Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
W moim małym i z zasady spokojnym miasteczku patriotyzm przejawił się ostatnio we włomotaniu przez tzw. starszą młodzież dwóm obywatelom Ukrainy. Kolega, który zdawał mi relację, twierdzi, że wyglądało to tak, że do dwóch siedzących w barze Ukraińców podeszło dwóch młodych patriotów (patriotów w sensie, że jeden miał koszulkę z orłem i jakimś sloganem) i zagaiło ""A Wy co - Ukraińcy, banderowcy?" na co tamci twierdząco pokiwali głowami, zapewne zatrybiwszy tylko tyle, że pyta się ich o narodowość. W ciągu kolejnych dwóch minut obaj goście ze wschodu dostali po twarzy, przy czym jednemu dodatkowo złamano palec.

Ot, modny nowoczesny patriotyzm w praktyce.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 10, 2016 10:42
No, wreszcie jakiś fachowiec, przynajmniej z wykształcenia:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

Pt cze 10, 2016 11:43
Alus napisał(a):
gita napisał(a):
W tej chwili w TVPINFO relacja z sejmu w sprawie CZD. Mówi minister Radziwiłł, warto go posłuchać.

I przekonać się jak prezentuje radykalnie różne zdanie będąc ministrem od tego jakie prezentował będąc w opozycji....

Soul33 napisał(a):
Bardzo wątpię, aby rodziny wielodzietne mogły dorzucać więcej niż dostają, czyli, przykładowo, więcej niż 2500 zł.

Cytuj:
może chociaż spowoduje podniesienie poziomu życia rodzin, a przez to np. poprawi wykształcenie czy stan zdrowia dzieci?

Z pewnością rodziny biedniejsze będą mogły wydać pieniądze na korepetycje dla każdego dziecka, jeśli tylko będą potrzebne. Inaczej wielu nie miałoby na to szans.

Jak na razie ewidentnym beneficjentem są salony używanych samochodów - dziś w prasie relacje z Łodzi.

P. Kukiz odsłania co nieco na co idą wydatki z 500+.....pięciokrotnie wzrosła ilość interwencji policji
w domach rodziców otrzymujących 500+, to są dane policji, które oczywiście nie są ujawniane.

Pt cze 10, 2016 12:51
Moderator

zefciu napisał(a):
Macierewicz to wyrachowany, inteligentny i pozbawiony skrupułów człowiek. To że przez Helenkę postrzegany jest jako przypadek kliniczny jest mu nawet na rękę.

Bardzo trafne spostrzeżenia. Przy czym stąd tylko krok do skojarzenia z diagnozą kliniczną, niekoniecznie wpływającą na intelekt. Według mnie nie jest to jednak Zespół Aspergera. Ludzie z ZA są, zwykle, prawdomówni. Być może wynika to z tego, że lubią porządek, a nieprawdy, półprawdy i manipulacje wprowadzają chaos.

Macierewicz natomiast ciągle wprowadza chaos osobiście. Potrafi sam sobie zaprzeczać i często zmieniać swoje teorie, z absurdalnych na bardziej absurdalne.

Co jest jeszcze istotne, sprawia wrażenie, jakby jego celem były prowokacje. Na moje oko, działania i wypowiedzi Macierewicza zbyt często mają taki efekt, aby było to nieświadome. Wygląda to tak, jakby lubił naginać granice i jeździć po bandzie.

Nierzadko Macierewicz jest uznawany za "paranoika". Tylko, że paranoik raczej powinien być zwykle spięty, a nie tryskać humorem i epatować samozadowoleniem. Dlatego nie podejrzewam, aby był szczery w swoich paranoicznych pomysłach.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt cze 10, 2016 13:47

Acro napisał(a):
Bo jeśli zwiększenie dzietności - to nawet uwzględniając wyjątkowo optymistyczne rządowe prognozy nie będzie ono wielkie, a na pewno niewiarygodnie drogie. O niebo taniej podobny efekt można osiągnąć np. wracając do refundacji in vitro plus finansowanie przedszkoli, żłobków itp

Jeżeli pomoc finansowa rodzinom wielodzietnym - to znowu masa pieniędzy zostanei wydana niepotrzebnie, bo wiele rakich rodzin pomoc nie potrzebuje (choć pewno potrzebuje proporjonalnie częściej, niż bezdzietni), jest też wiele potrzebujących nawet bardziej pomocy z jednym dzieckiem czy bezdzietnych. To strzelanie pieniędzmi w ciemno!

