Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Co do górników to wreszcie trzeba tę awangardę klasy robotniczej zdjąć z piedestału na właściwe miejsce............
Zapewne masz rację, ale ci górnicy nie żądają wyniesienia na piedestał, tylko zrównania płac do reszty górników w tej spółce.
To chyba nic zdrożnego, ani na wyrost?
Druga sprawa to podejście Pawlaka do całej tej sprawy.
Cały czas powtarza na okrągło, że to nie jego sprawa, że żony są manipulowane przez związkowców, że górnicy strajkują, a spokojhni i odpowiedzialni nie mogą przez nich pracować.
Ta retorykla jest wyjęta żywcem z lat PRL-u, za czasów sierpniowych strajków.
Tam tez mówiono, że garstka nieodpowiedzialnych wichrzycieli strajkuje, a miliony chcą pracować spokojnie i się z nimi nie solidaryzuje, tylko większość społeczeństwa chce spokoju i kocha PZPR.
Tu też sie chce wmówić, że garstka górnkiów robi zadymę, a reszta popiera władze spółki.
Czy jest tak w rzeczywistości?
Na pewno wszyscy z Budryka popieraja strajkujących, bo wszyscy oni chcą zapewne zarabiac tyle, ile ich koledzy z innych kopalń.
Czy jest to dziwne a żądania są na wyrost?
Pawlak nie chce spotkać się z żonami, bo woli dzielić się opłatkiem w miłym towarzystwie niż zetrzeć się z prozą życia.
Może jest też coś na rzeczy, że strona rządowa maczała palce w zerwaniu porozumienia, które już mieli podpisać.
Jakże idiotycznie wygląda cała sytuacja, kiedy to żony strajkujących oczekuja w Centrum Dialogu, gdzie prowadzą monolog same z sobą.
To jakaś kpina te Centrum Dialogu.
Tam przynajmniej spotykał sie Religa z pielęgniarkami, ale nowe władze próbuja osmieszac górników i ich żony.
Tak wygląda dialog nowej władzy ze społeczeństwem.
|
Cz sty 17, 2008 13:15 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Obecnie nie ma przeszkód prawnych do sprywatyzowania szpitali.Można to zrobić na szczeblu organu założycielskiego czyli najczęściej samorządu bez oglądania się na rząd/chyba już o tym gdzieś wspominałem/.Przeszkodą w takich rozwiązaniachjest mentalność kacyków samorządowych ,chęć utrzymania wpływów i obsady stanowisk wg. klucza politycznego.Większość dyrektorów publicznych szpitali pochodzi z mianowania,a nie jest wyłaniana w drodze konkursów.Przypominam że kilka lat temu sprywatyzowano bez większego krzyku lecznictwo ambulatoryjne,które obecnie w większości przypadków działa w formie spółek lekarskich.Lekarze wykupili lub dzierżawią pomieszczenia i nikomu to nie przeszkadzało.Myslę ,że niektórzy nawet tego nie zauważyli-zmiana szyldu na budynku.W mojej dzielnicy budynek przychodni należący najpierw do kopalni po której likwidacji stał się włąsnością gminy wykupili w końcu lekarze działający w formie spółki.Jakość usług wzrosła,zakupili nową aparaturę,wydzierżawili dodatkowe gabinety w prywatnej kamienicy.Także tezy o braku porawy jakości świadczeń po prywatyzacji są błędne.
|
Cz sty 17, 2008 13:23 |
|
 |
Cyryl
|
Dlatego kopalnie też się powinno w końcu sprywatyzować i premier nie będzie musiał się angażować w takie sprawy.
|
Cz sty 17, 2008 13:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Dlatego kopalnie też się powinno w końcu sprywatyzować i premier nie będzie musiał się angażować w takie sprawy.
Ale póki co, powinien się tą sprawą zająć, a nie ostentacyjnie olewać górników i ich żony.
Szczególnie nie podoba mi się harde podejście do płci pieknej.
Mógłby ich spławić, ale z klasą, a nie olać z grubej rury.
I tak sie zachowuje rząd, ktory jeszcze niedawno wytykał PiS złe podejście do kobiet.
