Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 16:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Skoro "chrześcijanie" powołują się na to jaki wpływ miała ich religia na rozwój Europy, a może i świata w ich dwutysiącletniej historii, to jak nie przypominać o haniebnych wyczynach typu krucjaty, inkwizycja, współpracy Watykanu z hitlerowskimi niemiecami? To są karty chluby?
Skoro ktoś hełpi się wkładem chrześcijaństwa w rozwój tego świata to niech bierze na siebie blaski i cienie, które chrześcijaństwo spowodowało.

Wróćmy do terazniejszości.
Mam wątpliwości do uzurpacji określania siebie jako "chrześcijanin" przez część z dyskutujących.
Jestem niewierzącym, do czego zawsze przyznaję się w razie potrzeby (vide mój nick: niewiarek).
Zastanawia mnie dlaczego ja, istota niewierząca, mam tak wiele empatii dla syryjskich uciekinierów.
Ludzi uciekających przed wojną, bombami, zgliszczami, trującymi gazami rozpraszanymi nad rodakami przez niby ich prezydenta.
Czy jestem jakimś dziwakiem, idiotą?
Sądząc po wypowiedziach części tutejszych forumowych dyskutantów mogę powiedzieć - TAK.
Co cię obchodzi ich los. Przecierz masz za oknem błękitne niebo, ślicznie żółcią sie liście na drzewach. Błoga cisza, szczebiot dzieci kiedy wyjdziesz do parku.
A ONI? Wara!

Co mają ludzie wojny?
Brak domu, bo trzy ocalałe ściany bez szyb w oknach, z dziurami wszędzie to jedyne schronienie.
Zdziwienie że uciekają. Kto chciałby tam zostać?

Katoliku, chrześcijaninie(?). Ciesz się że żyjesz tutaj.
Ale nie wylewaj pomyj na inną wiarę.
Masz możliwość w ciepełku przeanalizować dlaczego tak się dzieje. Ale nie robisz tego.
Dlaczego zamiast tego wyszukujesz sprawdzone, czy niesprawdzone informacje, aby dokopać tym ludziom?
Kopiesz leżących. Wypowiedzi niby świadków (przez nikogo nie potwierdzone). Filmiki, w których tłumacz na j. polski z ortografią mógłby jedynie pokonać przedszkolaka. To są dowody? Dla mnie to hejt gówniarza z podstawówki.

Już wspominałem o chrześcijańskim przykazaniu: Miłuj blizniego swego jak siebie samego.
Mam wrażenie, że potrzeba pokonać dystans wielu lat świetlnych, aby połączyć tych "chrześcijan" z przykazaniem.
Wygląda, że ci "chrześcijanie" nie zetknęli się z takim przykazaniem.

Pt paź 09, 2015 9:42

niewiarek napisał(a):

Jesteś statystycznie nieistotną jednostką, więc z faktu własnej niewiary nie rób jakichś wielkich teorii o wyższości moralności niewerności.

...

(Koh 3:1nn)

Pt paź 09, 2015 9:51

bert04 napisał:
Cytuj:
Jesteś statystycznie nieistotną jednostką, więc z faktu własnej niewiary nie rób jakichś wielkich teorii o wyższości moralności niewerności.

Nie robię teorii wyższości, ale ciekawe jest ot, że ja niewierzący nie wylewam pomyj na ludzi innej wiary, a chrześcijanie robią to nagminnie.
Ja, niewierzący, więc zło (wg jakoby chrześcijan).
A ci dobrzy? Plują na nich (ileż jeszcze razy mam pisać o istnieniu takiego słowa jak miłosierdzie).
Tylko tyle.

Pt paź 09, 2015 10:05
bert04 napisał(a):
niewiarek napisał(a):

Czy tak naucza chrzescijanska wiara?
Nie sadze.

Jezus mowil "kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem".
Od siebie dodam, ze czyste sumienie mozna miec jedynie dzieki krotkiej pamieci.