Najpierw piszesz, że pewno potrzebuje proporcjonalnie częściej, niż bezdzietni, a potem, że to strzelanie pieniędzmi w ciemno. Poza tym kwestia niepotrzebowania pomocy dla zapewnienia minimum socjalnego a kwestia niepotrzebowania wsparcia dla wysłania dzieci na kolonie czy dodatkowe lekcje języków obcych to dwie różne sprawy.

mikkel napisał(a):
Ale jest jeszcze drugi cel.
Takie programy prowadzą w oczywisty sposób do zwiększenia redystrybucyjnej roli władzy.

Zgadza się. Dlatego jestem przeciwnikiem tego programu.

mikkel napisał(a):
A żadnego pozytywnego celu społecznego oczywiście nie spełni.

Za to w tym punkcie z krytykami 500+ nie mogę się zgodzić ;)

Soul33 napisał(a):
Na moje oko, brak górnego limitu sprawia, że spójne umotywowanie tego programu - z wyłączeniem celów politycznych - jest niemożliwe.

Górnego limitu liczby dzieci czy wysokości zarobków?

Kael napisał(a):
A jak wyjasnicie limit dolny? Przeciez akurat ten jest bez sensu.
(...)
No i oczywiscie budzet moglby peknac wczesniej.

Dokładnie, limit dolny zapewne ma na celu ograniczenie kosztów.

Pt cze 10, 2016 14:55

Helenka napisał(a):
No, wreszcie jakiś fachowiec, przynajmniej z wykształcenia:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

Tak, to dobra nominacja, a jak na PiS nawet bardzo dobra :) Jeszcze parę takich wyjątków od reguły by się znalazło, jak np. prezes PZU.

Pt cze 10, 2016 14:59
SweetChild napisał(a):
Tak, to dobra nominacja, a jak na PiS nawet bardzo dobra Jeszcze parę takich wyjątków od reguły by się znalazło, jak np. prezes PZU.

Tak, tylko w przeciwieństwie do Glapińskiego, jest "odwoływalny" i może tańczyć tak jak Kaczyński zagra.

Pt cze 10, 2016 15:08
JedenPost napisał(a):
W moim małym i z zasady spokojnym miasteczku patriotyzm przejawił się ostatnio we włomotaniu przez tzw. starszą młodzież dwóm obywatelom Ukrainy. Kolega, który zdawał mi relację, twierdzi, że wyglądało to tak, że do dwóch siedzących w barze Ukraińców podeszło dwóch młodych patriotów (patriotów w sensie, że jeden miał koszulkę z orłem i jakimś sloganem) i zagaiło ""A Wy co - Ukraińcy, banderowcy?" na co tamci twierdząco pokiwali głowami, zapewne zatrybiwszy tylko tyle, że pyta się ich o narodowość. W ciągu kolejnych dwóch minut obaj goście ze wschodu dostali po twarzy, przy czym jednemu dodatkowo złamano palec.

Ot, modny nowoczesny patriotyzm w praktyce.

No cóż prokuratura uznała, że plakat o treści KOD, Nowoczesna, GW, Lis, Olejnik i inne ladacznice - dla was nie będzie gwizdów, będą szubienice, nie stanowi groźby jedynie był polemiką ze zdarzeniem......czyli młodzieńcy lejąc Ukraińców zastosowali polemikę ze zdarzeniem niefortunnej odpowiedzi tychże.

Macierewicz to raczej połączenie paranoika z megalomanem - stąd jego radosne samozadowolenie z własnej doskonałości i wielkości.

Pt cze 10, 2016 15:38
Moderator

SweetChild napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Na moje oko, brak górnego limitu sprawia, że spójne umotywowanie tego programu - z wyłączeniem celów politycznych - jest niemożliwe.

Górnego limitu liczby dzieci czy wysokości zarobków?

Miałem na myśli brak górnego limitu wysokości zarobków, ale jasnym jest, że górny limit dzieci również powinien być obecny, aby nie promować nieodpowiedzialności i bezmyślności.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt cze 10, 2016 17:10
Wiesz, Soul33, sa naprawde dobre rodziny z dziesieciorgiem potomstwa.
Osobiscie uwazam, ze kontrole (bez)celowosci wydawanych srodkow sa lepsze. Ludzie, co prawda, kontroli nie lubia, ale uczciwi nie maja czego sie bac, a niezaradnym mozna by pomoc. No i nieuczciwym zmienic na bony rzeczowe. Bo co dzieci sa winne?

Tyle, ze do tego znowu potrzeba armii urzednikow...

