Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 10:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
veros napisał(a):
Jak to dobrze że nie muszę rozumieć tego bełkotu rodem z gazety wyborczej...

:D :D :D Własnie przyznałeś jak rozumiesz cokolwiek :D. Ślepa wiara wyjdzie Ci bokiem ani sie obejrzysz.
Kael napisał(a):
Te OFE to jakies przymusowe sa? Jak ZUS?

Od początku były dwie opcje: dla zaczynających pracę przymusowe, dla starszych na zasadzie dobrowolności. Od bodajże dwóch lat (jeszcze za rządu PO po pierwszym skoku) można było wycofać się z OFE, ale na zasadzie dobrowolności i ja własnie to zrobiłam. Niepotrzebnie w ogóle dałam się w to wciągnąć, ale namówiono mnie, że będzie to w spadku dzieciom, że będą mogły wypłacić w całości co zostało po mojej śmierci. Okazało się wielką bzdurą (miało przejść do ich OFE).

Pn lip 04, 2016 15:22
Helenka napisał(a):
veros napisał(a):
Jak to dobrze że nie muszę rozumieć tego bełkotu rodem z gazety wyborczej...

:D :D :D Własnie przyznałeś jak rozumiesz cokolwiek :D. Ślepa wiara wyjdzie Ci bokiem ani sie obejrzysz.
Kael napisał(a):
Te OFE to jakies przymusowe sa? Jak ZUS?

Od początku były dwie opcje: dla zaczynających pracę przymusowe, dla starszych na zasadzie dobrowolności. Od bodajże dwóch lat (jeszcze za rządu PO po pierwszym skoku) można było wycofać się z OFE, ale na zasadzie dobrowolności i ja własnie to zrobiłam. Niepotrzebnie w ogóle dałam się w to wciągnąć, ale namówiono mnie, że będzie to w spadku dzieciom, że będą mogły wypłacić w całości co zostało po mojej śmierci. Okazało się wielką bzdurą (miało przejść do ich OFE).

Dobrowolność OFE tyczyła ludzi urodzonych przed 1968r, wszyscy urodzeni po tej dacie mieli przymus należenia do OFE.
Mnie od OFE ustrzegła sąsiadka ekonomistka, która dokładnie wyliczyła jaką powinnam mieć minimalną pensje, aby autentycznie odczuć te składki w przyszłej emeryturze.

Pn lip 04, 2016 16:32
Alus napisał(a):
Mnie od OFE ustrzegła sąsiadka ekonomistka, która dokładnie wyliczyła jaką powinnam mieć minimalną pensje, aby autentycznie odczuć te składki w przyszłej emeryturze.

Niestety, mnie przekonała koleżanka, która tez była księgową w tym czasie. Ja byłam na nie, ale ostatecznie przekonała mnie tym, że z ZUS po śmierci przepada, a z OFE zostaje dzieciom i jest wypłacane od razu. Potem okazało sie, że jednak nie jest to prawda, że składki przechodzą do OFE dzieci.

Pn lip 04, 2016 17:17
Kolejny nienawistnik....
http://prawy.pl/33512-cezary-kazmiercza ... zynskiego/

Pn lip 04, 2016 18:22

veros napisał(a):
Kra! Kra! Kra!

Ciekawe, czemu kruki nie krakały, gdy rząd Tuska zagarniał większość naszych oszczędności z OFE ?

Jest to oczywiste kłamstwo. Na PO spadła z tego powodu potężna krytyka. Także ze strony PiS, które samo teraz bez żenady robi to samo.

W zasadzie, nie to samo, tylko coś sporo gorszego.

PO zawłaszczyło tę część OFE, która była inwestowana w obligacjach państwowych - przepisała je na konta emerytalne ZUS, czyli zamieniała de facto jedynie państwową formę zobowiązania: z obligacji na konta ZUS. Jest to o tyle gorsze, że łatwiej wykręcić się z zobowiązań zusowskich niż omówić spłacenia obligacji.

PiS chce ukraść tę część, która stanowi faktyczne zabezpieczenie emerytur: są to inwestycje w giełdę, a więc stoją za tym konkretne firmy, fabryki. A dodatkowo wycofanie tak gigantycznych pieniędzy z giełdy nieźle nią załamie. Dojna zmiana na całego.

Pn lip 04, 2016 19:57

Acro - może nam powiesz kto wmówił nam OFE?
Tak konkretnie - po nazwiskach. I co teraz robi? ;)

A przy okazji - zamiast opowiadać michałki, zobacz co naprawde ma się stać z OFE
http://wpolityce.pl/gospodarka/299274-w ... ac-polakom

Według wstępnej koncepcji - jak podkreślał wicepremier - 75 proc. aktywów OFE (103 mld zł) przekazane byłoby od 1 stycznia 2018 roku na Indywidualne Konta Emerytalne wszystkich 16,5 mln uczestników OFE, czyli średnio 6,3 tys. zł na osobę. Jednocześnie doszłoby do przekształcenia OFE w „Fundusze Inwestycyjne Polskich Akcji”, a Powszechne Towarzystwa Emerytalne byłyby przekształcone w Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych (TFI).