Pt paź 09, 2015 10:12

Kael napisał(a):

Islam jest patriarchalny. A chrzescijanstwo przez wieki bylo inne? Dopiero teraz pomalu kobiety pojawiaja sie w gremiach odpowiedzialnych za Kosciol a i tak wielu wolaloby je widziec tylko przy sprzataniu, praniu i ukladaniu kwiatow.
Dla nas, "oswieconych", uladzonych i wyksztalconych, muzulmanie to dzicz i prymityw. Takie stereotypy.
Ale zwyczaje chrzescijanskich wladcow tez nie byly takie bardzo humanitarne. To kwestia naprawde ostatnich 200 lat.

Były wieki temu w chrześcijaństwie wyprawy krzyżowe i palenie na stosie, ale świat poszedł do przodu, i teraz już tego nie ma w naszej cywilizacji. Natomiast islam jest parę wieków do tyłu w swym rozwoju, i w obecnych czasach stosuje takie metody, to z islamu wywodzą się organizacje terrorystyczne. Czyżby Europa chciała cofnąć się parę wieków do tyłu?
A z polskiego podwórka- patrząc na Sejm widziałam tam głowy w większości samych facetów, a teraz coraz więcej kobiet ubiega się o mandat poselski, w moim okręgu wyborczym z 8 list z "jedynek" startuje tyle samo kobiet co mężczyzn. Więc świat idzie do przodu, a za islamu musiałby się cofnąć nie przyznając żadnych praw kobietom.
Demokracja nie jest idealnym ustrojem, ale pomimo swej niedoskonałości już to wolę wykorzystać to prawo, by władze wsłuchały się w głos narodu i powiedzieć "nie dla sprowadzania islamskich migrantów", a to po to by tu nie było prawa szariatu.

Cytuj:
Ze Europa znalazla inna droga mimo milionow chrzescijan, ktorzy gineli jeszcze 70 lat temu w bratobojczych bojach, a w niektorych krajach (Jugoslawia) jeszcze 20 lat temu. Gdzie masowe gwalty na kobietach nalezaly do porzadku dziennego. I dokonywali ich niekoniecznie muzulmanie. O czym zdajesz sie zapominac.

Jest Chorwacja dla katolików, a Serbia dla Prawosławnych i jest spokój, a Polacy lubią jeździć teraz na wakacje do Chorwacji. Ktoś pojechał do Tunezji, były zamachy, i teraz biuro turystyczne jest pozywane że nie poinformało o zagrożeniu.
Niech i kraje islamskie będą dla muzułmanów, najlepiej by było ściągnąć stamtąd 10 % prześladowanej mniejszości, to wtedy może byłby spokój.
Islam to podobno religia pokoju gdy stanowić będzie 100% populacji (choć są i tak głosy że wtedy zabijać będą samych siebie)

Pt paź 09, 2015 11:09
akacja, a dla kogo jest Polska? Dla katolikow?
A moze dla ateistow, bo tych mamy coraz wiecej?
Uwazaj, zebys ta segregacja religijna nie wypchnela ciebie za granice na tulaczke.

Zycie nie jest czarno biale i nie masz sie izolowac i cieszyc z segregacji. Bo moze ona uderzyc w ciebie. Kazdy czlowiek jest dzieckiem Bozym i to ty masz te Dobra Nowine podawac dalej. Tak, takze tym, ktorzy jej nie chca sluchac. Z tego cie Pan Bog rozliczy i moze uslyszysz: "nie znam ciebie". Nie boisz sie tego? Tylko o twoje krotkie ziemskie zycie sie martwisz?

Pt paź 09, 2015 11:13

Niestety, są ludzie, których wzrok nie sięga dalej niż ich pępek.

Ze wzrokiem mają poważne kłopoty. Z czytaniem i pamięcią również mają kłopoty.
Ot choćby "akacja".
Wywijała mieczykiem parę postów wcześniej o "prawdziwych patriotach". Gdy dostała pytanie - nagle zamilkła.
O "Bitwie pod Lepanto" - też zamilkła,
Na temat interesów Polaków i Grupy Wyszehradzkiej - woda w ustach.
Dyskutantka, czy kij do mieszania brudnej wody?