Pt cze 10, 2016 17:46
Moderator

Zależy, jak zdefiniujemy "dobrą rodzinę". Bo dziesięciorgu dzieci nie da się poświęcać należytej uwagi. Bez dużych środków finansowych nie da się nawet pomóc w lekcjach, ani porządnie wyposażyć do szkoły.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt cze 10, 2016 17:56
Jezeli matka jest w domu i ma energie, wyksztalcenie i jest kreatywna, to wszystko sie da. W koncu nie masz tych dzieci rok po roku i kiedy rodza sie najmlodsze, to starsze juz praktycznie wyfruwaja. Poza tym, co to znaczy “pomoc w lekcjach“? Mi nikt nie pomagal, a gdyby co, to jest starsze rodzenstwo. Ktos na pewno pomoze.

A w koncu porzadni ojcowie z dobrym zawodem nie musza miec tylko dwojki dzieci?

Sa blogi matek wielodzietnych, ktore udowadniaja, ze jest to mozliwe. Nawet wyjazdy na wakacje zagranuczne z czescia potomstwa (bo reszta juz z rodzicami nie jezdzi).

Jestem przeciw wrzucaniu wszystkich do jednego worka. Zaniedbac mozna nawet jedynaka.

Pt cze 10, 2016 18:05
Moderator

Nie ma takiej możliwości, aby wiedzieć, że dziecko nie będzie potrzebować pomocy w lekcjach, dopóki nie pójdzie do szkoły. Bardzo często trzeba z dzieckiem posiedzieć przy odrabianiu zadań przynajmniej przez pierwsze lata szkoły.
Drugi ważna kwestia, to zawsze jest szansa, że któreś dziecko, przykładowo siódme, urodzi się chore, które będzie potrzebować wyjątkowo dużo opieki i choćby człowiek padł trupem, nie wyrobi się z opieką nad pozostałą szóstką, choć z trójką dałby jakoś radę.

Koniecznie sprawdziłbym też statystyczne szanse na zgon lub istotne uszkodzenie zdrowia przy rodzeniu dziesiątki dzieci przez kilkanaście lat.

Aczkolwiek nie wykluczam, że są rodziny, którym dobrze się to wszystko udaje, tylko jestem przekonany, że, po pierwsze, jest to rzadkość, a po drugie, jednak także łut szczęścia. Nie sądzę, aby większość takich rodzin mogła dobrze sobie radzić.

Dlatego jestem za jakimś limitem. Może to być np. sześcioro dzieci.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt cze 10, 2016 19:13
Soul33 napisał(a):
Drugi ważna kwestia, to zawsze jest szansa, że któreś dziecko, przykładowo siódme, urodzi się chore, które będzie potrzebować wyjątkowo dużo opieki i choćby człowiek padł trupem, nie wyrobi się z opieką nad pozostałą szóstką, choć z trójką dałby jakoś radę.

Koniecznie sprawdziłbym też statystyczne szanse na zgon lub istotne uszkodzenie zdrowia przy rodzeniu dziesiątki dzieci przez kilkanaście lat.

Soul, rozbijasz przysłowiowe g...o na atomy. Może lepiej nie wychodź z domu, bo Cie samochód potrąci :D. Ryzyko choroby istnieje zawsze, niezaleznie od ilości potomstwa. Moze być tez tak, że dziecko/dzieci zostana sierotami. To co? Lepiej nie mieć dzieci?
Nie sądze, aby ktokolwiek planował więcej niż troje/czworo dzieci, ale (nie mówie tu o patologiach) jesli pojawia sie kolejne, to przyjmuje czasem z radością, czasem z obawą, ale przyjmuje, bo dla niego życie jest święte. I w takiej normalnej, zdrowej, wielodzietnej rodzinie nawet z chorobą sobie poradzą.
Z kolei w wielodzietnych rodzinach (tych zdrowych) nie ma egoizmu, zazdrości itp.

Pt cze 10, 2016 19:33
Moderator

Rozmawiamy o dziesiątce dzieci, a nie czwórce plus nieplanowane. Ja tak naprawdę nie wiem, kiedy rodzenie dzieci staje się wykraczającym poza normę obciążeniem dla organizmu kobiety. Od 15? 20? Bez przerwy dokąd można?

Może faktycznie zanadto wnikam w szczegóły ale nie bardzo jest nad czym debatować, bo bez porządnych badań statystycznych i tak się nie obejdzie, abym mógł się przekonać, że tyle dzieci to dobry pomysł.

Trochę znam się na badaniach i łatwo przychodzą mi na myśl różne hipotezy ale wiem też, że ostatecznie trzeba je sprawdzić.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt cze 10, 2016 22:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304 ... 622  Następna strona