Co chwile podnoszą ta sprawe i oświadczaja, że koniec chamstwa poprzedniej władzy, a co rusz pokazuja, iż posługuja się identycznymi metodami.
|
Cz sty 17, 2008 14:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał:
Cytuj: Jakość usług wzrosła,zakupili nową aparaturę,wydzierżawili dodatkowe gabinety w prywatnej kamienicy.Także tezy o braku porawy jakości świadczeń po prywatyzacji są błędne.
Przychodnia to nie szpital.
To tak jakbyś porównywał mrówkę ze słoniem.
Całkowicie inna skala i majątek, nie wspominając urządzeń, ich ilości oraz wartości.
W przychodni nie ma bomb do naświetlania, tomografów komputerowych i innych niebotycznie drogich urządzeń.
A budynki szpitali to wielokrotność wielu przychodni na raz.
|
Cz sty 17, 2008 14:24 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Wielkość tu nie ma znaczenia.Jeśli chodzi o tę drogą aparaturę zwłaszcza wymienione tomografy komputerowe /ja bym dodał jeszcze rezonans magnetyczny/ to one już w znacznej częsci należą do prywatnego kapitału,który tylko dzierżawi pracownie od szpitali państwowych.Pacjenci w większości nie zdają sobie nawet z tego sprawy.Szereg pracowni jest również obsługiwana przez prywatne firmy ze względu na deficyt lekarzy radiologów zdalnie drogą internetową,firmy te obecnie już zaczynają świadczyć też usługi na rzecz państw skandynawskich.W państwowych szpitalach (znam najlepiej realia województwa śląskiego gdzie mieszkam)
istnieją prywatne oddziały urologiczne,kardiologiczne etc. Państwowe pozostaje to co jest deficytowe czyli np. oddziały wewnętrzne pełniące często role przechowalni,na których kładą ludzi przewlekle chorych w podeszłym wieku.Leczenie takich ludzi zajmuje dużo czasu sporo kosztuje i przynosi mizerne efekty,a zpunktu ekonomicznego nie opłaca się.Sporą częśc takich placówek można zamknąć, a otworzyć ośrodki opiekuńcze,których brakuje i do których trzeba będzie siłą rzeczy wprowadzić współpłacenie- żadnego państwa poza Dubajem czy Emiratami nie stać na pokrywanie takich wydatków.Mechanizmów rynkowych nie da się zatrzymać ,obowiązywały i będą obowiązywać zawsze ale Polskę widać nadal stać na utrzymywanie utopii,czyli zapewnienie wszystkim obywatelom bezpłatnej opieki medycznej w każdym zakresie przy nakładach kilka razy mniejszych jak w innych krajach Europy.Personel medyczny,a zwłaszcza lekarze są ludzmi wykształconymi i wiedzą ,że ceny leków i aparatury są takie same jak na zachodzie a niskie koszty leczenia w Polsce utrzymuje się kosztem /jak już wcześniej pisałem/ wyzysku eokonomicznego personelu medycznego.
|
Cz sty 17, 2008 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Leczenie takich ludzi zajmuje dużo czasu sporo kosztuje i przynosi mizerne efekty,a zpunktu ekonomicznego nie opłaca się. Cytuj: Mam nadzieję, że jak będziesz starszy, to wywalą Ciebie na bruk (chorego) i powiedzą : "Won ze szpitala, bo nie opłaca się pana leczyć. Słabe prognozy, niech pan umiera, bo szkoda na pana pieniędzy" Mam nadzieje, że takie osoby jak Ty doczekaja się właśnie takiego traktowania. A może masz pomysł zrzucania ze skał starszyzny. Jakie to ekonomiczne. Jasne, ze szpitali powinni korzystać przede wszystkim młodzi i zdrowi, bo z punktu widzenia ekonomi jest to najkorzystniejsze dla służby zdrowia. Marnujesz się tutaj.
|
Cz sty 17, 2008 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt sty 18, 2008 6:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem w pełni usatysfakcjonowany.
Red. Morozowski i dziennikarz Sierakowski w swoich komentarzach (w programie Skaner Polityczny w TVN24) potwierdzili moje tezy i wnioski na temat zachowania Pawlaka oraz skrytykowali Tuska i PO, za niedotrzymywanie obietnic wyborczych o dialogu ze społeczeństwem.
