Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Alus napisał(a): Tyle, że Komorowski nie ogłaszał wcześniej wojny. Tu akurat masz rację, ogłosił ją na wiecu Komorowskiego o ile pamiętam Andrzej Wajda. Cytuj: Nie wszyscy te informację przyjmują lub traktują jako dowiedzione.
Tak, w szczególności nie przyjmują żadnych, które mogłyby sugerować jakąkolwiek odpowiedzialność polskich władz za to, że raport MAK jest "nie do przyjęcia". Cytuj: A co już jest oficjalny raport o przyczynach?...... Tego faktu też nie przyjęliście do wiadomości? W sumie nie dziwię się. Cytuj: ale co widział poseł Kowal, a co p. Opara...i który oślepł. Nie bardzo rozumiem. W czym problem?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So sty 08, 2011 10:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak, w szczególności nie przyjmują żadnych, które mogłyby sugerować jakąkolwiek odpowiedzialność polskich władz za to, że raport MAK jest "nie do przyjęcia". Manipulujesz....projekt raportu MAK sporządzony jest tak, ze wyklucza winę strony rosyjskiej - dlatego jest "nie do przyjęcia". Cytuj: Tego faktu też nie przyjęliście do wiadomości? W sumie nie dziwię się. Niewiedza, czy świadoma manipulacja.....narazie jest to projekt raportu. Cytuj: Nie bardzo rozumiem. W czym problem? Nie udaj.....przeczytaj co mówą obaj panowie, bo ich wersje zupełnie się wykluczają....bo zacytuję Ci Twoją wypowiedź...."nie liczą się fakty.....", a obaj panowie własnie fakty przedstawiają diametrialnie różnie. A gdybyś miał autentyczne problemy z doszukaniem: - Tusk kominował jak nie spotkac się z J. Kaczyńskim - p. Opara - To stronie rzadowej zależało na spotkaniu się Tuska z J. Kaczyńskim - p. Kowal. Zdania przeciwstawne....który widział, a który oślepł???
|
So sty 08, 2011 11:06 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): projekt raportu MAK sporządzony jest tak, ze wyklucza winę strony rosyjskiej - dlatego jest "nie do przyjęcia". A dlaczego był tak sporządzony, skoro Rosjanie piszą: Komisja Techniczna MAK, w skład której wchodzą specjaliści Ministerstwa Obrony Rosji, ściśle współdziała z dużą grupą polskich ekspertów wojskowych i cywilnych, z Pełnomocnikiem Rządu Polski panem Klichem na czele.
Już od pierwszego dnia polscy specjaliści uczestniczą we wszystkich aspektach dochodzenia, mieli i mają dostęp do wszystkich niezbędnych materiałów, zarówno na miejscu zdarzenia, jak i przy rozszyfrowywaniu "czarnych skrzynek".
Nie ma jakichkolwiek nieporozumień natury profesjonalnej i prawnej. http://fakty.interia.pl/raport/lech-kac ... fy,1481770Cytuj: narazie jest to projekt raportu. Dla Rosjan to jest raport końcowy. My sobie możemy do niego co najwyżej pownosić "zastrzeżenia". Dopiero teraz. Cytuj: Zdania przeciwstawne....który widział, a który oślepł??? Tam nie ma takich zdań. Są zdania, że Arabski i Graś kombinowali, by nie doszło do spotkania Kaczyńskiego z Tuskiem, i słowa Kowala, że Kaczyński nie chciał się z Tuskiem spotkać. Gdzie tu sprzeczność? Może kombinowali po to, by zrealizować życzenie Kaczyńskiego?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So sty 08, 2011 13:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A dlaczego był tak sporządzony, skoro Rosjanie piszą:
[i]Komisja Techniczna MAK, w skład której wchodzą specjaliści Ministerstwa Obrony Rosji, ściśle współdziała z dużą grupą polskich ekspertów wojskowych i cywilnych, z Pełnomocnikiem Rządu Polski panem Klichem na czele.
Już od pierwszego dnia polscy specjaliści uczestniczą we wszystkich aspektach dochodzenia, mieli i mają dostęp do wszystkich niezbędnych materiałów, zarówno na miejscu zdarzenia, jak i przy rozszyfrowywaniu "czarnych skrzynek".
Nie ma jakichkolwiek nieporozumień natury profesjonalnej i prawnej. Interia przytacza 1-2 stronę z kilkudziesieciu stron projektu raportu, ale nie znajdują się na tych stronach konkluzje, wskazywanie winnych....wedle Rosjan na tym etapie "nie ma nieporozumień".... http://fakty.interia.pl/raport/lech-kac ... fy,1481770Cytuj: Dla Rosjan jest to raport końcowy. My sobie możemy do niego co najwyżej pownosić "zastrzeżenia". Dopiero teraz. Jeśli mozemy wnieść zastrzeżenia, to nie jest on końcowy. Inna sprawa, że Rosjanie mogą nie uwzględnić żadnych zastrzeżeń. Ale jeśli polscy prokuratorzy maja jechać w lutym aby przesłuchać obsługę lotniska, to chyba dla Rosjan nie jest to już temat zamkniety......zobaczymy.. Cytuj: Tam nie ma takich zdań. Są zdania, że Arabski i Graś kombinowali, by nie doszło do spotkania Kaczyńskiego z Tuskiem, i słowa Kowala, że Kaczyński nie chciał się z Tuskiem spotkać. Gdzie tu sprzeczność? Może kombinowali po to, by zrealizować życzenie Kaczyńskiego? Mam ci podawać kolejne linki z wypowiedzi obu panów? - proszę bardzo: http://www.wprost.pl/ar/225921/225921/http://wyborcza.pl/1,75248,8918029,Smol ... Mgle_.html
|
So sty 08, 2011 13:21 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): wedle Rosjan na tym etapie "nie ma nieporozumień"....
Nie rozumiem. Tam jest wyraźnie napisane, że polscy eksperci brali udział we "wszystkich aspektach dochodzenia". We wszystkich z wyjątkiem sporządzenia raportu z tego dochodzenia? Cytuj: Ale jeśli polscy prokuratorzy maja jechać w lutym aby przesłuchać obsługę lotniska, to chyba dla Rosjan nie jest to już temat zamkniety...... A czemu jej nie przesłuchali do tej pory? Cytuj: Mam ci podawać kolejne linki z wypowiedzi obu panów? Ale po co?
|
So sty 08, 2011 14:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiem. Tam jest wyraźnie napisane, że polscy eksperci brali udział we "wszystkich aspektach dochodzenia". We wszystkich z wyjątkiem sporządzenia raportu z tego dochodzenia? Też nie bardzo rozumię.....dajesz link do jakiegoś raortu z maja 2010r? Przecież nie jest to końcowy projekt MAK, do któreo polska strona wysłała zastrzeżenia. Cytuj: A czemu jej nie przesłuchali do tej pory? Tego to ja nie wiem. Ty wiesz lepiej co widzieli i kto lepiej widział;)
|
So sty 08, 2011 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rosja majstrowała przy tupolewie. Polacy znaleźli usterki!Oczywiście mowa o Tu które jeszcze lata ale jest to znamienne, bo rzutuje na stan techniczny tamtego. Możemy przypuszczać że wiele części w tamtym mogło niedomagać a przecież cały czas wyklucza się tą ewentualność. Co w tamtym spartolono przypadkowo a co celowo? Dlatego ta wypowiedź wydaje się wręcz infantylna: Cytuj: – Zakładam, że to tylko niedopatrzenie ze strony Rosjan. Trudno sobie wyobrazić, by po katastrofie smoleńskiej i tak wielu zarzutach wobec Rosjan, odważyliby się celowo tak działać i dokonywać jakichś manipulacji – komentuje generał Gromosław Czempiński (65 l.), były szef Urzędu Ochrony Państwa. Ja nie wiem czy władze Rosji znają takie pojęcie jak przyzwoitość że o uczciwości nie wspomnę.
|
Pn sty 10, 2011 10:40 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Nasza "interpretacja" zwracała uwagę na to, co Kaczyński faktycznie powiedział, a czego nie. Wasza koncentrowała się na tym, co zgodnie z waszym jego postrzeganiem powinien był powiedzieć - i na tej tylko podstawie zarzuciliście mu kłamstwo i oszustwo. Wasza interpretacja to typowe odwracanie kota ogonem i wmawianie, że czarne to białe a białe to czarne. Nasza opierała się na dosłownym rozumieniu słów Prezesa i co ciekawe, zdaje się być zgodna z intencją samego Kaczyńskiego, który krytycznie odniósł się do swojej kampanii i odsunął ludzi za nią odpowiedzialnych. Ale może Prezes sam się źle zrozumiał  Najwyraźniej nie czytał Ziemkiewicza i pogubił się w samodzielnym myśleniu  Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Fakty są powszechnie znane (igła) Ciekawe masz poglądy odnośnie tego, co jest "igłą", np. fakty takie jak znajdowanie szczątków ludzkich, a co "widłami" (ośmielenie się na wyrażanie jakichkolwiek pretensji do Tuska). Te widły to już Twoja kreatywna nadinterpretacja. Moje poglądy są takie, że "widły" to mówienie w tym kontekście o zdradzie stanu. I jeszcze raz dodam: nie bronię Ci mieć innego zdania czy sformułować aktu oskarżenia. Nie każ mi jednak podzielać entuzjazmu dla działań, które, gdyby nie śmierć prawie setki ludzi, nazwałbym śmiesznymi. Johnny99 napisał(a): Dla mnie i tak pozostanie to obrzydliwością - i, powtarzam, nie ma to NIC wspólnego z poglądami politycznymi. Dla mnie jest to już wyłącznie kwestia sumienia i moralności, bo chodzi o życie ludzkie. W kwestiach wyłącznie sumienia i moralności linie podziału nie przebiegają tak dokładnie według podziałów politycznych. Naprawdę uważasz, że ludzie są tak zakochani we władzy, że gotowi byliby dla niej do różnych obrzydliwości wbrew własnemu sumieniu? Tym bardziej w Polsce, gdzie niechęć do polityków jest powszechna? Może i przyjemnie jest być tym nielicznym sprawiedliwym na ocenie nieprawości, ale czas wrócić do rzeczywistości  Johnny99 napisał(a): Już dawno o tym pisałem - rozważań na temat "zamachu" nie ma sensu snuć, Tak, ale wypowiadasz się w liczbie mnogiej, więc traktuję "Was" jako cały szeroki front antyrządowy. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Z samego Forum, głównie wątków wyborczych. Pytam się skąd masz wiedzę, że na forum udzielał się "twardy elektorat PiS". Nie bardzo rozumiem... Wiedzę mam z forum, wbrew obawom niektórych, nie pracuję w żadnych służbach i nie mam o nikim żadnej pozaforumowych informacji. Dodam jeszcze, że zdaję sobie sprawę, iż wiedza z Forum nie jest w pełni miarodajna, piszący może udawać kogoś innego itp. Johnny99 napisał(a): A ja mam prawo oceniać ich postępowanie i to właśnie czynię - nie liczą się fakty, nie liczy się szacunek dla ludzkiego życia, nie liczą się zasady, na jakich zbudowana została nasza cywilizacja, nie liczy się nic poza obroną Batiuszki przed zarzuceniem mu jakiejkolwiek winy. Dla mnie typowy przykład niemal histerycznego robienia z igły wideł. Byłoby obrzydliwą hipokryzją z mojej strony, gdybym się z Tobą zgodził...
|
Pn sty 10, 2011 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Międzypaństwowy Komitet Lotniczy (MAK) przedstawi w środę o godz. 12.00 (godz. 10.00 czasu polskiego) raport końcowy w sprawie katastrofy smoleńskiej - dowiedziała się Polska Agencja Prasowa ze źródeł zbliżonych do MAK. - Nic o tym nie wiem - powiedział w TVN24 polski akredytowany przy MAK płk Edmund Klich.
Dokument zaprezentuje przewodnicząca MAK Tatiana Anodina. Nastąpi to na konferencji prasowej w siedzibie agencji Interfax. Po konferencji tekst raportu zostanie zamieszczony na stronie internetowej MAK w dwóch wersjach językowych: rosyjskiej i angielskiej. MAK zamieści też w internecie polskie uwagi do swego raportu. Źródło: http://www.wp.plWłaśnie Rosjanie pokazali gdzie mają polskie uwagi do raportu. Jest prawie na 100% pewne że nie zostały one uwzględnione a tylko łaskawie zostaną upublicznione, gdzie może dowiemy się czy te uwagi to było uderzenie pięścią w stół czy tylko popiskiwanie myszki pod miotłą. A jak się w ogóle liczą z Polakami to widać po zaskoczeniu Klicha tą konferencją. Mają nas głęboko w d......... o czym wiedział prawie cały naród oprócz naiwnego rządu, który wmawiał sobie i nam iż jest wszystko cacy i pod kontrolą. Chyba Rosjanie zepsuli Tuskowi urlop.
|
Wt sty 11, 2011 12:40 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Przecież nie jest to końcowy projekt MAK, do któreo polska strona wysłała zastrzeżenia. I co z tego? W tekście który przytoczyłem wyraźnie jest napisane, że polscy eksperci brali udział we wszystkim. Więc pytam, po pierwsze, o co w ogóle chodzi z tym wysyłaniem teraz zastrzeżeń do końcowego raportu - nie można ich było wnieść w toku śledztwa, albo przy współpracy z Rosjanami podczas sporządzania tego raportu? Alus napisał(a): Tego to ja nie wiem. Cóż, wyjaśnić to rzeczywiście trudno przy przyjęciu założenia, że polski rząd cały czas mówił prawdę. Alus napisał(a): Ty wiesz lepiej co widzieli i kto lepiej widział; Na podstawie tego, co wiem przypuszczam z silnym poczuciem, że się nie mylę, iż ostatnią osobą, z jaką Kaczyński chciał się widzieć na miejscu katastrofy, był Tusk. SweetChiled napisał(a): Nasza opierała się na dosłownym rozumieniu słów Prezesa Dziwne, bo ja nigdzie nie widzę żadnej analizy słów Kaczyńskiego, natomiast ciągle słyszę tylko o "przemianie", "oszustwie" i inne tego typu psychoanalizy. Właściwie można stwierdzić, że w ogóle nie chodzi o cokolwiek, co Kaczyński faktycznie mówił, tylko o to, jakie WRAŻENIE sprawiał. Tuskowcy chcieli, by sprawiał wrażenie kłótliwego i nadętego, a on sprawiał wrażenie zupełnie inne - i to właśnie było "oszustwo". Cytuj: zdaje się być zgodna z intencją samego Kaczyńskiego, który krytycznie odniósł się do swojej kampanii i odsunął ludzi za nią odpowiedzialnych. Kaczyńskiemu chodziło o to, że w kampanii jego zdaniem zbyt mały nacisk kładzono na wyjaśnienie katastrofy smoleńskiej. Cytuj: Moje poglądy są takie, że "widły" to mówienie w tym kontekście o zdradzie stanu. A co należałoby powiedzieć? Proszę, podaj jakieś adekwantne określenie do tej sytuacji. Może "błąd"? "Niedopatrzenie"? Och, sorry, owszem, mówiliśmy że przekopaliśmy całe pole i na pewno żadnych szczątków nie zostało, ale przecież mogliśmy tam jakiejś ręki czy nogi nie zauważyć, w końcu każdy może się pomylić, nie? Cytuj: Naprawdę uważasz, że ludzie są tak zakochani we władzy, że gotowi byliby dla niej do różnych obrzydliwości wbrew własnemu sumieniu? Do tej pory uważałem, że nie. Rzeczywistość zweryfikowała mój dobry humor. Cytuj: czas wrócić do rzeczywistości Dokładnie. Czas wrócić do rzeczywistości, w której od pierwszego dnia katastrofy jesteśmy okłamywani. W której Komorowski przejął władzę w państwie bez choćby sprawdzenia, czy prezydent na pewno nie żyje. W której Rosjanie pocięli wrak samolotu, a następnie zostawili na pastwę deszczu, wiatru itp. na lotnisku. W której protokoły sekcji zwłok są kompletnie pop*** tak, że prokuratura nie może się na tym wyznać. W której zamieniono "niepoprawny" protokół przesłuchania na "poprawny". W której wszystko to oficjalnie dzieje się "z udziałem polskich ekspertów". W której premier najpierw przekonuje nas, że wszystko jest super, a potem, że wszystko jest nie do przyjęcia. To (i wiele innych rzeczy, o których pisaliśmy na tym forum od początku) jest właśnie rzeczywistość. I to chyba nie mnie potrzebny jest powrót do niej. Cytuj: Tak, ale wypowiadasz się w liczbie mnogiej, więc traktuję "Was" jako cały szeroki front antyrządowy. Tak, najlepiej wszystko sprowadzić do "antyrządowości". Łatwo w ten sposób uspokoić sumienie. Cytuj: Nie bardzo rozumiem... Wiedzę mam z forum, Co to znaczy "z forum"? Proszę mi pokazać, gdzie na forum jest miejsce, z którego zaczerpnąłeś tą wiedzę i w jaki sposób to się stało. Cytuj: Byłoby obrzydliwą hipokryzją z mojej strony, gdybym się z Tobą zgodził... W to akurat nie wątpię. Teraz już nie możesz się ze mną zgodzić. Spoko, myślę, że kiedyś przejrzycie na oczy. osiris napisał(a): Mają nas głęboko w d......... o czym wiedział prawie cały naród oprócz naiwnego rządu, który wmawiał sobie i nam iż jest wszystko cacy i pod kontrolą. Jaki tam cały naród osiris. Większość narodu wierzy we wszystko, co powie mu Pan Premier Tusk i Pan Prezydent Komorowski. Przy czym - to już część mojej teorii - spora część robi tak dlatego, że panicznie boi się, iż naprawdę może być okłamywana i dlatego nie zamierza przyjąć tego do wiadomości.
|
Wt sty 11, 2011 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jaki tam cały naród osiris. a napisałem:  Na potwierdzenie moich wcześniejszych słów: Cytuj: Wątpię, żeby wszystkie polskie uwagi do raportu w sprawie katastrofy smoleńskiej zostały uwzględnione. Wzięto po uwagę albo część z nich albo żadne - ocenił na antenie TVN24 płk. Edmund Klich, polski przedstawiciel akredytowany przy MAK. W ten sposób skomentował informację, że już w środę Międzypaństwowy Komitet Lotniczy przedstawi w Moskwie końcowy dokument. Rosjanie traktują nas per noga ale Tuskowi jednak to nie mąci spokoju i mimo tego wyjeżdża na urlop, bo to jest w tym momencie najważniejsze. Zresztą zdążył wszystko i tak zwalić na Klicha dowodząc że to on jest jedynym odpowiedzialnym za przyjęcie konwencji chicagowskiej więc Premier ma czyściutkie ręce. Może więc spokojnie szusować po Dolomitach z myślą że cała krytyka zwali się na Klicha. Niech się "biedaczysko" sam tłumaczy. Może wreszcie dotrze do niego że został już teraz kozłem ofiarnym na którego zwali się wszystko w sprawie śledztwa.
|
Wt sty 11, 2011 15:13 |
|
 |
Johnny99
|
O, to się chyba coś zmieniło, bo niedawno jeszcze zasłaniał się niewiedzą: http://www.wpolityce.pl/view/573 /_Tusk___Nie_wiem__kto_podpisal_polskie_uwagi_do_raportu_MAK__Nie_wiem_kto_zaproponowal_Konwencje_Chicagowska__.html
|
Wt sty 11, 2011 15:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I co z tego? W tekście który przytoczyłem wyraźnie jest napisane, że polscy eksperci brali udział we wszystkim. Więc pytam, po pierwsze, o co w ogóle chodzi z tym wysyłaniem teraz zastrzeżeń do końcowego raportu - nie można ich było wnieść w toku śledztwa, albo przy współpracy z Rosjanami podczas sporządzania tego raportu? Głupa z kogoś robisz???? brali udział w badaniach do maja 2010r, ale przecież nie dowodzi, ze wspólnie zawierali wnioski w projekcie raportu. Cytuj: Cóż, wyjaśnić to rzeczywiście trudno przy przyjęciu założenia, że polski rząd cały czas mówił prawdę. Odmiennie od Ciebie, który non stop dowodzisz, że polski rząd jedynie kłamał, ja nie zakładałam, że rząd tylko mówił prawdę, lub tylko kłamał.......pośród marginesów bieli i czerni większosc stanowią szarości. Cytuj: Na podstawie tego, co wiem przypuszczam z silnym poczuciem, że się nie mylę, iż ostatnią osobą, z jaką Kaczyński chciał się widzieć na miejscu katastrofy, był Tusk. Przeciez o tym mówi Kowal, a Opara twierdzi, że Tusk wszystko robił co w ludzkiej mocy, aby tylko uniknąc spotkania z JK....dlatego twierdze, ze dwaj patrzą na jedno, a widza diametrialnie różnie. Cytuj: Spoko, myślę, że kiedyś przejrzycie na oczy. Podobnie jak Kowal czu Opara?
|
Wt sty 11, 2011 16:15 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Głupa z kogoś robisz???? brali udział w badaniach do maja 2010r, ale przecież nie dowodzi, ze wspólnie zawierali wnioski w projekcie raportu. Ja? Czemu brali udział tylko do maja? Czemu nie zawierali wniosków w projekcie raportu? Kto tu z kogo robi głupa? Cytuj: Odmiennie od Ciebie, który non stop dowodzisz, że polski rząd jedynie kłamał, ja nie zakładałam, że rząd tylko mówił prawdę, lub tylko kłamał....... Ależ ja też tak wcale nie twierdzę. Np. kiedy Tusk mówi, że raport jest "nie do przyjęcia", to z całą pewnością mówi prawdę  Cytuj: Podobnie jak Kowal czu Opara? Nie, wtedy np. kiedy mówiąc, że wcale nie twierdzicie, iż rząd mówił tylko prawdę, zwrócicie uwagę na to, co właśnie powiedzieliście.
|
Wt sty 11, 2011 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja? Czemu brali udział tylko do maja? Czemu nie zawierali wniosków w projekcie raportu? Kto tu z kogo robi głupa? Z czego wywodzisz, że nie zawieraliwniosków w prokuraturze wojskowej, w komisji Millera?....bo nie opublikowali?....a w którym kraju ktokolwiek przed zakończeniem sledztwa drukuje wszystkie uzuskane dane na każdym etapie? Cytuj: Nie, wtedy np. kiedy mówiąc, że wcale nie twierdzicie, iż rząd mówił tylko prawdę, zwrócicie uwagę na to, co właśnie powiedzieliście. Strzyżone - golone....ja o różnym postrzeganiu tego samego zjawiska, tu jak mantrę "rząd kłame"....
|
Wt sty 11, 2011 17:29 |
|
|
|