Ale dalej trzepie językiem na kolejne podsadzane jej pod nos tematy. Huzia na Józia.
Gdy zadasz pytanie, nie ma odpowiedzi.
Jedzie z nowymi hasłami. Heja!

Trudno przychodzi mi łączyć kogoś takiego z Bogiem.
Jedzie na Islam, a sama w łyżce wody utopiłaby blizniego (np. mnie ateistę).
NIe wspomnę o jakichś uchodzcach.
Oni mają u tej "chrześcijanki" pozamiatane na dzień dobry.

Chrześcijanka?
NIech każdy sam sobie odpowie.

Pt paź 09, 2015 12:18
akacja napisał(a):
Niech i kraje islamskie będą dla muzułmanów, najlepiej by było ściągnąć stamtąd 10 % prześladowanej mniejszości, to wtedy może byłby spokój.
Islam to podobno religia pokoju gdy stanowić będzie 100% populacji (choć są i tak głosy że wtedy zabijać będą samych siebie)

Czyli akacja uwaza, ze chrzescijanie, ktorzy sa od 2000 lat na tamtych terenach, maja sie zwinac i wyjechac. Tylko dokad? Do Polski ich przeciez nie chcesz. W koncu katolikow tam jak nal lekarstwo. A swoich, rodzimych, polskich, to juz wcale
https://pl.wikipedia.org/wiki/Syria
w Syrii mamy okolo 20 mln ludzi, 5% to chrzescijanie, kto ma przyjac ten milion? No akacja?
A jeszcze przesladowani w Iraku i pewnie w innych krajach tez slodkiego zycia nie maja, szczegolnie z ISIS na karku.
Przyjmiesz do swojego miasta jazydow?

Opuszczamy ziemie sw Pawla, opuszczamy pierwotne tereny chrzescijanskie, bo akacji tak sie wydaje, ze bedzie miala swiety spokoj.
A jak w Polsce bedzie wiekszosc ateistow, to akacja sama spakuje manatki i zrobi im miejsce. Tylko dokad ty wyjedziesz?

Pt paź 09, 2015 13:06

[/quote]
Kael napisał(a):
Uwazaj, zebys ta segregacja religijna nie wypchnela ciebie za granice na tulaczke.

Jednorodność w Polsce powoduje że na dzień dzisiejszy nie ma tu takiego zagrożenia terrorystycznego jak np. we Francji. Dlatego że w Polsce nie ma bazy pod zamachy.
Dlatego to przemawia na plus dla krajów, w których jest jednorodność etniczna i religijna.
Kraje gdzie jest różnorodność etniczna i religijna bardziej narażone są na niestabilność i konflikty.

Co do wypchnięcia za granicę na tułaczkę - to mogą spowodować islamscy migranci którzy napłynęli do Europy.
Tylko gdzie uciekać skoro teraz nawet dezerterzy z ISIS jako "uchodźcy" chcą wędrować przez Rosję?
A w Polsce już parę lat temu czułam się prześladowana za wiarę przez antyklerykałów i jakoś żyję do tej pory.
Kael napisał(a):
akacja napisał(a):

Cytuj:
Czyli akacja uwaza, ze chrzescijanie, ktorzy sa od 2000 lat na tamtych terenach, maja sie zwinac i wyjechac. Tylko dokad? Do Polski ich przeciez nie chcesz. W koncu katolikow tam jak nal lekarstwo. A swoich, rodzimych, polskich, to juz wcale
https://pl.wikipedia.org/wiki/Syria
w Syrii mamy okolo 20 mln ludzi, 5% to chrzescijanie, kto ma przyjac ten milion? No akacja?
A jeszcze przesladowani w Iraku i pewnie w innych krajach tez slodkiego zycia nie maja, szczegolnie z ISIS na karku.

O to chodzi że to co dzieje się na Bliskim Wschodzie to rzeź chrześcijan. W Gościu Niedzielnym pisało, że kościół na Bliskim Wschodzie poważnie się skurczył na skutek tej rzezi.
http://diecezja.waw.pl/3630
Ze względu na to, powinno się pomagać tym najbardziej narażonym na prześladowania.
A to co dzieje się w Europie to dumne wkraczanie islamskich migrantów, by ją podbić.
Pomoc nie jest skierowana do tych którzy jej potrzebują, którzy zostali na miejscu, cierpią prześladowania i giną z rąk ISIS.

Pt paź 09, 2015 13:41
akacja napisał(a):
Kael napisał(a):

A w Polsce już parę lat temu czułam się prześladowana za wiarę przez antyklerykałów i jakoś żyję do tej pory.

No popatrz. a niedlugo to wlasnie ci "antyklerykalowie" moga stac sie wiekszoscia i nawet bez islamistow bedziesz musiala sie wyprowadzac. Tylko wlasnie DOKAD?
akacja napisał(a):

O to chodzi że to co dzieje się na Bliskim Wschodzie to rzeź chrześcijan. W Gościu Niedzielnym pisało, że kościół na Bliskim Wschodzie poważnie się skurczył na skutek tej rzezi.
http://diecezja.waw.pl/3630
Ze względu na to, powinno się pomagać tym najbardziej narażonym na prześladowania.
A to co dzieje się w Europie to dumne wkraczanie islamskich migrantów, by ją podbić.
Pomoc nie jest skierowana do tych którzy jej potrzebują, którzy zostali na miejscu, cierpią prześladowania i giną z rąk ISIS.

akacjo, przestac pisac slogany i zejdz na ziemie. Rzez chrzescijan, przyjac przesladowanych... to truizmy.
No to ich przyjmij! Ale przeciez TY nikogo nie chcesz. To KTOS ma ich przyjac.

I wlasnie sama doszlas do wniosku, ze dla ciebie nigdzie miejsca by nie bylo. No wlasnie.

Pt paź 09, 2015 13:52

Niewiarek napisał
Cytuj:
Ze wzrokiem mają poważne kłopoty. Z czytaniem i pamięcią również mają kłopoty.
Ot choćby "akacja".
Wywijała mieczykiem parę postów wcześniej o "prawdziwych patriotach". Gdy dostała pytanie - nagle zamilkła.
O "Bitwie pod Lepanto" - też zamilkła,
Na temat interesów Polaków i Grupy Wyszehradzkiej - woda w ustach.
Dyskutantka, czy kij do mieszania brudnej wody?

Nie miałam czasu wcześniej odpowiedzieć na Twoj post bo się spieszyłam zrobię to więc teraz teraz
niewiarek napisał(a):
@akacja:
Cytuj:
niewiarek napisał(a):

@akacja
Co to za określenie "prawdziwy patriota"?
To już słowo "patriota" zdewaluowało się? Wytłumacz mi czym różni się określenie "prawdziwy patriota" od określenia "patriota". Jakaś nowomowa rodem z książki "Rok 1984" Orwella. Nie "Polak", a "prawdziwy Polak".
Co to jest!? Skąd te wzorce?!

Chodziło o rozróżnienie postawionego w dyskusji pojęcia "patriotyzm" i "nacjonalizm"

Dla mnie to wyjaśnienie to jakiś bełkot.

Zadałem pytanie wprost:
Jaka jest różnica między określeniem "patriota", a "prawdziwy patriota", "Polak", a "prawdziwy Polak".
Jeśli używasz takich określeń, to wytłumacz wszystkim, co masz na myśli.
Nie spadaj jak szczur z tonącego okrętu.

Czepiasz się słówek? Słowa "prawdziwy" użyłam dla odróżnienia fałszywie pojmowanego patriotyzmu, który pojawił się w dyskusji jako "nacjonalizm". Nie wiem co w tym jest niezrozumiałe.

Cytuj:
akacja:
Cytuj:
Powiem tak, cud różańcowy w Bitwie pod Lepanto powstrzymujący inwazję islamu był faktem historycznym.

Podaj potwierdzenie tego faktu w literaturze historycznej. Gdzie, kto to potwierdził?

