Zaprawdę powiadam Ci, znajdziesz kraje, w których chrześcijaństwo jest utożsamiane z sektą.

Nie widzę nic złego w zdaniu "róbta co chceta", ale to trzeba je umieć przemyśleć.

Alkohol i narkotyki znajdziesz w każdej imprezie masowej, argument nietrafiony.

Pn sty 12, 2009 12:46
w zasadzie do celu WOŚP nie mam zastrzeżeń (zawsze im coś daję), ale wczoraj w centrum Krakowa wkurzyły mnie osoby zbierające pieniądze. W ciągu kilkunastu minut zostałam zaczepiona chyba z 15 razy (jesli nie więcej). W niektórych miejscach jedni zbierający stali kilka metrów od poprzednich i dobrze widzieli że ich koledzy juz od kogoś wzięli pieniądze, ale tez podtykali puszki.
Gdyby połowa z tych młodych ludzi wykonała jakąs drobną pracę, a zarobione pieniądze oddała na WOŚP byłoby z tego więcej pożytku niz z ich zbierania. Tyle, że w przeciwieństwie do chodzenia z puszką, to takie mało widowiskowe.

Pn sty 12, 2009 12:49

Więc popraw mnie, jeżeli się mylę: ci wszyscy "katolicy" którzy nie wrzucją do puszek WOŚP kiedy mają do tego okazję i mogą to zrobić popełniają grzech, tak?

Mylisz się - nie muszą dawać wszystkim i wszędzie. Mogą dawać na inny cel, innym ludziom.

Sareneth napisał(a):
Idealnie podkreśla to, o czym "dyskutujesz" ty i inni anty-WOŚPy...

Wskaż mi moją wypowiedź "anty-WOŚP"

Pn sty 12, 2009 12:52

SWOJE pieniądze mogę trzymać na koncie tyle, ile chcę. Ale Owsiak ma pieniądze nie swoje tylko POWIERZONE mu w określonym celu. Cudze.

Jeśli je przetrzymuje dłużej niż potrzeba (czego mu nie zarzucam, tylko pytam), to:

1. stratne są dzieci (bo sprzęt jest kupiony później, zatem ileś z nich nie będzie miało szans na leczenie);

2. stratne mogą być dzieci (bo pieniądze zżera inflacja, zatem faktyczna wartość przekazanej kwoty maleje, a sprzęt może zrobić się droższy);

Przypominam, że bank za możliwość obracania cudzymi pieniędzmi płaci. Właśnie odsetkami.

Po drugie: Istotnie, Owsiak może sobie zapraszać kogo chce. Ale ja mam prawo to krytykować. I nie dokładać pieniędzy do czegoś, z czym się nie zgadzam, prawda? W końcu jak te pieniądze zostawię na koncie, to będą dla mnie, razem z odsetkami. Mogę je też razem z odsetkami dać komukolwiek innemu.

Argument wolności Owsiaka nietrafiony :-) Ja nie kwestionuję jego wolności, tylko mówię, dlaczego można nie mieć ochoty dawać mu pieniędzy. W końcu jestem w tym względzie wolna, prawda?

Pn sty 12, 2009 12:57

WOŚP wydał na dożywianie dzieci w szkołach, pomoc ofiarom konfliktu w Gazie lub dla głodujących dzieci w Afryce? A może na kolonie dla dzieci, które nigdy nigdzie nie wyjeżdżały z powodu biedy w rodzinach?
Bo najważniejsze jest to, aby biedne dziecko pojechało na kolonię, prawda? WOŚP zbiera głównie na noworodki. CARITAS zbierający cały rok może karmić dzieci i wysyłać je na kolonie. Ale gdyby nie WOŚP, to wiele noworodków by umarło... Jest ONZ, UNICEF, PCK i inne organizacje zajmujące się głodem w Afryce, więc w jakim celu ma to robić kolejna organizacja? Lepiej pomóc najpierw własnym dzieciom, którym te organizacje nie pomogą...

Saxon: nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi oto, czy jeżeli ktoś ma okazję pomóc (nawet wrzucając kasę do puszki WOŚP) a tego nie robi, to czy grzeszy. Nie zrozumiałeś mnie...

Pn sty 12, 2009 12:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona