Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: ie wydaje się, bym Ci mogła to wytłumaczyć... Trudno. Może tego trzeba doświadczyć w sobie.
Może trzeba.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn lis 27, 2006 20:44 |
|
|
|
 |
A.
|
Cytuj: Uhmmm, tak jak podejmuja sie tego w sprawie ofiar hali MTK...a rodziny "opływają" w obiecana kasę. A. Czy ty się wczoraj urodziłes, ze taki naiwny jesteś? Dziś media podały, że większość(o ile do teraz już nie całość) obiecanej pomocy została przekazana rodzinom ofiar. Docelowo będzie(bo nie wiem czy już jest całość) 48 tys. dla każdego. Zamiast jak pisało w jednym z podanych linków, "zwyczajowych" troche ponad 4 tys. [...]Cytuj: Wymianę prywatnych opinii proszę prowadzić na pw. Tu prosiłam o kulturalną rozmowę
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn lis 27, 2006 23:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak...media....Ofiary mediów.
Co tutaj dużo gadać
[...]
Osobiście tam (na dole) nie byłem, ale jestem obecny przy tych którzy tam stracili najbliższych i przy tych którzy ich próbowali ratować. To moze niewiele, ale więcej od gardłowania na Forum i akademickiej (czyt. bezsensownej) dyskusji.
[...]
|
Wt lis 28, 2006 0:30 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Współczuć można z kimś, kto bezpośrednio doświadczył tragedii, był jej uczestnikiem lub naocznym świadkiem. Zdecydowana większość Polaków nie miała okazji zetknąć się z autentycznymi świadkami nieszczęścia w kopalni Halemba. Dostali jednostronne widowisko. Nic dziwnego, że dzisiaj już ich ta sprawa w ogóle nie interesuje.
Poczytajcie sobie komentarz...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt lis 28, 2006 6:40 |
|
 |
A.
|
No i ostatni akapit.
Dla mnie to od samego początku była śmierć w wypadku kilku ludzi gdzieś tam. Jak jakakolwiek inna śmierć, nie jest wydarzeniem wesołym, a wręcz z natury smutnym. Współczuje rodzinom ofiar.
Ale narzucanie na mnie przymusowej żałoby zupełnie mija się z celem. Raz, że jest zwyczajnie w świecie irytujące, dwa że nijak nie wpływa na to, że tamci ludzi byli, są i będą mi obcy.
Media- a czego innego chcieć od mediów? Przecież ich zadaniem jest tropienie sensacji. Choć też przegieli.
A to, że nie interesuje- bo to nie jest interesujące dla postronnych. Dla mnie to była śmierć jakich wiele. Niestety, śmierć jest "złem" koniecznym(choć jako chrześcijanie powinniśmy nazywać ją dobrem). Co więcej każdy ma swoje problemy, zmartwienia, zobowiązania, nawet swoich zmarłych czy umierających.
|
Wt lis 28, 2006 16:16 |
|
|
|
 |
A.
|
|
Wt lis 28, 2006 19:17 |
|
 |
A.
|
|
Wt lis 28, 2006 19:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A.
Manipulujesz faktami, tak jak mnóstwo kiomentatoró internetowych.
Nikt żałoby ci nie narzuca. Załoba narodowa oznacza tylko to, ze wszelkie imprezy organizowane przez państwo, gminy, powiaty itp. sa odwołane. Wszystkie imprezy prywatne moga sie odbywać nikt ich nie rozpędzi, a to czy sie odbeda zależy od woli organizatora.
Kto więc ci cokolwiek narzucił?
Ziemkiewicz bredzi jak potłuczony, kto powiedział, że naród ma znieruchomieć?" Chyba tylko umysł Ziemkiewicza. No ale facet ma kolejna okazje by sie "wykazać" w czyms poza fantastyką.
Jedno trzeba przyznac...fantazje ma Rafałek bujną
|
Wt lis 28, 2006 20:28 |
|
 |
A.
|
Cytuj: Manipulujesz faktami, tak jak mnóstwo kiomentatoró internetowych. To prosty ciąg przyczynowo- skutkowy. Prezydent ogłasza żałobe narodową, 3 dniową(zupełny bezsens), ludzie w obawie przed tym o czym Ziemkiewicz pisał zamykają różne przybytki- kina, puby, kręgielnie, etc, etc. a co za tym idzie pozbawia mnie się możliwości zabawy zmuszając do "wstrzemięźliwości". Proste i oczywiste, zero manipulacji. Cytuj: Ziemkiewicz bredzi jak potłuczony, kto powiedział, że naród ma znieruchomieć?
Chciałbym zauważyć, że sam bredzisz. Jak już mówiłem- zamykane kina, kręgielnie, odwoływane imprezy, zamykane puby, nawet losowanie lotto wycofano z anteny, zmiana ramówek, etc, etc. Bezpośrednią przyczyną tego jest żałoba. Ziemkiewicz nic nie pisze o kompletnym paraliżu, o tym, że nagle wszystko staje. Zwraca uwagę, że podejmuje się przez to wiele zupełnie zbędnych akcji, łącznie z 3 dniową żałobą. Przykład hali chyba wystarczająco wymowny. Jeśli nie to przykład z dróg.
|
Wt lis 28, 2006 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wcozraj na warszawskim targówki jakiś facect zamordował byłą żonę i jej 2-letnie dziecko po czym sam też sie zabił. Czy prezydent ogłosi żalobę narodową z tej okazji? A jeśli tak to iludniową? Czy zorganizuje dla członków rodziny zmarłych osób jakieś pieniądze? W jakiej wysokości?
pzdr
|
Śr lis 29, 2006 7:38 |
|
 |
jo_tka
|
1. Pozamykanie wszystkiego wydaje mi się - jak pisałam zresztą - przesadą. Może rzeczywiście swoistą "konkurencją w żałobie".