Masz informacje o Bitwie pod Lepanto
http://www.historycznebitwy.info/bitwy/ ... to1571.php
http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Bitwa_ ... %281571%29

Data 7 październik 1571 jest dniem zwycięstwa w tej bitwie.
Jednocześnie 7 październik ogłoszono świętem Matki Bożej Różańcowej Zwycięskiej na pamiątkę tego wydarzenia.
Cytuj:
akacja:
Cytuj:
Nasi sojusznicy to Węgry, Czechy i Słowacja, tego sojuszu państw środkowoeuropejskich Polska powinna się trzymać. A polski rząd zdradził interesy Polaków i Grupy Wyszehradzkiej popierając podział uchodźców przez UE

A kombinacje Węgrów z Putinem? To nie jest zdrada grupy Wyszegradzkiej?
Każdy kraj ma swój biznes i takie pieprzenie to papka dla naiwnych.
Chcesz jeść odgrzewane, śmierdzące mięso to jedz. Ale nie serwuj tego innym.

Orban broni granic Europy, ostrzega przed inwazją islamską oraz broni chrześcijańskich korzeni Europy. To najmądrzejsza w tej kwestii osoba obecnie w UE. Polskę łączy wspólna sprawa z Węgrami, bo nie chcemy najazdu islamu, dlatego to ich powinna się trzymać i ich wspierać. Stąd wskazany jest wspólny sojusz państw środkowoeuropejski w tej sprawie.

Pt paź 09, 2015 13:58

Kael napisał(a):

akacjo, przestac pisac slogany i zejdz na ziemie. Rzez chrzescijan, przyjac przesladowanych... to truizmy.
No to ich przyjmij! Ale przeciez TY nikogo nie chcesz. To KTOS ma ich przyjac.

To posłuchaj Miriam Shaded, już dzięki niej syryjscy chrześcijanie są w Polsce.
Rzecz w tym, że obecna fala migrantów jest niekontrolowana, i to jest wykorzystywane przez islamistów
http://www.pch24.pl/muzulmanie-nie-maja ... 944,i.html

Cytuj:
I wlasnie sama doszlas do wniosku, ze dla ciebie nigdzie miejsca by nie bylo. No wlasnie.

Bo gdy ISIS rośnie w siłę, zaczęło się na Bliskim Wschodzie, teraz trwa ofensywa na Europę, potem zemszczą się na Rosji, to na świecie nie będzie bezpiecznych miejsc.
Kto dopuścił do tego że ISIS tak urosło w siłę?

Pt paź 09, 2015 14:08

Czy chcemy takich imigrantów/uchodźców? :cry: http://telewizjarepublika.pl/islamisci- ... 24536.html
Dla mnie to szokujące e bestialstwo ludzi religijnych i deklarujących wiarę w Boga - tylko jakiego?

Pt paź 09, 2015 14:09

akacja napisał(a):
Orban broni granic Europy, ostrzega przed inwazją islamską oraz broni chrześcijańskich korzeni Europy. To najmądrzejsza w tej kwestii osoba obecnie w UE. Polskę łączy wspólna sprawa z Węgrami, bo nie chcemy najazdu islamu, dlatego to ich powinna się trzymać i ich wspierać. Stąd wskazany jest wspólny sojusz państw środkowoeuropejski w tej sprawie.

To ten sam Orban, który podpisywał umowę gazową z Putinem, jest przeciwko sankcjom i dopuścił do uczczenia sowieckich "bohaterów" najazdu z 1956? A potem zakręcił kurek Ukrainie? A w równoległym wątku jeden user mnie objechał za Niemcy i Nordstream 2...

...

(Koh 3:1nn)

Pt paź 09, 2015 14:14
@akacja litosci! Masz racje: dzieki Miriam jest garstka uchodzcow w Polsce. A ile bylo krzyku, przepychanek.

Ale ich jest (bylo) w Sytii MILION. Przyjmiesz ich?

Pt paź 09, 2015 15:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 182  Następna strona