Pn lip 04, 2016 20:08
Zobacz profil WWW
Zadziwiające dla mnie jest jak bardzo ludzie nie myślą, opierając się na myślach swojego prezesa, czy domniemanego prezesa. Przecież ten najwybitniejszy polski europejczyk nigdy nie zechce się już zajmować polskimi sprawami i ma was dokładnie tam gdzie mam na myśli. Czasy, gdy udawał zainteresowanie sprawami społecznymi i gospodarczymi bo potrzebował waszych głosów minęły bezpowrotnie kilka lat temu.
To już nigdy nie wróci!

Pn lip 04, 2016 20:14

veros napisał(a):
Zadziwiające dla mnie jest jak bardzo ludzie nie myślą, opierając się na myślach swojego prezesa, czy domniemanego prezesa. Przecież ten najwybitniejszy polski europejczyk nigdy nie zechce się już zajmować polskimi sprawami i ma was dokładnie tam gdzie mam na myśli. Czasy, gdy udawał zainteresowanie sprawami społecznymi i gospodarczymi bo potrzebował waszych głosów minęły bezpowrotnie kilka lat temu.
To już nigdy nie wróci!

Z dwojga złego wolę prezesa, który się mną w ogóle nie zajmuje niż takiego, który rozkrada gromadzone przeze mnie (i wszystkich innych Polaków) oszczędności.

Pn lip 04, 2016 20:24

Acro napisał(a):
PiS chce ukraść tę część, która stanowi faktyczne zabezpieczenie emerytur: są to inwestycje w giełdę, a więc stoją za tym konkretne firmy, fabryki. A dodatkowo wycofanie tak gigantycznych pieniędzy z giełdy nieźle nią załamie. Dojna zmiana na całego.

Dojarze jednak aż tak krótkowzroczni nie są: Około 35 mld zł płynnych aktywów OFE innych niż polskie akcje trafi do FRD
Cytuj:
W prezentacji podano, że obecnie 75 proc. aktywów OFE stanowią akcje polskie (ok. 103 mld zł), a 25 proc. łącznie obligacje, akcje zagraniczne i gotówka (razem ok. 35 mld zł).

To tłumaczy, dlaczego okazali się tak wielkoduszni i nie chcą nacjonalizować całości, a "tylko" 25% :evil:

Pn lip 04, 2016 20:33

Marek_Piotrowski napisał(a):
Tak konkretnie - po nazwiskach. I co teraz robi?

Co to znaczy "wmówił OFE"? Nie rozumiem pytania. Sugerujesz, że OFE nie istnieje?

Cytuj:
Według wstępnej koncepcji - jak podkreślał wicepremier - 75 proc. aktywów OFE (103 mld zł) przekazane byłoby od 1 stycznia 2018 roku na Indywidualne Konta Emerytalne wszystkich 16,5 mln uczestników OFE, czyli średnio 6,3 tys. zł na osobę. Jednocześnie doszłoby do przekształcenia OFE w „Fundusze Inwestycyjne Polskich Akcji”, a Powszechne Towarzystwa Emerytalne byłyby przekształcone w Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych (TFI).

Tłumaczymy na język normalnego człowieka:
1/4 ukradną nam całkiem otwarcie. Pozostałość zostanie przekazana w zarządzanie instytucji, która będzie podporządkowana politykom, realizowała cele polityczne a dopiero (optymistycznie) w drugiej kolejności troszczyć się o wyniki finansowe i wysokość przyszłych świadczeń.

Pn lip 04, 2016 20:42

Acro napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Tak konkretnie - po nazwiskach. I co teraz robi?

Co to znaczy "wmówił OFE"? Nie rozumiem pytania. Sugerujesz, że OFE nie istnieje?
Nie. I myślę, że dokładnie wiesz, o co pytam.

Cytuj:
Cytuj:

Tłumaczymy na język normalnego człowieka:
1/4 ukradną nam całkiem otwarcie. Pozostałość zostanie przekazana w zarządzanie instytucji, która będzie podporządkowana politykom, realizowała cele polityczne a dopiero (optymistycznie) w drugiej kolejności troszczyć się o wyniki finansowe i wysokość przyszłych świadczeń.
A teraz jest... ?

Pn lip 04, 2016 21:17
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Nie. I myślę, że dokładnie wiesz, o co pytam.

Serio nie wiem, Mam kilka hipotez, ale wolałbym nie zgadywać. To jakaś tajemnica?

Cytuj:
A teraz jest... ?

Że niby rząd wskazuje OFE, że mają inwestować np. geotermę w Toruniu albo fabrykę piasku w Rzeszowie?

Pn lip 04, 2016 21:54

Ciekawe (moim zdaniem): stanowisko odsądzonego od czci i wiary S&P
Cytuj:
(...)
"Ogłoszone wczoraj planowane zmiany nie mają natychmiastowego wpływu na rating. Zmiana polegająca na przeniesieniu części aktywów OFE do jednostek budżetowych na papierze wspiera finanse publiczne. Przeniesienie przyszłych zobowiązań emerytalnych na barki budżetu powoduje ryzyko, ale nie znamy na razie szczegółów tej propozycji" - powiedział Winnekens.