2. Czekałam na informacje, ale telewizję wyłączałam dość szybko - nie chciało mi się oglądać 150 x tych samyc migawek, wałkowania "kto zawinił" i dyskusji o sytuacji ekonomicznej górnictwa - cokolwiek zresztą wg mnie nie na miejscu. To temat ważny, ale do poruszenia na spokojnie a nie w oparach sensacji (bo wtedy razem z sensacją zniknie).
I wyłączałam całkowicie - pomijając to, że rzadko oglądam inne programy poza informacyjnymi, rozrywkowe oglądanie sobie filmu byłoby dla mnie nie na miejscu - nie umiem się rozdwajać. Jeśli ci ludzie są dla mnie ważni, to nie mogę zaraz skasować ich w pamięci na czas filmu.
3. Politycy mnie w pierwszej chwili zirytowali, bo rzeczywiście odniosłam wrażenie, że to kampania wyborcza. Ale mam poczucie, że gdyby ich tam nie było, zarzucano by im, że nie pojechali. No i... Nie byłam po drugiej stronie - trudno mi mówić za tych ludzi, nie wiem, jakie to miało dla nich znaczenie...
Faktem jest, że politycy powinni się raczej zająć rzeczywistą i adekwatną pomocą dla wszystkich, zorganizowaniem tego systemowo a nie rzucaniem środków okazjonalnie. Tu są z pewnością ważne i pomogą - ale to nie wystarczy...
Czy mi się dobrze wydaje - czy krytyka dotyczy żałoby medialnej i konkurencji żałobnej?
A.
Ziemkiewicz nie ma racji. Żałoba nie oznacza zamarcia w bólu. Nie widzę konfliktu między żałobą (myślę o własnej, po śmierci osób mi bliskich) a spotykaniem się z ludźmi, obecnością na prywatnych imieninach, itd. (może poza czasem do pogrzebu, te dni są szczególnie trudne...) Życie toczy się dalej, są nie tylko zmarli - pozostali również żywi. I wymagają ode mnie tyle samo troski i miłości co wcześniej.
A że nie będę brała udziału w imprezach i zabawach? Nie będę. Właśnie dlatego, że nie umiem się rozdwajać. Nie mam w sobie "części na żałobę" i "części na zabawę". Jeżeli współ-odczuwam z kimś, to to się musi przełożyć na zachowanie, nawet jeśli o tym nie mówię...
[/url]
|
Śr lis 29, 2006 8:03 |
|
 |
A.
|
Cytuj: Nie mam w sobie "części na żałobę" i "części na zabawę".
No a moim zdaniem, takie "szopki" są właśnie próbą podziału wszystkiego na te dwie części. To, że teraz powinienem mieć żałobę, że wszystko się zamyka jest maksymalnie sztuczne. Albo ktoś czuje, że powinien mieć żałobę i ją ma, albo nie czuje i nie ma.
A Ziemkiewicza odczytuje widać zupełnie inaczej niż Ty. Dla mnie to co pisze, to nie zamarcie kompletne, a właśnie to o czym piszesz w 1 punkcie.
|
Śr lis 29, 2006 13:43 |
|
 |
jo_tka
|
Owszem. Ale stwierdza również:
Cytuj: Bądźmy poważni: trzydziestoparomilionowy naród nie znieruchomieje na trzy dni w bólu z powodu śmierci dwudziestu kilku osób.
I do tego się odnosiłam.
To, że rywalizacja w żałobie być może osiągnęła granice, to nie jest powód żeby rezygnować z niej całkiem. Istnieje coś takiego jak umiar i zdrowy rozsądek.
Natomiast nie zgadzam się, że żałoba jest wyłącznie czymś "co się czuje" - czyli czystą emocją. Nie można nakazać emocji. Natomiast można nakazać zachowanie świadczące o solidarności z cierpiącymi. I to już ma sens - bez względu na to, czy "czuję", czy nie, staję obok tych ludzi mówiąc: "jestem z Wami". Choćby w dalekiej przenośni.
Brak emocji nie zwalnia z solidarności...
|
Śr lis 29, 2006 16:26 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Brak emocji nie zwalnia z solidarności...
W szkole za komuny kazywano się nam solidaryzować się z umierajaćymi dziećmi z głodu gdzieś tam w Afryce.. Ale w tym samym czasię Kraje komunistyczne w pompowywały miliardy dolarów na uzbrojenie dla reżimów pro moskiewskich,, To zależy co rozumiemy pod pojęciem solidarnosci bez emocjii ..
Pozdro
|
Śr lis 29, 2006 21:16 |
|
 |
IREK73
|
godunow napisał(a): W szkole za komuny kazywano się nam solidaryzować się z umierajaćymi dziećmi z głodu gdzieś tam w Afryce.. Ale w tym samym czasię Kraje komunistyczne w pompowywały miliardy dolarów na uzbrojenie dla reżimów pro moskiewskich,, To zależy co rozumiemy pod pojęciem solidarnosci bez emocjii ..
Solidarność z dziećmi gdzieś tam w Afryce to jest solidarność bez emocji bo to bardzo daleko, a solidarność w rodzinami z Halemby ma być z emocjami bo to jest u Nas.
|
Śr lis 29, 2006 21:40 |
|
|
|