Faktycznie potwierdzili wszystkie moje tezy, toczka w toczkę.
Jeżeli uważacie, że to ja jestem agentem PiS i oszołomem, to znaczy, że owi dziennikarze, są tym samym.
Jest to dowód na to, że moje wpisy nie są złośliwe, tylko jak najbardziej obiektywne.
Mówiąc szczerze, jestem ździwiony postawą dziennikarzy TVN24, bo z podobną swadą krytykują rząd Tuska, jak poprzedni.
Byłem pewien, że są stronniczy i nieobiektywni, ale jednak (na szczęście) się pomyliłem.
|
Pt sty 18, 2008 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A teraz weźmy sie za nauczycieli, a przede wszysskim za ministra edukacji.
Rzekła ona:
Cytuj: Katarzyna Hall pytana, czy przyjmie protestujących nauczycieli w ministerstwie powiedziała, że jest gotowa na rozmowy z każdym, kto naprawdę chce zmian polepszających sytuacje nauczycieli. Jest to bardzo znamienna wypowiedź, bo sugeruje, że to tylko rząd i ona chcą dobra dla nauczycieli, a taki np. Broniarz, to jakis związkowy rozrabiaka, który szuka tylko pretekstu do nieuzasadnionych protestów. W ogóle zawsze jest tak, że kolejne rządy wiedzą lepiej, co jest lepsze dla danej grupy zawodowej, a nie oni sami. Pachnie mi tu komunizmem. Cytuj: Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego zarzucił minister, że nie ma ona gotowego planu na bolączki systemu edukacji. Przypomniał, że ZNP już wcześniej wzywało do podjęcia negocjacji w celu ich rozwiązania, ale nie było inicjatywy po stronie rządu.
Podzielam jego zdanie.
PS
Ja mogę )ale nie muszę) powstrzymywać się z krytykowaniem rządu i dawać im czas na rozkręcenie, ale niech Tusk uświadomo sobie, że ludzie juz nie chcą dłużej czekać i odwlekać swych żądań na następne lata.
Niepotrzebnie rozbudził (nie mające pokrycia w rzeczywistości) nadzieje, na lepsze jutro i cud na miarę Irlandii.
Teraz musi zapłacić za kiełbasę wyborczą, a ludzie nie dadzą mu czasu na nabranie oddechu, bo mają już dość czekania.
Społeczeństwo rozliczy go za każde słowo, bo dało mu kredyt zaufania w postaci teki premiera i zwycięstwa w wyborach, a teraz wymaga efektów (i to od zaraz), a nie pustych obietnic.
|
Pt sty 18, 2008 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Unisexy cycuś
Wróciłem po kilku dniach i widzę, że na forach wielu forumowiczów, a zresztą nie tylko forumowiczów, bo także dziennikarzy - w tym niestety również z TVN24 - nie rozróżnia żon od mężów, a także strajkujących od ich małżonków.
Przypominam, że JARK nie chciał się spotkać z pielęgniarkami, a konkretnie z przywódczyniami ogólnopolskiego związku kierującymi ogólnopolskim protestem. To one były w u premiera w Podchorążówce, a nie ich mężowie!
Pawlak odmówił spotkania z ŻONAMI protestujących górników, - nawiasem mówiąc z jednej jedynej kopalenki, którzy nie zaakceptowali podpisanego porozumienia - dotyczącego wszystkich kopalni!
Wydawało mi się, że wystarczy mieć wykształcenie wyższe od podstawowego, aby potrafić rozróżnić protestujących od ich małżonków, ale wygląda na to, że byłem w baaaardzo mylnym błędzie. .
|
Pt sty 18, 2008 11:41 |
|
 |
Cyryl
|
Dziękuję za życzenia.Uniwersalne prawa głoszą,że najczęściej się one spełniają nie temu komu się życzy ale temu kto życzy.Ja wszystkim życzę dużo zdrowia bo będzie to każdemu potrzebne.Najgorzej jest powiedzieć niepopularną prawdę.Prawda jest taka,że społeczeństwo się starzeje i coraz więcej ludzi będzie wymagać opieki.Szpital nie może przetrzymywać kogoś przez miesiące i lata z racji przewlekłej choroby i wieku bo żaden tego ekonomicznie nie wytrzyma i nie jest do tego przeznaczony.Brak jest w Polsce dostatecznej ilości osrodków opieki długoterminowej,których tacy ludzie wymagają.Nie ma na to pieniędzy ,Polska to nie Niemcy czy Skandynawia.
Podniesienie podatków i zatrudnienie niewolników do opieki nad osobami niedołężnymi raczej w grę nie wchodzi.Polacy wyjeżdżają raczej na zachód opiekować się bogatymi staruszkami,naszymi będą się musiały zająć własne rodziny ,na pielęgniarzy zza Buga też bym nie liczył .Składkę zdrowotną należy jednak podnieść bo odlicza się od podatku.Wole płacić na szpitale niż dworzec we Włoszczowej.A jeśli mam płacić więcej to wole na dobre niż na państwowe molochy.
|
Pt sty 18, 2008 12:14 |
|
 |
Cyryl
|
Dziękuję za życzenia.Uniwersalne prawa głoszą,że najczęściej się one spełniają nie temu komu się życzy ale temu kto życzy.Ja wszystkim życzę dużo zdrowia bo będzie to każdemu potrzebne.Najgorzej jest powiedzieć niepopularną prawdę.Prawda jest taka,że społeczeństwo się starzeje i coraz więcej ludzi będzie wymagać opieki.Szpital nie może przetrzymywać kogoś przez miesiące i lata z racji przewlekłej choroby i wieku bo żaden tego ekonomicznie nie wytrzyma i nie jest do tego przeznaczony.Brak jest w Polsce dostatecznej ilości osrodków opieki długoterminowej,których tacy ludzie wymagają.Nie ma na to pieniędzy ,Polska to nie Niemcy czy Skandynawia.
Podniesienie podatków i zatrudnienie niewolników do opieki nad osobami niedołężnymi raczej w grę nie wchodzi.Polacy wyjeżdżają raczej na zachód opiekować się bogatymi staruszkami,naszymi będą się musiały zająć własne rodziny ,na pielęgniarzy zza Buga też bym nie liczył .Składkę zdrowotną należy jednak podnieść bo odlicza się od podatku.Wole płacić na szpitale niż dworzec we Włoszczowej.A jeśli mam płacić więcej to wole na dobre niż na państwowe molochy.
|
Pt sty 18, 2008 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby napisał(a): ............ Wróciłem po kilku dniach i widzę, że na forach wielu forumowiczów, a zresztą nie tylko forumowiczów, bo także dziennikarzy - w tym niestety również z TVN24 - nie rozróżnia żon od mężów, a także strajkujących od ich małżonków.
..............
Nie wierzę, żebyś uważał się mądrzejszy od tamtych dziennikarzy, ale jednak widzę, iż tak uważasz.
Wystarczy, że ktoś ma inne zdanie niz TY, jest głupkiem, lub conajmniej mało rozgarniętym.
Jak widzisz, wielu głupich dziennikarzy jak i ja, mamy inne zdanie jak Ty.
|
Pt sty 18, 2008 16:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prymitywny zarzut. czesto mam inne zdanie niż dziennikarze i nie tylko dziennikarza ale to wcale nie znaczy,ze uważam ich za głubców.
Nie zawsze nie zgadzam sie z pogladami pani Paradowskiej, ktora bardzo szanuje i uważam za jedna znajlepszych polskich dziennikarek, ale to nie byłbym skończonym idiotą, gdybym uważał sie za mądrzejszego od niej.
Co innego, gdy trafiam na kogos takiego jak pewien naczelny pisemka, ktore kłamstwo ma juz w swoim tytule, a ten ktoś po latach zajmowania sie jakiś tematem pisze idiotyzmy . I nie chodzi tu nawet o jego oceny i opinie, tylko analfabetyzm dotyczacy opisywanej materii.
A dziennikrze ktorych miałem na mysli niekoniecznie sa głupi, czesto po prostu realizuja linie swojego własciciela ałbo po prostu gonia za sensacja lub ja tworza. To nie wymaga wysiłku.
|
Pt sty 18, 2008 17:28 |
|
|
|