"Może mieć negatywny wpływ na płynność polskiego rynku kapitałowego" - dodał.

"Sama konwersja kredytów walutowych nie będzie miała bezpośredniego wpływu na rating, ale ewentualne zaangażowanie banku centralnego i forma tego zaangażowania może mieć wpływ na ocenę" - poinformował.

(...)

"Program 500+ może wpłynąć na profil demograficzny Polski, ale ma też wpływ na rynek pracy, obniżając wskaźnik zatrudnienia kobiet" - powiedział.

Dodał, że Polska ma jeden z najsłabszych profili demograficznych w Europie, a prezydencki plan obniżenia wieku emerytalnego tylko dokłada niepewności w tym zakresie i powiększa ryzyko systemowe w dłuższym terminie.

W ocenie Winnekensa niezależność kluczowych instytucji w Polsce została podważona i ta sytuacja nie uległa zmianie.

Dodał jednak, że Narodowy Bank Polski pozostaje wiarygodną instytucją.

"Zarówno NBP jak i osoba nowego prezesa pozostają w pełni wiarygodne" - powiedział. (PAP)

Wt lip 05, 2016 9:30
Cytuj:
Polskie elektrownie wydzielają dużą ilość pyłu zawieszonego - pm 2,5. - Bardzo małe cząsteczki dostają się do organizmu przez płuca do krwioobiegu - stwierdził Skotak. - Pył nie jest sam w sobie zanieczyszczeniem. Poza samą cząsteczką niesie ze sobą ładunek np. metali ciężkich - dodał. Pył zawieszony odpowiada za choroby mózgu, płuc, serca, niewydolność trzustki i uszkodzenia płodów.

W całej Europie na leczenie chorób spowodowanych elektrowniami węglowymi wydaje się miliardy euro. - To nie jest tak, że węgiel jest najtańszym źródłem energii, bo gdybyśmy liczyli też koszty zdrowotne, to energia z węgla jest dwu- lub trzykrotnie droższa - stwierdził Józefiak.

- Powinniśmy zdecydowanie zmniejszać ten udział węgla (w polskiej energetyce - red.) także ze względu na bezpieczeństwo energetyczne, bo ten miks skupiony tylko na węglu wcale nie jest taki bezpieczny, jak to często rząd powtarza - ocenił Bartłomiej Derski, z portalu wysokienapiecie.pl

Jeszcze kilka dni temu minister energii Krzysztof Tchórzewski stwierdził, że Polska musi wybudować ponad 20 nowych bloków w elektrowniach węglowych

http://www.tvn24.pl/polska-na-czele-rap ... 852,s.html

Gornicy sie ciesza, producenci energii z wiatrakow zwijaja interesy a Polacy ... umieraja.
Mysle ze ludzie, ktorzy tak masowo pala smieci w piecach nie przyjma do wiadomosci, ze jest jakis zwiazek miedzy ich czynami, ich wyborami, ich podatkami i ich ... smiercia.

Śr lip 06, 2016 7:19
Kael napisał(a):
Cytuj:
Polskie elektrownie wydzielają dużą ilość pyłu zawieszonego - pm 2,5. - Bardzo małe cząsteczki dostają się do organizmu przez płuca do krwioobiegu - stwierdził Skotak. - Pył nie jest sam w sobie zanieczyszczeniem. Poza samą cząsteczką niesie ze sobą ładunek np. metali ciężkich - dodał. Pył zawieszony odpowiada za choroby mózgu, płuc, serca, niewydolność trzustki i uszkodzenia płodów.

W całej Europie na leczenie chorób spowodowanych elektrowniami węglowymi wydaje się miliardy euro. - To nie jest tak, że węgiel jest najtańszym źródłem energii, bo gdybyśmy liczyli też koszty zdrowotne, to energia z węgla jest dwu- lub trzykrotnie droższa - stwierdził Józefiak.

- Powinniśmy zdecydowanie zmniejszać ten udział węgla (w polskiej energetyce - red.) także ze względu na bezpieczeństwo energetyczne, bo ten miks skupiony tylko na węglu wcale nie jest taki bezpieczny, jak to często rząd powtarza - ocenił Bartłomiej Derski, z portalu wysokienapiecie.pl

Jeszcze kilka dni temu minister energii Krzysztof Tchórzewski stwierdził, że Polska musi wybudować ponad 20 nowych bloków w elektrowniach węglowych

http://www.tvn24.pl/polska-na-czele-rap ... 852,s.html

Gornicy sie ciesza, producenci energii z wiatrakow zwijaja interesy a Polacy ... umieraja.
Mysle ze ludzie, ktorzy tak masowo pala smieci w piecach nie przyjma do wiadomosci, ze jest jakis zwiazek miedzy ich czynami, ich wyborami, ich podatkami i ich ... smiercia.

Liczy się jedynie tu i teraz.....a tu i teraz to 500+ i iluzoryczne obietnice nie likwidacji kopalń.

Śr lip 06, 2016 8:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315 ... 622  Następna strona